Първото мащабно проучване на икт в европейските училища започваДата27.10.2018
Размер120.5 Kb.

Първото мащабно проучване на ИКТ в европейските училища започва

Септември 2011

За първи път учителите и учениците в Европа ще бъдат систематично проучени за това как използват компютрите в обучението и какво е мнението им за това.

Компютрите се ползват все повече в училищата, те са „въздух и вода” за младите хора и техният принос за постигане на образователните, социални и икономически цели е признат в европейската и национални политики. Следователно, важно е да има ясно разбиране за степента на тяхната обезпеченост и употребата им в Европа. Ето защо чрез онлайн въпросници (също без прецедент) се събират мненията на директори, учители и ученици за нуждите на Европейското Проучване на училища: ИКТ и образованието (ПУИКТО). Проучването цели да отговори на въпроси като:

• Как се различава опитът на младите хора с компютрите в училище и извън него? Има ли разлика между отделните страни в Европа в това отношение?  • Колко класни стаи в действителност са онлайн, оборудвани с интерактивни бели дъски и лаптопи? Колко учители се справят с това? Какво точно правят те и какви са резултатите за учениците?

  • Как се асоциират училищният и учителският фактор с различните модели на употреба на ИКТ? Могат ли пояснителните модели да бъдат вдъхновители на политиката за подкрепа на развитието на преподавателските и обучаващи методи и учебно съдържание на 21 век?

ПУИКТО цели да отбележи напредъка в достъпността и употребата на ИКТ в 31 страни (27-те страни членки на Европейския съюз, както и Хърватска, Исландия, Норвегия и Турция). Във всяка страна са подбрани около 1200 начални и средни училища и директорите им трябва да очакват имейли за проучването на пощите си през този месец. Изпълнителният директор на Европейската училищна мрежа Марк Дюрандо каза: „Надяваме се на силен отзвук, за да сме сигурни, че резултатите се базират на солиден доказателствен материал. Цялата получена информация ще се използва единствено и само за нуждите на проучването и нито едно лице няма да бъде назовано.” Във всяка страна работи като национален координатор едно лице, определено от Министерството на образованието. Координаторът за Обединеното кралство, Бил Гибон, казва: „Ще работя с училищата ПУЕКТО, за да им помогна да осъществят проучването. Училищата са натоварени места и се полагат всички усилия да има колкото може по-малко проблеми”.

Отговорите от проучването ще бъдат анализирани и публикувани в един международен сравнителен доклад и 31 държавни доклада от 31 страни през 2012 година. Тимо Ланкинен, председател на Националния образователен борд на Финландия, коментира: ”Нашата страна е направила национални планове за развитието на ИКТ и имаме нужда от информация за развитието на този въпрос и за това как Финландия се сравнява с останалите страни.”

Проучването ще предостави резултати за подпомагане разбирането и подобряването на преподаването и ученето с помощта на ИКТ: „ИКТ улеснява творческата работа и може да направи преподаването по-ефективно, ефикасно и привлекателно. Незаменими в днешно време, новите технологии могат да подпомогнат висококачественото образование с малко ресурси. Това проучване допринася за разпознаване на връзката между тези елементи,” според Тойне Маес, директор на Кенниснет в Холандия.

В някои страни стойността на ПУИКТО се измерва и в подпомагане развитието на политиката, базирана на доказателствен материал. За националния координатор на Малта, Емануел Замит, проучването „ще ни помогне да планираме по-добре в бъдеще и да имаме пълна полза от обучението и технологиите, в които сме инвестирали през последните години.” Марта Хиния, старши изследовател в Унгарския институт за образователни проучвания и развитие, добавя своето сходно виждане: „В Унгария процесът на наблюдение на използването на ИКТ в образованието започна преди една година и ние се надяваме, че това между народно проучване ще повиши информираността за важността на този въпрос на всички нива, от училище до правителството. Създали сме уеб сайт и инструмент (http://devel.ofi.hu/english/)” за самооценка на владеенето на ИКТ и аз съм любопитна да разбера резултатите от двете проучвания, както и как те се сравняват едно с друго.”Спонсорирано от Главна дирекция Информационно общество и медии на Европейската комисия и подкрепено от Министерствата на образованието, ПУИКТО се провежда от Европейската училищна мрежа и Университета в Лиеж, Белгия. Повече информация може да се намери на essie.eun.org.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница