Психичното здраве е особен вид душевно благополучие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши, позволява му без напрежение да общува с другите хораДата09.12.2018
Размер33 Kb.
#107302
Психичното здраве е особен вид душевно благополучие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши, позволява му без напрежение да общува с другите хора. Липсата на душевно здраве не означава непременно наличието на психично заболяване, а само отсъствието на горепосочените признаци и наличие на някои по- сериозни проблеми.

Човекът, намиращ се в добро душевно здраве се адаптира успешно, по- най добрия начин. Човекът, чието психично здраве не е за завиждане, ще има проблеми и трудности в адаптацията.

Към отклоненията от безупречното психично здраве могат да се отнесат: умората и изтощението; депресията, неврозите, тревожността и страховете, комплексите и др. Това не са заболявания на психиката, а по- скоро психични проблеми, които притежават две основни характеристики. Първата е обективна: затруднява се поведението на човека, намалява се продуктивността и се влошава качеството на работата му, снижава се прецизността на действията му, усложняват се взаимоотношенията му с другите хора. Втората е субективна: човекът с психологически проблеми изпитва душевен дискомфорт, преживява неудовлетвореност от себе си и недоволство от другите, неувереност в силите си и действията си, безпокойство за бъдещето.

Умората, получена в резултат на разумно натоварване и напрежение, дори би трябвало да е приятна, защото е естествено състояние. След като си почине, колкото е нужно човек се възстановява и може да продължи работата си. При изтощението се редуват свръхвъзбуденост и депресия, човек се люшка между тези два полюса.

Външно поведението на превъзбудения човек е ярко типично- движенията и жестовете му са бързи, резки, отсечени, думите ми се леят като порой. Създава се впечатлението, че блика излишна енергия, но то е измамно- всъщност човекът действа със свръх сили, изцеждайки опасно последните резерви от енергия. Вместо да си даде необходимия отдих, той продължава изтошителните действия, това поведение е придружено и от взривообразни изблици на емоции.

Закономерно свръхвъзбудата от изтощението отстъпва място на депресията.

Предимството на хората с по-висока психологическа култура е, че знаят това и когато изпаднат в депресивно състояние не смятат, че за тях е настъпил краят на света. В такива случаи, мобилизирайки целия си здрав разум, трябва да се опитват чрез рационално поведение да си помогнат сами, улеснявайки и другите в техните усилия да им помогнат, а не да ги нарочват за виновници и врагове и непрекъснато да спорят с тях; още по- разумно е да потърсят помоща на специалист- психотерапевт.

Как да преодолеем депресията. Стъпки, за да се почувствате по –добре.

В днешно време е много “ модерно” човек да е депресиран- това определение се чува по всякакви поводи. Съществуват различни митове и заблуди около това как и кога се “ депресират” хората Всъщност психичната картина на това заболяване е различна и не толкова лесна за интерпретиране.

Лошото настроение ни връхлита често, има хиляди предпоставки човек да се разстрои и увеси нос. Походката ни става отпусната, погледа- тъжен, струва ни се, че сме най- нещастния човек на света. И това трае вече три дни. В този момент идва равносметката- “ болни сме от депресия” . Повярваме ли в това, започваме да си обясняваме всички неуспехи и проблеми със “ страшната болест” , а не със собствената ни, временна слабост срещу тях. Важно е да разберем: това, че сме натрупали няколко телесни килограма, или сме купили некачествена стока, или колата ни пак се разваля, не са реалните предпоставки за изпадане в депресия. Подобни случки имат значително по- слаб емоционален заряд, отколкото истинските травматични събития. Те способстват влошаването на настроението ни, създават т. нар. фрустрационно състояние/ състояние на напрежение, когато по пътя към желаната цел възникват препятствия/ , но не водят до депресия.

Депресията обхваща цялостно личността и повлиява дейността й във всички сфери. Рутинните ни и ежедневни занимания се възприемат като трудни задачи, а изпълнението им предизвиква страх от провал и се осъществавя с повече усилия. Настроението ни наистина е лошо и песимизмът е засилен, но симптомите при депресия траят повече от две седмици. Преобладават чувства от гамата на отчаянието, самооценката е силно занижена, мислите са изпълнени с тревога и напрежение. Чувстваме се нетипично уморени и ни липсва мотивация за вършене дори на любими дейности. Трудно заспиваме, а сънят ни е неспокоен и прекъснат. Загубва се сексуалното желание, а опитите в тази насока са съпроводени със смущения и често са невъзможни. Депресираният лесно плаче или изпитва желание да го прави и по незначителни поводи. Грижите за външния вид “ дотягат” и на тях се гледа като на излишни занимания. Като цяло, депресираната личност се променя и видимо, поведенчески, и дълбоко вътрешно, в най- интимните кътчета на душата.

Има генетично предразположени към развиване на депресия личности, също и тези с по- меланхоличен темперамент, но като цяло застраховани в това отношение няма. Климатичните условия и някои от сезоните, като есента например, биха активизирали депресията, особено ако са налице и други провокатори/ серия от житейски изпитания, професионални провали, междуличностни конфликти/. Във всеки случай говорим за строго индивидуална предразположеност на отделният индивид към многообразните провокации- различните типове личност, видове темперамент и налични ресурси в отговор на стресиращите събития, са различни за отделните хора. Ако теб те разстройва дълбоко неразбирателството с колега от отсрещния кабинет, за мен това може изобщо да не е факт от значение. Съветът ми в тази насока е- предпазвайте се и не си “ приписвайте” оплакванията на околните, не търсете и във вас задължително от техните симптоми. Може би сте много по- устойчиви и силни- гордейте се с това.А ако симптомите ви на напрежение, главоболие, черногледство, безсъние и липсата на стимул за справяне с ежедневните занимания продължат повече от две седмици- вземете решение да се избавите от този дискомфорт- най- рационалният подход е да потърсите адекватна помощ от специалист- психолог, психиатър или психотерапевт. Не употребявайте алкохол- той е депресант. Полагайте грижи за себе си, осигурете си редовен сън. Трябва да положите усилия, за да се почувствате по добре. Съсредоточете се върху добрите неща във вашия живот- дом, здраве, семейство, приятели, деца. Добрите неща могат да ви помогнат да укрепите своята надежда. Правете неща, които са ви радвали преди. Когато сте активни е по трудно да се почувствате зле. Правете физически упражнения, кратки разходки, занимавайте се със спорт. Ако мислите за самоубийство или ако се опасявате, че можене да се самонараните или да нараните друг, веднага потърсете помощ. Дайте си време. Както при всички заболявания, излекуването изисква време.
Каталог: Document -> Zdravna%20Prosveta
Document -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
Document -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
Document -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
Document -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
Document -> Становище за осъществен предварителен контрол
Document -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
Zdravna%20Prosveta -> Резултати от проведената диагностика на тютюнопушенето сред подрастващите, познанията им за вредата от злоупотребата с цигари и мнение за борбата с вредния навик
Zdravna%20Prosveta -> Резултати от проведена диагностика за установяване ниво на стрес и депресия сред представителна извадка на жители на град ямбол


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница