Публичните библиотеки (едно пътуване до Обединеното кралство)Дата10.04.2018
Размер42.98 Kb.
#65753
ПУБЛИЧНИТЕ БИБЛИОТЕКИ

(едно пътуване до Обединеното кралство)

В Манифеста на Юнеско е записано, че обществените библиотеки трябва да са: врата към познанието, местният информационен център, осигуряване на равен достъп на всички граждани до цялата информация и още много др.

Всичко това може да се види в повечето библиотеки в Обединеното кралство. Независимо колко е голяма библиотеката и в какво населено място се намира, библиотеката е изцяло насочена към своите посетители.

Централна библиотека в Манчестър има голяма, величествена сграда. Особено приятно впечатление ми направи, че библиотеката е отворена 24 часа. Това значи, че хората се нуждаят от библиотека, това значи, че маркетингът и мениджмънтът на библиотеката е изготвен по правилния и успешен начин. Китайската сбирка, оформената като отделен малък кът, е едно специално отношение към отделните общности, живеещи на територията на населеното място. Тези специализирани сбирки могат да се видят в почти всички библиотеки. Читалните или специализираните места за незрящи хора, оборудвани с компютри и специализиран софтуер, също са един показателен пример за отношението към всички социални прослойки. Такива примери видяхме в Централната библиотека в Манчестър, както и в Северната библиотека на Манчестър.

Библиотеката в Обединеното кралство е едно предпочитано място от всички – от малки, придружени от своите родители; от ученици, дошли да си подготвят уроците - едно много успешно сътрудничество между Северната библиотека в Манчестър и колежа е пример за това. Те са настанени в една голяма обща сграда. Има определен кът за подготовка на домашните на учениците, учещи в колежа - на компютрите има качена програмата, уроците и задачите за самоподготовка. Какво по-лесно и полезно нещо за една библиотека, която обслужва повече ученици.

Библиотеката е предпочитано място и за по-възрастни, и безработни, и работещи. Във всяка библиотека можеш да получиш информация за работа, за продължаваща квалификация. Най-интересен пример е може би здравната информацията, която можеш да видиш във всяка една библиотека. Обособени табла и места „Health information point”, поднесена информация за здравната култура, за прегледи, за лекари – във вид на брошури, табла, книги, електронни носители и др. Дори в библиотеката в Болтън предоставяха и телефонни указатели за лекари, институции, включително и статистически данни.

Тийнейджърски отдели или кътове, това все още няма в българските библиотеки. Една специфична социална група читатели, която се чувства удобно в библиотеките. Тук те могат да ползват компютъра, да вземат любимата си книга, могат да вземат любимия филм или музика за вкъщи или просто да се срещнат и да си поговорят с връстниците по вълнуващи ги теми, едновременно с това да получат и полезната информация с помощта на библиотекаря или подходящ препоръчителен списък от книги, издания, университети.

Не мога да не спомена и прекрасните детски отдели или кътове. Най-хубавите и най-прекрасните места във всяка библиотека са именно те. Пъстри, обзаведени с подходящи мебели, с подходяща литература, разбира се и компютри, но с подходящ софтуер. Прекрасни програми за децата, летни програми, време за приказки и др. Това, което сподели и една библиотекарка в Болтън, тук не само децата, но и родителите се чувстват прекрасно и спокойни за своите деца.

Относно дейностите или програмите, по които работят библиотеките – освен многото програми за децата, учениците, помощ за безработните, курсове за изучаване на английски, здравните програми и др., респектирах се от прекрасния мениджмънт и маркетинг на самите библиотеки.

Стройно организирана библиотечна система – от горе надолу и от долу нагоре. Строго фиксирана законова основа за библиотеките. Чудесно взаимодействие с местната власт. Например в библиотеката в Манчестър ни споделиха, че един път или два пъти месечно канят представители на местната власт на среща с читатели по интересуващи ги проблеми или въпроси. В една от малките библиотеки около Манчестър ни посрещна лично председателят на техния Общински съвет. Пуснаха ни филм, където се вижда, че библиотеката освен място, където хората вземат книги и черпят информация, е един малък културен център. Може би донякъде си прилича с ролята, която изпълняват тук при нас читалищата. Но при тях се усеща грижата на държавата, на местната власт, на общността и на самите хора. Чудесен пример е една от малките библиотеки около Болтън. Общността, която живее около тази библиотека, е помогнала при създаването на една чудесна зала, в която си организират местните сбирки, празнуват си празниците, чудесна оборудвана зала с компютри, дори имат на разположение и кухня. Тук в библиотеката всеки се чуства значим, независимо от пол, възраст, раса, социално положение.

Мениджмънтът между големите библиотеки и по-малките е също много добре координиран. Примери от Манчестър, Болтън - Управлението и екипността на самите библиотечни колективи, вътре в самата библиотека, както и във филиалните библиотеки.

Не мога да не спомена и чудесния външен и вътрешен дизайн и обзавеждане. Различното от българските библиотеки е, че английските библиотеки са едно голямо отворено помещение с обособени места – детски кът, читалня, място за учене, самостоятелно място за четене с интернет достъп, място за срещи и др. Много информационни табла, рекламни материали, удобни и подходящи мебели, подходящо осветление и разположение.

Много от библиотеките са настанени в една и съща сграда с други институци – Северната библиотека с Колежа, Централната библиотека в Болтън с галерия. Но това не пречи, дори има предимства при някои библиотеки. Има и такива библиотеки, които са настанени в малки помещения, но и там са предвидени мебелите, стелажите, цялото обслужващо звено да бъде удобно за ползване от посетителите. В една библиотека са направили подвижни стелажи на колела за пестене на пространство и разместване при нужда.

По-голяма част от наличните библиотечни материали са разположени в залите за свободен достъп, една малка част са в хранилища. Колекциите са от почти всички отрасли на знанието, но са съобразени и с потенциалните ползватели – в Манчестър – китайски кът, в Болтън – индийска литература и др. На много места може да се види и специалната колекция от книги, т.нар. Large Print – книги с по-голям шрифт за слабо виждащи, също и audio book.

Като заключение мога само да кажа, че библиотеките в Обединеното кралство са един притегателен културен, информационен, социален и образователен център за всеки и за всичко.

15.12.2008 г. Росица Попаркова

Главен библиотекар

Библиотека при НЧ „Просвета”


Гоце Делчев


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница