Растенията също се разболяват!Дата05.06.2017
Размер24 Kb.БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ КАМПАНИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА И СРЕДИЗЕМНОМОРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА ЗА ПОВИШАВАНЕ ИНФОРМИРАНОСТТА НА ШИРОКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ ЗА РИСКОВЕТЕ ОТ ПРЕНАСЯНЕ НА РАСТЕНИЯ ОТ ГРАЖДАНИ

Растенията също се разболяват!

Също като хората и животните, растенията могат да се разболеят. Те страдат от болести, причинени от вируси, бактерии, гъби и се нападат от неприятели, малки и големи, като насекоми, акари или нематоди. Напоследък се наблюдава увеличение на броя на нови вредители в райони, в които ги е нямало досега. Появата на много от тези нови „пътници” може да се свърже с бързо нарастващите нива на международна търговия и пътувания.

Вредители могат да се пренесат незабелязано с растения, семена, цветя, плодове и зеленчуци, дори те да изглеждат здрави, и с почва, полепнала по корените. Така, когато пренасяме растения между различни части на света, може неусетно да внесем нови вредители в страната. След като бъдат внесени в нова околна среда, някои от тези чужди вредители могат да нанесат тежки икономически загуби на селското и горско стопанство и да застрашат биоразнообразието.

Като резултат от новите дейности на ЕРРО за комуникация, определени от Съвета на Организацията (www.eppo.int) с цел да разшири аудиторията на ЕРРО и да подобри информираността на обществото по растително-здравните проблеми, Секретариатът на ЕРРО и Панелът за информация по растителна защита изготвиха плакат “DON’T RISK IT!” (“Не застрашавай!)” и разяснителна брошура към него. В допълнение на плаката е поставен и QR-код за да показва същата информация, която се съдържа в брошурата, на определена интернет-страница на EPPO (оптимизирано приложение за мобилни телефони).Целта на брошурата е:

  • Насочване вниманието на международните пътници към рисковете при пренасяне на растения;

  • Насърчаване на всички да дадат своя принос, за да спре разпространението на нови вредители;

  • Предоставяне на допълнителни разяснения към постера „Не застрашавай”, който е изложен по всички входни пунктове.

Идеята на тези документи е да се повиши информираността на широката общественост за рисковете от пренос на растения и свързаните с тях вредители при международни пътувания и да се насърчи отговорно поведение. Плакатът е основно предназначен да бъде изложен на летища/пристанища или други места, където ще го видят международните пътници. Брошурата също се разпространява на тези места, или на всяко друго място, което се счита като подходящо (например туристически агенции, посолства).

Тези документи са "персонализирани" от всяка Национална организация по растителна защита с цел включване на нейното собствено лого и данни за контакт (Българска агенция по безопасност на храните www.babh.government.bg), а основните послания са преведени на националния език на държавите членки на ЕРРО, които към момента наброяват вече 50. Плакатът и брошурата се използват, отпечатват и разпространяват по най-подходящия за всяка национална организация начин. За България документите и организацията на кампанията са разработени от малък екип експерти от Централна лаборатория по карантина на растенията и отдел “Фитосанитарен контрол” към Централно управление на БАБХ. Плакатът и брошурите се разпространяват на територията на областните дирекции по безопасност на храните в страната.
Каталог: uploads -> File -> Actuality
File -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
File -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
File -> 10 години движение за социален хуманизъм
File -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
File -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
File -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
File -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
File -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
File -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница