Разговарям със Саша Вукович, и срещата ни стана случайно по време на богослужение на църква "Б" София. И така разговора ни започна без подготовка. Пред мен бе един подчертано скромен мъж преживял толкова многоДата28.10.2017
Размер32.79 Kb.
Разговарям със Саша Вукович, и срещата ни стана случайно по време на богослужение на църква “Б” София. И така разговора ни започна без подготовка. Пред мен бе един подчертано скромен мъж преживял толкова много. След първите въпроси отговорите му започнаха като поток без спиране.

- Бил съм много добре по време на комунизма, но дойде войната и високо ми положение бе заменено със много скромно...и затова съседите отбелязваха тези промени в социално ми положение. Всички започнаха да зачитат религията. Настана мода всички да стават православни, а аз станах адвентист! Колегите ми юристи мислеха, че неодобрението ми и срама от войната ме накара да стана адвентист. Моята работа сега е на юрист, а сега се смята, че един юрист трябва да брани своята държава. Когато мюсюлманите бяха убити (става въпрос за масовите убийства) аз дойдох от Белград в Сараево. Когато сърби бяха убити в Сараево, аз защитавах тяхното право на живот. Това означава, че едно злодеяние, едно убийство няма националност, убийството си убийство, Каин уби Авел, убийството няма националност. Хората казват - когато убиеш във война противниците от друга държава, ти си герой, но погледнато от другата страна ти не си герой, а престъпник. Моята работа е да кажа на съда каква е истината и тогава настава правдата, а според истината идва помирението. Но правдата е селективна за големите нации и “победители” - Америка няма нужда от истина в съда, докато малките нации- за Сърбия и другите има съдебна истина. Правдата е като омърсена дреха ..и истинската правда ще настане, когато настане Небесния съд. Никой не е успял да помири всички, колегите ме уважават, но всички искаме да се задоволи правдата, никой не e успял всички да помири и има една сръбска песен в която се казва : “Вие сте гонили нас, после ние вас и така до съдния ден”. И това е един “порочен кръг” сърбите се борят за Косово, ние за Сараево и се надявам Христос да дойде преди пак да почнат да се пререшават тези въпроси. Сега в училищата в Босна се учат три истории и във всяка се казва, че другите са виновни - и в душите на децата се засаждат основата на една продължаваща борба и политиците, международния съд в Хага, Американците не могат да помирят следващото поколение. Само Исус може да даде помирение в сърцето!

Когато бях в Холандия- в теологичните училища, им казах в Библията в книгата на Данаил се твърди, че по линия на бракове Европа се е опитала да се обедини, но не е успяла.

Това е историята, бъдещето на Европа как го виждате?

Приятелите ми холандци признават, нещо ни кара насила да го правим. Европейската конституция казва, че мира е от Бога и ние адвентистите трябва да сме разумни да не сеем омразата и да говорим по въпроса само когато ни запитат! Ние трябва да сме много разумни както ни съветва Елън Уайт ..да не бързаме пред Бога. И Светия Дух ще е този, който ще ни даде мъдрост какво да говорим пред царе, съдии!-Виждам във вас една скромност на посветен и разумен човек. Чувствате ли се в отделни моменти специален посланик на Небето тук на земята?

  • Аз съм бил известен човек...бил съм в греха. Но Бог ме е извлякъл от там и аз знам, че когато сме близки до Исус тогава сме по-чисти.

  • Имате ли да кажете послание към хората, които желаят мир на земята?

  • Новия световен ред, Ню Ейдж казват вие имате права, а Исус казва, вие имате само право да служите на другите. Моите колеги юристи мислят, че винаги трябва да имат силна, защитима позиция. А Божиите представители- Данаил, Йосиф имат само силата на Бог- те се молят и Бог действа чрез тях.

  • Така смятате, че за божиите представители единствените атрибути са на Небето- да служат?

  • Когато бях в Сараево се възхищаваха на служителите на АДРА, как се занимаваха да чистят мърсотията. По време на войната ни се възхищаваха, че ходихме на църква в събота с костюм, вратовръзка и това бе под снайперския обстрел и канонадата на снарядите и бомбите. Тогава сме носили вода, храна на ранените и на нас се е гледало като на ангели дошли на земята. Тогава в църквата имаше две смени и църквата беше пълна, а сега, когато има мир църквата е на една смяна, и главната цел е бързо да забогатеем.

  • Аз Съм Благодарен Исус, че пращал ангела си постоянно да ме пази. И това е било във всеки момент- когато се криех под колата, от падащия снаряд, от изстрелите на снайперистите. Пазил ме е да не ме хванат сърбите и съдят като дезертьор или мюсюлманите да се отнесат с мен като с противник, защото положението което заемах преди да започнат военните действия ме правиха близък на Караджидж и това коренно се промени с моята религиозна опитност, аз служех вече на другите, като Исус.


-Как бихте се представили?

Аз съм Саша Вукович юрист от Сараево, семейството ми живее в Сараево, жена ми е от Хърватия. Служител съм на международния съд на Босна и Херцеговина. С мен работи и приятеля ми от България юриста Димитър Гочев.- Да обобщим вие консултирате правителството каква позиция да заеме в тези сложни времена тук по отношение на проблемите тук на Балканския полуостров.

  • Да така е!

  • Благодаря ви, че се срещнахме тук, ще се видим в Небето!

  • Надявам се ! Сигурен съм!


За SDABG.NET Е.Григоров


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница