Разликата между отрова и радиоактивностДата06.02.2018
Размер37.13 Kb.
#55859Разликата между отрова и радиоактивност

Много хора не правят разлика между отрова и радиоактивност – Отравянето се дължи на химична реакция – поглъщате отрова и тя ви вреди или убива по химически начин като токсичните химикали си взаимодействат с био-химията на тялото ви.

Радиоактивността е лъч енергия – лъчи са топлината, светлината и микровълните (на микровълновата печка, например). Като форма на енергия действието й е физическо, а не химично. Радиоактивността е с много голяма енергия и за разлика от топлината, светлината и микровълните може да разрушава молекули и да преминава през дебели слоеве от плътна материя (особено гама-лъчението). Радиоактивността е невидима, не се усеща, и едва след време берете плодовете от излагането на радиация – от няколко часа до няколко години. Радиоактивността се използва и в медицината с цел да помага за лечение – рентгени, лъчетерапия и т.н.

Високите нива на радиоактивност

При излагане на много силна радиоактивност, смърт може да настъпи по силно болезнен начин. Ако дозите са високи, но все пак не се усетят, симптомите може да се усетят след часове под формата на световъртеж и повръане, а смъртта настъпва след няколко дни – опадват косата и ноктите и тъканите започват да се разлагат. Това е лъчева болест – това е и причината за смъртта на повечето хора при бомбардировките над Хирошима и Нагасаки в края на Втората Световна война.

Посдрадалите от Хирошима и Нагасаги – сценарий, който ядрената индустрия твърди, че е невъзможен при АЕЦ. В същото време инцидентите на ядрените катастрофи взимат тихомълком стотици хиляди жертви...

Ниската радиоактивност

Няма ясни данни какви са последиците за човешкото здраве, но много експерти приемат, че рискът от злокачествени заболявания е пропорционален на увеличаването на радиоактивния фон – с други думи два пъти по-силен радиоактивен фон в сравнение с естествения, значи два пъти повече риск от злокачествен заболяване в сравнение с естесвения радиоактивен фон. Когато един радиоактивен лъч премине през тялото ви, той може да премине и разкъса на места молекулата на вашата ДНК например – повечето такива клетки загиват по естествен начин, някой обаче се видоизменят и ако не бъдат унищожени от имунната ви система могат да започнат да се размножават неконтролируемо и да се превърнат в смъртоносно раково заболяване. В този смисъл дори един единствен лъч може да причини рак, но увеличаването на радиоактивния фон води до повишена вероятност от заболяване.Още няколко малко познати аспекти на достъпа до информация за сигурността и последиците от аварии:

Световната Здравна Организация е приела условията на дявола преди повее от 50 години. С Резолюция WHA 12.40 от 1959г. СЗО могат да не уповестяват и да бъдат спирани да уповестяват информация относно радиологичното влияние върху човешкото здраве, ако това компрометира Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)Кой застрахова атомни централи?

Отговорът е еднозначен – НИКОЙ – Няма застраховател, който да застрахова ядрени централи. Защо – застрахователите надушват парите – защо, ако е толкова безопасно, не застраховат атомни централи? Да се върнем на втори урок за цената на ядрените инциденти – никоя застрахователна система не може да си позволи да изплати такива застрахователни премии, а застрахователни събитие се случват прекалено често. Операторите на централи имат ограничена отговорност само до няколко десетки милиона долара при ядрен инцидент – милиардите се плащат от обществото – в животи, съсипано здраве и в пари.

Над 50 години вече ядрената индустрия се крие зад науката, твърдейки, че открива висококвалифицирани и много работни места, но всъщност преследва печалби и сигурни доживотни постове за ядрени физици, като нерядко пренебрегва безопасността в името на печалбите и парите и уж в името на конкурентноспособността на икономиката и откриването на работни места.

Високата сигурност на централите нееднократно е усмивана от еко-активисти на организации като Грийнпийс, които проникват в АЕЦ. През 2012 г организацията вкара свои хора в две централи във Франция – в едната активистите се разкриха и обявиха, че още една централа е тайно превзета без да кажат коя. Франция обяви тревога във всичките си централи и откриването на другите активисти отне още половин ден на сигурността. Представете си, ако не активисти а терористи са тези, които проникват.Много радиоактивно отпадъци се съхраняват не в хранищища дълбоко под земята, а наземно. Наземното хранилище в Ла Хаг, Франция, крие опасност в случай на терористична атака да освободи радиоактивни материали, които да доведат до катастрофа 64 пъти по-страшна от тази в Чернобил.

Разпорстранението на ядрено оръжие - Много недемократични режими по света са се сдобили или се опитват да се сдобият с атомна бомба. Съхранението на радиоактивни отпадъци в държави, които имат несигурни режими и слаба държавност обаче крие и друга опасност – терористични групи да се сдобият с радиоактивни материали и да създадат т.нар мръсна бомба – бомба, която се взривява с обикновен експлозив и разпръсква радиокативни материали в гъстонаселен район – например центъра на голям град. Предвид колко незаконни оръжейни сделки се провеждат ежегодно, едва ли има държава, която може да гарантира пълната сигурност и невъзможност за изнасяне на радиоактивни материали, след като в света за произведени стотици хиляди тонове радиоактивни отпадъци. Повечето действащи рекатори по света не са снабдени със системи и щитове против врязването на самолети, както се случи с кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001г.


Каталог: fileadmin -> content -> energy -> resursen center -> Antijadreni uroci
Antijadreni uroci -> Урок 7: Радиоактивните отпадъци (рао) и отработеното ядрено гориво (ояг)
energy -> Площадката на аец белене нова надежда Идейни предложения
energy -> Смята, че е време да се започне открита дискусия за алтернативното използване на площадката на аец „Белене
Antijadreni uroci -> Урок 3: Безопасност на аец големите катастрофи, малките катастрофи и случаите "на косъм"
energy -> Въпросник* за кандидатите за евродепутати на Избори 2009
energy -> На участниците в Националната конференция „Енергийна стратегия на р българия – анализи и препоръки“ 19 – 20 февруари 2009 г., София
energy -> Въпросник* за кандидатите за евродепутати на Избори 2009
energy -> Доклади по държави-България Тодор Тодоров, ес „За Земята Основна информация Емисии парникови газове


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница