Развлечения в селския туризъмстраница1/3
Дата08.05.2018
Размер397.74 Kb.
#67832
  1   2   3


КУРСОВА РАБОТА

по ИКОНОМИКА НА туризма
Тема:

Развлечения в селския туризъм


Изготвил:

Росица Любомирова Воденичарова

Фак.номер:0257225

Специалност: Икономика на туризма

Курс: III курс

Учебна 2012 год.
Съдържание:

Титулна страница 1

Съдържание 2

1. Основни понятия 3

2. Очаквания 4

3. Разделение на развлеченията 4

По райони 4

По възрастови групи 6

4. Статистика 7

5. Кореспонденция с други видове туризъм 8

6. Възможности за развлечение 10

Пътувания 9

Културни дейности 11

Водни дейности 17

Дейности свързани със здравето 18

Въздушни дейности 19

Пасивни” дейности 19Специални събития 20

Спортни дейности 21

7. Успешни примери 28

8. Бъдещето.............................................................................30

Приложение:


Библиография 29


Селският туризъм е не само туризъм, той символизира завръщането на човека към неговите позабравени корени.  

1. Основни понятия • какво е туризъм като цяло ( градска среда, натовареност, стрес)

Екстремното развитие на техническия прогрес, индустриализацията и индустриалното обществено производство, концентрира населението във все по-големи градски агломерации.Хората са подложени на безброй много дразнители, като шум,замърсявания във въздуха, интензивен трафик и пр. Този градски дискомфорт налага на градските жители периодично да напускат градовете и да се възстановяват сред все още запазената първична природа.

Понятието „туризъм“ произлиза от френската дума „tour“ (обиколка).
 • селски туризъм

Селския туризъм е едновременно и старо и ново явление. Интереса по отношение на почивка на село започва да нараства още през 19в. в отговор на нарастващия стрес и увеличаващите се урбанизация и индустриализация. По провинциалният пейзаж са се прекланяли много поети и хора на изкуството. Новите железопътни компании превозвали все повече и повече туристи към провинцията. Въпреки това селският туризъм в нашето съвремие е различен. Броят на туристите се е увеличил значително и туризмът се е развил във всички географски райони, не само в места с изключителна природна красота.

Селският и агротуризъм са разновидности на алтернативния туризъм. Тяхното зараждане е исторически свързано със следвоенното възстановяване на Западна Европа и по точно на Франция, където чрез подпомагане на инициативи на земеделски стопани в областта на туризма се постига задържане на населението в селските райони и възраждането им. Не случайно най-големи средства от бюджета на Европейския съюз са ангажирани именно в селското стопанство, а Общата аграрна политика представлява един от стълбовете на ЕС.

Характеризира се с престой в селска среда (къща или устроен в близост къмпинг, друга настанителна база), контакт с домакините, достъп до стопанството. Той може да се яви като преминаващ, т.е. престой в рамките на обиколен тур или като уикенд или дори една седмица престой.


 • развлечение - Занимание, което доставя удоволствие spain golfпрез свободното golf vacation spainвреме;

 • Атракции, които сами по себе си нямат особена притегателна сила , могат да бъдат групирани с други подобни атракции, за да създадат една първостепенна атракция. Както Гартнър обяснява, “Една стара сграда си е една стара сграда, докато десет стари сгради са един исторически квартал.“

 • анимация

Анимацията навлиза като понятие в средата на миналото столетие, но е съществувала още в древността. Целта и е да направи пътуването или пребиваването на гостите незабравимо. Има за цел да насочи туристите към активно и разнообразно прекарване на свободното време чрез участието им в специални и добре подготвени програми. Това е своеобразен вид туристическа услуга, чрез която се задоволяват предимно потребностите от психологически характер или пребиваване.

Анимацията е единствената дейност в структурата и организацията на съвременния туризъм, която решава въпросите, свързани предимно със свободното време на туристите.


2. Очаквания

Туристите очакват да се включат в ежедневието на домакинството: беритба на плодове и зеленчуци, билки, приготвяне на традиционни ястия, включване в обичаите и празниците на района, наблюдение или обучение в местните занаяти, фолклорни и земеделски традиции. Тези дейности обикновено се допълват с различни видове активен или културен туризъм (пешеходен, планинско колело, езда, посещение на манастири, музеи, археологически и други забележителности, училище по занаяти) и най-често е смесица от всичко това. • водеща фигура - стопанинът е водеща фигура на този тип туризъм. От неговото умение, природна култура и душевност зависи степента на удовлетвореност на туристите от ваканция на село.

В оформянето на туристическия продукт се включват различни рекреационни занимания като разходки – пеша, с коне, с велосипеди, с мулета, по река, а също и практикуване на различни спортове. В програмата на посетителите се включва ежедневна сутрешна среща с домакините, на която се обсъждат т. нар. селско ориентиране, местния език (етикет, поздрави и най-общи изрази), култура и кухня, дестинации от специален интерес, събития, история, география, изкуства, местни продукти, възможности за наемане на кола и т.н. Тези дискусии помагат на всички да научат повече за предстоящите им или вече минали събития и преживявания. Друга привлекателна услуга е и предоставянето на индивидуални маршрути и информация за да не стане така, че неинформираността е причина за недобре прекарано време.
3. Разделение

От съществено значение е разположението на обекта – в район съсзапазена околна среда, в близост до водни площи, на морската ивица, до природни феномени и екопътеки, на изходни пунктове към планински и културни маршрути.

3.1 по райони

в /в близост до планински район- Разположението на селски район в близост до планина, предоставя възможност на туристите за допълнителни развлечения- планински преходи, скално катерене, разглеждане на интересни природни феномени като пещери, проломи, скални пирамиди, скални гъби и други подобни, запознаване с местната планинска флора и фауна.
в /в близост до море или морски курорт - например морски рекреационен туризъм може да се съчетава с почивка на село. Това е особено полезно за крупни морски комплекси, които могат да разнообразят продукта си с посещение на село. Възможно е формирането на специализирани турове, които да включват разнообразни обекти на селския туризъм: посещение на група манастири, природни феномени, пътувания с лодка, съчетани с нощуване на палатка и др.
в /в близост до ски курорт На фона на бурното строителство на нови хотели,вилни селища, голф игрища и спа центрове в съответните райони, китните селца в близост до големите ски курорти са истински оазиси на дивата природа и на спокойствието. Старите селски къщи са преустроени в кокетни семейни хотелчета, а собствениците преминават специални курсове за обучение на хотелиери, аниматори и планински водачи.
близо до река - В близост до реки, езера или язовири има възможност за организиране на риболовни излети ,пътувания с лодка, съчетани с нощуване на палатка, водни спортове и др. В рибарниците на  местността "Декилитажа" могат да се наблюдават и редки водоплаващи птици.
Близо до езеро/язовир - Това е прекрасно място за развитие на водни спортове – гребане, сърф и др. Има прекрасни условия за развлечение с джетове и водни колела. Някои даже ги предпочитат пред шума и тъпканицата на морските курорти. Защото иначе разлика няма - и тен се хваща, и риба се лови, а предлаганите на повечето места атракции вече по нищо не отстъпват на тези сред вълните морето.
В селскостопански район – Запознаване с традиционни култури отглеждани в съответния район както и с отглежданите селскостопански животни. Запознаване с новите еколого съобразни земеделски практики. Участване в програми за изучаване, опазване и по-ефективно използване на водата за селскостопански нужди, както и да се предотврати замърсяването на водите от земеделски източници. Организиране на практики по екологично селско стопанство и екотуризъм.
В ловен район - Една от най-древните дейности на човека е ловът. От лов на дивеч за изхранване и облекло, той се превръща в спорт, а най-модерните и безобидни форми на лов са фото- ловът и фото- сафарито. Разположението на селището в близост до горски масиви или ловно стопанство предоставя още възможността за ловни излети, сафари, фото лов , трофеен лов.
В риболовен район - Уловът на големи риби не е гарантиран, а понякога и на малки, но удоволствието от самата почивка е гарантирано 100%. Вероятно най-масово практикуваният спорт в цял свят е риболовът. Риболовът все още продължава да бъде основно занимание на отделни хора с цел прехрана и препитание, но за милиони  по света  той е спорт  и страстно хоби. Той е едно от най-добрите лекарства срещу „ съвременният бич ” стреса. Носи невероятно много емоции и оставя незабравими спомени. Чист въздух, прекрасна природа,

дружелюбни хора.


 

В историческо място - Характерните за района събития се превръщат в атракции за туристите .
В национален парк - Безценните природни и културни богатства на тези паркове (разнообразна флора и фауна, редки биологични видове, геоморфологични образувания, животни ендемити, културно наследство и исторически места) служат като основа за развиването на селски туризъм в близките села.
3.2 Възрастови групи

По възраст: Селския туризъм предлага широка гама от развлечения и атракции – релаксиращи, динамични дори екстремни, научно – познавателни и др. Те са подходящи за всяка възраст и семейно положение. Въпреки че, всяка възраст има съответните предпочитания, а и всеки човек носи различен темперамент, някои от заниманията не се препоръчват за малки деца или за хора от третата възраст. Екстремните преходите в планината, алпинизма, спусканията по бързеите на реката и др. подобни са такива примери.

Условно ще разгледаме групите деца, тийнейджъри, възрастни и хора на „третата възраст”.деца Някои от развлеченията са особено подходящи за деца например

посещението във ферма за щрауси. Чифликът “Чукурово” предлага на своите малки гости чудесна възможност да прекарат няколко часа в автентичната обстановка на българското село, да поиграят на воля, на чист въздух сред красивата природа, да научат нещо за бита и поминъка на техните предци.

Продуктите “Лудории на село”, “На гости на село”, “На село”, са разработени специално за деца в различна възраст и по отделно включват разглеждане на Чифлика и беседа, почерпка или обяд, разходка с магареша каручка или езда, училище за народни танци, точене на баница, преобличане в носии и забавни игри. Продуктите са особено подходящи за деца от детски градини и ученици.

Много често се организират екологични детски летни и зимни лагери. Идеята на организаторите е децата да бъдат поставяни в естествена среда и да придобият обща представа за оцеляване в планината, както и да усетят близостта на природата.


тийнейджъри - това е възраст в която е особено трудно да се намери

очарование в развлеченията които предлага туризмът на село, особено за мъжката част. Но тъй като този клон от туризма се развива все по-бързо се мисли и в тази насока. Идеята която може да се намери из интернет е пейнтбол на село. Обстановката е реалистична, няма декори, условията наистина могат да бъдат полеви. Ако се замислим корените на този спорт или игра могат да се видят в практиката животните в едно стадо да се боядисват леко, за да се различават ако се смесят с друго. Уникалното в случая, е че се съчетават активна физическа дейност, чист въздух и прилагане на различни тактики, работа в екип.


възрастни (родители) -спортни мероприятия за отмора, туристически обиколки,конна езда, рибовъдство, лов, плувни басейни, голф (тенис кортове и т.н.). Културни дейности - включване в подходящи курсове за приготвяне на типични, местни ястия, за опазване на флората и фауната, изкуството и занаятите, провеждане на фестивали, панаири, надпявания и т.н.хора на третата възраст – подходящи занимания са голф, риболов, кратки разходки сред природата . Смята се че тези хора рядко са любители на селския туризъм тъй като те предпочитат балнеолечение и оздравителен туризъм.
4. Статистика

Резултатите от социологическите проучвания през последните години показват, че:

- България е предпочитана дестинация за хора във възрастовата група от 25 до 45 години, те са предимно мотивирани от изгодните цени и условията предлагани от българските курорти;

- Туристите в по-зряла възраст /над 45-те и пенсионери/ предпочитат почивки в балнеоложки курорти, културно-познавателни турове, мероприятия, от които научават повече за местната култура, история и обичаи

- Чуждестранните туристи харчат сравнително малко пари за услуги и развлечения в България извън, тези включени в туристическите им пакети;

- С високи оценки на удовлетвореност от основните елементи на почивката са посочени: цени, условия в хотелите, кухня, природни дадености;

- Най-ниски са оценките за туристическата информация, местния транспорт, колите под наем, обслужването на летищата и отношението на обслужващия персонал;

- Възможностите за селски и еко-туризъм в страната не са особено популярни ;

- През зимния сезон преобладават туристите на възраст между 25 и 35 г., докато през лятото най-висок е делът на възрастните между 35 и 45 г. През лятото туристите, придружавани от деца до 17 г., са повече отколкото тези през зимата;

- Нараства броят на “индивидуалистите” от всички възрастови групи - стремеж към нетрадиционни, нови преживявания, съчетани с “необичайна” ваканция в непозната страна; по-младата генерация  / 25 - 45 годишни/, ако не са семейно обвързани, предпочитат да прекарат отпуската с приятели;

- Посещенията на страната ни с цел почивка доминират – над 60 % от всички чужденци, посетили страната. С цел почивка идват най-вече от: Германия, Великобритания, Скандинавия, Централна Европа, Русия, Украйна и страните от ОНД. С цел бизнес идват най-вече от САЩ и Балканските държави. Значим е делът на деловите посещения и от Западна Европа, и Скандинавия;

- Основни източници на информация за страната ни и фактор за взимане на решения са: предишен опит, туристическа агенция, препоръка от приятели и роднини и Интерент;

- Основни фактори за избора на почивка в България са: изгодните цени, състоянието на морските плажове и курорти, интерес към страната, красива природа. Следват: културата на страната, предишно посещение и личния интерес/хоби/. Следва да се направи изводът, че основна мотивацията при избора на българския туристически продукт е продиктувана  от цената, качеството.
5. Кореспонденция с други видове туризъм – допирни точки

Възможността за туриста отишъл на ваканция на село да посети и живее в селска къща, да отглежда собствени плодове и зеленчуци, да издои кравата на домакина си или пък да беседва със местните жители относно произхода и специфичните привички, които са част от техните обичаи и традиции е едно наистина незабравимо преживяване. Това са нещата, които придават магнетизма на преживяване от такъв тип и поддържат увеличението на туристопотока постоянно. Но защо да не направим приключението още по-пълно и за ден не предоставим възможността за посещение на биосферни резервати, исторически крепости, културни паметници и исторически музеи, разходки из пещери, хълмисти хребети или пък каране на сърф или водно колело.


Характерно за селският туризъм е, че доста често то се допълва и от други видове специализиран туризъм, като по този начин разширява туристическият си продукт с техни компоненти .

Популярни са инициативите за откриване на историческо, етнографско, културно, архитектурно наследство, фолклор, обичаи характерни за всеки район, организиране и демонстрация на занаяти. В землищата на селата, в близост до горски масиви и ловни стопанства, язовири и реки, има възможност за организиране на ловни и риболовни излети. Изпълнимо е и предлагането на по-специфични ваканции – стажове за изучаване на флора, фауна, геология, проследяване миграциите на птиците, вулканични явления, практикуване на езика на страната домакин.
  • Ловен – стопанинът предлага излет на лов или риболов.

  • Културен - селското семейство може да свири на на народни инструменти и да пее народни песни (типични за дадения регион), да покаже нарони танци; в района може да има културни паметници, с които туристът да се запознае.

  • Исторически - региона има ценни исторически паметници

  • Познавателен - децата се запознават с животните, как се получават млякото, яйцата, вълната и прочие.

  • Етнографски - туристите имат възможност да се запознаят с бита, нравите и духовната култура на семейството - може да се запознаят как се тъче на стан, или друг занаят както и самите туристите могат да се включат и в занаятчийски дейности, ако стопанинът или друг от селото го владее и да занесат вкъщи платно, глинен съд или друг предмет изработен собственоръчно от самите тях (резбарство, керамика, тъкачество, ковачество, грънчарство, медникарство).

  • Пешеходен - при наличието на пешеходни ли еко пътеки, както и известни местности , те могат да се посетят.

  • Екотуризъм - наличието на национални паркове или резервати в близост до селото,биха привлекли вниманието на туристите.

  • Кулинарен - туристите могат да се запознаят с характерните особености на регионалната национална кухня и дори да се научат да приготвят някои от ястията.

  • Винен - ако стопанинът е винопроизводител, може да запознае туриста със селското винопроизводство и да предложи дегустация на различни видове негови вина.


6. Възможности за развлечение:

Особено типично за селския туризъм е участието в полската работа – овощарство, пчеларство, гроздобер, бране на плодове, цветарство, събиране на гъби, билки. Много характерна е и консумацията на място на местни продукти, запознанство с местната кухня. В това отношение възможностите са разнообразни.

Хората търсят да се наслаждават на обикновени дейности, но все пак очакват и известно разнообразие от тях. Въпреки, че в много публикации се съобщава за организиране и предлагане на нови дейности и спортове, то в селската област все още доминира използването на неформални дейност, представени от: пътувания, екскурзии, пикници и разходки над 2 км. Подчертава се често, че множество от дейности и занимания са включени туризма и отдиха на село. Самата селска област (като продукт) е твърде разнообразна и това се отнася също и за възможностите и, които тя предлага за почивка. Все пак дейностите най – общо могат да се групират в следните категории.
6.1 Пътувания


 • Пешеходен туризъм – пътеки, естествени паркове и т.н. Пешеходните разходки и преходи са едно от най-широко разпространените и предпочитани от всички възрастови групи занимания. Харесвани от туристите са маршрути в зелени и неурбанизирани райони, както и през резервати, като крайната цел най-често е красива местност, природни или исторически забележителности, хижа или „плаж” край минаваща наблизо река с удобни вирчета и поляни подходящи за слънчеви бани. Пешеходните разходки могат да се съчетаят с обяд на открито (пикник).

В последните години, изключително голяма популярност придобиха т.нар. Екопътеки. При създаването на Екопътеки трябва да се подготвят кътове за отдих и много табла, които информират гостите на парка за красотите на местностите, през които преминават. Пътеките предизвикват голям интерес сред туристите, тъй като те ги отвеждат към малките планински селца, запазили все още своята неподправена привлекателност и чистота. Към разходката сред непокътната природа може да се включи и образователна беседа, която да запознае туристите с местната флора и фауна и да им разкаже любопитни легенди за местността през, която минават.
 • Езда - Най-добрият начин туристите да се насладят на прекрасната природа и да разглеждат местните забележителности е от гърба на коня. Това е начинът напълно да се слеят с природата и да се отдадат на неизпитвани до този момент емоции и преживявания. Конната езда може да бъде привлекателна услуга и при селския туризъм. Предлагат се разнообразни програми, които да оставят красиви и трайни емоции - уикенд сред природата включващ езда до малки изолирани селца и живописни хълмове, гори, долини с нощувка в горска вила и на палатка; езда из местния резерват на вековна гора от стройни буки, дъбове, ели и приказни полянки, където туристите могат да наблюдават животни и растения в естествената им среда (естествено паднало дърво - ще го намериш така, както се е повалило, пред очите ти излита ястреб за плячка, ловко променя посоките на летене, спира внезапно като закован във въздуха, атакува, пресича пътя - цяла стратегия, която туристите могат да уловят в обектива си); ездата може да бъде и много приятно изживяване и за децата, като се предлагат специални програми за тях както и езда на пони. По време на своята почивка гостите имам възможността не само да яздят,но и да се грижат за конете (хранят, почистват,...)
 • пътуване с МПС – Възможно е формирането на специализирани турове, които да включват разнообразни обекти на селския туризъм: посещение на група манастири, природни феномени.
 • Обиколка из малки градове и села - Могат да се организират екскурзии до близките градове и села с цел запознаване със забележителностите, културно- исторически обекти, природни феномени, паркове, резервати не само в селището, в което са настанени туристите, а и в региона. Най-често се организират посещения на параклиси, манастири, гробници, пещери, водопади, езера и др. интересни обекти. Цел на излизането може да бъдат брането на билки, гъби, горски плодове, горски цветя.
 • приключенска” ваканция - Изпълнимо е и предлагането на по-специфични ваканции – стажове за изучаване на флора, фауна, геология, проследяване миграциите на птиците, вулканични явления, практикуване на езика на страната домакин.
 • Колоездене – Карането на велосипед става все по разпространено и търсено спортно занимание. Честа практика е къщи за гости и хотели да предлагат колела под наем, съществува обаче ангажиментът на собственика да поддържа велосипедите , а също така и очертаване на няколко подходящи трасета за разходки (подбират се пътища с относително добра настилка, неоживени, в красиви местности, по възможност се използват различни трасета за отиване и връщане). Планинското колело е за предпочитане при ползване на маршрути по черни пътища.Организирането на по-дълги преходи се прави от специалисти и обикновено от туроператори.

Изключително преживяване предлага разходката със снегоходки,предлага се в планинските региони, през зимата, когато има голям неотъпкан сняг. Подобна разходка може да бъде истински подарък за едно семейство с малки деца.


 • Яздене на магаре - туристите имат възможност да се разходят на гърба на магаре. След яздене на магаре се получава сертификат за „правоуправление на стоиловско магаре”.
 • Ски преходи - На любителите на зимните спортове се предлага осигурен превоз до ски-пистите на близките курортни комплекси на атрактивни цени. А след цял ден ски и сняг с чаша вино до камината е истинска зимна приказка.


Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница