Реферат на тема: „ Следобедът на един фавн Клод дебюсистраница1/4
Дата12.05.2022
Размер94.63 Kb.
#114218
ТипРеферат
  1   2   3   4
Следобедът на един фавн - Дебюси
Свързани:
Димаш, muzika


Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“


Факултет „Музикална педагогика“

Реферат на тема:


Следобедът на един фавн“ – Клод ДЕБЮСИИзготвил: Здравко Динев Стефанов Проверил: Проф. Юлиан Куюмджиев

Специалност: Педагогика на обучението по музика, II курс

Факултетен №: 19110110
Пловдив 2021г.

Импресионизмът и музиката


Импресионизмът, назован по картината на Моне „Импресия, изгрев, слънце“ , противопоставя изкуството, създавано в ателие, на живописта, създавана на открито, с играта на светлината и сянката, със значението на цвета вместо очертаването на контури, с впечатлението от настроението и атмосферата.
Импресионизмът е течение в изобразителното изкуство, което се заражда в края на XIX век от група парижки художници.
Драматурга Луи Льороа пише критична статия в сатиричното списание „Ле Шаривари“, озаглавена „Изложбата на импресионистите“, която се е
състояла в Париж през 1874 г. Художниците импресионисти извеждат живописта на открит въздух, на слънчева светлина, т.е. сред природата и използват при изобразяването ярки цветове и нова техника, а предмет на техните картини са обикновените хора –работници, посетители на питейни заведения, перачки, селяни, а не богове, нимфи, фавни и царе.
Дебюси също е обвиняван 1887г. за подчертано чувствения колорит като израз на мъгляв импресионизъм.
Дебюси се възприема по – малко като импресионист отколкото като музикант или по – скоро символист. И музиката познава символите ( мелодически фигури, лайтмотиви), но може да претвори непосредствено в звук ефирното и тайнственото и без тях. В музиката явлението „импресионизъм“ навлиза 20 години по-късно. Музиката е своеобразно продължение на късния Романтизъм. Тя винаги преобразува външни
впечатления във вътрешния изказ. Представител на импресионизма в музиката е Клод Дебюси (френски композитор). Самият Дебюси не определя музиката си като импресионистична.
Творчеството на композиторите-импресионистите до голяма степен обогатява изразителни средства за музика, особено обхватът на хармонията, който е достигнал голяма красота и изтънченост; Усложнението на комплексите на акорд се съчетава с опростяването и археологията на мисленето на Lade; Чистите бои са доминирани в оркестрация, капризни отблясъци, посаждане на ритми и неуловим. Цветът на палммоновите и дървените средства се подчертава на преден план: разкрива се изразителната значимост на всеки звук, акорд, има преди това неизвестни възможности за разширяване на обемната сфера. Специална свежест на музиката на импресионистите им даде честото обжалване към жанрове за песни, до елементи музикален език Народите на Изтока, Испания, ранните форми на негър джаз.
Класически израз " музикален импресионизъм " намерени в работата на К. Дебюси; Характеристиките се проявяват в музиката на М. Равел, П. Дюк, Е. Шмит, Й. Й. Рол-Дукаса и др. Френски композитори.Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница