Реферат на тема усилие и постижение изготвил: Проверил: Таня Илиянова Шишкова проф. Румен Стаматов Фак.№210631034страница1/5
Дата12.09.2022
Размер26.62 Kb.
#115066
ТипРеферат
  1   2   3   4   5
усилие и постижение

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ

„Черноризец Храбър“

Юридически Факултет


Катедра „Психология“


РЕФЕРАТ
на тема
УСИЛИЕ И ПОСТИЖЕНИЕ

Изготвил: Проверил:


Таня Илиянова Шишкова проф. Румен Стаматов
Фак.№ 210631034

Ако искате да имате нещо, което никога не сте имали, трябва да направите нещо, което никога не сте правили. (Коко Шанел). „


Като пример по темата в тази работа ще бъде използвана великолепната и невероятна история на известната френска дизайнерка Коко Шанел. Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл е дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи. Една от най-влиятелните фигури в модата на XX век. Oсновала модната къща „Шанел“. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание „Тайм“ я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на XX век и единственият представител от света на модата в класацията.
Но каква е тайната за постигане на целите? Дали това са умения, талант, интелект или чист късмет?
Присъствията на таланта и усилията по пътя към изключителните постижения, присъстват в живота на всеки, посветил себе си в търсене на съвършенство. Психологът Рой Баумайстър обръща специално внимание на саморегулацията, или така наречената дисциплина и самоконтрол. Според него, това е най – значимия добродетел, в основата на всички добродетели. Саморегулацията има едно особено проявление – твърдост, зад която се открива непреклонност и настойчивост. Усилията, които полагаме са израз на твърдостта на нашия характер.
Коко разчупва смело стереотипите, разбива клишетата и налага един истински модерен и новаторски гардероб на жените. Тя показва, че жената нито има нужда от дългите букли, нито пък от роклите тип „торта“, за да бъде по-харесвана и красива. Всичко, което ѝ трябва, е малко повече смелост да изразява себе си и да отстоява позициите си  1. Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница