Реформата работи срещу пациентитестраница1/12
Дата28.02.2017
Размер0.59 Mb.
#15942
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

27.03.2015

Национални вестници


Реформата работи срещу пациентите


Жулиета Недялкова

Преса  стр. 2, 3  

Купонна система, лимити, опашки, недофинансиране, корупционни схеми. До това ще доведе т.нар. реформа в здравеопазването, извикаха в един глас лекари, пациенти и болнични шефове. Медиците предупредиха, че нововъведенията ще накарат болните да чакат между два и шест месеца за планова операция. С натрупването на пациенти в листата на чакащи щяло да се стигне и до отлагане на манипулации и процедури с повече от година. Водещи специалисти бяха категорични, че реформата на Петър Москов работи срещу хората, които се нуждаят от квалифицирана здравна помощ.

Гневът на лекарите е насочен срещу новата методика за плащане на болниците, която влезе в сила в началото на този месец. Тя предвижда лечебните заведения да получават твърди бюджети - до 95% от изразходваните пари през същия период на предходната година. На практика обаче се оказа, че за март те ще разполагат с едва 88% от средствата и няма да им бъде платена и стотинка, ако са надхвърлили лимита. Затова още от този понеделник водещите клиники в страната започнаха да връщат пациенти и да записват за операции чак за лятото. Въпреки че в София има 98 болници, вече почти навсякъде има листи на чакащи.

Във ВМА записват за началото на май, в "Св. Иван Рилски" за юли, в "Александровска" - за края на април, в "Пирогов" - за юни и юли, а за ин витро свободни часове има чак за декември. Директори признаха пред "Преса", че дневно връщат около 30-40 души. "Заради паниката само за 24 часа 700 българи са потърсили помощ в "Пирогов" при обичаен поток от 350 човека. Повечето били върнати от други клиники, някои бяха наистина спешни", обясни шефът на института проф. Стоян Миланов.

Най-странното е, че от сложната методика касата всъщност няма да спести пари. Защото, ако едно лечебно заведение е с изчерпан лимит, пациентът може да отиде в друго и НЗОК пак ще плати за извършената операция. Проблемът е, че болният няма да се лекува, където той си избере. "Преса" научи, че до дни новата методика ще отпадне, а болниците ще получат миналогодишните си бюджети.

Здравният пакет ще бъде разделен. В това е категоричен министър Петър Москов, стана ясно по време на вчерашното първо заседание на консултативния орган към Министерския съвет "Партньорство за здраве", форумът ще обсъжда всички промени, които предстои да бъдат направени в сектора. В него участват съсловните организации, касата, министерството, лекари, пациенти и бизнес.

За председател се самопредложи д-р Москов, предстои да бъдат избрани и трима заместници. Първият приоритет, по който ще трябва да се разберат участниците в "Партньорство за здраве", е за това как точно да бъде разделен пакетът на основен, допълнителен и спешен.

Според едната теза това трябва да стане на базата на заболявания. Например за всички сърдечно болни, хора с инсулт или рак касата да заплаща напълно модерно лечение и медикаменти. За други групи диагнози обаче тя ще поема само определена сума, а всичко останало ще се покрива от доброволен фонд. Ако човек няма допълнителна вноска, ще трябва да чака или да си доплати. Не е ясно обаче дали втората вноска ще е на солидарен принцип, или в индивидуална партида, както и дали ще можем да се осигуряваме по желание не само е частен фонд, а пак в НЗОК.

Като друг приоритет министър Москов изтъкна приемането на критерии за качество на медицинската услуга, както и възможност на пациента де дава оценка на болниците. Нс въпрос на "Преса" как обикновен човек ще може да определи дали докторът си е свършил работата, Москов отговори: "Дали лекарят е хубав, е въпрос на вашата перцепция за мъж. Иначе има точно определени критерии, а пациентите ще отговарят на ясно формулирани въпроси."

***


Проф. Милан Миланов: Това е престъпление

"Ако това е реформата, то тя е убийствена и на практика е престъпление срещу пациенти и лекари", заяви за "Преса" проф. Милан Миланов, председател на столичната колегия на лекарския съюз и шеф на Централната реанимация на "Пирогов". Той е категоричен, че не може да има качество, когато има лимит. "Голямата опасност при разделянето на пакета на три е в частта му спешност, защото засега се говори само за доболнична помощ. Спешната медицина е и болнична, а аз слушам само за линейки и хеликоптери, които са просто едни транспортни средства", посочи проф. Миланов.

***

Проф. Дечо Дечев: Не може да работим с лимити

Новата методика за плащане на болниците е вредна преди всичко за пациента, който няма да бъде лекуван качествено и навреме, категоричен е директорът на университетската болница "Св. Иван Рилски" проф. Дечо Дечев. Той обясни, че няма как лечебните заведения да са търговски дружества и в същото време да работят в условията на лимит, а докторите да пресмятат на ум всяка процедура, която извършват. "Днес (вчера - б.р.) получихме от касата определения ни бюджет за март и се оказа, че вече сме го надвишили с 10%. И до края на месеца изобщо не трябва да работим", добави проф. Дечев.

***

Проф. Генчо Начев: Няма да върна болен

Какъвто и лимит да ми сложат, аз няма да върна болен, който, като излезе и ще умре пред входа на болницата. Това заяви директорът на "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. "Въпреки обещаните 95% от миналогодишния бюджет получихме разчетите за март и парите са по-малко. Но няма как да не приема за лечение сърдечноболен, нека ме накажат", добави той. Проф. Начев вижда решение не в правенето на безсмислени методики, а в приемането на национална здравна карта, която да определи кои болници имат право да харчат обществени средства и да сключват договор със здравната каса.

***

Д-р Стойчо Кацаров: Ще падне качеството

Реформата работи срещу пациента, защото с въвеждането на лимити той е лишен от право на избор къде да се лекува. Това заяви д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. "Ограничава се конкуренцията между болниците - те имат твърд бюджет и не могат да го надхвърлят. Тоест и добре да работят, и не толкова, ще вземат едни и същи средства. Това ще доведе до ниска мотивация сред лекарите, а така ще падне качеството. То пък се мери по брой починали", заяви още д-р Кацаров. Според него разделянето на пакета трябва да става по вид дейности.
Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   12
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница