Регионален месечник за живота и проблемите на хората с увреждания плевен декември 2008Дата18.06.2018
Размер117.4 Kb.
#74220

ВЯРА

РЕГИОНАЛЕН МЕСЕЧНИК


ЗА ЖИВОТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ПЛЕВЕН декември 2008
Вестник „ВЯРА„ Ви пожелава

Весела Коледа и

щастлива Новата 2009 година!

Тържествен концерт

14 ноември е рождената дата на д-р Бантинг – един от откривателите на инсулина. Благодарение на откритието на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест над 85 години инсулинът спасява живота на милиони хора със захарен диабет. Логото на Световния ден на борбата с диабета е син кръг, който символизира глобалното обединение на диабетната общност срещу диабетната пандемия. За първи път Световния ден за борба с диабета се отбелязва през 1991 г. от Международната Диабетна Федерация и Световната Здравна Организация. На 20 декември 2006 год. Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании. Резолюция 61/225 за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на заболелите от захарен диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

За втора поредна година ООН и Международната Диабетна Федерация официално посвещават честванията на 14 ноември на децата. Всички инициативи по целия свят ще преминат под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от захарен диабет тип 1, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст. В България има над 2500 деца със захарен диабет. Всеки ден те трябва стриктно да следят кръвната си захар, да си инжектират инсулин и да спазват специален хранителен режим. И все пак не бива да забравят, че са като другите деца и обичат да играят, да скачат, да се забавляват и да общуват със своите връстници. Диабетът не трябва да е пречка за сбъдване на детските мечти. По света има много известни личности с диабет и това не им пречи да са успешни и да достигат върхове. Също за втора поредна година Националната Асоциация на Децата с Диабет със съдействието на Ново Нордиск проведе благотворителен концерт “Заедно срещу диабета” в подкрепа на децата с диабет в България. Концертът се проведе на 14 ноември 2008 г. от 20.00 часа в Зала 1 на НДК. За участие бяха поканени Дони и Нети, група Те, участниците от Dancing stars и Music Idol, а водещи бяха Иван и Андрей. Всички средства, събрани от концерта, ще бъдат предоставени на Националната Асоциация на

Децата с Диабет за подпомагане на дейността й в грижите за децата с диабет. Целта на начинанието е да се привлече вниманието на обществото върху проблемите на децата със захарен диабет и да се подобри социалното им интегриране.

Над 300 паметници на културата, емблематични сгради и монументи по целия свят светеха в синьо – цветът на земята и кампанията “Заедно срещу диабета” в чест на 14 ноември – Световния ден на борбата с диабета. Сред тях, освен НДК и “Моста на влюбените” в София, са: Хеопсовата пирамида и Сфинкса в Гиза, Египет, Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Статуята на Малката русалка в Копенхаген, Бранденбургската врата в Берлин, Лондън ай във Великобритания, Токио тауър в Япония, Дворецът Хофбург във Виена, Дворецът на културата и науката във Варшава и много други.
Мероприятия на Гражданска защита
На 21 октомври 2008 година в Бюро за социално обслужванена ул.”Даскал Димо” Териториална дирекция гражданска защита (ТДГЗ) гр. Плевен проведе среща с организаторите от всички клубове на пенсионера и инвалида от Общината. Министерството на извънредните ситуации провежда кампания за обучение на населението, как да реагира в ситуация на кризи. Събирането беше открито от Директора на ТДГЗ Плевен, който разясни идеята на министерството. Той каза, че обучителна дейност е проведена сред работещото население, но е необходимо тази кампания да обхване всички слоеве от населението. Пенсионерите и хората с увреждания са най-уязвими при такива ситуации. Подробно се изказа Снежана Нешева с която бяха уточнени датите на които ще се проведат мероприятията във всеки клуб. Идеята е да има занятия, а също така да се обучат и обучители. Особенно специфично е обучението при хората със зрителни и слухови увреждания. Тъй като повечето от членовете на клубовете са възрастни хора, които трудно реагират в такива ситуации, е нужно с тази информация да се запознаят техните придружители и близки.

ВЯРА
КАРИЕРЕН ЦЕНТЪР

ПОМОЩНОТО УЧИЛИЩЕ ШИРОКО ОТВАРЯ ВРАТИ В ДЕНЯ НА КАРИЕРАТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Младежите от Помощно училище „П. Р. Славейков“ отбелязаха 8 октомври – Ден на кариерата на хората с увреждания. Милен Наков, директор на училището, приветства всички ученици със следните думи: „Целта на професионалното развитие е всеки път, когато обърнете поглед назад, да се радвате, че сте постигнали точно това, което сте искали и продължавате в посоката, която сте избрали!” Кариерният консултант Петя Марчева запозна участниците с дейността на Кариерния център към учебното заведение. На желаещите беше оказана помощ при написването на автобиография. А на тези, на които им предстои да се дипломират през тази учебна година в специалностите „Производство на облекло” и „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения”, бяха запознати от специалистите в училището – инж. Десислава Павлова, Румяна Първанова, инж. Марина Цекова и Нела Павлова със спецификата на професиите, с пазара на труда и изискванията на работодателите при кандидатстване на конкретна работна позиция.


ДОБРЕ ДОШЛИ В КАРИЕРЕН ЦЕНТЪР КЪМ ПОМОЩНО УЧИЛИЩЕ

П. Р. СЛАВЕЙКОВ” – ПЛЕВЕН

В началото на месец юни т.г. в Помощно училище „П. Р. Славейков” – Плевен беше открит първия в България Кариерен център в помощ на ученици със специални образователни потребности. Инициативата е на ръководството на училището в лицето на г-н Милен, Наков, директор на училището. Основната мисия на Кариерния център е да бъде мост между образование и професия. Да създаде реална възможност на децата със специални образователни потребности за професионална реализация и дейност в обществения живот, за да могат да се чувстват дееспособни личности, готови да поемат отговорност и грижа за себе си. В кариерния център ще Ви посрещне екип от специалисти: сертифициран кариерен консултант по Международна програма Global Career Development Facilitator (GCDF), психолог, специалисти по икономика и маркетинг. Кариерният център е неизменна част от съвременното образование, включително и специалното. Кариерното развитие е процес, който обхваща целия ни живот, така че необходимост от консултиране може да възникне на всеки един етап от живота ни. Чрез предлаганите от Кариерния център услуги младежите: търсят стаж и/или работа; обвързват теоретичните си знания с практическите умения; ориентират се професио-нално; създават полезни контакти както с работодатели, така и със специалисти в различни области. Кариерното консултиране е процес, при който специално подготвено лице (кариерен консултант) ни оказва съдействие за взимане на решение по въпрос, свързан с професионалната реализация.
Как да се подготвим и как да се представим на интервю за работа?!

Знайте, че по закон всеки човек с увреждане, независимо от типа и степента на увреждането си има право на работа. В момента с оглед икономическите условия у нас частен бизнес на човек с увреждане не е добра алтернатива. Една фирма с авторитет /частна или държавна / държавна или общинска институция, може да осигури на човека с увреждане една много по сигурна и перспективна заетост.

Това, че сте поканени на интервю, все още не означава, че сте назначен. Преди интервюто, се запознайте добре с дейността на фирмата, нейната история, любопитни факти за нея. По време на интервюто е важно да изтъкнете, че в малка или по-голяма степен сте запознат с тези неща. Ако сте потребител на услугите на фирмата, изтъкнете задоволството си от тяхното качество. Облечете се възможно по-представително. Разберете добре мястото на интервюто, името и длъжността на човека, с когото ще се срещнете. Обикновено това е началникът на отдела по човешки ресурси, в много редки случаи срещу вас ще седи евентуалният ви бъдещ шеф. Бъдете на мястото поне 10 минути преди уреченият час, за да може да отпочинете и да се концентрирате. Най-важно е да бъдете спокойни и да пазите умерен тон, задължително запазете спокойствие при всяко развитие на събитията. Знайте, че вашата задача е да изтъкнете пред работодател най-добрите си качества без да се подценявате или надценявате. Знайте, че вие трябва да дадете всичко от себе си, но нищо за крайният изход на нещата не зависи от вас. Работодателят е този който решава. Дайте му възможност да почувства, че е в тази позиция. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отидете на интервюто сам!!! Ако това е невъзможно придружителя ви небива да присъства на интервюто В никакъв случай не приемайте да ви помагат. Това подчертава самостоятелността ви. Ясно покажете, че се справяте сам и че сте преживели факта, че сте инвалид. Не носете на интервюто ТЕЛК, освен при изрично поискване. Не парадирайте с това, че сте инвалид. Нека ако ви назначат да е заради личните ви качества, а не заради това че сте инвалид. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО носете със себе си копие от документите си за кандидатстване и личната си карта. Възлови въпроси

Защо искате да работите при нас? Никога не изтъквайте, като основен фактор това, че сте инвалид. Отговорете в смисъл, че мислите че имате нужните качества, че имате интереси в областта на дейността на фирмата. Най- важният момент е да опишете отлично (без да се надценявате или подценявате) качествата и уменията си и че вие смятате категорично, че ще се справите с работата и ще вложите в нея всичко от себе си. Ако фирмата има подходящи условия за достъпност не пропускайте да изтъкнете това и на интервюто и в мотивационното писмо. Още веднъж подчертайте, че работата е особено подходяща за вас и изтъкнете, че фирмата също има изгода от наемането ви, с оглед преференциите, които ще има. Добре опишете къде сте работили и точно какво. Не пропускайте да подчертаете, ако старата ви работа има общи черти с тази за която кандидатствате. Основни капани в интервюто:

Въпросът защо напуснахте предишната работа? НИКОГА не изтъквайте за основна причина ниска заплата конфликт с шефа или екипа. Най-често ние напускаме, заради изтичане на срочен договор, но ако причината е една от гореспоменатите отговорете, че сте решили да търсите нов път на развитие.

Ако ви попитат нещо за недостатъците на предишната ви работа отговорете уклончиво, нещо подобно на: Всяка работа има недостатъци и трудности но ние трябва да се справяме с тях.

Гореспоменатите въпроси може да пристигнат и като анкета на пощата ви. Те после пак ще ви бъдат зададени. Задължително се подготвяйте сами.
Сърдечните болежки са следствие на магнитните “удари

В последно време много се говори за връзката между сърдечносъдовите заболявания и слънчевата активност, или т.нар. магнитни бури, които са резултат на циклични слънчеви изригвания. Всъщност въздействието се дължи на мощните магнитни полета, които смазват естествения магнетизъм на Земята и служат за противодействие на слънчевите изригвания.

- На какво точно се дължи чувствителността ни към магнитните бури?

- Този въпрос е научно доказан в лаборатория на Калифорнийския технологичен институт в Пасадена от проф. Киршвинк.

Причината за негативното влияние са микроколичества железен окис, открити във всички части на мозъка, като най-висока е концентрацията в мозъчната кора. Лабораторните резултати сочат, че е установено съдържание около 4 нанограма на грам мозъчна тъкан. Според професора достатъчна е дори само една мозъчна клетка, съдържаща магнитен материал, за да се почувства влиянието на магнитно поле. В сравнение с обикновената биологична тъкан, феромагнитните окиси реагират милион пъти по-силно на магнитни полета. Това важи и за червените кръвни телца, които съдържат желязо, необходимо, за да се пренася кислородът до всяка клетка на тялото ни. Феромагнитни частици се съдържат и в мозъка на други видове, например птици, насекоми, риби. Благодарение на тези частици те могат да извършват миграции на огромни разстояния, и то безпогрешно. Магнитните частици в мозъка на човека са остатък от далечното еволюционно развитие, когато предния мозъчен дял не е бил достатъчно развит и единственият начин за ориентация са били тези феромагнитни частици, които са служели като компас в пространството. С еволюцията на предния дял на мозъка на човека необходимостта от тези железни окиси постепенно е намалявала и днес е сведена до нищожни количества.

-Ако при някои хора количеството на тези железни окиси е по-голямо, например по чисто наследствени причини, това ще предизвика ли някакви нарушения при тях?

-Не, няма да се отрази на умственото им развитие или на интелектуалния им потенциал. Но това обяснява защо някои хора са по-уязвими към слънчевите изригвания, отколкото други. Откритието на проф. Киршвинк изненада много изследователи, които имаха други теории за влиянието на електромагнетизма върху здравето на човека. Много интересен е фактът, че тези открития подкрепят научната обосновка на един много ефикасен метод за лечение на сърдечносъдови и ендокринни заболявания. Този метод е наречен “импулсна терапия” и може да се каже, че това е вече съвсем рутинно лечение, което се прилага и в България.

-Потвърждават ли резултатите теорията за влиянието на електромагнетизма върху мозъчната дейност?

-Да, бе установено и вредното влияние на микровълновите печки, на електропроводите за високо напрежение и високочестотната апаратура, които са причина за създаването на магнитни полета, макар и с нищожен интензитет.

Тези полета са причина за промяна на важни биологични сигнали, с които са свързани жлезите с вътрешна секреция, контролирането на кръвното налягане, дишането и др. Подобни полета се създават и след стресова ситуация в резултат на сложни биохимични реакции, водещи до чисто физични промени. Промяната в параметрите на биологичните сигнали вече е предпоставка и за неадекватна рефлекторна дейност на мозъка. Това вече води до развитие на патология в определен орган или система . Засягат се точно онези органи и свързаните с тях системи, претърпели най-големи промени на биологичните сигнали, които ги контролират. Подобно на радиоприемниците, които слушаме, мозъкът на човека също работи на определени честоти. Промяната им точно поради влиянието на магнитните полета дава грешна информация на мозъчните центрове - нарушава се синхронът в комуникацията между органите и мозъка.

-Неразбирането на тези процеси ли е причината много от заболяванията да се смятат за нелечими?

-Именно. Трудно може да се приеме фактът, че заболявания като есенциална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни и проводни нарушения, всички заболявания на щитовидната жлеза (включително и автоимунният тиреоидит на Хашимото) и доста други, могат да се излекуват трайно, след което да се спре медикаментозното лечение. Като оправдание за неуспешната терапия, което се прилага с традиционните методи, все по-често се изтъква наследствена и генетична обремененост. Всъщност не може да се очаква ефикасно лечение, докато се лекуват симптомите, а не се търси причината. Открития като тези на проф. Киршвинк безспорно подкрепят научната обосновка на импулсната терапия. Най-общо казано, тази терапия коригира биологични сигнали, въздействайки на определени дялове от мозъка. И обратното: статистическите резултати от лечението на гореизброените заболявания подкрепят валидността на лабораторните опити, проведени в Калифорния. Импулсната терапия, разработена от български специалисти, се ползва с голям успех както у нас, така и сред много чужденци, идващи за лечение в България. В много случаи тя има животоспасяващ ефект. Приложението е при около 20 вида заболявания, свързани с ендокринната и със сърдечносъдовата система.


Лимонови сладки като за в Белия дом

Винаги сме били аполитични, но Обама-манията, която разтресе Холивуд някак си преля и при нас.

По време на предизборната кампания, докато кандидат-президентите държат речи, благоверните им съпруги готвят пред погледите на цялата страна. Не може да се отрече, че изхранването на Държавния глава е от първостепенна важност за нацията.

Ето и рецептата, с която г-жа Обама блеснала на едно от многобройни предизборни мероприятия (кой ли е измислил тази дума?). Продукти: 350 гр масло, 350 гр захар, 2 жълтъка, 2 супени лъжици Амарето /бадемов ликьор/, настъргана лимонова кора, настъргана портокалова кора, белтък, разбит на сняг, нарязани на дребно орехи (по желание), мъничко сол

Начин на приготвяне: Фурната се загрява до 160 градуса. Формите за сладки се подреждат върху незалепваща хартия. В голяма купа смесвате маслото и захарта, разбивате внимателно и в същото време прибавяте жълтъка. Бъркате докато се получи кремообразна смес. Прибавяте ликьора и портокаловите и лимонови корички. Накрая прибавяте брашното и щипката сол и разбърквате хубаво всичко. Изсипете внимателно сместа във формичките за сладки. Отгоре добавете по малко разбит на сняг белтък и орехови ядки. Всичко се поръсва със захар и се слага във фурната за 25 минути. Сладките трябва да стоят там докато покафенеят приятно. Изключвате фурната, отваряте вратата й, но оставяте сладките вътре за още 15 минути. Накрая внимавате при изваждането, защото формите за сладки парят.

коледни сладки

Съставки: 3 яйца; 1 ч. чаша захар; 2 суп.лъж. мед; 1 суп.лъж. канела; 5-6 зърна смлян карамфил; 1 ч.лъж. сода; ч. чаша олио или маргарин; сок от половин лимон и около 3 ч.чаши брашно. За глазурата се използват 3 белтъка; 1 кафяна чашка пудра захар и 1 каф. ч. кристална захар. Сладкарски бои в няколко цвята по желание.

Приготвяне: Медът се разбива със содата. Слагат се яйцата едно по едно, след това захарта и всичко останало като брашното се поставя накрая. Разточва се на листове и се изрязва на формички. Пекат се на 180 градуса, 5-10 мин. Глазурата се подготвя като белтъците се разбиват на сняг със захарта и се разделя в няколко чашки според броя на цветовете сладкарски бои, които използвате. Всяка една коледна сладка може да се изрисува по желание. Нареждат се в тави на открито, докато глазурата се втвърди.
Съставители: инж. Румен Петков

Гена Дочева

Владимир Петков

За контакти: тел. 835852;0888 033046Разпространява се БЕЗПЛАТНО
Каталог: attachments -> article
article -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
article -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
article -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
article -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница