Регионална здравна инспекция – ловеч и н ф о р м а ц и о н е н б ю л е т и н през периода от 07 до 13 декември 2015 гДата25.02.2018
Размер30.36 Kb.
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – ЛОВЕЧ
И Н Ф О Р М А Ц И О Н Е Н Б Ю Л Е Т И Н
През периода от 07 до 13 декември 2015 г. на територията на област Ловеч са регистрирани 9 заразни заболявания, за които в огнищата са предприети съответни противоепидемични мерки:

  • Варицела 4 случая на деца, по 1 от гр. Ловеч, гр.Летница, с. Лисец и с. Казачево.

  • Скарлатина 4 случая

За гр. Ловеч:

- 2 случая на деца, посещаващи ОДЗ “Слънце”. Изследвани са 24 контактни лица, деца и персонал. Няма положителни, носители на Бета-хемолитичен стрептокок.

- 1 случай на 7 годишен ученик от СОУ “Тодор Кирков”

За с. Дебнево, общ. Троян:

- 1 случай (пореден) за дете, посещаващо детското заведение в селото.


За седмицата заболеваемостта от остри респираторни инфекции за гр.Ловеч е 22,69 на 10 хиляди население и е по-ниска в сравнение с миналата седмица, когато е 48,92 на 10 хиляди население.
В периода август - септември 2015 г. здравните инспектори на РЗИ – Ловеч извършиха насочена тематична проверка за спазване на изискванията на Регламент ЕО №1223/2009г., относно козметичните продукти, Закона за здравето и Регламент (ЕС) №655/2013г за обосноваване използването на здравни претенции, отнасящи се до козметичните продукти. Козметичните продукти, представяни като „Медицинска козметика” претендират за лечение или профилактика на заболявания при хора, възстановяване или промяна на физиологичните функции, което е в нарушение на здравните норми.

На територията на Ловешка област има регистрирани четири производителя на козметични продукти – „Балканфарма – Троян” АД, „Софарма” АД, „Каприкорн Кемикълс Груп” ООД, „М – Форте” ООД и „Веко” ЕООД и един дистрибутор – „Сателит - ГТ – Таня Заркова”. Произвежданите от тях 21 козметични продукта нямат претенции за медицинска козметика. Проверени са 708 козметични продукти в 33 обекта от търговската мрежа: аптеки и обекти за съхранение и търговия с козметични продукти.

В хода на проверките се установи, че предлаганите продукти отговарят на изискванията на действащото законодателство.
През периода 01 септември – 01 декември 2015 г. беше извършена тематична проверка за съответствието на приспособленията за затваряне, недостъпни за деца съгласно изискванията на Регламент ЕО №1272/2008г.(CLP) относно класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси и Директива 1999/45/ЕО относно класифицирането, опаковането и етикетирането на опасни препарати.

Обект на проверката беше производител на на територията на област Ловеч и на произвежданите от него продукти, за които са необходими опаковки с тактилен знак и приспособленията за затваряне недостъпни за деца: разредител АМБ и спирт за горене. Установи се, че и двата продукта отговарят на нормативната уредба.

В изпълнение на Указание на МЗ за провеждане на национална тематична проверка на храненето на децата и учениците РЗИ – Ловеч извърши проверка по предварително изготвена план-програма в периода 15 септември – 30 октомври 2015 г.

Целта на проверката е идентифициране на основните проблеми в осигуряване на здравословно хранене на организираните детски и ученически колективи, с оглед предприемане на адекватни мерки за промяна на модела на хранене на децата и учениците и превенция на хроничните незаразни болести.

Обект на проверката са ученически столове, детски заведения и детски кухни и бюфети и автомати за закуски и напитки в училищата за спазване изискванията на здравното законодателство, относно здравословното хранене.

В обектите са извършени 176 проверки. Констатирани са нарушения в 2 филиала на детски заведения – филиал с.Лесидрен на ОДЗ гр.Угърчин и филиал с. Горско Сливово на ОДЗ гр.Летница, съответно за предлагане на мляно свинско месо, при приготвянето на храната и неспазване на утвърденото дневно и седмично меню. Издадени 2 акта за констатирани нарушения на Директорите на ОДЗ.

В две училища са установени нарушения – предлагане на захарни и шоколадови изделия в бюфет в СОУ гр.Угърчин и автомат за закуски в ОУ “Св.Св. Кирил и Методий” гр.Ловеч.

Издадено е 1 предписание за спиране на реализацията на посочените продукти от автомат за закуски в ОУ гр.Ловеч и 1 заповед на Директора на РЗИ – Ловеч за отмяна на предписанието, с разпореждане за недопускане предлагането на забранени храни в обектите. За констатираните несъответствия са издадени 2 акта на юридическите лица, наели и обслужващи обектите.Издадени са общо 4 наказателни постановления на обща стойност 1200 лв.

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница