Регионална здравна инспекция маларията – опасна тропична паразитозаДата18.01.2018
Размер23.8 Kb.
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ
МАЛАРИЯТА – ОПАСНА ТРОПИЧНА ПАРАЗИТОЗА
По данни на Световната здравна организация (СЗО), маларията е една от най-разпространените заразни болести в световен мащаб.

Към настоящия момент е с широко разпространение особено в страните от Африка и Азия, откъдето пристигат емигранти и в България. След ликвидацията на тази паразитоза в почти всички страни от Европейския регион на Световната здравна организация, в края на 20-ти век започва нов подем на тази паразитоза. Засиленият мигрантски поток от тези държави към страните на Европейския съюз, включително и България създава риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването.

През 2016 година са регистрирани 28 случая на малария у нас. Диагнозата е доказана при 9 български граждани (1 от които е починал), 2-ма чужденци и 17 бежанци, настанени в регистрационно-приемателните центрове за бежанци в Любимец, Харманли и София. Снастъпването на потенциалния малариен сезон (за България от април до октомври), се повишава рискът за заразяване на специфичните преносители-комарите от род Anopheles и възникването на местни случаи на малария.

Причинители на маларията са четири вида маларийни плазмодии, които паразитират в комарите от род Анофелес. Инфекцията се внася в човешкия организъм, посредством ухапване от малариен комар, преносител на маларийни плазмодии. Заболяването представлява инфекция на кръвта, предавана от комари от болни на здрави хора.

В началото клиничните прояви на болестта наподобяват грипоподобно състояние – отпадналост, главоболие, светлобоязън, болки в ставите и мускулите. Тези прояви обикновено отзвучават след 2 до 5 дни, след което започват типичните за маларията температурни пристъпи. В зависимост от вида на маларийния плазмодий, причинител на заболяването тези пристъпи се редуват през различен период от време – най – често през 1 или 2 дни. Започват с рязко повишаване на телесната температура до 40 – 41 C, студени тръпки по цялото тяло, последвани от чувство за непоносима горещина и обилно изпотяване. Между пристъпите болните са отпаднали, но с добро самочувствие, апетитът им се повишава, имат усещането, че са оздравяли, телесната температура се нормализира.

С прогресиране на заболяването се увеличават и стават болезнени черния дроб и далака, развива се тежка анемия. Заболелите от малария, живеещи в маларийни райони често имат изграден добър имунитет и при тях болестта протича сравнително по-леко, но за хора, живеещи в немаларийни райони протичането е по-тежко, съчетава се с различни усложнения и понякога води до фатален изход.
Поради тези причини, при пътуване в тропични страни с висока заболяемост от малария е наложително да бъдат взети редица профилактични мерки за предотвратяване развитието на заболяване.

Преди заминаване в тропична страна е необходимо да посетите личния лекар, който да ви даде указания, относно средствата и начините за предпазване от малария и да ви посочи препарати и схеми за химио-профилактика и лечение.

По време на престоя се налага да използвате различни кремове и лосиони за обработване на откритите части на тялото против ухапване от комари.

Помещенията трябва да бъдат обработени с инсектицидни средства, по възможност прозорците да са замрежени!

След края на пътуването задължително посетете личния лекар и го уведомете , че сте пребивавали в тропична страна!


При всяко неясно температурно състояние, потърсете незабавно лекарска помощ и съобщете на лекаря че сте посетили тропична страна!

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница