Регионалната фармацевтична колегия в Кюстендил бе избрана за №1 в категорията "Регионална фармацевтична колегия на годината" от Българския фармацевтичен съюз. Наградата беше връчена от маг фармДата28.10.2018
Размер107 Kb.


www.dariknews.bg, 24.06.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1459065
Фармацевтичната колегия от Кюстендил е №1 в страната
Регионалната фармацевтична колегия в Кюстендил бе избрана за №1 в категорията "Регионална фармацевтична колегия на годината" от Българския фармацевтичен съюз. Наградата беше връчена от маг.-фарм. Тошко Йотов, председател на РФК- Бургас, колегията, която получи отличието през 2014 г. Регионалната фармацевтична колегия- Кюстендил е първата в страната, която въвежда за своите членове Европейската професионална карта. П

Седем фармацевти бяха удостоени с награда „Магистър-фармацевт на годината" в рамките на БФД 2015. Сред тях маг.-фарм. Вера Бераха от Регионална фармацевтична колегия Кюстендил. Тя е фармацевт с 58- годишен стаж, който се оттегля от професията. При награждаването, цялата зала, от около 700 души стана на крака, каза пред Дарик председателят на РФК- Кюстендил Евгения Димитрова. Тя поздрави колегите си за днешния професионален празник- Еньовден.

По време на Българските фармацевтични дни специален гост бе и Президентът на Европейската фармацевтична група Дароу О'Лаулин от Ирландия, която членува във Фармацевтичната група на Европейския съюз /PGEU/ от 1964 година, а България и Българският фармацевтичен съюз стават редовен член на организацията след приемането ни в Европейския съюз през 2007-ма.25.06.2015 г., с. 7

Лекарствата без рецепта няма да поскъпват
Цените на лекарствата без рецепта няма да бъдат освобождавани - през есента отново ще бъде удължен срокът на забраната за увеличение на цените. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов, попитан не е ли време за премахване на регулацията върху цените на тези продукти, по време на здравния форум на КРИБ. „Това не може да стане, защото за няколкото месеца, през които изискването за таван на цените не действаше поради пропуск на предния екип в МЗ, цената на комбинирано прахче за грип стана 10 лв." обясни д-р Москов. Не се предвижда и диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата през следващите 3 г„, обяви здравният министър. Отмяната на ДДС върху лекарствата ще доведе до икономии в здравния бюджет с до 160 млн. лв., посочи проф. Илко Гетов, шеф на фармацевтичния съюз.

До 2 седмици ще е готов проектът за промени в закона за лекарствата. Те предвиждат медикаментите, плащани от здравната каса, да бъдат маркирани с различни цветове в аптеките според нивото на реимбурсация. Безплатните за пациента ще бъдат със зелен стикер. Президентът да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване, поискаха пък в писмо до него от БСП. Червените ще пишат и искане до КС за обявяване на противоконституционни на текстове от закона, който раздели здравната помощ на 2 пакета.www.dnevnik.bg 24.06.2015 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/24/2559722_moskov_ne_smiata_che_reformata_mu_se_blamira_ot/

Москов не смята, че реформата му се бламира от управляващите

Няма разколебана подкрепа за която и да е точка в програмата за управление на правителството. Но това не е реформата на Москов, Калфин или Петкова, а реформата, зад които стои мнозинство. Това обяви в предаването "Лице в лице" по БиТиВи Петър Москов, министър на здравеопазването, в отговор на въпрос, че в парламента депутати на управляващите гласуваха против някои негови предложения.

Такъв беше случаят с идеята държавата да има мнозинство в надзорния съвет на здравната каса. ГЕРБ гласува против тази промяна.

Според Москов това е единственият проблем с неприемане на предложение в парламента. Той отново защити идеята си - държавата да поеме отговорността за случващото се в здравната каса, а през следващата година институцията да има право да не сключва договор с всички лечебни заведения, а само с онези, които предлагат най-добро качество. То ще се оценява пак по критерии, написани от здравното министерство.

В момента работодателите, синдикатите и пациентите имат 5 представители и са мнозинство в надзора на НЗОК.

"Държавата трябва да може да контролира и да взима решения за пари от бюджета. Но на този етап Народното събрание е приело, че трипартидното управление трябва да се запази, което е по-трудният път на управление", коментира Москов.

Той съобщи, че след като бюджетът на здравната каса от април е престанал да се управлява по предишния начин вече прогнозите не са, че касата ще завърши годината с дефицит от 200 млн. лв. Министърът не уточни все пак какви са новите прогнози, само каза, че към момента 52% от бюджета е усвоен, разходите са спаднали с 10 на сто на месец и това поставя ситуацията "в нормата".

www.btv.bg, 24.06.2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/kalfin-hubavo-e-da-pogovorim-s-moskov-predi-da-predlaga.html

Калфин: Хубаво е да поговорим с Москов преди да предлага

Социалният министър не е съгласен с предложението държавните служители със заплата по-голяма от две минимални да поемат осигуровките си

Хубаво е да поговорим с Москов преди да предлага. Това каза министър Ивайло Калфин по повод предложението на държавните служители със заплата по-голяма от две минимални сами да плащат здравните си осигуровки, предаде БГНЕС.

„За тях се плаща 100 процента от осигуровките от държавата и това стана преди време за сметка на заплатите”, пояснява още социалния министър.

По думите му ако се върне ангажимента всеки служител сам да си плаща, това трябва да се отрази и на заплатата. „Мисля, че всички са съгласни, че по този начин ефективността е много по-ниска”, коментира Калфин.

Според социалния министър не е редно служителите в системата на здравеопазването да имат различен статут от останалите публични служители. Калфин добави, че ако това предложение се вкара в Кодекса за социално осигуряване, ще се промени значително системата.

„За полицаи и военни – в момента държавата ги осигурява на 100 процента, принципът е един и същ и не виждам причина да се променя”, коментира още Ивайло Калфин.

25.06.2015 г., с. 5

До септември ще е ясно ще плаща ли НЗОК за инсулинови помпи
Ана Атанасова

"Смятам, че до септември месец най-късно трябва да имаме отговор и решение по този въпрос", каза пред бТВ зам. здравният министър Ваньо Шарков по повод протестите на родители, които искат здравната каса да плаща за инсулинови помпи за децата им.

От години родители настояват помпите, които автоматично инжектират необходимия инсулин на диабетно болни, да се плащат от НЗОК. Те настояват касата да поеме и консумативите за тях. Самите помпи могат да струват до 10 000 лв., а консумативите за тях - от 400 до 2000 лв. месечно.

От касата твърдят, че не плащат за помпите, тъй като самите ендокринолози не са единодушни за ползите и вредите от тези медицински изделия. И вчера зам. министър Шарков обясни, че МЗ чака становището на националния консултант по еднокринология по въпроса, което още се бави, но въпросът ще се реши до септември. Той добави, че има пациентски организации, които твърдят, че помпите могат да увредят здравето на децата, ако не се слагат при точно определени индикации.

Ако все пак специалистите и самите пациенти се разберат, НЗОК ще може да поеме инсулиновите помпи чак догодина, тъй като в бюджета за 2015 г. пари за подобни разходи не са предвидени, предупреди Шарков.

25.06.2015 г., с. 1-2-3
Според приходите за 2014 г.

100 фирми държат 80 % от икономиката

168 млн. лв. данък са платили първите десет
Общо 65 млрд. лв. са приходите за 2014 г. на 100 компании, които работят у нас. Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е около 82 млрд. лв.

Приходите на челната десетка за

2014 г. общо са 23 млрд. лв. Това показват сметки на експерти по данни на НАП и други официални източници, направени за „24 часа". Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък.

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най-рентабилните фирми е била около 23 % за 2014 г. срещу 19 % за 2013 г.

Това означава, че през 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 ст. печалба при 0,19 ст. за 2013 г.
Според приходите за 2014 година

100 фирми държат 80% от икономиката

Приходите на челната десетка са 23 млрд. лв.
65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.

Това означава, че те създават близо 80% от брутния вътрешен продукт, който е 82 млрд. лв.

Приходите на челната десетка за 2014 г. са23 млрд. лева

Десетте топкомпании са се отчели пред хазната през 2014 г. със 168 млн. лв. корпоративен данък. В сумата не са включени банки и финансови институции.

Това показват сметки на експерти, направени за “24 часа” на базата на информация, предоставена от НАП и други официални източници.

Данните обаче показват състоянието на компаниите за една година назад, тъй като в данъчните декларации се отчитат резултатите от изтеклата година.

“Ножицата” в размера на приходите между първия и последния в топ 10 е 7 пъти - 7 милиарда срещу 1 милиард. (Виж таблицата на 3-а стр.)

Средната норма на печалба спрямо общите приходи на най - рентабилните фирми е около 23% за 2014 г. За сравнение тя е била 19% за 2013 г. Това означава, че през 2014 г. всеки вложен лев е донесъл 0,23 ст. печалба, при 0,19 ст. за 2013 г.

(Колко от общия брой фирми, регистрирани у нас официално, са обявили печалба, колко са реално работещите и колко са на загуба - виж таблицата и интервюто с говорителя на НАП.)

Някои от компаниите, които са на челните места, растат със 170% за година, докато цялата икономика има ръст от 1,4%, а през 2014 г. той бе дори под 1%.

Класации на най-успешните компании и у нас, и по света се правят по различни критерии.

Най-често фирмите се подреждат по размер на приходите. Според източници на “24 часа” в топ 10 от таблицата са 2 нефтени компании, 2 от търговия с горива, 1 енергийна компания, 1 фирма от преработващата промишленост, 3 фармацевтични компании и 1 хипермаркет.

При преподреждане по критерий рентабилност се оказва, че половината от успешните 10 компании са от енергийния отрасъл.

На трето място излиза български производител на тютюн и тютюневи изделия, а на пето място се оказва златодобивна компания. Любопитен факт е, че рентабилността в енергийния отрасъл се движи в много широки граници- от 78 до 22%. за 2014 година създават 80% от БВП

Рентабилността при производството на тютюн и тютюневи изделия е около 58%, а при фармацевтични фирми - малко над 21%.

Подреждането на компаниите по други критерии често показва изненадващи размествания в шортлистата. Например - през 2014 г. едно ЕООД, с предмет на дейност далекосъобщения е показало ръст от 145% на нетните си приходи. За същата година международна компания за карго превози е спечелила по 20 лева на всеки 100 лева собствен капитал. Голяма производствена фирма в машиностроенето е успяла само за година да стопи с 80% задълженията си към доставчици и клиенти. Останалите 9 компании от десятката по този показател са свили задълженията си с 55%.

По информация на работодателски организации най-много фирми в топ 10 по различните класации има в индустрията, и едва след това - в търговията и услугите.

Въпреки мненията, че все още има спад в строителството, всяка 29-а фирма, влязла в топ 100 за последните няколко години, е от този сектор. Обяснението е, че там има значителен финансов ресурс по различни европрограми.

Очаквано най-много успешни фирми има в София и областта, където са фирмите, произвеждащи около 43% от БВП.


25.06.2015 г., с. 15
Миноритарни акционери гласуваха срещу липсата на дивидент от "Софарма"

От фармацевтичната компания обясниха, че заделят резерви заради по-високите рискове на пазарите
26.53млн. лв. е печалбата на компанията за 2014 г.
Част от миноритарните акционери в "Софарма", най-големият от които е "Ромфарм компани" с 18.04% от капитала, не са се съгласили с начина, по който е била разпределена печалбата за миналата година. Това става ясно от протокола от общото събрание на акционерите, проведено на 19 юни, както и по информация на "Капитал" от присъствали акционери. От "Софарма" обясниха, че заделянето на печалбата в резервите се използва като буфер срещу кризата на външните пазари. Преди няколко дни и преди общото събрание в интервю за "Капитал" Куста Аима, който е основател и управляващ партньор на финландската компания KJK Capital, акционер в "Софарма" с малко над 3%, заяви: "За "Софарма" ще кажа само, че това е една от водещите компании в страната, които трябва да дават пример на останалите. Обикновено тя разпределя дивидент. Тази година обаче предложението към акционерите е да няма дивидент, което ни разочарова. По същия начин ни разочарова и ЧЕЗ". От протокола на събранието обаче не става ясно как е гласувал фонда.

"В момента най-големият акционер в "Софарма" е "Донев инвестмънтс холдинг" с 24.74% на председателя на съвета на директорите Огнян Донев, а заедно със свързаната с него "Телекомплект инвест" с 19.99% и "Телсо" с 5.29% той упражнява контрол в дружеството. Освен "Ромфарм компани" собственици на акции са и много физически лица, пенсионни фондове и чужди инвеститори. През миналата година пазарната капитализация на "Софарма" остана без промяна, а от началото на тази цените на акциите са се понижили с 18% по данни на БФБ - София.

Недоволството

За миналата година съветът на директорите е предложил да не се разпределя никакъв дивидент. Макар да няма такъв, мнозинството е решило част от печалбата да отиде за възнаграждения на борда. Решението е миналогодишната печалба от 26.53 млн. лв., както и 2.62 млн. лв. от предишни години да отидат само в резервните фондове. От тях 10% са в задължителния по закон резерв, а останалите – в допълнителните. Против това са гласували представители на 24.47% от акционерите на събранието, сред които най-големият са били "Ромфарм". Останалите притежатели на книжа са подкрепили предложението с около 75% от гласовете и не е имало нито един въздържал се. Бордът на директорите е предложил месечните възнаграждения в борда да си останат без промяна, като миналогодишните, като е имало и миноритарни акционери, които са гласували "против". Бордът има петима членове, председател и изпълнителен директор е Огнян Донев. Останалите са Весела Стоева, Александър Чаушев, Андрей Брешков и Огнян Палавеев. Според доклада за дейността за миналата година управляващите са получили общо 979 хил. лв. възнаграждения, което прави средно 16 400 лв. на месец на член от съвета на директорите.

Общо възнагражденията и всички доходи на управленския персонал (включително и ръководителите на компанията извън борда) са 4.5 млн. лв., почти колкото за 2013 г. При обсъждането на политиката за възнаграждения на борда и размера им "Ромфарм" отново са били против заедно с още няколко от малките акционери. От протокола не става ясно кои точно са те. По подобен начин е протекло гласуването и на предложението 1% от миналогодишната печалба (265 хил. лв.) да се плати като допълнително възнаграждение на изпълнителния директор. Отделно с мнозинство, но с несъгласие на миноритарни акционери е решено 2% от печалбата (531 хил. лв.) да отидат за възнаграждения на висшите мениджъри в "Софарма". За освобождаването на съвета на директорите от отговорност за дейността им подкрепа е имало от всички присъствали с изключение на собствениците на 2.52% от капитала, които са се въздържали. Този дял отговаря точно на ING - Люксембург, но може и да са няколко по-малки акционери.

Буфер срещу кризата

Причините за предложението за първи път след световната криза от 2008 г. да не се разпределя дивидент са описани подробно в доклада за дейността на дружеството, отбелязват оттам. През 2014 г. продажбите на "Софарма" в Украйна са спаднали заради политическата, икономическа и социална криза. Валутният курс на рублата води до намаляване на платежоспособното търсене и също не може да се направи прогноза за развитието на курса на рублата. През изминалата година дружеството понесе големи загуби от курсови разлики заради ситуацията в Украйна и Казахстан.

"Основното задължение на съвета на директорите е да следи интересите на дружеството и да гарантира стабилност в ситуации, в които рискът е непредвидим, както се случи през миналата година на основните ни външни пазари. Ръководството на компанията е длъжно да се отнесе отговорно и да действа така, че да защити дългосрочния интерес на акционерите, предвиждайки възможност да се реализира и най-песимистичният сценарий, и да се подготви за него. Ситуацията на българския пазар също се влошава – цените на лекарствата ерозират, драстично се повишат цените на електроенергията с 20%, има натиск върху бизнеса за възстановяване на част от вече получени евросубсидии и това не са фактори, които успокояват ръководството", коментира Огнян Донев, председател на съвета на директорите на "Софарма" пред "Капитал Daily". Той допълва, че законът в България осигурява равнопоставеност на акционерите и всички с над 5% в капитала или група акционери с над 5% са имали право да внесат каквито искат предложения за разглеждане от общото събрание.

"В случая нашите миноритарни акционери биха могли да предложат да се разпределя дивидент. Винаги сме били отворени за коментари по дейността на дружеството и предложения за дневния ред на общото събрание", отбелязва Донев. От борда на директорите допълват, че ръководството е действало в защита на устойчивото развитие и стабилност на компанията и е отговорно и към своите най-добри партньори - банките. От съвета на директорите коментират, че практически най-големите акционери, сред които е и самият Донев, са ощетени най-много от това, че не се разпределя дивидент, а печалбата ще се използва за осигуряване на буфер в самата компания. Оттам припомнят, че гласуваното възнаграждение на мениджмънта подлежи на разпределяне по решение на съвета на директорите и през изминалите години, макар и гласувано, то не е изплатено в по-голямата си част, а именно над 1.8 млн. лева са начислени, но неизплатени на мениджмънта през годините, откакто беше приета политиката по възнагражденията. "Държа освен това да припомня, че възнаграждението на изпълнителния директор беше разделено на постоянно и допълнително, следвайки насоките на Националния кодекс за корпоративно управление, а за целите на прозрачността бонусите на мениджмънта също решихме да подлежат на гласуване от общото събрание на акционерите и впоследствие да бъдат разпределяни по преценка на съвета на директорите – т.е. има двоен контрол и ниво на преценка", заключава Огнян Донев.
25.06.2015 г., с. 5

БСП настоява за вето върху закона за здравното осигуряване

В писмо до държавния глава БСП настоява той да наложи вето на промените в Закона за здравното осигуряване. Мотивите им са, че с гласуваните в НС промени не може да се спази конституционното задължение да бъде осигурена здравна помощ за всички български граждани. Според соцдепутата Емил Райнов здравният министър Петър Москов вероятно „се готви да разпредели хората в две групи - социално значими и социално незначими".

В същото време председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че няма да

прегласуват текстовете в закона, според които представителите на държавата в надзора на НЗОК да станат мнозинство, за да не ги упрекнат, че така одържавяват касата. Преди ден премиерът каза, че ще помоли групата на ГЕРБ да се поправи.www.zdrave.net, 24.06.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/1-yuli-nzok-shte-zaplashta-radiohirurgia-robotizirana-61665

От 1 юли НЗОК ще заплаща за радиохирургия и роботизирана радиохирургия

От 1 юли 2015 г. на българските граждани вече са осигурени медицински дейности по радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания и роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични дейности. Това се казва в съобщение на пресцентъра на Министерството на здравеопазването. От там уточняват, че тези дейности са част от основния пакет на здравното осигуряване, гарантиран от бюджета на НЗОК. Поради тази причина всички постъпили в Министерство на здравеопазването след 1 юли 2015 г. заявления за финансиране на радиохирургия ще бъдат изпращани по компетентност в здравната каса.

При невъзможност за своевременно осъществяване на посочените медицински дейности нуждаещите се от тях здравноосигурени пациенти в България могат да се възползват от системите за социална сигурност и да получат съответното лечение в държава от Европейския съюз за сметка на бюджета на НЗОК, се казва в съобщението. Това става по реда на Наредба № 14 от 2007 г. за реда за издаване на документи, необходими за упражняване на здравноосигурителни права, съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност.

От НЗОК уточниха за Zdrave.net, че в момента нито едно лечебно заведения няма договор с НЗОК за извършване на тези дейности. От там отбелязаха, че болниците ще могат да подават документи след 1 юли.

В момента апаратура за извършването на радиохирургия има само в една от софийските частни болници. Очаква се до есента да с апарат де се сдобие и университетската болница „Св. Иван Рилски”. Има информация за това, че средства за откриване на радиохирургия търсят онкологичния диспансер в Бургас и лечебно заведение във Варна.

София, 24 юни /Десислава Пеева, БТА/

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България

/КРИБ/ е с положителна равносметка след вчерашния съвместен

форум с Министерството на здравеопазването /МЗ/ "Здравната

реформа: бизнес диагноза". Това съобщиха от КРИБ.

Членовете на КРИБ подкрепиха необходимостта от спешни

реформи в сектора на здравеопазването, както и от извършване на

детайлни, икономически и експертни анализи, придружаващи всяка

промяна, предприемана от МЗ, се допълва в съобщението.

Представителите на бизнеса заявиха готовност да подпомагат

реформите в проекти като електронното здравеопазване, изискващи

в особено голяма степен специфични познания, опит и достъп до

технологични ресурси.

КРИБ и МЗ се обединиха около мнението, че водените

разговори са едва началото на партньорство, целящо управление на

промените в здравеопазването, където волята за реформи на

министър Петър Москов ще бъде подкрепена от членовете на

комитета "Здравеопазване" към КРИБ, добавят от конфедерацията.

Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница