Регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни, конюнктурни и политически користни причини и поводи?Дата26.10.2018
Размер28 Kb.
ТипРегламент
Политическа партия
СТАНОВИЩЕ НА ИК НА ПП ГЕРБ
На редовно заседание на ИК НА ПП ГЕРБ на 09.03.2010 година бе обсъдена стенограмата и аудио записа от разговора между президента Георги Първанов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, проведен на 05.03.2010 година. Констатирано бе, че срещата, проведена по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу, е била записана без знанието на вицепремиера. Часове след края на разговора стенограмата е предоставена на медиите по едностранното решение на президентската институция и отново без да бъде информиран министър Симеон Дянков.
ИК на ПП ГЕРБ тълкува този случай като нарушение на чл. 32, ал 2 от Конституцията на Република България, който гласи че „никой не може са бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие”.
Разпространените впоследствие от президентството обяснения, че записът на официалните срещи е установена практика, провокират допълнителни въпроси.


  1. Кога и по какъв начин е решено и регламентирано записването на срещите? Информирана ли е обществеността за това и защо едва сега, в края на втория мандат на Георги Първанов тя се огласява публично?
  1. Какви са гаранциите, че липсата на ясен и публично представен регламент за запис и публикуване на аудио и текстова информация за официалните срещи на президента не се извършва по субективни, конюнктурни и политически користни причини и поводи?
  1. Ако официалните разговори на президента се записват винаги, то иска ли се разрешение за това от участниците в тях? Колко от участниците в такива срещи са били наясно, че съществуват записи на техните изявления и споделени мнения?
  1. Записват ли се официалните разговори на президента с дипломати, посланици, представители на други държави? Ако се прави запис, били ли са те уведомявани предварително и искано ли е съгласието им? Каква е съдбата на тези записи и стенограми в момента, как те се съхраняват и ползват?
  1. Ако е практика на президентската институция да прави запис на всички срещи и разговори на държавния глава, готова ли е да предостави на обществеността всички записи и стенограми от тези разговори от последните години?


ИК на ПП ГЕРБ категорично заявява, че дори и дългогодишна, практиката на президентската институция, не може да отмени записани в основния закон на страната норми и настоява за публикуване на стенограмите от разговорите с представители на бизнеса, на политически партии, на официалните посещения и консултациите за съставяне на правителствата от 2001-ва, 2005-та и 2009-та година.
Ако не бъде направено, ИК на ПП ГЕРБ ще тълкува това като безспорно доказателство, че публикуването на стенограмата от разговора със Симеон Дянков е за да го дискредитира и предостави възможност на президента да разпространи критики срещу правителството и политически послания към българската общественост. Такъв род политическо действие е в разрез с правомощията на държавния глава, призван да изразява единството на нацията.
Поведението на Георги Първанов е и безпрецедентна проява на незачитане на граждански и конституционни права и нарушение не само по отношение на вицепремиера и финансов министър от правителството на ПП ГЕРБ. Такова поведение е и изключително лош знак към българското общество и гражданите. Той показва, че установените от Конституцията на Република България права могат да бъдат нарушавани дори от държавния глава. Този прецедент е белег за недопустим политически морал и се нуждае от ясна политическа реакция.
За това ИК на ПП ГЕРБ препоръчва на парламентарната група да обсъди с неправителствени организации и експерти обществените и правни последици от този случай и да внесе искане в Парламента за започване на процедура по отстраняване от поста на президента Георги Първанов.
ИК на ПП ГЕРБ призовава парламентарно представените политически партии, всяка според нормите на своя политически морал и разбирания, да подкрепят това искане.
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница