Рекламна агенциястраница1/3
Дата13.10.2018
Размер0.5 Mb.
#84632
ТипБизнес-план
  1   2   3

Нов Български УниверситетБИЗНЕС ПЛАН

НА ТЕМА:


РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ

ЕСТЕТИК” ООДПроверил:

Изготвили:
Александър Сърмов, фак.номер 88930

Гр. София 2009 г.

СЪДЪРЖАНИЕ:


РЕЗЮМЕ................................................................................................................2
I. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО.........................................................................................2

1. Представяне на предприятието........................................................2

2. Структура на рекламната агенция...................................................5

3. Местоположение на фирмата...........................................................6

4. Цели и задачи.....................................................................................6
II. ВЪНШНА СРЕДА.......................................................................................6

1. Анализ на конкурентната среда за периода 2006-2007 г...............6

2. Анализ на бранша..............................................................................7

2.1 Основни суровини и доставчици...................................................7

2.2 Клиенти............................................................................................7

2.3 Конкуренти......................................................................................8


III. ПАЗАРИ.....................................................................................................9

  1. SWOT анализ....................................................................................9

  2. Маркетингов анализ.......................................................................10

2.1.Продуктова политика....................................................................10

2.2.Ценова политика............................................................................10

2.3.Дистрибуционна политика............................................................11

2.4.Комуникационна политика...........................................................12


IV. РЕСУРСИ..................................................................................................12

 1. Човешки ресурси.............................................................................12

 2. Финансов анализ на Естетик ООД.....................................12

V. ФИНАНСОВИ РАЗЧЕТИ ЗА БИЗНЕС ИНВЕСТИЦИЯТА.................16

1. План за продажбите.........................................................................16

2. Инвестиционни разходи..................................................................20

3. Прогнозен проект за приходите и разходите и прогнозни

парични потоци...............................................................................21

4. Нетна настояща стойност на проекта............................................24

5. Вътрешна норма на възвращаемост...............................................25


ЗАКЛЮЧЕНИЕ.............................................................................................27

ПРИЛОЖЕНИЯ.............................................................................................28

РЕЗЮМЕ
Основата на нашия бизнес е широкоформатният дигитален печат. Действителността обаче изисква не просто купчина hardware, а комбиниране на последните технологии с необходимият бизнес опит и ценности.
Естетик ООД започва своята дейност в областта на широкоформатния печат в края на 2003 година. Обединявайки потенциала на професионален екип работещ в бранша от 1999 година с най-новите технологии в индутрията, фирмата ни бързо се утвърждава като един от лидерите на пазара.
Дисциплинираната вътрешнофирмена организация и директната връзка между отделните звена във фирмата, превръщат Естетик в предпочитан партньор.
Оптималното комбиниране на трите фактора „качество/срок за изпълнение/цена”, а не максимизирането на един от тях за сметка на другите два, дават стратегическо предимство на Естетик и ни правят предпочитан партьор за всеки, който се занимава с външа и вътршна реклама.
Целта на настоящия бизнес план за дейността на „Естетик” ООД е повишаване на пазарния дял, отличимост сред потребителите, увеличаване на познаваемостта на търговската марка и асоцииране с висококачествен продукт.


 1. ПРЕДМЕТ НА ДЕЙНОСТ И ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО
 1. Име и адрес на фирмата, съдружници.

„Естетик” ООД e Дружество с ограничена отговорност основано през 2003г. с решение на Софийски градски съд, фирмено дело № 25816/2003, том ІІ, стр. 148. Адресната регистрация на фирмата е в гр. София, ул. Клокотница 25.

Основатели на „Естетик” ООД са:…, като съдружници с еднакво дялово участие. Управлението се извършва колективно, като фирмата се представлява пред трети лица от Управителя – Ивайло Валентинов.

„Естетик” ООД е фирма за печатна и широкоформатна печатна дейност и рекламна дейност със собствена дигитална печатна база и дизайнерски отдел.


Услугите, които предлагаме са:
1. Широкоформатен ролен печат
Широкоформатен ролен печат при ширина до 3.20 м. и видима резолюция до 600 DPI

Благодарение на постоянното сътрудничество с Gandinnovations - технологичния лидер в производството на машини за широкоформатен печат - днес ние разполагаме с 3 машини Jeti 3312. Вече не сме единствените с  машини от тази фирма, но Естетик е единствената фирма за широкоформатен печат в България, която разполага с подобна уникална конфигурация.  Наличието на три абсолютно еднакви машини ни позволява да реагираме максимално адекватно на всяко запитване на нашите клиенти. Ние сме единствените, които могат да предложат уникалните 150 кв.м./час при максимално качество на отпечатъка (300 кв.м./час при "production mode"), тъй като само ние можем да печатаме едно и също изображение едновременно на три абсолютно еднакви

машини. По този начин изпълнението на поръчки "last minute" в големи обеми е по-скоро наша традиция отколкото извънредна ситуация.

Широкоформатен ролен печат при ширина до 1.60 м. и видима резолюция до 1200 DPI

Печатането на приложения с качество близко до фотографското никога не е било по-лесно и надеждно. С нашето HP9000 с видима резолюция на отпечатъка до 1200 DPI можем да изпълним  на практика всички приложения за вътрешна реклама с перфектно цветопредаване. Използваните солвентни мастила гарантират трайна адхезия с материала позволяваща използването на отпечатъците при външни условия без избледняване и без ламиниране за износоустойчивост.
 1. Режещ плотер

Изрязването на цветни фолиа макар и старомодно, все още е незаменимо за някои видове приложения за външна реклама. Нашият режещ плотер Graphitec съчетан с необходимия софтуер прави това не само бързо и прецизно, но предлага и удобството да се изрежат по контур изображения вече отпечатани на HP9000. Производството на малки серии етикети никога не е било по лесно, бързо  и икономически ефективно без необходимост от производство на щанци. 1. Директен печат върху плоскости

Отново доверявайки се на технологиите на Gandinnovations ние разполагаме с единствената за сега машина за директен печат с UV мастила върху плоскости с невероятните 1200 DPI физическа резолюция - над 1800 DPI видима резолюция. С Jeti 1224 ние можем да отпечатаме дори текст от 6 пункта стига да можете да го прочетете. Всяка плоскост с дебелина до 4.5 см може безпроблемно да се отпечата при 16 кв.м./час и максимално качество. Уникалната възможност за двустранен огледален печат при перфектно позициониране на лицето и гърба открива изцяло нови възможности при производството на светещи кутии. За първи път пълноцветните изображения върху плексиглас имат абсолютно еднаква яркост на цветовете независимо дали осветлението е включено или не. Възможните приложения и материали са толкова много, че наистина са ограничени само от вашето въображение.
 1. Дигитален офсетов печат

Единствената технология позволяваща ценова адекватност при производството на единични или в ограничен тираж приложения като визитки, листовки, дипляни, календари и много други продукти на офсетния печат е цифровия офсетов печат. При него производствената цена за брой не зависи от цената на предпечатни дейности.
 1. Довършителни операции

Неразделна част от създаването на един продукт за външна или вътрешна реклама са довършителните операци. Тяхното разнообразие, качество и срок на изпълнение, зависят както от технологичното оборудване, така и от необходимата организация и опит.  В крайна сметка какъв е смисалът на скоростно отпечатани билборди, когато не са ушити качествено и навреме.
 • Ушиване - Напрактика почти 100% от приложенията отпечатани върху винил изискват и ушиване за да се получи завършен продукт. С гордост можем да отбележим, че благодарение на невероятния си професионализъм, шивашката секция на Естетик държи неофициалния рекорд от 90 билборда ушити в рамките на 24 часа.

 • Лепене на винил - При някои приложения върху винил е за предпочитане използването на високочестотно залепяне вместо ушиване. Макар и далеч от производителността на шивашката ни секция, нашата машина за високочестотно заваряване/лепене/ на винил, предлага необходимото разнообразие при изготвянето на завършен висококачествен продукт.

 • Поставяне на капси - Почти 50% от приложенията върху винил изискват поставянето на капси за да могат да бъдат окачени. Напълно автоматизираната ни машина за поставяне на капси с диаметър на отвора 12 мм. ни позволява да предложим едновременно високо качество и надеждност съчетани с несравними срокове за изпълнение.

 • Ламиниране / Каширане - Благодарение на устойчивите солвентни и UV мастила с които работим, произведената от нас продукция напрактика не изисква ламиниране. Въпреки това в някои случаи ламинирането е единственият начин за защита на изображенията от вандализъм и творчеството на графити майсторите, както и за защита от надраскване на приложенията върху автомобили. С появата на машините печатащи директно върху плоскост, необходимостта от каширане на отпечатани ПВЦ фолиа върху плоскости напрактика изчезна. Въпреки това каширането все още е единственият приложим метод при положение, че плоскостите са прекалено големи или не са идеално гладки.


6. Изрязване на плоскости по контур
С широкото навлизане на печата директно върху плоскости, често се налага и изрязване по контур на отпечатаното изображение. Възможността да предложим изрязване по контур както на приложения върху ролни материали, така и на директно отпечатани плоскости, неимоверно разширява избора който предлагаме на нашите клиенти.


 1. Монтаж / Демонтаж / Предпечат

Когато нашите клиенти предпочитат изпълнение „до ключ" ние можем да осигурим монтиране на всяко отпечатано от нас приложение във всяка точка на страната. Създаването на изображения е дейност която най-професионално може да се извърши само в рекламна агенция, но ние разполагаме и с необходимите интелектуални и технологични ресурси, за да ги създадем. Над идейните проекти работят двама дизайнери с много богат опит в графичния дизайн, както и текстописец.

Приложенията на нашите крайни продкти, които предлагаме на клиенти са: цялостно опаковае на сгради и съоръжения, рекламна графика върху транспортни средства, цялостно брандиране на магазини, изложбени щандове и PR събития, декори за треатрални постановки и телевизионни предавания, рекламни и указателни табели, флагове, банери, билборди, трансперанти, калкани, POS дисплеи и промо табели, пълноцветен директен печат или печат върху беклит филм за светещи кутии, стикери подова графика или най-общо казано, всякакъв вид външна и вътрешна реклама върху всички познати медии.


  1. Структура на рекламната агенция

Двата основни отдела в рекламната агенция са творческият и отдел „Връзки с клиенти”. Копирайтърите работят в творческия отдел заедно с дизайнерите. Този отдел се ръководи от творческия (creative) директор. За желанията и изискванията на клиентите на рекламната агенция отговоря отделът за връзки с клиенти, наричан още акаунт (account) отдел. Той посредничи между творческия отдел и клиента и отговаря за финановия аспект на работата.

Освен тези два отдела в активния рекламен период в нашата агенция сформираме и други обособени структури – например производствен отдел, който отговаря за изготвянето на рекламни материали, медиа отдел, в който се планира излъчването или публикациите на една реклама, отдел „Събития и промоции”, който се занимава със стратегиеско планиране.  1. Местоположение на фирмата

Рекламната агенция разполага със собствена печатна база и е позоционирана в индустрилана зона. Това се прави с цел, по-доброто развитие на фирмената база и по-лесен достъп на клиентите до крайния продукт.
  1. Цели и задачи


4.1. Маркетинови:
4.1.1. Естетик ООД да бъде посочвана от потребителите като пръв избор за печатница и рекламна фирма

4.1.2. Повишаване на пазарния дял

4.1.3. Утвърждаване на търговската марка „Дот Принт”

4.1.4. Запазване на сегашните потребители и превличане на нови

4.1.5. Увеличаване на продажбите
4.2. Комуникационни:
4.2.1. Увеличаване на познаваемостта на марката „Дот Принт” и асоцииране с висококачествен продукт

4.2.2. Налагане и утвърждаване на корпоративния имидж на фирмата, която работи в полза на нейните партньори.
II. ВЪНШНА СРЕДА


 1. Анализ на конкурентната среда за периода 2006-2007 г.

Специално проведено маркетингово изследване на Естетик ООД , през юли 2006 г. и август 2007 г. сред 150 рекламодатели, 40 рекламни агенции и 45 медии, установи състоянието на рекламния бранш в България.Според рекламните агенции основните проблеми са свързани с ниската маркетингова култура, малкия мащаб на проектите и липсата на стратегическо мислене. Бяха отчетени и липсата на правила и нелоялната конкуренция.

Изследването показва, че според рекламодателите най-неотложно е решаването на проблеми свързани с липсата на професионализъм и добре подготвени кадри. Не на последно място според рекламодателите е невъзможността да се оцени работата на рекламните агенции и липсата на индивидуален подход и задълбочено познаване на продуктите и бизнеса на клиентите.Според медиите проблемите се изразяват в липсата на правила, наличието на нелоялна конкуренция и превес на личните интереси. Изследването още показва, че липсва задълбочено познаване на медиите и следователно техните възможности са недооценени.

 1. Анализ на бранша

В рекламния бранш все повече се наблюдава тенденцията на значително повишаване процента на инвестиране в машини за печат, предпечат и собствени печатни бази.

Марките в рекламния сектор и рекламните продукти комуникират активно с крайния потребител, чрез оперативни търговци, но тази комуникация е непоследователна. На пазара се появяват все повече „играчи”, които не спазват установените браншови правила. Фирмите в сектора все повече атакуват едни и същи клиенти и се наблюдава нелоялна ценова конкуренция – даване на една и съща цена на партьори /дистрибутори/ и крайни клиенти.

Ръста на рекламните агенции със собствена печатна база през последните три години е изразен графично на следната диаграма:2.1. Основни суровини и доставчици на „Естетик” ООД

Основните суровини, които използваме са форматирани фолия и хартии, фолио за плотер, двойнозалепващи фолиа, винили, алуминиеви профили, лепила и аксесоари, pvc фолио за автомобили, песакоструйно. Единствения доставчик, с който работим е „Васкони” ЕООД, тъй като той е водещ сред доставчиците на материали за рекламната индутрия на българския пазар.2.2. Клиенти
Трудно е да изброим всичките си над 3000 клиента, но не можем да не споменм някой от водещите рекламни агенции и техните клиенти, като: Лео Бърнет /Вивател, Филип Морис, Би Ти Ви/, Огилви /Бритиш Американ Табако, Загорка/, Марк / Рено, Лореал, ОМВ/, Зак / Кока Кола, Карлсберг, Туборг/, Хътс Спот Томпсън /Нокиа/, както и крайни клиенти като Техномаркет, Самсунг, Първа Инвестицонна Банка, Ауди, БНТ, Нова Телевизия, СИА Адвъртайзинг, много театри и изложбени центрове. Като включим и по-малките рекламни агенции и крайни клиенти можем спокойно да твърдим, че почти няма голям бранд, който се рекламира в България и не се обслужва от нас.2.3. Конкуренти
Основен конкурент на нашата фирма е „Билборд” АД. Дружеството е основано през 2001 г. с първоначални интереси в областта на дигиталния широкоформатен печат.

Години по-късно инвестира и в разработването на офсетов печат. Билборд АД работи успешно с най-известните световни компании в печатарския бизнес като 3М, Vutek, Hewlett Packard, Man Roland.

През последните години Билборд АД разширява активно пазарните си позиции. В пазарния си сегмент има редица стратегически предимства. Компанията е единствената у нас, която предлага комплексни решения за производтсво на външна и интериорна реклама – от проектиране до монтаж на изработените материали. Неоспорим е и факта, че разполага с офиси в София, Варна, Пловдив и Бургас. Посредством тях обслужва еднакво добре своите клиенти по места.
Toп 5 на рекламните агенции със собствена печатна база изглежда по следния начин:
Име на фирма

1

Bilbord Print

2

Desing Print

3

Y Point

4

Biss ADV

5

BSS PromotionIII. ПАЗАРИ


 1. SWOT анализ


Силни страни

• млад и високо образован екип


• изпълняване на индивидуални проекти по задание на клиента
• тенденция за постигане на сериозни позитивни промени в бизнес средата
• денонощен цикъл на работа
• гарантирано високо качество
• модерна технческа база
• широка продуктова гама
Слаби страни
• фирмата не се разпознава, няма корпоративна отличимост
• малък брой активни търговци
• недоразвит пазарен дял-има недостигнати географски региони
Възможности
• разширяване на пазарния дял на база на техническите възможности
• увеличаване броя на активните търговци с цел привличане на повече клиенти и партньори
• инвестиции в регионална и местна инфраструктура, които ще осигуряват потенциални наши клиенти
Заплахи
• ниска конкурентноспособност на работната ръка
• емигриране на млади и високообразовани кадри
• нелоялна конкуренция – дъмпинг на цените
• навлизане на множество конкурентни фирми в отрасъла


 1. Маркетингов анализ

Основната цел на дружеството е да разшири позициите си на българския пазар и да има отличимост сред потребителите.

Продукт на бизнеса е ефектното представяне на дейността на фирмите, чрез тяхната реклама. Услугата, която предлагаме би била полезна на всякакъв вид фирми, които държат на своя имидж. Нашата дейност включва целия процес – от идеята за рекламата до нейното реализиране. Това е и изключителното предложение за продажба.


  1. Продуктова политика

Широко форматен печат при ширина до 1.60 м. и видима резолюция до 1200 DPI


Фирмата изработва:
Билборди, трансперанти, калкани, банери, цялостно опаковане на сгради и съоражения, рекламна графика върху транспортни средства, цялостно брендиране на магазини, изложбени щандове и РR събития, декори за театрални постановки и телевизионни предавания, рекламни и указателни табели, флагове, POS дисплеи и промо табели, пълноцветен директен печат или печат върху беклит филм за светещи кутии, стикери, подова графика.
Печатането на приложения с качество близко до фотографското никога не е било по-лесно и надеждно. С HP9000 с видима резолюция на отпечатъка до 1200 DPI може да се изпълнят на практика всички приложения за вътрешна реклама с перфектно цветопредаване.

От етикети с размер 5 х 3 см до банерфикси с размер 1 х 2 м. отпечатани на максимална резолюция върху всевъзможни ролни материали при скорост от 16 кв.м./час, HP9000 e всичко от което фирмата се нуждае ,за да изпълни навреме и най-прецизните приложения.


Използваните солвентни мастила гарантират трайна адхезия с материала позволяваща използването на отпечатъците при външни условия без избледняване и без ламиниране за износоустойчивост.


  1. Ценова политика

При определянето на цените за краен потребител се отчитат две групи фактори:


Външни фактори: пазарно търсене; брой и цени на конкурентите; поведение на потребителите. Дружеството се стреми да предлага своите услуги на по-ниска цена от тази на конкурентите.

Вътрешни фактори: структура на разходите /ориентация към желаната норма на печалба/, маркетинговите цели - съгласуване на цените с избраната маркетингова политика. Традиционният метод за ценообразуване използван от Естетик ООД е "себестойност + печалба".

При определяне себестойността на услугите на фирмата е необходимо изчисляването на рзходите за дейността. Към тях се включват:

 • Разходи за материали;

 • Разходи за външни услуги;

 • Разходи за амортизация;

 • Разходи за заплати;

 • Разходи за социално осигуряване;

 • Разходи за гаранционна поддръжка и ремонт.

Към разходите за основна дейност се прибавят още разходите за управление, за продажба, финансовите разходи. След разделянето им по видове и брой услуги се получава пълната себестойност на всяка една от услугите предлагана от фирмата.

Нормата на рентабилност за” Естетик” ООД е до 30 % върху себестойността в зависимост от вида на услугата.

Изграждането на правилна ценова политика е един от основните фактори на всяка фирма. Използването на ценови отстъпки е средство за запазване на старите и привличане на нови клиенти, и води до значително предимство пред конкурентите.

  1. Дистрибуционна политика

Фирмата е структурирана така, че да може да обслужва клиентите от местния и нацонален пазар, които имат нужда от висококачествен широкоформатен печат.

"Естетик" ООД работи със система от дистрибутори в София и някои от големите градове на страната. Поддържа и страница в Интернет, където всеки интересуващ се може да се запознае с възможностите на фирмата за конкретна услуга и дейност, както и да се свърже с най-близкия и удобен за него дистрибутор.

Фирмата набляга на добрите взаимоотношения с контрагентите си, като се стреми да поддържа на Европейско равнище качеството и цените на своето обслужване. Изпълнявайки тези условия е възможно дружетвото да разчита на запазване и увеличване на пазарния си дял в условията на растяща конкуренция.


Фирмата работи с:
-Чуждестранни клиенти рекламиращи в България

 • Чуждестранни клиенти рекламиращи само в столицата

 • Чуждестранни клиенти рекламиращи на територията на големите градове

 • Чуждестранни клиенти рекламиращи на територията на цялата държава

 • Чуждестранни клиенти рекламиращи в малките градове

 • Чуждестранни клиенти ползващи магистрална реклама

-Национални клиенти рекламиращи на територията на цялата държава
 • Национални клиенти рекламиращи на територията на цялата държава

 • Национални клиенти рекламиращи в столицата

 • Национални клиенти рекламиращи в големите градове

 • Национални клиенти рекламиращи в малките градове.

 • Национални клиенти ползващи магистрална реклама


Каталог: files -> files
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см
files -> „Европейско законодателство и практики в помощ на добри управленски решения, която се състоя на 24 септември 2009 г в София
files -> В сила oт 16. 03. 2011 Разяснение на нап здравни Вноски при Неплатен Отпуск ззо
files -> В сила oт 23. 05. 2008 Указание нои прилагане на ксо и нпос ксо
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България
files -> Георги Димитров – Kreston BulMar
files -> В сила oт 13. 05. 2005 Писмо мтсп обезщетение Неизползван Отпуск кт


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница