Рекламна дейност на кока-кола уводДата06.01.2017
Размер198.86 Kb.
#12135

 1. УВОД

Основна цел на настоящето изследване е да разкрие някои основни характеристики в изграждането на рекламна кампания и стратегия като неотменим компонент на фирмената стратегия на всяка фирма, но в конкретния случай на компанията Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България – АД.

С важно значение за всяка една отделна фирма е изграждането на позитивна реклама, лоялност към марката, което е пряко следствие от нейната продуктова, производствена, маркетингова и като цяло фирмена политика, цели и задачи, които си е поставила. Днес конкурентната борба за пазарни позиции и нови клиенти се води не толкова чрез разработване на елементите на маркетинга, но чрез актуални системи и техники на въздействие върху потребителите, обществото, както и създаването на положителен публичен имидж.

Рекламната стратегия на една фирма или компания има за задача да създаде позитивна нагласа от страна на публиката, както и да популяризира своите продукти чрез определен начин на въздействие върху потребителите (потенциални и реални) с оглед провеждането на пред-продажбена и продажбена политика. Но пред него стои и друга задача – да диференцира (да отдели, да позиционира) фирмата от множеството други организации, които днес се реализират в пазарното пространство и които предлагат на публиката сродни по качество продукти.
 1. ИСТОРИЯ НА Кока-Кола

На 8 май 2006г една световна легенда отпразнува своя 120-годишен юбилей. Кока-Кола, напитката с най-познатия и желан вкус в света, е създадена на 8 май 1886г, когато д-р Джон Пембертън, аптекар от Атланта, щата Джорджия, приготвил сиропа за Кока-Кола в месингово канче и го занесъл в близката аптека. Там го опитали, провазгласили го за „отличен” и го изложили за продан като газирана напитка по 5 цента чашата. Останалото е добре известната история на Кока-Кола... през тези 120 години Кока-Кола, позната на 94% от населението на Земята, създава всеки ден специални мигове на удоволствие за стотици милиони хора по целия свят. Стартирала в Атланта със скромните продажби от 9 чаши на ден, днес Кока-Кола присъства на трапезата на хората от над 200 страни, като ежедневно продава 1,3 млрд. свои продукти. Годишно потребителите в цял свят се освежават с над 115 млрд. литри от напитките на компанията Кока-Кола. Те правят своя избор сред близо 400 различни търговски марки на Компанията, начело с „царицата” Кока-Кола.


12 ДЕСЕТИЛЕТИЯ ИНОВАЦИИ

90-ТЕ ГОДИНИ НА ХІХ ВЕК

През 1894г във Виксбърг, щата Мисисипи, Джоузеф Бидънхарн е толкова впечатлен от нарастващото търсене на Кока-Кола, че инсталира в дъното на своя магазин машина за бутилиране и става първият човек, който поставя Кока-Кола в бутилка.

На 4 декември 1895г Аса Кандлър обявява, че Кока-Кола вече се продава и консумира на територията на абсолютно всички щати в САЩ.

Масовото бутилиране е станало възможно през 1899г, когато Бенджамин Томас и Джоузеф Уайтхед от Чатануга, щата Тенеси, си осигурили от Аса Кандлър изключителните права да бутилират и продават Кока-Кола. Те се присъединили към Джон Луптън и започнали да развиват това, което днес представлява световната система от бутилировачи на Кока-Кола.


НАЧАЛОТО НА ХХ ВЕК

През 1906г Куба, Канада и Панама стават първите страни извън САЩ, в които се бутилира Кока-Кола.

През 1912г се открива бутилиращ завод на Кока-Кола във Филипините, който е първият в Азия. Първите европейски заводи за бутилиране на Кока-Кола са създадени в Париш и Бордо, Франция, през 1919г.

Контурната бутилка на Кока-Кола – толкова уникална и оригинална, че може да бъде разпозната и в тъмното – е въведена през 1916г, за да отличава Кока-Кола от конкурентите.


20-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК

Картонената опаковка за 6 бутилки е въведена за първи път от Кока-Кола през 1923г. въпреки, че днес те са обичайна опаковка, тази иновация е разработена от системата на Кока-Кола за насърчаване честотата на покупките за вкъщи.

През юли 1928г Олимпийските игри в Амстердам бележат началото на връзката на Компанията Кока-Кола с Олимпиадата, когато заедно с олимпийският отбор на САЩ там пристигат и 1000 каси Кока-Кола. Компанията е най-дългогодишният корпоративен спонсор на Олимпийското движение и през 2005г продължи своята подкрепа за игрите до 2020г.

През 1929г Компанията Glascock Brothers Manufacturing от щата Индияна въвежда първият стандартен хладилник за напитки на пазара по поръчка на Кока-Кола. Хладилното съоръжение с открита горна част е предназначено за самообслужване на клиентите със заплащане на касата на магазина.


30-ТЕ ГОДИНИ НА ХХ ВЕК

През декември 1931г Дядо Коледа на художника Хедън Съндблом се появява за първи път в реклами на Кока-Кола. Този различен образ на Св. Николас, изобретен като закръглен, весел и дружелюбен старец, формира съвременния образ на Дядо Коледа.


МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

През 1982г историята на бизнеса с безалкохолни напитки е белязана от въвеждането на Diet Coke (Coca-Cola Light на нашия пазар) – първото продължение на търговските марки Coca-Cola и Coke и най-успешната нова безалкохолна напитка от създаването на самата Кока-Кола. В рамките на две години Diet Coke се превръща в нискокалорична безалкохолна напитка номер едно в света.

В опита си да разшири своята дейност, през 1982г Кока-Кола купува Кълъмбия Пикчърс. Докато е собственост на Кока-Кола, Кълъмбия Пикчърс прави значителна реклама на Кока-Кола чрез включване на нейните продукти в своите филми. Въпреки това след няколко първи успеха, състоянието на Кълъмбия Пикчърс се влошава и през 1989г тя е изоставена от Кока-Кола.

На 12 юли 1985г Кока-Кола става първата безалкохолна напитка, консумирана в Космоса, когато астронавтите тестват „космическия” й кен на борда на совалката „Чалънджър”.

Кока-Кола, в сътрудничество с НАСА, инвестира над 250 000 долара за първоначалната разработка на технологията за алуминиева кутийка за Космоса.

Силата и престижът на Кока-Кола са потвърдени през 1988г, когато три независими международни изследвания, проведени от Landor&Associates, посочват, че Кока-Кола е най-известната и най-уважавана търговска марка в света.

През 2005г Компанията Кока-Кола пусна на пазара новаторска алуминиева контурна бутилка.
През дългата си история Кока-Кола преминава през различни рекламни лозунги:
COCA-COLA СЛОГАНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ
1886г – Пийте Coca-Cola (Drink Coca-Cola)

1904г – Вкусна и освежаваща (Delicious and Refreshing)

1905г - Coca-Cola съживява и поддържа (Coca-Cola Revives and Sustains)

1906г – Великата национална безалкохолна напитка (The Great National Temperance Beverage)

1917г – Три милиона на ден (Three Million a Day)

1922г – Жаждата не познава сезон (Thirst Knows No Season)

1923г – Наслади се на жаждата (Enjoy Thirst)

1924г – Освежи се (Refresh Yourself)

1925г – Шест милиона на ден (Six Million a Day)

1926г – Сигурно е добра, щом е стигнала толкова далеч (It Had to Be Good to Get Where It Is)

1927г – Чиста като слънчевата светлина (Pure as Sunlight)

1927г – Зад ъгъла отвсякъде (Around the Corner from Everywhere)

1929г – Почивката, която освежава (The Pause that Refreshing)

1932г – Леденостудено слънце (Ice Cold Sunshine)

1938г – Най-добрият приятел на жаждата (The Best Friend Thirst Ever Had)

1939г – Жаждата не иска нищо повече (Thirst Ask Nothing More)

1939г – Който и да си, каквото и да правиш, където и да се намираш, когато мислиш за свежест, мисли за леденостудена Coca-Cola (Whoever You Are, Whatever You Do, Wherever You May Be, When You Think of Refreshment Think of Ice Cold Coca-Cola)

1942г – Единственото нещо като Coca-Cola е самата Coca-Cola (The Only Think Like Coca-Cola is Coca-Cola Itself)

1948г – Където има Coca-Cola, има гостоприемство (Where There’s Coke There’s Hospitality)

1949г – По магистралата към където и да е (Along the Highway to Anywhere)

1952г – Това, което искаш, е Coca-Cola (What You Want is a Coke)

1956г - Coca-Cola... прави добрите неща по-добри на вкус (Coca-Cola Makes Good Things Taste Better)

1957г – Знак за добър вкус (Sign of Good Taste)

1958г – Студеният, свеж вкус на Coca-Cola (The Cold, Crisp Taste of Coke)

1959г – Бъди истински свеж ( Be Really Refreshed)

1963г – Всичко е по-хубаво с Coca-Cola (Things Go Better with Coke)

1969г – Това е първо качество (It’s The Real Thing)

1971г – Ако може да купя една Coca-Cola на целия свят (I’d Like to Buy the World the Coke)

1975г – Вдигни очи, Америка (Look up America)

1976г - Coca-Cola внася живот (Coke Adds Live)

1979г – Вземи си Coca-Cola и усмивка (Have a Coke and a Smile)

1982г - Coca-Cola е това! (Coke is It)

1985г – Имаме един вкус за теб (We’ve Got a Taste for You)

1985г – Истинският избор на Америка (America’s Real Choice)

1986г – Червено, бяло и ти (Red, Wait & You)

1986г – Хвани вълната (Catch the Wave)

1987г – Когато Coca-Cola е част от твоя живот, няма друго такова усещане (When Coca-Cola is a Part of Your Life, You can’t Beat the Feeling)

1988г – Няма друго такова усещане (You can’t Beat the Feeling)

1989г – Официална безалкохолна напитка на лятото (Official Soft Drink of Summer)

1990г – Няма нищо по-истинско (You can’t Beat the Real Thing)

1993г – Винаги Coca-Cola (Always Coca-Cola)

2000г - Coca-Cola. Наслади се (Coca-Cola. Enjoy)

2001г – Животът е хубав (Life Tastes Good)

2003г - Coca-Cola... истинска (Coca-Cola…Real)

2005г – Бъди оптимист (Make it Real)

2006г – The Coke Side of Life ( в процес на адаптация на български език )
 1. РЕКЛАМНИ ЦЕЛИ

В новата дигитална икономика информацията е лесно достъпна и прозрачна, потребителите са по-добре информирани и способни да вземат правилните решения. За да постигнат успех в дейността си компаниите трябва да поставят в центъра на своя фокус потребителя. В настоящия момент световната икономика претърпява една истинска революция на взаймоотношенията производител – потребител. Компаниите се стремят да проучат максимално потребителското поведение и факторите, влияещи върху него и да предложат продукт, реклама, канали за реализация и обслужване, съответстващо на изискванията на потребителите.

В съвременните условия на глобален световен пазар, производителите стават все по – силни, не просто манипулират потребностите на своите потребители, но и създават нови такива. Съвременната комуникация не се изразява само в конструирането и изпращането на послания към потребителите, а в цялостно разработен процес на иновации, на асортимент и на социални отговорности. Обществото търпи коренни промени по отношение на своите потребителски нагласи под влияние на информационния натиск, а това води до радикална промяна в посока на дебалансиране на маркетинговия микс. Конкурентната борба се води не толкова с класически, доколкото с иновационни средства за създаване и поддържане на корпоративен имидж.

В този смисъл доброто познаване на факторите, влияещи върху потребителското поведение ще помогнат на фирмите по – добре да управляват продуктовите и маркетинговите си стратегии като цяло, както и да съумеят да изградят правилно насочени и ефективни рекламни стратегии и кампании по отношение на презентацията на своите продукти. Тези фактори и тенденции трябва да се анализират както от страна на фирмите – производителки, така и от съответните медии, осъществяващи рекламната дейност и действащи като буфер между потребители и производители.

В заключение като обобщаващи изводи относно провежданите рекламни кампании на Coca-Cola в българските телевизионни канали, трябва да анализираме самата същност на рекламната стратегия на компанията от гледна точка на общите маркетингови цели. Рекламата на компанията в телевизионните канали е важна предпоставка за постигането на фирмените цели и основната маркетингова стратегия, с което компанията цели от една страна да изгради положителен фирмен имидж, а от друга чисто стандартните функции на подобна телевизионна реклама – да популяризира определен продукт или продукти с цел създаване на конкурентни предимства пред останалите фирми на пазара. Това е нужно както за стартиращи фирми на пазара, но така също и за проспериращи вече компании, тъй като чрез рекламата се създават предпоставки за успешно развитие на цялостната фирмена политика.

Основните изводи се обобщават от прякото сравнение и анализиране на теоретичните и практически аспекти на самата същност на рекламата, както и практическата им реализация на база на примерите с рекламните кампании на Coca-Cola в телевизионните канали. Пряко анализиране на възможните етапи и позиции при подобно рекламиране, са предпоставка за възможности самата фирма да изгради една ефективна маркетингова и в частност рекламна кампания, като се анализират основно функциите на самата реклама както теоретично, но и свързани конкретно със спецификата на фирмата и на анализирания пазар, разбиран като обществено мнение и потенциални потребители (лични нагласи, предпочитания, желания и т.н.).

Основни цели в рекламната политика, които фирмата в това число „Coca-Cola”, преследват чрез маркетинговите дейности в публичното пространство (телевизионната реклама), са:


 • Да се подпомогне представянето на нови продукти на фирмата на пазара;

 • Да се възстанови интереса на потребителите към определени продукти;

 • Да се окаже влияние върху определени целеви групи;

 • Да се възстанови загубеният на фирмата или продукта;

 • Да се изгради благоприятен фирмен имидж;

 • Да се съчетаят фирмените цели в краткосрочен и дългосрочен план с възможността фирмата да извършва ефективна реклама, наред с инвестиционна и иновационна дейност;

 • Да се проследи възможността чрез планирането на рекламата теоретично и практически да се определят възможните цели и задачи, стоящи пред рекламиращата в телевизионните канали компания;

 • Да се проследи практическата реализация на една телевизионна реклама – създаване, планиране, реализация, оценка на ефективността, рекламен бюджет и възможности, които предоставя самата реклама в чисто икономически и социален аспект на въздействие и възможност за промени в потребителските желания и предпочитания;

Публичното поведение и присъствие на фирмата е предпоставка за конкурентни предимства с оглед на факта, че от лидерите на пазара се очаква не само да водят стандартна конкурентна борба, но и да влагат всички иновации в такава борба, както и да спечелят потребителите чрез позитивен общ корпоративен имидж. А такъв имидж се изгражда чрез последователни общи, конкретни и специфични дейности на фирмата в областта на рекламата и медийното й присъствие, в областта на дистрибуцията и промоцията, на иновациите, в социалната сфера. Целта е положително медиино влияние и ефективна фирмена политика за достигане на положителен корпоративен имидж и на тази основа лоялност към продуктите във всички точки по света.
 1. ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛЕВАТА АУДИТОРИЯ

Целевата аудитория на Coca-Cola, която компанията се стреми да докосне със своите рекламни кампании, е много всеобхватна и трудно може да се постави в някакви граници, а още по – малко да бъде измерена.

Това се предопределя от пазарният й дял, който покрива целият пазар (всички негови сегменти), а също и от голямата дълбочина и ширина на произвеждания и предлагания асортимент. Наистина мога да твърдя, че асортимента на компанията Coca-Cola е достатъчно богат, за да задоволи потребностите на всеки от своите потребители, независимо от възрастовата граница, културните, климатичните и психологическите особености на района, страната или континента, където се предлагат нейните продукти. Неоспоримо доказателство за това е факта, че по целия свят се произвеждат и консумират над 80 вида Fanta(фанта), които са съобразени със спецификата на района, неговите обитатели и техните вкусови предпочитания.

Особено сполучлива е стратегията на Coca-Cola, по отношение на маркетинговата и рекламната си дейност, тъй като основава всяка своя иновация, било тя продуктова или технологична, с очакванията, потребностите и предпочитанията на своите потребители, като провежда проучване на пазара, търсенето и желанията на потребителите. Формулата на успеха на Coca-Cola се основава на стратегията й да действа в резултат на желанията и потребностите на обществото и доказателство за това е изключително активната социална, благотворителна и спонсорска дейност на световния лидер на пазара на безалкохолни напитки Coca-Cola, който е първия официален спонсор на Олимпийските игри.

Компанията Coca-Cola предлага разнообразен асортимент от продукти за всяка категория потребители – богати и бедни; млади и стари; образовани и не до там образовани; известни и не толкова известни; работещи и почиващи и т.н. или може да се каже, че Coca-Cola е напитката, марката, компанията обединяваща всички социални класи на планетата, това е пример за световна популярност от световна класа.


 1. ФОРМИРАНЕ НА РЕКЛАМНИ НОСИТЕЛИ

Кока-Кола е може би една от най – големите рекламодатели в света и не щади желание и средства за все по – активна и масивна рекламна дейност, защото вече е постигнала върха и ще прави всичко възможно да остане на върха и за в бъдеще (поддържаща рекламна стратегия). Компанията дава милиони всяка година за рекламни материали и рекламни кампании, но очаква и получава много повече, отколкото дава. Както е добре известно рекламата е най – скъпата дейност, особено телевизионната, но е и най – добрият начин за комуникация с потребителите.

Рекламни носители на компанията Coca-Cola са, може би всички съществуващи видове, а именно печатна, телевизионна, INTERNET, радио, външна реклама, както и реклама на мястото на продажба и множество рекламни материали, но може би, най-популярна е рекламната контурна бутилка и рекламния етикет (запазената марка на Coca-Cola), които са не променяни от десетилетия. Много атрактивен напоследък рекламен носител се оказват описаните и обрисувани транспортни средства, като рекламни леки коли, автобуси на градския транспорт, микробуси на доставчици и тежкотоварни камиони и тирове, транспортиращи продуктите на Coca-Cola.

Coca-Cola е компания с традиции в масовата рекламна дейност и една от първите мащабни рекламодатели в света, която съобразява своите рекламни кампании със сезоните през годината, с възрастта и културата на целевата си аудитория, с религиозни, културни и спортни събития,с туризма и неговото развитие в даден район, държава или континент.

В рекламните кампании на Coca-Cola се набляга основно на печеленето на предметни награди, обвързани или не с покупката на продукти с марката на Coca-Cola, като в някои случаи наградата е гарантирана при покупка на определен брой продукти, а в други се теглят печелившите на лотариен принцип, при условие, че участника изпрати код, определен брой капачки или етикети и други подобни. Нерядко компанията е била обвинявана в нелоялна конкуренция именно поради много големите предметни награди в промоциите си, защото по този начин отнема конкурентните предимства на останалите фирми в бранша, но до момента повечето от тези обвинения не са били основателни и законово доказани, защото Coca-Cola е фирма със световно признат имидж и никога не би си позволила да наруши закона при извършването на дейността си.

Търговската марка „Coca-Cola”, която представлява всъщност най-големия рекламен носител и, която се използва на пазара от 1886г., е регистрирана в Патентното ведомство на САЩ на 31 Януари 1893г (регистрацията периодично се подновява). Смятайки, че две „К” ще изглеждат добре в рекламите, г-н Ф.М.Робинсън предлага името Coca-Cola и изписва известната сега търговска марка с уникален шрифт. Първата вестникарска реклама на Coca-Cola се появява в „Атланта джърнъл” – съблазнително приканваща жадните граждани да опитат „новата популярна газирана напитка”. По витрините на магазините се появяват ръчно изрисувани с маслени бои плакати с надпис „Coca-Cola”. Още през по-миналия век се рекламира агресивно продукта, като се разпращат сувенирни ветрила, календари, часовници, вази със символа на търговската марка. Това са едни от първите рекламни носители на Coca-Cola.

Днес, след повече от 120 годишна история зад гърба си, Coca-Cola използва много и разнообразни рекламни стратегии и рекламни носители, като някои от рекламните материали са: шапки, тениски, ключо-държатели, чаши, чинии, отварачки, подложки, плакати, календари, химикали, тефтери, светещи или не табели, чадъри, тенти, покривки за маса, салфетки, настолни и външни менюта и много други.

За радио и телевизионната реклама компанията обикновено използва поддържаща реклама, но когато въвежда нов продукт или разновидност на вече съществуващ такъв Coca-Cola използва и въвеждаща реклама. Пример за това е промоцията на минерална вода „Банкя”, която скоро се присъедини към семейството на Кока-Кола в България, но бележи завидно бързи успехи и от четвърто място по продажби на минерална вода на нашия пазар, тя вече е на второ, а целта е да бъде на първо място в страната.
 1. РАЗРАБОТВАНЕ НА РЕКЛАМНО ПОСЛАНИЕ

Рекламното послание е тази фраза, придружаваща търговската марка, която остава най-трайно в съзнанието на потребителя и, която той свързва с продукта и неговите качества. За да бъде рекламното послание наистина ефективно и запомнящо се, то трябва да бъде благозвучно, кратко и ясно, и също така да предизвиква желания, чувства и емоции в потребителя.

В историята на Coca-Cola е имало много рекламни послания (слогани), някои от които бяха посочени по горе в изложението, които са се прилагали определен период от време и периодично са били заменяни от нови, които да възбудят отново потребителския интерес. Но компанията Coca-Cola използва в своята рекламна политика и по-краткосрочни рекламни послания, които озаглавяват отделна рекламна кампания, промоция, продукт. Типичен пример е рекламата на “Fanta Bamboocha”, която много се хареса на публиката и все още продава.

Най-новото рекламно послание на Coca-Cola е от 2006г - “The Coca-Cola Side of Life” – “Coca-Cola. Жажда за живот”.

Новата глобална кампания кани света да избере Coca-Cola и да гледа на живота от положителната му страна. Това е една наистина проста идея. Изпиването на една бутилка Coca-Cola може да те направи щастлив. Тя е вкусна. И те кани да живееш и да гледаш положително на живота. Именно това е посланието, което стои зад “The Coca-Cola Side of Life” – новата глобална маркетингова платформа за марката Coca-Cola. На български платформата звучи - “Coca-Cola. Жажда за живот”.

Идеята “The Coca-Cola Side of Life” е създадена от агенцията „Wieden+Kennedy”, която отговаря за марката Coca-Cola в световен мащаб и която, чрез концепцията, успява да улови духа, които се крие в бутилката на Coca-Cola.

Всеки е чувал за духа в бутилката. Без съмнение всеки е чувал и за Coca-Cola в машината. Но никой не беше изследвал магическите машинации, които се случват в една вендинг машина на Coca-Cola. Поне до сега. Студиото PSYOP решително разтваря корицата на една от най-вълшебните приказки, разказвани някога, отвъд въображението на обикновени неанимирани създания като нас.

Нужна ти е цяла фабрика за щастие, за да разбереш как работи една фабрика за щастие, а PSYOP са известни по света с това, че са място, където баналните закони на физиката и разума не важат. Веднъж прекрачил прага на това студио в Манхатън, е съвсем възможно да се запознаеш със едно общество от герои, които сякаш са слезли от екраните, където създават своите интересни и интригуващи истории. Затова не е изненада, че „Wieden+Kennedy” и Coca-Cola се съюзяват именно с PSYOP, за да направят карта на един неизследван свят.Специалистите по маркетинг на компанията Coca-Cola:
МАРК МАТЮ /старши вицепрезидент на основни марки газирани напитки, маркетинг, стратегии и иновации към централата на компанията в Атланта/

Живеем в свят, в който трябва да правим своя избор всеки ден и “The Coca-Cola Side of Life” насърчава хората да правят своите избори положително. Тази нова кампания кани хората да започнат да създават тяхна собствена позитивна реалност, да бъдат спонтанни, да слушат повелите на сърцето си и да живеят живота си цветно.”


КЕЙТИ БЕЙН /старши вицепрезидент на марката Coca-Cola, в Северна Америка/

От началото на 2006г пуснахме поредица от реклами по телевизията, които напомниха на хората причините поради, които те обичат продукта Coca-Cola. С “The Coca-Cola Side of Life” им казваме, че само Coca-Cola ще свърши работа, защото сама по себе си Coca-Cola е щастие в бутилка.”


ЕСТЕР ЛИЙ /главен криейтив специалист, маркетинг, стратегии и иновации в централата на компанията в Атланта/

Тъй като Coca-Cola е глобална марка с местни връзки и значения, “The Coca-Cola Side of Life” предлага на всяка една страна възможност да интерпретира по свой начин собствените си моменти на щастие и ролята на марката в тях. Работейки с различни пазари по цял свят, създадохме различни версии на платформата “The Coca-Cola Side of Life” така, че тези версии да съответстват на пазарите, на които се прилагат.”


Други рекламни послания: Coca-Cola Light – Изкуши сетивата си; Избери своя стил; Избери цветовете на привличането; Coca-Cola – Настроение в нова бутилка; Заредете с двойна доза свежо настроение; ШВЕПС – Вкусът, който хапе; Банкя – Извор на живот; Капи Темпо – Освежаваща плодова експлозия; Fanta World – Зелената магия на Ямайка;


 1. РЕКЛАМЕН БЮДЖЕТ

Компанията Coca-Cola има дългогодишен опит в производството и дистрибуцията на безалкохолни напитки в цял свят и като такава инвестира огромни средства за рекламна дейност и като цяло за маркетинговата си дейност, която е основа за големия й успех.

По статистически данни Coca-Cola за периода 2005 – 2006г е инвестирала приблизително 16 473 000 лева за телевизионна реклама, което се равнява на 18,5% ръст от целия рекламно телевизионен пазар в България, а в световен мащаб този ръст и тази стойност са доста по-големи.

На фестивала на рекламата през 2006г в България, в категорията: „Интернет реклама” Together Season 2, победител е рекламодателят Coca-Cola, а агенцията изпълнител: AMEXY.

Бюджета за печатна реклама на компанията Coca-Cola, за периода 2005 – 2006г, възлиза на приблизително 388 000 лева, което очевидно е показател, че и печатната реклама бележи големи ръстове, като това се дължи на навлизането на пазара на нови тиражи и издания, като се очаква този ръст още да расте.

Рекламните агенции на Coca-Cola в световен мащаб са: Noble Graphics Creative Studio и Zenith Advertising & Communication (медия агенция).
 1. ЕФЕКТИВНОСТ НА РЕКЛАМНАТА ДЕЙНОСТ

Ефективността на рекламната дейност не може да се разглежда самостоятелно от общата ефективност на фирмената дейност, тъй като рекламата е част от промоцията, маркетинга и цялата фирмена дейност, която е комплексна и не би съществувала без съставните си части. Сами по себе си отделните дейности на компанията не биха постигнали висока ефективност ако действаха по отделно, но тяхното съгласувано и организирано взаимодействие (синергичен ефект) дава големи резултати. Това не означава, че рекламата не носи доходност, напротив, но не самостоятелно използвана.

Съществуват много начини ефективността на рекламната дейност да бъде измерена, изчислена, но не и в абсолютно точни стойности, тъй като е трудно да се измери социалната ефективност, която придобива все по-голяма значимост и влияе във все по-голяма степен на общата ефективност (обща ефективност = икономическа ефективност + социална ефективност).

Най – популярният начин за изчисляване на ефективността е на база печалбата от дейността, или в проценти:


Печалба

ЕФ = ------------------------------ .100

Разходи за реклама
Има и много други начини, чрез които може да се изчисли каква част от доходността е в резултат на направените разходи за реклама, като например в зависимост от общите разходи, разходите за обръщение и др.

Coca-Cola е фирма от световна класа и със завиден успех на пазара на безалкохолни напитки, която не действа „на сляпо”, а се основава на надеждни проучвания и анализи на пазара и потребителските желания, което й осигурява сигурност и стабилност на действията й. Coca-Cola е една от най-богатите компании в света, което основателно доказателство за ефективната й дейност, респективно рекламна.

Компанията Coca-Cola залага на масивни, непрекъснати рекламни кампании, които й осигуряват световна известност и й носят големи доходи. Не случайно Coca-Cola е една от фирмите участваща в най-голямата и богата фондова борса в света, а именно Дао Джоунс, в която членуват около 50 от най-богатите компании в цял свят.

Coca-Cola е компания, известна със своята благотворителност и спонсорство (Coca-Cola е спонсор на Олимпийските игри, Футболни първенства и много други спортни изяви), което й носи не само икономическа ефективност, но и висока социална ефективност, обществено признание и обществена отговорност.
 1. ИЗВОД

От 1992г насам Кока- Кола ХБК България е инвестирала над 130 милиона евро в страната, а заедно с инвестициите на представителният офис на Кока- Кола в България тази цифра надхвърля 170 милиона евро.

Началото на 1992г минава под знака на току-що сключеното споразумение за съвместни предприятия, където да се бутилират продуктите на Кока- Кола. Това са общо шест завода – два в София, останалите – в Пловдив, Бургас, Плевен и Търговище.

През 1995г започва строителство на нова фабрика в Костинброд – първата, която започва да се строй от нулата, направо върху зелената морава на софийското поле. А това дава възможност за пълно въвеждане на най-модерното оборудване и технологии.

През 1996г заводът в Костинброд започва работа.

През същата година Кока- Кола получава наградата „Инвеститор на годината” за инвестицията „на зелено” в Костинброд, която надхвърля 20 милиона долара. През 2000г в Костинброд започва производството на трапезна вода „Кинли” по напълно нова технология.

На 6 август същата година трите големи бутилиращи компании – Хеленик Ботълинг Къмпани , Кока- Кола Бевъридж и „Mlino” се сливат, за да основат Кока- Кола Хеленик Ботълинг Къмпани. Същата година централният офис на компанията се премества от Лондон в Атина.

През 2002г Кока- Кола ХБК се регистрира на Нюйоркската стокова борса. 2002г минава под знака на промените: създава се едно юридическо лице - Кока- Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД. Кока- Кола е номинирана за „Най- голям данъкоплатец на държавата”.

Има обаче нещо неизменно. Малка стъклена бутилка, която носи сантимента на няколко поколения, се произвежда във всеки завод.

Кока- Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България заедно с представителният офис на The Coca-Cola Company формират системата на Кока- Кола в България, галено наричана „семейството на Кока- Кола”.

Периодът от 1992г до днес е времето, в което можем да видим Кока- Кола като част от промяната след 1989г., в начина на мислене и като ориентация на труда. Тук е видимо и навлизането на новите пазарни принципи в държавата и промяната на стереотипите по отношение на качеството. Кока- Кола остава носител и синоним на качество.

Днес вече не е загадка за обикновения българин, че Кока- Кола означава не само тъмнокафявата напитка, позната от век насам, но и други световно известни търговски марки като Coca-Cola light, Fanta, Sprite, Kinley, Cappy, Nestea, Schweppes, lift, Банкя и burn. Те посрещат най-различни вкусови очаквания и отговарят на най-разнообразни стилове на живот.

Голямата компания е вярна на своя принцип да гледа винаги напред към бъдещето.

ЕНТУСИАЗЪМ, СТРАСТ ЗА РАБОТА, КРЕАТИВНОСТ, ЕНЕРГИЯ, АМБИЦИЯ, ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ОТКРИТОСТ, УДОВОЛСТВИЕ, ИЗИСКАНОСТ, СТИЛ... това са емблематичните качества, които днес служителите на семейството на Кока- Кола в България откриват в самите себе си...

Това е ключът към 40-годишното успешно присъствие на Coca-Cola в България и 120-годишно присъствие в света.

В момента бутилиращите заводи на Coca-Cola в България са два, в Костинброд и в Търговище, като тенденцията е да остане само един в Костинброд, а останалите да бъдат само складове.


Рекламната дейност на Coca-Cola в България, а и в цял свят е много успешна, тъй като в рекламата се влагат много средства, квалифицирани трудови кадри и рекламни агенции, но особено голямо влияние оказва и натрупваният с годините имидж и професионализъм на компанията, която успешно реализира всички свои проекти и идеи, като естествено и реализира огромни постъпления. Тази компания е пример за добре организирана фирмена стратегия, като рекламата е неизменна част от тази стратегия, тъй като рекламата е не просто привличане на вниманието на потребителя, но и информиране, докосване до чувствата и емоциите на потребителя, създаване на чувство на удовлетвореност от покупката и притежанието на продукт с марка Coca-Cola и изграждане в съзнанието на потребителя на лоялност към запазената марка на компанията.

Рекламните кампании на Coca-Cola са не просто икономически инструмент за реализиране на печалба, но и изкуство за успешно водене на конкурентна борба и утвърждаване на пазарните си и социални позиции, както и признанието на обществеността. Компанията Coca-Cola може да служи за пример на много фирми, как се стига до върха и най-вече как да се задържиш на него.Пламена Атанасова Георгиева ФАК.№ 8200, гр.26, сп.ИТ

Каталог: referats
referats -> Специализирани микропроцесорни системи (курс лекции) Учебна година 2008/2009
referats -> Програмата Internet Explorer
referats -> Високоскоростни компютърни мрежи. Високоскоростни км-класификация
referats -> Бройни системи основни бройни системи
referats -> Морфология и расология съдържание
referats -> 1 Строеж на атомите – модели Ръдърфор, Бор, квантово механични представи основни принципи, атомни орбитали, квантови числа
referats -> Международно наказателно право понятие за международното наказателно право
referats -> Тема 11. Връзка на асемблер с езиците от високо ниво
referats -> Въведение в операционите системи
referats -> Тема първа


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница