Република българия министерство на икономикатаДата02.06.2018
Размер29.64 Kb.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на икономиката,

енергетиката и туризмаБългария се представя като модерна целогодишна дестинация на Международното туристическо изложение в Берлин

Берлин, 10 март 2010 г. С пищна танцова програма на страната партньор Турция и в присъствието на най-влиятелните представители на институциите и бизнеса, в Берлин беше открито 44-ото издание на най-голямото туристическо изложение в света. ITB Berlin събра повече от 11 000 изложители от 180 страни, сред които и България. Страната ни участва за 42-ри път на световната борса и се представя с национален щанд с площ от 540 кв. м и 32-ма изложители – МИЕТ, туристически фирми, организации и общини от три региона – София, Тракия и Черноморието.

Тема на националното представяне на страната ни е „България - модерна целогодишна туристическа дестинация” с акцент върху възможностите за културен, СПА и уелнес туризъм. „Освен традиционните видове туризъм – морски и зимен ски-туризъм, България притежава ресурсите, а съществува и търсенето за специализираните видове туризъм – културен, балнео-, СПА, уелнес и еко-”, подчерта зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Според него основен елемент при избора на дестинация ще бъде не само цената, но и предлаганото качество на услугата. „България има добри хотели, но може да подобри обслужването на гостите и качеството на инфраструктурата. Трябва да се инвестират средства за цялостно подобряване имиджа на страната, в това число и като туристическа дестинация”, подчерта още Маринов.

Българският щанд се откроява със стилна визия, с демонстрациите на традиционни български занаяти и фолклорна програма. Аниматорът Росица Иванова изработва дребни сувенири и мартеници за посетителите. Една от големите атракции на изложението е болид от Формула 3, с които община Варна рекламира предстоящия през лятото кръг от състезанието, който за първи път ще се проведе в България. За гостите на националния щанд има и специален винен бар за дегустации на подбрана селекция качествена българска продукция.

За първи път от няколко години насам щандът ни беше посетен от кмета на Берлин Клаус Воверайт и федералния министър на икономиката и технологиите Райнер Брюдерле в рамките на официалната им обиколка при откриването на изложението. Те бяха посрещнати от зам.-министър Маринов и посланика ни в Германия Иво Петров. Министър Брюдерле подчерта, че България трябва да се рекламира активно не само като морска дестинация, а да акцентира върху великолепната и разнообразна природа, културния туризъм и различните възможности за семейни ваканции и почивки. Кметът на Берлин Клаус Воверайт ще посети София през юли тази година в отговор на поканата на своята колега Йорданка Фандъкова по време на посещението на българския премиер Бойко Борисов в Германия.

Зам.-министър Маринов се срещна с Ернст Бургбахер – парламентарен държавен секретар и федерален правителствен комисар за МСП и туризъм във Федералното министерство по икономика и технологии. Двамата обсъдиха предстоящата в Германия комуникационна кампания за промотиране на българския туризъм и въвеждането на международните стандарти за качество на Европейската СПА асоциация, за чието интегриране в българското законодателство страната ни ще получи експертна помощ от Германия. Г-н Бургбахер се е ангажирал да съдейства за признаване от немските здравни каси на разходите на немски граждани при ползване на възстановителни и рехабилитационни процедури в български балнео- и СПА курорти.

Записванията за България за летния сезон са обнадеждаващи, съобщават от бранша. Спрямо същия период на миналата година ИТС има ръст на записванията от 3%, Алтурс – с 30%, при ТУИ – за Германия нарастването е с 10%, а за Бенелюкс – с 30%. С инвестиции от страна на държавата в туристическа реклама тази тази тенденция ще бъде запазена, както и пазарният дял на България, подчертават още туроператори и хотелиери.

За 14.30 ч. утре, 11 март, е насрочена пресконференцията на България в рамките на изложението. Специален гост ще бъде г-жа Сигрун Ланг – президент на европейската СПА асоциация.


гр. София 1052, ул. "Славянска" №8

Тел: +3592 940 71

Факс: (+3592) 987 21 90, (+3592) 981 99 70, (+3592) 981 50 39e-mail: e-docs@mee.government.bgПоделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница