Република българия министерство на икономикатаДата07.08.2018
Размер18.05 Kb.

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на икономиката,

енергетиката и туризмаАбу Даби и София договарят строежа на писта за „Формула 1” в България
София, 30 август 2010 г. - Министърът на икономиката, енергетикатa и туризма Трайчо Трайков и шейхът на Абу Даби Мохамед Абдул Жалил ал Блюки подписаха днес, 30 август, в София споразумение за икономическо сътрудничество. Негово превъзходителство е президент на държавната компания ЕАBG (Emirates Associate Business Group). Абу Даби е най-голямото и най-богатото от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и столица на страната.

Първият проект по двустранното сътрудничество, чиито детайли ще бъдат разгледани в най-близко време, е възможността за изграждане на писта за „Формула 1” края София с прилежащите й инфраструктура и съпътстващи дейности. За целта ще бъде създадена съвместна компания, в която страната ни ще участва с апорт на земя. Подписаният документ предвижда съвместно целогодишно управление на бъдещото съоръжение и организиране на събития в съответствие с календара на световния шампионат.

По-рано днес шейх Мохамед Абдул Жалил ал Блюки се срещна и с премиера Бойко Борисов, с когото обсъди перспективите за участие на арабската страна в инфраструктурни проекти у нас като пристанища, магистрали и други. МИЕТ и Българската агенция за инвестиции ще предоставят информация за партньорство в различни сфери на икономиката, като инфраструктура, земеделие, високи технологии, недвижими имоти и др.


EABG e създадена като холдинг през 2001 г., който менажира утвърдени през последните 20 години самостоятелни компании от различни сфери – комуникации, системна интеграция, снабдяване с нефт и газ, софтуер и хардуер, карго търговия, производство на хладилна и климатична техника, керамика, санитарно обзавеждане, кухненско оборудване, строителни материали, храни, кетъринг, недвижими имоти и други.

Реализираният стокообмен между България и ОАЕ е на стойност 80.4 млн. щатски долара през 2009 г. , като салдото е положително за нашата страна. Стоковата структура на търговските ни контакти обаче е слабо диверсифицирана. Според предварителни данни на БНБ през 2009 г. емирствата са инвестирали у нас 1.4 млн. евро.


гр. София 1052, ул. "Славянска" №8

Тел: +3592 940 71

Факс: (+3592) 987 21 90, (+3592) 981 99 70, (+3592) 981 50 39e-mail: e-docs@mee.government.bgПоделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница