Република българия министерство на здравеопазванетоДата24.07.2016
Размер150.59 Kb.
#3726
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ – СОФИЙСКА ОБЛАСТ

Изх. №............................

Гр. София,..............2012 г.ДО

ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА

МЕСТНО РАДИО

МЕСТНА ПРЕСА

ОБЩИНСКИ САЙТ

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Според Световната здравна организация, 20 октомври е международният ден за борба с остеопорозата.


Научните изследвания през последните години показват, че рискът от фрактурите на костите, причинени от остеопороза се увеличава. Това налага обществеността да бъде информирана относно заболяването и превантивните фактори за предотвратяване на последиците му.

В тази връзка, РЗИ Софийска област - Дирекция “Профилактика на болестите и промоция на здраве”, предоставя здравно-информационни материали, предназначени за населението.С уважение,
Д-Р ГЕОРГИ КАНЗОВ

Директор на РЗИ – Софийска област

Съгласувал:

д-р Цв. Георгиева, Директор Д “ПБПЗ”
Изготвил:

д-р В. Алексиева, гл. експерт Д “ПБПЗ”


София 1000; ул. Неофит Рилски № 64

тел: 987 42 08; факс: 981 41 73

e-mail: rzi_so@rzi-sfo.com;

web: rzi-sfo.com

ВЕРТЕБРАЛНИТЕ ФРАКТУРИ МОГАТ ДА ЗАСЕГНАТ И ВАС! /1/

Вертебралните фрактури имат всеобщо разпространение:

• Всеки 22 секунди в света се получава нова вертебрална фрактура;

• Вертебралните или прешлените фрактури са най-често срещаният тип остеопорозни фрактури, но засега остават и най-слабо диагностицирани и лекувани;

• Повечето вертебрални фрактури са вследствие на ниска костна маса и развитие на остеопороза.

• 20-25% от белите мъже и жени над 50 г. възраст имат вертебрална фрактура;

• Една от всеки пет жени с вертебрална фрактура ще получи следваща подобна фрактура в следващите 12 месеца – т.н. каскадни фрактури.

Рискът от бъдещи вертебрални фрактури нараства при наличие на предходни вертебрални фрактури. Наличието на 2 или повече предходни вертебрални фрактури увеличава 7-кратно риска от следваща вертебрална фрактура само в рамките на една година.

• 50% от жените над 80г. възраст имат предшестваша вертебрална фрактура.

ВЕРТЕБРАЛНИТЕ ФРАКТУРИ ЧЕСТО ОСТАВАТ НЕДИАГНОСТИЦИРАНИ И НЕЛЕКУВАНИ

• Въпреки че много от фрактурите в областа на гръбнака причиняват болки и инвалидизиране, те често са игнорирани или лекувани като обикновена болка в гърба.

• Леките и средни по тежест вертебрални фрактури често не се съобщават в медицинските доклади, което води до тяхното недиагностициране и нелекуване.

• По-малко от 50% от наличните вертебрални фрактури при възрастни хоспитализирани пациенти, преминали рентгеново изследване са били открити при предшестващи изследвания.

Само около 40% от възрастните жени с вертебрални фрактури, открити при рентгеново изследване, са насочвани към DXA изследване на костната минерална плътност (КМП) , като този процент при възрастните мъже е под 20%.

ВЕРТЕБРАЛНИТЕ ФРАКТУРИ ОКАЗВАТ ОГРОМНА ТЕЖЕСТ ВЪРХУ БОЛНИТЕ И ВЪРХУ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

• Вертебралните фрактури водят до тежки деформации на гръбнака, болка в гърба, намаление на ръста, обездвижване, депресия, увеличение на дните за болнично лечение, намалена функция на белите дробове и преждевременна смърт.

• Клиниччните вертебрални фрактури се свързват с 8-кратно увеличение на смъртността, което се доближава до смъртността вследствие на бедрени фрактури.

• Финансовата тежест за здравеопазването вследствие на остеопорозата в областта на гръбнака и свързаните с нея фрактури е огромна при възрастните хора, включвайки разходите за хоспитализация, последваща рехабилитация и обслужване на болните.

• Медицинските разходи, свързани с вертебралните фрактури при хората, които са в работоспособна възраст се калкулират от лечението и загубите вслествие на отсъствия от работа.

Въпросник за пациенти:


Имате ли намаление на ръста (повече от 3 см)?
Изпитвате ли внезапни и остри болки в гърба?
Забелязвате ли промени в стойката си поради изкривяване на гръбнака?
Имате ли фамилна обременост с остеопороза?
Падате ли често?

СЪОБЩЕТЕ отговорите на тези въпроси на Вашия лекар за навременно диагностиране и лечение на възможните вертебрални фрактури.


ОСТЕОПОРОЗА (Отговори на въпроси) /2/Децата и техните кости, или как да направим костите на детето си по-здрави?

Как да предпазим децата си?

Децата и техните кости, или как да направим костите на детето си по-здрави?

Обикновено, когато се говори за остеопороза , се обръща внимание само на възрастните хора. Но всяка майка и всеки баща трябва да знае, че трябва да предпази детето си от развитие на остеопороза. Това става още от ранната детска възраст, въпреки че резултатите се разбират след много години. За да имат здрави кости през целия си живот, децата трябва от малки да водят здравословен начин на живот. Отговорността да се научат на това, обаче, е на техните родители.

Защо детството е толкова важен период за развитието на костите?

Това, което се променя, когато детето Ви расте, са неговите кости. Разбира се, всички органи и тъкани растат и се развиват, но най-много родителите забелязват колко е пораснало детето им на височина. През детството се натрупва най-големият запас от костна маса. Ето затова е важно в този период от живота да се спазват всички правила за здрави кости.

Какво мога да направя за здравето на детето си?

Важно за вашето дете е да му давате добър личен пример. Децата непрекъснато гледат какво правите. Това , което правите Вие, е модел на поведение за Вашите деца. Те ще правят като Вас. Важно е да научите децата си на здравословен начин на живот.

Храненето на децата е особено важно. Повечето деца приемат достатъчно калций и витамин Д.

Как да накарам дъщеря ми да пие мляко? Тя мисли, че ще надебелее от него.

За съжаление , децата предпочитат да пият газирани напитки вместо мляко. Но в газираните питиета няма достатъчно калций. При това не е задължително млякото да доведе до надебеляване. На пазара има достатъчно стоки, които съдържат обезмаслено мляко. Освен това може да се пият сокове, обогатени с каций. Полезно е да се ядат зеленчуци. От всички тези храни не само, че не се дебелее, но повечето от тях са основа на различни диети за намаляване на теглото.Моите деца не харесват мляко.

Ако децата ви не искат да пият мляко, можете да опитате:

• правете супи или кифлички с мляко, вместо с вода.

• направете пица със сирене. То също е богато на калций.

• когато правите на децата си сандвич за училище, добавете му сирене

• правете салати и супи от спанак, лапад и др.Детето ми обича мляко, но след като пие, има болки в стомаха. Дали това не е лактозна непоносимост?

Хората, които страдат от лактозна непоносимост имат болки в корема и диария след консумация на мляко и млечни продукти (например кашкавал, сирене, йогурт и т.н.). Това е сравнително рядко заболяване. Повечето деца могат да приемат малки количества мляко, особено ако се хранят и с друга храна едновременно. Някои болни могат да ядат сирене, кашкавал и т.н., въпреки че не могат да ядат мляко. В магазините се предлагат достатъчно храни, които не дразнят стомаха на тези болни. За да си набавят достатъчно калций, те трябва да ядат други храни, богати на калций, например сокове, обогатени с калций, соеви продукти и други Ако не можете да си набавяте достатъчно калций с храната, можете да приемате и калциеви добавки.Дъщеря ми постоянно е на диета. Може ли това да й навреди?

Нормалното тегло е много важно за здравето на човека. Но също толкова важно е правилното хранене. Ако дъщеря ви не се храни редовно или не приема достатъчно мляко и млечни продукти, вероятно тя не приема достатъчно калций.

Много по-полезна за нея би била балансирана диета.

Може да се използват нискомаслени млека и други храни, богати на калций.

Ако това се окаже недостатъчно, може да се използват и калциеви добавки.

Калцият е много важен за децата и тийнейджърите. Винаги се консултирайте с лекар, когато имате съмнение, че детето ви не поема достатъчно калций. Това може да е съвсем невинно, но може да става дума за някое заболяване, например анорексия нервоза.Трябва ли да давам на детето си калциеви добавки?

Лекарите са единодушни, че най-полезно е калцият да се набавя чрез храната. ако давате на детето си повече от 500 милиграма калций дневно, то няма да може да ги усвои всичките. Така че, не прекалявайте с храните, богати на калций. Ако все пак мислите, че децата Ви не получават достатъчно калций с храната, можете да им давате калциеви добавки.Кои спортове са най-полезни за детето Ви?

Ходене, Тенис, Бягане ,Волейбол, Баскетбол, Футбол ,Ски, Хокей, Аеробика, Лека атлетика, упражнения с гирички, изкачване на стълби, без асансьор - (АНТИГРАВИТИЦИОННА двигателна активност, която е срещу земното притегляне)

Спортът е много полезен за детето ви, но ако натоварванията са тежки, а храненето е недостатъчно, това може да причини редица увреждания на здравето, особено на момичетата. Костите може да изтънеят. Помислете обаче дали няма да навредите повече на детето си, ако Вашите изисквания не отговарят на възможностите му. В крайна сметка, целта е да запазите здравето му – ЗДРАВЕТО ПРЕДИ ВСИЧКО !
За децата е много важно да не пушат! Наблюдавайте ги и им давайте личен пример!
Как да се храним?

Какво е значението на храненето за костите?

Храненето е само един от факторите, които влияят върху костната маса. Храненето оказва влияние и върху поддържането на мекотъканната възглавничка, която играе важна роля за омекотяване на удара върху костите при падане.

Как се поддържа нивото на калция в организма ?

В костите се съдържа 99% от цялото количество калций в организма . Калцият е много важна хранителна съставка. Тя е необходима за здравето на костите, но също и за сърцето, мускулите, нервите и нормалното съсирване на кръвта. Калцият се отделя от тялото всеки ден с урината, изпражненията, потта, кожата, космите и ноктите. Загубата на калций се компенсира с храната. Когато храната не съдържа достатъчно калций, за да посрещне нуждите на организма, тялото извлича необходимия му калций от костите. Много други хранителни вещества оказват влияние върху костите. Те намаляват или увеличават усвояването или отделянето на калция. Равновесието между приетия и отделения калций е много важно за здравината на костите. Това равновесие зависи главно от приема на калций с храната и отделянето на калций (главно с урината).

Кои хранителни вещества оказват влияние върху баланса на калций в организма?

Витамин Д, Протеини, Натрий и хлор, Оксалати, Фосфор, Кофеин, Фибри , Соя и изофлавони

Хранене и килограми

Храненето е важно за изграждане на достатъчно количество мастна тъкан. Тя служи като възглавничка, която пази костите при падане. Доказано е, че възрастните слаби жени с недостатъчна мускулна маса и мастна тъкан в областта на ханша, са по-застрашени от фрактури.Телесното тегло е важен показател за костната плътност. Скелетът на по-пълните хора е развит по-добре, защото върши повече работа като носи повече килограми. Намаляването на теглото се свързва с намаляване на костната плътност и повишен риск от фрактури. Това отчасти се компенсира, ако се приема повече калций./3/


Съдържание на кaлций в някои храни –

Продуктите задължително са мляко и производни -източник на калций и млечни белтъци, както, плодове и зеленчуци, ядки и др. като източник на витамини.

Храна

Грама / милилитра

Милиграми калций

Прясно мляко - пълноценно

250 мл

315

Кисело мляко

250 мл

400

Сухо мляко

100 мл

350

Сладолед

250 г

180

Сирене- краве

50 г

300

- чедар

50 г

350

- груер

50 г

490

- моцарела

50 г

270

Извара

125 г

90

Сардина с кости /консерва/

8 броя /малки/

150

Сьомга с кости

200 г

240

Пиле

90 г

13

Телешко месо

90 г

7

Хляб

30 г

25

Бадеми

125 г

200

Сусам

125 г

100

Зелен фасул

250 г

90

Бамя

200 г

300

Броколи

125 г

38

Маруля

2 броя

8

Зеле

850 г

300

Ябълка

200 г

300

Портокал

180 г

52

Банан

175 г

10ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ количества за калциев прием /4/
(Наредба №23/19. 07. 2005 г. на МЗ за физиологичните норми за хранене на населението)

Таблица 1
Възраст

(години)

количество (милиграми)

Кърмачета

0-6 (месеца)

210

Кърмачета

6-12 (месеца)

270

Деца и юноши

1-3

500
3-7

800
7-10

1000
10-14

1300
14-19

1300
19-30

1000

Възрастни

30-60

1000
60-75

1200
> 75

1200

Бременни и

< 18

1300

кърмачки

> 19

1000


И петият материал: “Как е костното Ви здраве ?”

...............................................................................

Шестият материал е от АЖБЖО, който ние разпространяваме:


Октомври 2012: Месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата

СПРИ НА ПЪРВАТА ФРАКТУРА! 2 МИЛИОНА ФРАКТУРИ ЕЖЕГОДНО В СВЕТА СА ТВЪРДЕ МНОГО!

Ежегодно в света поради чупливост на костите, причинена от остеопороза, се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си милиони разбити човешки живота поради инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото. ДА СПРЕМ ЦИКЪЛА ОТ ОСТЕОПОРОЗНИ ФРАКТУРИ е призивът на Международната фондация по остеопороза през м.октомври, обявен за месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата, който ще прозвучи в над 200 страни в света с организираните събития от дружествата, членуващи в тази най-голяма международна организация, посветила дейността си на ограничаване на разпространението на тихата епидемия. У нас в рамките на месец октомври под егидата на Министерство на здравеопазването и във връзка с темата „Овладейте фрактурите“, част от глобалната информационна кампания на Международната фондация по остеопороза – МФО се провеждат събития в 25 града в страната с участието Регионалните здравни инспекции и в партньорство с общините, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Събитията са планирани и координирани от Асоциация „Жени без остеопороза“, член на МФО- www.osteonet.net/

Към астрономическите цифри на остеопорозни счупвания всяка година трябва да се добавят и недиагностицираните фрактури поради неосведоменост и липса на здравно образование в обществото. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура. Ако страдате от периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване. Възможно е да имате остеопороза или остеопения и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица усложнения като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение. Кампанията „Овладейте фрактурите“ цели да затвори празнината, която поставя милиони пациенти в риск от бъдещи фрактури и да направи реалност вторичната превенция на фрактурите.

СЧУПВАНЕТО НА 2 МИЛИОНА КОСТИ ГОДИШНО В СВЕТА НЕ Е ИНЦИДЕНТ! САМО 2 ОТ ВСЕКИ 10 СЧУПВАНИЯ СА НАСОЧВАНИ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ ЗА ОСТЕОПОРОЗА.За да бъдете информирани и бдителни за вашето здраве и здравето на вашите близки, присъединете се към кампанията в месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата. През 2012 г. информационните събития са насочени към превенция на фрактурите и последиците от тях като обездвижване и ранна инвалидизация на болните с остеопороза. Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилно хранене и подходяща физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят за ограничаване на фрактурите вследствие на чупливост на костите.

Посетете събитията в София на 20 октомври 2012 г. - събота, които се провеждат в рамките на месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата в хотел „Шипка“ – зала Б1, бул „Тотлебен“ 34 А:

  • Беседа с мултимедийна презентация и дискусионен форуми на тема „Ефективна превенция на фрактурите“- вход свободен - от 11,00 часа;

  • Информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза и измерване на костна плътност на преференциална цена от 5 лв: от 9,00 до 13,00 часа; Предварително записване на телефон: 0884 71 44 39

/ Тази информация е разпространена до регионалните масмедии от РЗИ -Софийска област, Д “Профилактика на болестите и промоция на здравето”/


Каталог: images -> docs
docs -> Социалните услуги (2011 – 2015) Съдържание: Раздел а контекст и оценка на нуждите
docs -> Решение №286/30. 08. 2012 г., Прот. №18 наредба за придобиване, притежаване и отглеждане на
docs -> Доклад обобщава информацията за дейността на институциите в областта на интелектуалната собственост през месец януари 2008
docs -> Валентин топалов
docs -> Пожарната безопасност и защита на населението
docs -> Агенция „митници”
docs -> Национален клуб за Аниме и манга „накама
docs -> Патентно ведомство
docs -> На Инициативен комитет, упълномощен от жителите на село Лозенец, община Стралджа, област Ямбол
docs -> До г-жа Искра Михайлова Министър на околната среда и водите До г-н Митко Андонов


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница