Република българия министър на външните работиДата31.03.2018
Размер50.35 Kb.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИИзх. № 01-00-98/08.07.2014г.

На ваш № 454-06-476/04.07.2014 г.

ЧРЕЗ

Г-Н МИХАИЛ МИКОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 42-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
ДО

Г-Н СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ

НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ПГ НА ПАРТИЯ АТАКА


София, 8 Юли 2013 г.
Относно :Връзките и взаимоотношенията на Република България с БРИКС

Уважаеми г-н Станилов,
България, в качеството си на член на Европейския съюз и в контекста на задълженията си в рамките на Общата външна политика и политика за сигурност, се придържа към подхода, възприет от ЕС към БРИКС. Европейският съюз следи с внимание БРИКС и развитието на отношенията между държавите, които участват във формированието от първата среща на ниво външни министри през 2006 г. и първата среща на най-високо равнище през 2009 г. ЕС, обаче, не поддържа отношения с формацията като такава, а развива двустранните отношения на основата на стратегическо партньорство с всяка една от тях.
Петте страни имат редица допирни точки – големи, бързо развиващи се икономики, желание за увеличаване на значителното им влияние върху световните икономически и политически процеси, членство в Г-20.
Същевременно, обаче, страните от БРИКС имат различни позиции по много въпроси. Различна е и степента на внимание, което държавите, съставляващи това неформално обединение му отделят в своите външнополитически приоритети. Тези различия пречат на задълбочаването на координацията и увеличаването на потенциала за постигане на съвместни позиции, включително и по външнополитически въпроси.

Ето защо на този етап България не разглежда БРИКС като блокова организация и развива отношенията си с всяка отделна държава на двустранна основа.


По отношение на Бразилия е налице необходимост да се работи за разширяване и диверсифициране на структурата на търговския обмен, което е задача и на възобновената в гр. Саo Пауло търговско-икономическа служба към българското посолство. Разчитаме на възможността за провеждане на първо заседание на Българо-бразилската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, но необходимо условие за това е първо да влезе в сила новото междуправителствено Споразумение за икономическо сътрудничество (българската страна е изпълнила вътрешните си законодателни процедури , но не и бразилската). Предстои засилване на нашето дипломатическо присъствие в страната, включително чрез възобновяване на консулската ни служба в Сау Паоло, както и назначаване на почетен консул в Бело Оризонте.
В отношенията с Индия търсим разширяване на двустранния стокообмен и разширяване на инвестиционното сътрудничеството. Сегашният обем на двустранната търговия не съответства на възможностите на двете страни. Двустранният стокообмен за 2013 г. е 207.6 млн.щ.д., от които 43.5 млн.щ.д. износ.

Засилени са взаимните контакти между двете страни. През януари 2014 г. 20-членна българска делегация, ръководена от зам.министъра на икономиката и енергетиката г-жа Анна Янева, взе участие в третото специализирано изложение India Engineering Sourcing Show в гр. Мумбай. През февруари 2014 г. делегация начело с Иван Иванов, зам.-министър на отбраната, участва в 8-то издание на DEFEXPO INDIA 2014. Участваха 6 български фирми в два изложбени щанда.

Българска официална делегация, ръководена от г-н Владимир Туджаров, главен секретар на Министерството на икономиката и енергетиката, участва в бизнес форум „Индия – Централна Европа” на 27–28 март 2014 г. в Делхи.

Аз самият също направих посещение в страната за участие в Срещата на министрите на външните работи на АСЕМ, по време на което се срещнах и с моя индийски колега.

Беше проведен и шести кръг политически консултации между министерствата на външните работи на Република България и Индия на ниво заместник-министри.
В отношенията си с Русия България отчита както единната политика на страните-членки на Европейския съюз и на НАТО, така и националния интерес. Като цяло българо-руските отношения в политическата област се развиват стабилно, но политическите контакти на най-високо ниво бяха временно ограничени в съответствие със заключенията на Европейския съвет от 20-21 март 2014 г. Министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров посети България по повод отбелязването на 135-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Русия е традиционен и важен външноикономически партньор на България. Основен проблем във взаимната търговия остава огромният дисбаланс в полза на Русия. През последните три години общият стокообмен се движи между 6,5 и 7,5 млрд. дол., докато търговският дисбаланс е между -4,98 и - 6,08 млрд. дол.

България е важна дестинация за руските туристи. Русия заема 4-то място в класацията по брой на чуждестранни туристи, посетили България през 2013 г. - 681 562 души, които са донесли приход за нашата страна от около 302.2 млн. евро.

Сътрудничество в енергийната област заема важно място в двустранните ни отношения с Руската Федерация. България е заинтересована проектът „Южен поток” да бъде реализиран в съответствие с европейското законодателство и норми. Позицията, която българската страна е заявявала нееднократно е, че реализирането на проекта „Южен поток” е важен, както от гледна точка на диверсификация на маршрутите на доставка на природен газ, така и в икономически план.

Основен приоритет по отношение на Китай е оползотворяване на потенциала в икономическите връзки: увеличаване на българския износ за КНР, привличане на китайски инвестиции и туристи в България. Стокообменът за периода януари – ноември 2013 г. е 1,529 млрд.щ.д., от които 670 млн.щ.д. износ. По данни на БНБ привлечените инвестиции от Китай за периода 1996 – 2012 г. са 82.1 млн. евро.

Инициативата за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа (16 + 1) дава допълнителна възможност за разширяване на връзките с Китай в областта на търговията, инвестициите, земеделието, енергетиката, технологиите, образованието и културата, както и за цялостното издигане на равнището на отношенията.

Поддържаме и е активен политически диалог на високо и най-високо равнище. През последните шест месеца са осъществени държавно посещение на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя Пламен Орешарски (септември 2013 г.) в Китай.

Министрите на икономиката и енергетиката и на земеделието и храните посетиха КНР в периода май-юни 2014 г. През 2014 г. от китайска страна са осъществени визити на първия секретар на ККП на град Тиендзин и член Политбюро на Китайската комунистическа партия, министъра на туризма, зам.министъра на обществената сигурност. Проведени са също сесии на смесените комисии по икономическо сътрудничество (април 2014 г. в Пекин) и научно-технологичното сътрудничество (юни 2014 г., София).

Понастоящем взаимните контакти с ЮАР в търговско-икономическата сфера се конкретизират предимно в проучване на пазарните възможности, обмен на икономическа информация, делови и бизнес посещения на представители на български и южноафрикански фирми, провеждане на двустранни бизнес форуми и др.

Южноафриканската страна проявява засилен интерес към възможностите и условията, които предоставя българския туристически пазар. Правени са съответни проучвания за оптималното използване на спортно-техническата база на страната ни за подготовка на южноафрикански спортисти, съчетано с медицинско обслужване и лечение.
Кристиан Вигенин

Министър

ул. Александър Жендов 2, София 1113

тел.: ­+359 (2) 9482999, факс: +359 (2) 9713405

e-mail: minister@mfa.bg, интернет страница: www.mfa.bg, следете ни на: twitter/mfabulgaria

Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница