Република ирак посолството на Република България в Багдад не функционираДата21.01.2018
Размер44.49 Kb.РЕПУБЛИКА ИРАК
1.Посолство

  • Посолството на Република България в Багдад не функционира.


Посолство на Ирак в София

Адрес: 1113 София, ул. „Антон Чехов” 21

Телефон: 973 33 48, 973 38 85

Факс: 971 11 97

Работно време: 09:00 – 15:00 ч.

E-mail : sofemb@iraqmofamail.net


Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Ирак, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в съседните държави: Кувейт или Йордания.
Посолство на Република България в Аман

Address: The Hashemite Kingdom of Jordan, Embassy of the Republic of Bulgaria

Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str.; P.O.Box 950578 11195 Amman

Telephone: (009626) 5529391

(009626) 5539392

Consular Section: 00962 6 552 93 91; 00962 6 553 3243

Fax : (009626)5539393

Работно време: от неделя до четвъртък от 8:30 ч. до 14:30 ч.

Почивни дни: петък и събота

Консулска служба: от неделя до четвъртък от 9:00 ч. до 12:00 ч.

Почивни дни: петък и събота

E-mail :bulembjo@orange.joEmbassy.Amman@mfa.bg

Консулска служба: Consulate.Amman@mfa.bg

Web site: www.mfa.bg/bg/38

Посолство на Република България в Кувейт

Адрес: Kuwait


Embassy of Republic of  Bulgaria
P.O. Box 12090 – Shamia 71 651
JABRYA, AREA 11, str. 1 /H. 272/ str. 107, /H.31/

Телефон: /00965/ 251 44 58/59


Факс: /00965/ 253 14 53
Работно време: 08:00 – 14:30 ч.
Консулска служба: 08:30 – 11:00 ч.

E-mail: bgembkw@Gmail.com


bgembkw@fasttelco.com

Web site: http://www.mfa.bg/bg/46/


2.Обща информация
Частично предупреждение за пътуване
Не се препоръчват туристически пътувания до Ирак. Наложителните пътувания следва да бъдат внимателно подготвени.
Обстановката в някои части на страната е опасна. През януари 2012 г. бяха извършени няколко кървави атентата с коли-бомби в различни квартали на Багдад, последната – на 24 януари в шиитския квартал Садр сити, когато загинаха най-малко 13 души, а други 75 бяха ранени.
Поради продължаващата вътрешнополитическа нестабилност, много от европейските посолства в Багдад, в това число и на Република България се преустановили дейността си.
Обстановка по сигурността

Иракски Кюрдистан се управлява от регионално правителство. Предупреждението за пътувания се отнася за цялата територия на страната, в това число за Иракски Кюрдистан в северната част и района около Ербил, макар там ситуацията да изглежда по-спокойна.
Информирайте се преди пътуване за актуалното развитие на събитията. Регионалното кюрдско правителство и политическите партии в тази част на страната са често обект на терористични атаки.
По иракско-турската граница са възможни военни операции на турската армия срещу бази на Кюрдската работническа партия РКК. Също така и в пограничните райони между Иракски Кюрдистан и Иран има вероятност от сблъсъци с ирански армейски части.

Изискването за визи важи и за посещения в Иракски Кюрдистан. При престой в района до 10 дни кюрдските власти разрешават навлизане на територията на Иракски Кюрдистан без визи. За продължаване на престоя е необходимо да се кандидатства пред кюрдските компетентни власти.Местна валута - иракски динар.
Транспорт

До Ирак можете да пътувате със самолет или автобус. Автобусната линия по маршрута София – Халеб (Сирия)- Багдад се обслужва от сирийската фирма „Ал Ганнам”. Офисът на фирмата е в близост до Централна гара. ( тел. 0878518164). Препоръчително е да проверите преди пътуване за евентуални промени в разписанието или маршрута.


3. Документи за пътуване и визов режим

 • валидност на паспорта - минимум за срока на престой в страната.

 • изискване за визи

Пътуващите за Ирак български граждани ( приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Ирак в София.

 • ваксини

Няма изисквания за ваксини при влизане в страната. За повече информация относно ваксините за Ирак: Националния център по заразни и паразитни болести 02/ 944-69-99-221.

 • работа в Ирак

Във връзка с възникнали през лятото на 2011 г. проблеми с български работници, наети от чуждестранни фирми за работа в Ирак, основно свързани с неполучаване на договорените възнаграждения или получаване на много по-ниски такива в сравнение с предварително договорените, Министерството на външните работи на Република България обръща внимание на следното:

 1. Българските граждани, които желаят да сключат договори за работа в Ирак, се нуждаят от работна виза.

 2. Работна виза може да се получи в иракско посолство в София само въз основа на сключен договор с местен работодател или чуждестранен работодател – изпълнител на обекти в страната.

 3. Към момента няма български фирми, оторизирани да сключват договори с български граждани за работа в Ирак. Те могат да сключват договори за работа единствено с чуждестранни фирми, изпълнители или подизпълнители на обекти в Ирак.

 4. Влизането в Ирак може да стане с обикновена, в това число и туристическа виза, но за наетите на работа чуждестранни граждани се изисква фирмата-работодател да извърши формалностите за получаване на работни визи за наетите работници.

 5. Неспазването на това изискване се наказва с глоби за всеки ден от пребиваването след изтичане на срока на обикновената входна виза.

 6. Липсата на работна виза създава сериозни проблеми при напускане на страната. За работещите чуждестранни граждани в Ирак се изисква изходна виза. Тя се издава само при изпълнени изисквания за получена работна виза.

Внимание!

Министерството на външните работи обръща особено внимание на всички българските граждани, които сключват договори за работа с работодатели в други страни, да имат изрядни договорни отношения и да следят работодателят да изпълнява изискванията на местното законодателство.


4.Консулски услуги

 • Emergency travel document

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване (Emergency travel document) пред което и да е посолство на държава-членка на ЕС в Багдад, а в иракски Кюрдистан – в консулствата на държавите-членки на ЕС.

 • заверки и легализации

Документите, съставени от иракските компетентни власти на български граждани следва да носят щемпел на Министерството на външните работи на Ирак. Те се заверяват в посолството на Ирак в София. Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от сектор „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница