Решение №5 на Конституционния съд от 1996 г.; изм., бр. 44 от 1996 г., бр. 117 от 1997 г., бр. 153 от 1998 г., бр. 50 от 1999 г



Дата25.10.2018
Размер132.22 Kb.
#97899
ТипРешение
Закон за изменение и допълнение на Закона за паметниците на културата и музеите (обн., ДВ, бр. 29 от 1969 г.; изм., бр. 29 от 1973 г., бр. 36 от 1979 г., бр. 87 от 1980 г., бр. 102 от 1981 г., бр. 45 от 1984 г., бр. 45 от 1989 г., бр. 10 и 14 от 1990 г., бр. 112 от 1995 г., бр. 31 от 1996 г.-Решение № 5 на Конституционния съд от 1996 г.; изм., бр. 44 от 1996 г., бр. 117 от 1997 г., бр. 153 от 1998 г., бр. 50 от 1999 г.)

Обн., ДВ, бр. 55 от 25 юни 2004 г., в сила от 1 януари 2005 г.



§ 1. Члeн 3 се изменя така:

"Чл. 3. Паметник на културата е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и дейност и за процесите в природата, което има научна и/или културна стойност и притежава обществена значимост."



§ 2. В чл. 5 се създава ал. 6:

"Координацията, контролът и методическото ръководство по опазването и разпространението на движимите паметници на културата се осъществяват от Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства."



§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"Музеи се създават при наличие на движими паметници на културата, позволяващи да се организира тяхното представяне пред публика във вид на музейна експозиция, сграден фонд, осигуряващ условия за опазването и публичното им представяне, и постоянен източник за финансиране дейността на музея."

2. Досегашните ал. 2, 3, 4, 5 и 6 стават съответно ал. 3, 4, 5, 6 и 7.

3. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и се изменя така:

"Частните музеи са културни организации по смисъла на Закона за закрила и развитие на културата, за създаването на които е необходимо разрешение на министъра на културата, издадено в тримесечен срок от постъпване на заявлението. Отказът за издаване на разрешение може да се обжалва по реда на Закона за Върховния административен съд."



§ 4. Създава се чл. 7а:

"Чл.7а. Музеите формират основен, обменен и научноспомагателен фонд.

В основния фонд се включват собствените и предоставените за управление на музея движими паметници на културата, съответстващи на неговия профил.

В обменния фонд се включват движими паметници на културата, които не съответстват на профила на музея, както и тези, които многократно повтарят движими паметници на културата от основния фонд.

В научноспомагателния фонд се включват предмети и други материали от значение за изследователската, експозиционната и образователната дейност на музея.

Движимите паметници на културата от основния и обменния фонд на музеите представляват национално богатство.

Формирането и управлението на фондовете на музеите се осъществяват при условия и по ред, определени с наредба на министъра на културата."



§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал.1 думата "музеи" се заличава.

2. Алинея 3 се изменя така:

"Движимите паметници на културата, собственост на юридически и физически лица, се декларират от собствениците и регистрират от най-близкия регионален музей или специализиран национален музей. При регистрацията въз основа на оценка, извършена от експертно-оценителната комисия на музея, се определя стойността на всеки деклариран движим паметник на културата и на паметниците на културата, представляващи национално богатство. Редът за извършване на оценката се определя с наредба на министъра на културата."

3. В ал. 4 думата "предмети" се заличава, а думите "след тяхното деклариране" се заменят с "регистрирани в музеите".

4. Алинея 5 се отменя.



§ 6. Създава се чл.11а:

"Чл. 11а. Националният център за музеи, галерии и изобразителни изкуства води регистър на движимите паметници на културата, които представляват национално богатство."



§ 7. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. Недвижими паметници на културата са:

1. всички археологически обекти, градежи и паметни места и принадлежащата им декоративна и художествена украса на територията и в акваторията на Република България;

2. обявените по реда на чл. 4, ал. 1 и 2 и декларираните от Националния институт за паметниците на културата."



§ 8. В чл.19 ал. 1 се изменя така:

"Недвижимите паметници на културата в зависимост от тяхното научно-историческо, архитектурно-градоустройствено и художествено значение се степенуват като:

1. паметници от световно значение;

2. паметници от национално значение;

3. паметници от местно значение;

4. паметници от ансамблово значение;

5. паметници за сведение."



§ 9. В чл. 20 ал. 4 се изменя така:

"Консервационни и реставрационни работи, ремонти и изменения на недвижими паметници на културата, както и ново строителство в техните граници и охранителните им зони, се извършват с разрешение на Националния институт за паметниците на културата и при негов контрол, както и в съответствие с разпоредбите на Закона за устройство на територията."



§ 10. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. Обектите, които притежават белезите по чл. 3 и произхождат от българските земи или са свързани с националната ни история, култура и бит и се намират в чужбина, се водят по регистър съответно от Националния институт за паметниците на културата или от Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства."



§ 11. В чл. 24 ал. 2 се отменя.



§ 12. В чл. 26, ал. 2 думите "от национално значение" се заменят със "с най-голяма научна и културна стойност".



§ 13. Член 31 се отменя.



§ 14. Създава се чл. 32а:

"Чл. 32а. Паметниците на културата могат да бъдат възпроизвеждани в точни копия и в копия с образователно, представително или търговско предназначение.

Точното копие възпроизвежда визуално максимално характеристиките на паметника на културата, задължително се маркира със знак и се изработва за музейни цели.

Точните копия на паметници на културата от Националния музеен фонд и с категории "световно значение" и "национално значение" се изработват само с разрешение на министъра на културата.

Копието с образователно, представително или търговско предназначение визуално възпроизвежда паметника на културата, като задължително се различава от него по размер най-малко с eдна десета.

Копия с образователно, представително или търговско предназначение могат да се изработват от музеите и от юридически или физически лица въз основа на възмезден договор, сключен със съответния музей-за движимите паметници на културата, или с лицето, упражняващо правото на управление или на собственост-за недвижимите паметници на културата.

Възпроизвеждането на паметник на културата, на елемент от него или на точно копие във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение, разпространяването на изображението, използването му при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за други търговски или рекламни цели се извършва въз основа на възмезден договор, сключен със съответния музей-за движимите паметници на културата, или с лицето, упражняващо правото на управление или на собственост-за недвижимите паметници на културата. Средствата, предвидени в договора, се изразходват за опазване паметника на културата.

Условията и редът за изработване на точни копия и на копия с образователно, представително или търговско предназначение, за възпроизвеждане във фотографски, компютърни, видео- и други изображения, както и за производство на стоки, етикети и дизайнерски решения, които носят изображения на паметник на културата, се определят с наредба на министъра на културата."



§ 15. Създава се глава шеста "а":

"Глава шеста "а"

ИЗНОС И ВРЕМЕНЕН ИЗНОС НА ДВИЖИМИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Чл. 33а. Движими паметници на културата, влизащи в една от категориите съгласно приложението, и движими паметници на културата, представляващи национално богатство, могат да бъдат изнасяни от територията на страната при условия и по ред, определени в наредба, приета от Министерския съвет по предложение на министъра на културата и министъра на финансите.

Чл. 33б. Износът и временният износ от страната на движими паметници на културата, влизащи в една от категориите съгласно приложението по чл. 33а, подлежат на разрешителен режим.

Разрешението се издава по искане на заинтересуваното лице при условията, определени в наредбата по чл. 33а.

Разрешението по ал. 2 се издава от директора на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства в двуседмичен срок от постъпване на искането.

Отказът за издаване на разрешение се мотивира и подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Движими паметници на културата, които не представляват национално богатство и не влизат в една от категориите съгласно приложението по чл. 33а, се изнасят със сертификат, издаден от директора на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства.

Чл. 33в. Не се допуска износ на движими паметници на културата, представляващи национално богатство.

Движими паметници на културата, представляващи национално богатство, могат да бъдат изнасяни само временно в следните случаи:

1. за представяне пред чуждестранна публика;

2. за осъществяване на консервационно-реставрационни работи, експертизи и научни изследвания.

Временният износ на движими паметници, представляващи национално богатство, се допуска за срокове, определени с наредбата по чл. 33а, с разрешение на министъра на културата."



§ 16. В наименованието на глава седма думата "Наказателни" се заменя с "Административнонаказателни".



§ 17. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. Думите "от 50 до 1000 лв." се заменят с "от 1000 до 5000 лв.".

2. Букви "б" и "в" се отменят.

3. Буква "д" се изменя така:

"д) който продава, дарява или заменя движими паметници на културата без знанието на музея, в който са регистрирани;".



§ 18. В чл. 35, ал. 1 думите "от 50 до 500 лева" се заменят с "от 1000 до 5000 лв.".



§ 19. Създава се чл. 35а:

"Чл. 35а. Който изработи или възложи изработването на копие на паметник на културата или възпроизведе и разпространи негово изображение в нарушение на разпоредбите на чл. 32а, се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лв., а юридическите лица-с имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв."





§ 19. Създава се чл. 35а:

"Чл. 35а. Който изработи или възложи изработването на копие на паметник на културата или възпроизведе и разпространи негово изображение в нарушение на разпоредбите на чл. 32а, се наказва с глоба от 2000 до 10 000 лв., а юридическите лица-с имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лв."



§ 20. Създава се чл. 35б:

"Чл. 35б. Който изнесе движим паметник на културата в нарушение на разпоредбите на глава шеста "а", се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от 12 000 до 24 000 лв."



§ 21. Създава се чл. 35в:

"Чл. 35в. Който не декларира движим паметник на културата по реда на чл. 11, ал. 3, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 6000 лв."



§ 22. В чл. 36 думите "чл. 34 и 35" се заменят с "чл. 34, 35 и 35а".



§ 23. В чл. 37, ал. 1 думите "чл. 5, ал. 2 и 3" се заменят с "чл. 5, ал. 2, 3 и 6".



§ 24. След чл. 37 наименованието "Допълнителна разпоредба" се заменя с "Допълнителни разпоредби".



§ 25. В допълнителните разпоредби се създава § 2:

"§ 2. По смисъла на този закон движими паметници на културата-национално богатство, са движимите паметници на културата, които са с най-голяма научна и културна стойност и представляват значителен интерес за националното наследство от историческа, художествена или археологическа гледна точка."





Преходни и заключителни разпоредби

§ 26. Навсякъде в закона думите "и природни образци" се заличават.



§ 27. В чл. 31, ал. 1, т. 6 от Закона за закрила и развитие на културата (обн., ДВ, бр. 50 от 1999 г.; изм., бр. 1 от 2000 г.; попр., бр. 34 от 2001 г.; изм., бр. 75 от 2002 г.) думите "чл. 34 и 35"се заменят с "чл. 34, 35, 35а, 35б и 35в".



§ 28. В срок 1 януари 2005 г. Министерският съвет приема, съответно министърът на културата издава наредбите по прилагането на закона.



§ 29. Законът влиза в сила от 1 януари 2005 г.

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 11 юни 2004 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Председател на Народното събрание:

Огнян Герджиков

Приложение

към чл. 33а

№ Категория Възраст Стойност Стойност Стойност

по в левове в левове в левове

ред от 01.01 от 01.01. при пъл- до 31.12. 2006 г. до ноправно 2005 г. пълно- членство правно на Репуб

членство лика Бъл- на Репуб- гария в лика Бъл- Европей- гария в ския съюз

Европей- ския съюз 1 2 3 4 5 6 1. Археологи- датиращи незави- незави- незави- чески пред- от повече симо симо симо мети с от 100 от стой- от стой- от стой- произход от: години ността ността ността -земни и подводни разкопки и открития; -археоло- гически местности; -археоло- гични ко- лекции

2. Елементи, датиращи незави- незави- незави- които са от повече симо симо симо съставна от 100 от стой- от стой- от стой- част от ху- години ността ността ността дожествени, исторически или рели- гиозни па- метници и произхож- дат от раз- членяване- то им

3. Други кар- на повече над над над тини и ри- от 50 го- 100 000 200 000 300 000 сунки ос- дини и

вен вклю- непринад- чените в лежащи категории на своите 4 и 5, из- автори пълнени

изцяло на ръка, вър- ху всякакъв материал, с всякакво средство

4. Акварели, на повече над над над

гваш и пас- от 50 го- 20 000 40 000 60 000 тели, из- дини и пълнени непринад- изцяло на лежащи

ръка, върху на своите всякакъв автори материал

5. Мозайки над над над освен тези, 10 000 20 000 30 000 които по- падат в ка- тегория 1

или 2, и ри- сунки, из- пълнени изцяло на ръка, на всякаква 1 2 3 4 5 6 основа и от всякакъв материал

6. Гравюри, на повече над над над щампи, се- от 50 го- 10 000 20 000 30 000 риграфии, дини и литографии непринад- оригинални лежащи клишета и на своите съответни- автори те им мат- рици, както и оригинал- ни афиши

7. Оригинал- на повече над над над ни пластич- от 50 го- 60 000 80 000 100 000 ни произве- дини и дения или непринад- скулптури и лежащи копия, по- на своите лучени по автори същия на- чин като оригинала, освен тези, които по- падат в ка- тегория 1

8. Фотогра- на повече над над над фии, филми от 50 го- 10 000 20 000 30 000 и техните дини и

негативи непринад- лежащи на своите автори

9. Първи пе- на повече независи- независи- независи- чатни кни- от 50 го- мо от мо от мо от

ги, свитъци дини и стой- стой- стой-

и ръкописи, непринад- ността ността ността

включител- лежащи

но географ- на своите

ски карти автори

и музикал-

ни партиту-

ри, отдел-

но или в

колекции

10. Книги, от- датиращи над над над

делно или от повече 60 000 80 000 100 000

в колекция от 100

години

11. Отпечатани датиращи над над над



географски на повече 10 000 20 000 30 000

карти от 100

години

12. Архиви, датиращи независи- независи- независи-



части от отпреди мо от мо от мо от

тях, от вся- 50 години стой- стой- стой-

какъв вид, ността ността ността

независимо

от основата

13. a) Колекции над над над

и образци 60 000 80 000 100 000

от колекции

по зоология,

ботаника,

минера-

логия,


анатомия

1 2 3 4 5 6

б) Колекции

от истори-

чески, па-

леонтолож-

ки, етно-

графски или

нумизмати-

чен интерес

14. Транспорт- на повече над над над

ни средства, от 50 60 000 80 000 100 000

представени години

самостоя-

телно, де-

тайли и въз-

ли от тях

15. Други ан- на въз- над над над

тикварни раст 60 000 80 000 100 000

предмети, между 50

които не са и 100

включени години

в катего-

риите от

1 до 14:

-играчки,

игри;

-стъкла-



рия;

-бижуте-

рия;

-мебели и



предмети

за обзавеж-

дане;

-оптичес-



ки, фото-

графски


или кинема-

тографски

апарати;

-геодези-

чески уреди;

-предмети

на тех-

никата;


-музикал-

ни инстру-

менти;

-часовни-



ци-различ-

ни видове

и части

за тях;


-изделия

от дърво;

-керамика;

-художе-

ствен

текстил;



-килими;

-тапети;

-оръжия

16. Други ан- над над над над

тикварни 100 60 000 80 000 100 000

предмети, години

които не са

включени в

категориите

от 1 до 14

Забележки:

1. Предмети за колекции по категория № 13 са тези, които притежават необходимите качества, за да бъдат приети в дадена колекция, т.е. предметите, които са относително редки, обикновено не се използват според тяхното първоначално предназначение, обект са на специални сделки извън обикновената търговия на подобни използваеми предмети и имат висока стойност.



2. Пощенските картички спадат към категория № 6.

3. Книгите, съдържащи ръкописни анотации, с изключение на посвещенията, се смятат за ръкописи и се причисляват към категория № 9.
Каталог: Svoboden dostap -> Normativi -> normativni dokumenti -> zakoni
zakoni -> Закон за изменение и допълнение на Закона за чуждестранните инвестиции (обн., Дв, бр. 97 от 1997 г.; попр., бр. 99 от 1997 г.; изм., бр. 29 и 153 от 1998 г., бр. 110 от 1999 г и бр. 28 от 2002 г.) Път до документа
normativni dokumenti -> Заповед № рд-02-14-802 от 30. 12. 2003 г
normativni dokumenti -> Наредба №1 от 04. 2004 г за определяне на минимални цени в устройственото планиране и инвестиционното проектиране
zakoni -> Закон за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите Обн., Дв, бр. 133 от 11. 11. 1998 г., изм и доп., бр. 85 от 17. 10. 2000 г., в сила от 17. 10. 2000 г кн. 12/98 г., стр. 299 т. 1, р. 6, №640 Глава първа
zakoni -> Закон за Министерството на вътрешните работи
zakoni -> Закон за техническите изисквания към продуктите Обнародван, дв, бр. 86 от 1 октомври 1999 г. Глава първа Общи положения Чл. Този закон урежда


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница