Решение на Комисията относно новия избирателен екран за уеб браузъри на Микрософт наръчник на потребителяДата18.06.2018
Размер37.28 Kb.


MEMO/09/559

Брюксел, 16 декември 2009 г.Антитръст: Решение на Комисията относно новия избирателен екран за уеб браузъри на Микрософт – наръчник на потребителя

(вж. също IP/09/1941 и MEMO/09/558)

Какво е уеб браузър?

Уеб браузърът представлява софтуер, който предоставя на потребителя достъп до интернет страници и позволява разглеждането им.Какво представлява избирателният екран и как потребителите получават достъп до него?

Микрософт постигна споразумение с Европейската комисия за предоставяне на потребителите на Microsoft Windows избирателен екран, чрез който те могат лесно да изберат кой уеб браузър искат да използват.

Избирателният екран ще бъде предоставен на тези европейски потребители на Windows (понастоящем около 100 млн. души), които са определили Internet Explorer като подразбиращ се уеб браузър.

Досега Микрософт предоставяше своя уеб браузър заедно със софтуера си Windows, докато основните конкурентни уеб браузъри по принцип трябваше да бъдат изтеглени от интернет. Това означава, че често другите браузъри не биват инсталирани на потребителските компютри.

Избирателният екран ще бъде под формата на актуализация на Windows. Актуализацията ще бъде инсталирана автоматично за потребители, които са избрали автоматична инсталация на актуализации посредством Windows Update, така че няма да има нужда да правят каквото и да е било, за да получат достъп.

Избирателният екран ще бъде наличен от средата на март 2010 г..Какво е подразбиращ се уеб браузър?

Това е браузърът избран за вас от производителя на компютъра. За повечето потребители на Windows това е Internet Explorer.

Ако изтеглите допълнителен браузър, при инсталирането му можете да определите този браузър по подразбиране.

Можете да смените браузъра с друг по всяко време.Защо избирателният екран се предлага единствено на потребители, които са определили уеб браузъра на Микрософт като техен подразбиращ се браузър?

Целта на Комисията е да гарантира, че Микрософт не се възползва от своята доминираща позиция на пазара на компютърни оперативни системи и не нарушава конкуренцията на пазара на уеб браузъри. Това е част от ангажимента на Комисията към потребителите за подобряването на функционирането на пазарите, като се предоставя по-голям избор, повече иновации и качество.

Но дори и ако потребителите използват друг уеб браузър, те, разбира се, имат избор да сменят браузъра си по всяко време.

Защо карате потребителите да избират, ако те са доволни от уеб браузъра на Микрософт?

Комисията не принуждава потребителите да сменят своя браузър. Те могат да продължат да използват уеб браузъра на Микрософт. Комисията единствено желае да гарантира, че потребителите разполагат действително с избор между различните уеб браузъри, които се предлагат. Потребителите могат да запазят уеб браузъра на Микрософт и да добавят друг браузър по техен избор, ако желаят.

Микрософт предложи да създаде избирателен екран като част от ангажимента поет към Комисията за гарантиране на конкуренция на пазара на браузъри, която се основа на качеството . В края на краищата ползването от потребителите на интернет е повлияно от избора им на браузър и наличието на добър набор от варианти принуждава производителите да обновяват и да предлагат на потребителите по-добри браузъри в бъдеще. Така потребителите могат да изберат да продължат да използват това, което имат, или могат да предпочетат да използват избирателния екран, за да научат повече за други опции и така да направят своя избор.

Какво трябва да направят потребителите, когато видят избирателния екран?

Това зависи само от тях. Те могат да изберат един, два или повече браузъри според желанието им. Преди да направят своя избор за потребителите може да бъде полезно да прочетат допълнителната информация относно това какво предлага всеки един браузър.Какво се случва, ако потребителите не искат да сменят своя браузър/искат да запазят уеб браузъра на Микрософт?

Потребителите могат просто да затворят избирателния екран. Изтеглянето на друг браузър няма да изтрие уеб браузъра на Микрософт от техния компютър.Ако изберат друг уеб браузър потребителите ще загубят ли уеб браузъра на Микрософт или настройките (напр. фаворити)?

Повечето браузъри позволяват прехвърлянето на настройките при изтеглянето им.

Избирателният екран няма да деинсталира уеб браузъра на Микрософт. Потребителите на Windows 7 ще могат обаче „да изключат“ уеб браузъра на Микрософт, ако желаят.

В Windows 7 уеб браузъра на Микрософт „изтрит“ от лентата за задачи (task bar) на Windows, при активиране на избирателния екран. Потребителите могат обаче лесно да включат уеб браузър (или друга програма) в лентата за задачи (task bar), включително и уеб браузъра на Микрософт.Някои от уеб браузърите от избирателния екран не са много познати - ползването им не носи ли рискове?

Всички уеб браузъри, посочени в избирателния екран, като Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari и Opera, са били подбрани, тъй като са били сред дванайсетте най-използвани браузъри в Европа.Подбраните на избирателния екран уеб браузъри по-добри ли са от уеб браузъра на Микрософт?

Това трябва да определят потребителите. Всеки уеб браузър е различен. Избирателният екран включва уеб браузъри, които са най-популярни сред европейските потребителите.Ако потребителят затвори избирателния екран, как може да го открие отново?

На работния плот (desktop) на компютъра ще има икона за избирателния екран. Ако щракнете на нея, избирателният екран ще се появи отново. Когато се появи избирателният екран, потребителите могат също да щракнат върху „избери по-късно“ ("select later"), ако искат да направят своя избор по-късно. Тогава избирателният екран ще се появи отново автоматично следващия път, когато потребителят се включи в Windows.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница