Решение на Световната здравна организация от 1996г. 24 март се отбелязва, катоДата24.07.2016
Размер25.01 Kb.
#4225
ТипРешение
РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ- КЮСТЕНДИЛ
24 МАРТ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
С решение на Световната здравна организация от 1996г. 24 март се отбелязва, като Световен ден за борба с туберкулозата в чест на откривателя на туберкулозния бактерии Робърт Кох . Въпреки великото откритие и до днес проблемът съществува. Всяка секунда някой по света се заразява от туберкулоза. На всеки 20 секунди някой по света умира от туберкулоза.

На този ден медицинската общественост и неправителствените организации привличат вниманието на хората върху най-разпространената инфекциозна болест в света - туберкулозата. Всяка година 9 милиона души в света се разболяват от туберкулоза. Всяка година тя е причина за смъртта на 3 милиона души. Туберкулозата е втората по смъртност инфекциозна болест след СПИН.

  Мото на кампанията тази година е „Туберкулозата – всеобща отговорност”.      

Целта на обявения Световният ден е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването, да се подобри здравната профилактиката, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

Най-често туберкулозата засяга  белите дробове, но също така може да обхване всички органи и системи на човешкия организъм - централна нервна система, лимфни възли, пикочо-полова система, кости, стави, храносмилателна система, очи и др.

Източници на зараза могат да бъдат – болен от туберкулоза човек, отделящ бацили, болно животно (главно едър рогат добитък, по-рядко свине, птици и други).  Ако пациент с активна белодробна туберкулоза не се лекува, може да зарази 10-15 души годишно.   

Преди 19 години СЗО обяви туберкулозата за глобална заплаха за човечеството. В много държави, както и в България бяха разработени и започнаха да действат Програми за ограничаване на заболеваемостта от туберкулоза чрез профилактика, ранна диагноза и лечение.

В последните години се отчита намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в България от 37,1 на 100 000 през 2007 г. до 27,9 на 100 000 през 2011 г. и увеличаване на процента на успешно лекувани пациенти с активна туберкулоза до над 85%.

За Кюстендилска област статистическите данни от 2010г. показват, че са регистрирани 76 заболели от туберкулоза. През 2011 година регистрирани са 62 случая на туберкулоза, през 2012г.са регистрирани 52случая. Мъжете са повече засегнати от заболяването. Наблюдава се снижение на заболяемостта.

Намаляването на разпространението на заболяването е резултат от активната дейност на Министерство на здравеопазването в изпълнение на "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България”, на Програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България” и Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България”, които се финансират от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички независимо от техния здравноосигурителен статус.

Най-важно за профилактиката на болестта е ваксиниране с БЦЖ ваксина възможно най-рано след 48-ия час от раждането на бебето, последващо реимунизиране на 6-7, 10-11, и 16-17години, пълноценно хранене, добра физическа активност, добри хигиенни условия на труд и живот, отказ от тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества, консултиране с лекар при продължителна кашлица, отпадналост и температура и др.

По повод на Световния ден за борба с туберкулозата , в Кюстендилска област за поредна година Регионална здравна инспекция-Кюстендил провежда кампания, посветена на профилактиката на заболяването.Кампанията, която се провежда в периода 1март - 25 март 2013година, включва:

  • Организиране на лекции и беседи с ученици в областта по теми, свързани с профилактика на туберкулозата.

  • Разпространение на здравно-образователни материали (дипляни, листовки).


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница