Решение по нахд №291/2008 г по описа на епрсДата18.06.2018
Размер32.95 Kb.
ТипРешение
МОТИВИ

към решение

по НАХД № 291/2008 г.

по описа на ЕПРС
Елинпелинската районна прокуратура е внесла предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК на И.П.Ц. роден в гр.Е.П., С. област, българин, български гражданин, живущ в гр.Е.П., ул.”С. М.” , С. област, със средно образование, неженен, неосъждан, работи като шофьор в „Транс-газ”ЕООД – гр. София,

Поддържа се, че обвиняемият е извършил престъпление по чл.216, ал.4 вр. ал.1 от НК, като: На 25.03.2008 год. около 20.15 ч. в гр.Е.П. е унищожил противозаконно чежду движима вещ – счупил със секира стъклото на входната врата на стойност 6.40 лв. /шест лева и четиридесет стотинки/ и стъклопакета на прозореца на хола на стойност 36.00 лева /тридесет и шест лева/, всичко на обща стойност 42.40 лева /четиридесет и два лева и четиридесет стотинки/, собственост на И.Н.С., като случаят е маловажен.

Посочва се, че Ц. не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на раздел ІV, глава VІІІ от НК и за извършеното умишлено престъпление е предвидено наказание “Лишаване от свобода” за срок до шест месеца или глоба.

Обвиняемият се признава за виновен по обвинението и съжалява за извършеното. Твърди, че не е знаел, че извършеното от него деяние съставлява престъпление.

Съдът, като прецени доводите на страните и събраните по делото доказателства, приема за установено следното:
ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА :

На 25.03.2008 г., около 20.15 ч. обвиняемият И.П.отишъл в дома на пострадалия С., находящ се в гр. Е.П., като по това време свидетелят С.и съпругата му си били в къщи. Чувайки някакъв шум на двора свидетелят С. и съпругата му – свидетелката Т. К. решили да проверят какво става навън, затова св.С. излязъл и видял съседа си – обвиняемия И.П. в двора, който държал брадва в ръката си. Свидетелят С. се изплашил и се прибрал в къщата, а обвиняемия П. ударил с брадвата прозореца на хола и счупил стъклопакета. След това обвиняемия П. счупил и стъклото на входната врата на къщата, като брадвата паднала вътре в коридора на жилището. Пострадалият С.уведомил органите на РПУ Елин Пелин за случилото се, и те се отзовали на мястото на инцидента. Във връзка с противоправното деяние на мястото на инцидента бил извършен оглед, при който брадвата е иззета като веществено доказателство.

От назначената по делото съдебно-оценителна експертиза се установява, че стойността на причинените вреди е в размер на 42.40 лева.

От приложената по делото разписка се установява, че обвиняемия е възстановил нанесени щети на пострадалия С.

Горната фактическа обстановка съдът възприе въз основа на писмените доказателства – протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум към него, постановление за назначаване на оценителна експертиза и заключение към оценителната експертиза, служебна бележка от „Транс Газ”, товарителница Е115СФ, пътен лист и тахошайба, свидетелство за съдимост, характеристична справка, характеристика и декларация за семейно и имотно състояние.

ПРАВНИ ИЗВОДИ :

Обвиняемият е осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл.216, ал.4, вр. ал.1 от НК, като: На 25.03.2008 год. около 20.15 ч. в гр.Е.П. е унищожил противозаконно чужда движима вещ – счупил със секира стъклото на входната врата на стойност 6.40 лв. /шест лева и четиридесет стотинки/ и стъклопакета на прозореца на хола на стойност 36.00 лева /тридесет и шест лева/, всичко на обща стойност 42.40 лева /четиридесет и два лева и четиридесет стотинки/, собственост на И. Н.С., като случаят е маловажен.

Обвиняемият е извършил деянието виновно, при форма на вината умисъл по смисъла на чл.11, ал.2 от НК – съзнавал е общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал настъпването на тези последици.
ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ С НАЛАГАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ:
Съдът намери, че са налице всички визирани в чл.78а от НК предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на обвиняемия – същият не е осъждан за престъпление от общ характер. С престъплението не са причинени имуществени вреди на трети лица.

При определяне на наказанието съдът взе предвид сравнително ниската степен на обществена опасност на обвиняемия, неговото семейно и материално положение и имотно състояние – същият работи като шофьор в „Транс Газ”ЕООД гр. С., където получава месечен доход в размер на 600.00 лева. Като смекчаващи наказателната отговорност обстоятелства съдът отчете изразеното разкаяние и съжаление за извършеното, добрите характеристични данни на обвиняемия, както и факта, че това е изолиран случай в неговия живот. С оглед изложеното съдът наложи административно наказание глоба от 500.00 лева.

На основание чл.53, ал.1 б.”а” от НК съдът отне в полза на държавата вещественото доказателства по делото – един брой брадва с дървена дръжка.

Причини за извършване на престъплението са незачитане на законоустановения ред в страната регламентиран в ЗДвП.По изложените съображения съдът постанови решението си.


Районен съдия:


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница