Решение по въпроса за електронната идентификация има и то е разписано в закона, напомни още Москов. По въпроса, че властта може да бъде критикувана, че не взема общо решениестраница1/6
Дата15.01.2018
Размер461.73 Kb.
ТипРешение
  1   2   3   4   5   6Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
10.04.2016
Национални вестници3 минути ще отнема сканирането на пръсти в болниците


24 часа  стр. 2  

Три минути ще са нужни за регистрацията на пациент в системата с пръстови идентификатори, която ще бъде вход за болниците. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов. Сегашната система, при която четец регистрира личната карта не постига достатъчно добър контрол върху това как болниците изразходват парите на здравната каса.

"Тук говорим за ПИН код, който вие носите със себе си, нито го помните, нито го пишете някъде, това не е снемане на отпечатъци, това е код, който се генерира на вашето име, свързва се с ЕГН-то ви, той бронира и защитава вашите лични данни", обясни Москов новото предложение по Дарик радио.

"Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол", каза Москов по повод протестите на личните лекари заради въвеждането на пръстовата идентификация на пациентите.

Министърът още веднъж се извини на джипитата, че първоначално техните предложения за здравната реформа не били взети предвид.Москов подава ръка на джипитата


Пръстовият идентификатор е сигурно, бързо и евтино решение, смята здравният министър

Стандарт  стр. 4  

Здравният министър Петър Москов декларира, че е отворен за диалог с общо практикуващите лекари. "Това е така и през последната година и половина и всяко конкретно предложение, което е аргументирано, е било прието", заяви той пред "Дарик". Москов напомни, че след разговорите с личните лекари техните предложения са приети и вече са част от протоколите на Здравната каса.

Министърът изрази мнение, че понастоящем, ако има някакви протести, те са свързани с това, че "някакви хора не желаят да има някакъв контрол върху начина, по който се изразходва публичният ресурс". По повод въвеждането на пръстов идентификатор като мотив за лекарското недоволство, министърът за пореден път повтори, че това ще бъде форма на контрол. "Може ли да ми обясните, ако за момент влезете в положението на лекарите, какво точно ви притеснява в това, че пациентът и касата, която плаща от неговото име, въвежда такава система за контрол", попита Москов и допълни: "Единственият вариант, в който бихте могли да имате някакво притеснение е, ако в досегашната ви работа при липса на всякакви контролни механизми - било електронни, било други, да кажем количеството пациенти или видът пациенти, които сте отчитали, не съвпада с реалните. Това е единствената причина вие да имате проблем с въвеждането на контролни механизми". Здравният министър бе категоричен, че използването на пръстов идентификатор за регистриране на медицинските услуги е избрано, защото тази система е с голяма степен на сигурност, най-евтината и с много бърза възможност за въвеждане. "Общо решение по въпроса за електронната идентификация има и то е разписано в закона", напомни още Москов. По въпроса, че властта може да бъде критикувана, че не взема общо решение

Москов посочи, че правителството изпълнява закона, който казва, че има национален идентификатор, когато се избере технология и начинът, по който това ще се случи, и секторни идентификатори и всяка сфера е длъжна да ги въвежда. "Апропо в сектора на здравеопазването това е задължение на Касата от 2004 г.", каза Москов. Министърът още веднъж се извини на джипитата, че тяхното мнение не е било взето още в началото на преговорния процес. Той заяви, че съвместно с тях в следващите месеци ще се изработят ясни и прецизни правила за контрол и качество на дейността им. "Има подадена ръка от държавата и съсловието и нещата вървят напред", категоричен бе Москов.Кметове даряват кръв


Пернишката власт помага на болно дете

Стандарт  стр. 3  

Дъщерята на един от най-добрите лекари в Перник се нуждае от присаждане на стволови клетки, за да продължи да живее. Местната власт в града се нае с благородната инициатива да дари кръв за малката Александра Боянова, дъщеря на д-р Бойко Боянов, специалист пулмолог, който от години лекува белодробни заболявания в целия регион.

Кметовете на Перник дариха кръв в помощ на болното момиче. В каузата да се помогне за спасяването на малката Александра се включиха кметът Вяра Церовска и заместниците й Владислав Караилиев, Денислав Захариев и Севделина Ковачева. Областният управител Александър Александров, както и кметът на кв. "Изток" Емил Костадинов също приеха инициативата да помогнат. Акцията е за изследване на кръв за съвместимост, тъй като е необходимо да се открият подходящите кръвни показатели на донор за стволови клетки. Всеки, който иска да помогне, може да дари кръв за изследване в Лабораторията на Националния онкологичен медицински център, намиращ се в кв. Дървеница-София. От Община Перник призоваха перничани, на които не са им чужди милосърдието и хуманизмът, да протегнат ръка. Преди кметовете кръв дариха и много от колегите на местния лекар. Вчера след като информацията се появи в местните сайтове и фейсбук, мнозина перничани приветстват инициативата на местната власт. Немалко от жителите на миньорския град също обявиха, че ще отидат да дарят кръв за болното момиче.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница