Решение Съдът обяви дългоочаквания фалит на КремиковциДата01.02.2018
Размер185.07 Kb.


07.08.2008 г.

Дело: Решение

Съдът обяви дългоочаквания фалит на Кремиковци
След решението се очаква да бъде избран и новият купувач на 71% от дружеството
Ралица Христова, rhristova@pari.bg

Металургичният комбинат Кремиковци вчера беше обявен в неплатежоспособност с решение на Софийския градски съд. С решението е открито и производство по несъстоятелност на дружеството. За временен синдик на комбината е назначена Ана Миленкова, която беше предложена от фирмите кредитори. Все още обаче не е ясно какви ще бъдат правомощията й, определени от съда.


Оздравяване

Целта е в периода между обявяването в неплатежоспособност и окончателното приключване на делото да се спаси комбинатът от обявяване в несъстоятелност. Затова ще се напише оздравителен план, който ще бъде внесен в съда за одобрение, коментира пред Дарик юристът на комбината Тодор Чорбанов.


Кредитори

Искът за обявяване на Кремиковци в несъстоятелност беше заведен от компанията на Константин Жеваго Руа инвест енд трейдинг и още пет дружества, сред които Пещоремонт, на които Кремиковци дължи 1.6 млрд. лв.

В тази сума обаче не влиза облигационният заем на дружеството от 325 млн. EUR. Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров правителството също се нарежда сред най-големите кредитори на комбината заради предоставената държавна помощ от 400 млн. лв. Кремиковци има задължения и към държавните Булгаргаз, НЕК и БДЖ.
Развръзка

След решението на съда се очаква да бъде избран и новият купувач на 71% от комбината. Сред кандидатите са АрселорМитал, която е на Лакшми Митал, и Ворскала стийл на украинския бизнесмен Константин Жеваго.
07.08.2008 г.

Съдът върна Танов
Русенският административен съд върна Ваньо Танов на работа. Магистра­тите решиха, че бившият антимафиот №1 ще продължи да бъде общински съ­ветник, докато не приключи окончател­но делото за прекратяването на право­мощията му. "Предварителното му отс­траняване може да има негативни пос­ледици за личността на Танов", отсъди­ха магистратите. Преди две седмици ОИК-Русе изхвърли човека на Бойко Бо­рисов от местния парламент заради ня­колко неизвинени отсъствия. Вчерашното решение на съда е първия пробив в битката на Танов да се върне в общинс­кия съвет. Тепърва обаче магистратите ще обсъждат дали изборните експерти законно са го отстра­нили от работа или не.


07.08.2008 г.

Чиновници родиха ул. „Зъбчето”
Софийска улица с интересното име "Зъбчето" се появи преди две седмици. Тя се пръкна в гра­фика за миене на улиците и се оказа, че уж се намира в центъра на столи­цата. Никой обаче нито е виждал, нито е чувал тази улица, предаде Дарик ра­дио вчера. Оказа се, че такава няма, а са­мо чиновниците не са успели да се раз­берат помежду си и от дума на дума - на бял свят се появи столичната улица "Зъбчето". По офи­циалните информа­ции от Столичната община преимену­ваният преди около две години буле­вард "Евлоги Георгиев" все още се из­писва така, въпреки че отдавна вече се "Евлоги и Христо Ге­оргиеви", и дори има табелки по него с новото име.


07.08.2008 г.

Синият лидер се превърнал в пречка за консолидирането на СДС и ДСБ

Юруков пада жертва на обединението на десницата
Хората на Костов сядат на масата с ГЕРБ, само и само да дадат отпор на тройната коалиция
ПЕТЪР ИВАНОВ

Лидерът на СДС Пламен Юруков трябва да си иде час по-скоро, за да има реално обединение на десницата. Това смятат както представители на ДСБ, така и някои от активистите в синята партия, научи "Монитор". Причината била, че шефът на СДС се превръщал в пречка за консолидирането на двете формации, тъй като той е категоричен, че такова не може да има, докато Иван Костов предвожда тъмносините. Според Юруков десницата трябва да се отърве незабавно и на всяка цена от бившия министър- прецедател. Самият Костов заяви готовност да се оттегли от председателския пост на ДСБ, но на последните събрания на партията хората му дадоха да се разбере, че не искат за началник никой друг освен него.

От ДСБ са категорични, че бившият премиер остава начело на партията и след като Юруков поставя условието за отстраняването му, или синият шеф трябва да си иде, или няма да има никакво обединение на десницата. Тъмносините не изключват възможността оставката на Юруков да бъде поискана под предлог, че СДС понася сериозен удар заради разпространената информация, че е сътрудничил на съвременните тайни служби и извършвал финансови злоупотреби. Както е известно ДАНС, НАП и прокуратурата проверяват бизнесмена за митнически измами и неправомерно усвояване на европари по програма САПАРД.

Идеята за тотално обединение на партиите от дясното политическо пространство, попадащи във формата на Европейската народна партия (ЕНП), предизвика бурни спорове сред тъмносините редици напоследък. Част от депутатите от ДСБ са на мнение, че рязката промяна в отношението на партията към ГЕРБ би могла да се възприеме твърде негативно от тъмносиния електорат. На въпроса на "Монитор" каква е причината хората на експремиера и на столичния кмет Бойко Борисов, които доскоро бяха в остър конфликт, да заровят томахавката, шефът на столичната структура на ДСБ Атанас Атанасов отговори, че единственият начин да се даде отпор на управляващата тройна коалиция е представителите на ЕНП у нас да седнат на масата на преговорите. "Управляващите умело се възползват от разцеплението на десницата", отбеляза народният представител. Той информира, че по време на парламентарната ваканция ДСБ ще проведе разговори с всичките си потенциални партньори.
07.08.2008 г.

ЧЕЗ призова клиентите си да не се оплакват публично
Само 7000 рекламации имаме за 3 месеца, твърдят от дружеството

Христо Николов

Многобройните оплаквания на клиентите на ЧЕЗ от новите прогнозни сметки за ток бяха коментирани вчера от регионалния шеф на компанията за България като силно преувеличени и направени не където трябва. "Когато в Германия клиентите на E.ON са недоволни от сметките за ток или в Австрия се оплакват от EVN, а в Чехия - от ЧЕЗ, те ходят да правят това в самите компании. Не мога да разбера защо в България всички ходят да се оплакват първо в медиите", заяви вчера шефът на ЧЕЗ за България Любош Павлас.

Наскоро компанията засече електромерите на своите близо 2 млн. клиенти за първи път от 3 месеца насам и на мнозина прогнозните сметки за следващите три месеца се оказаха нереални. Опитите на хората да се оплачат в самата компания първо минават през автоматичния телефон 0700 10 010, на който поне в 90% от случаите се обажда автоматично записан глас. В същото време от две години насам центровете за обслужване на клиенти, както и касите за плащане непрекъснато намаляват.

"Аз съм готов да се извиня за всяка грешка поотделно, но техният брой не е голям. От 2 милиона фактури има само 7000 рекламации през последните три месеца", каза Павлас. Според него там, където има грешки, те са допуснати от служители, а не вследствие на формулата за изчисляване на прогнозните сметки. Тя отразява реалното потребление и е много подходяща особено за клиенти, които нямат големи промени в консумацията, каза той. Грешките според него са предимно при новите клиенти. При тях ЧЕЗ изчислява най-често по 169 лв. прогнозна сметка, тъй като нямат история на потреблението, откъдето да се види каква е реалната им консумация. Проблемът е обаче, че ЧЕЗ счита за нови клиенти и хора, които просто са променили името на титуляря на сметката.


УЛТИМАТУМ

Във връзка с публикуваната в "Сега" статия "И вторите прогнозни сметки за ток са пълни с грешки" ЧЕЗ изпрати отворено писмо до вестника със следните въпроси:

Какво разбира в. "Сега" под "втори прогнозни сметки"?

За какви опашки и пред кои офиси на ЧЕЗ в Западна и Северна България имате информация?

Колко сигнала от недоволни граждани свързани със сметките за електроенергия има в. "Сега"? Моля да предоставите списък с конкретни имена.

Моля да предоставите всички сметки на проверени от в. "Сега" изравнителни фактури на клиенти на ЧЕЗ, които показват, че изчислението е невярно.

Моля също така да уточните какво разбирате под "огромно количество грешки", какъв процент от абонатите на ЧЕЗ са проверени от в. "Сега" и колко грешки сте установили?
Бележка на редакцията:

Вестник "Сега" посъветва всички свои читатели, оплакали се от неточни прогнозни сметки, да подадат жалби в електрическата компания и в ДКЕВР. Така че ЧЕЗ не се нуждае от списък с трите имена на недоволните, а просто трябва да отговори на жалбите на своите клиенти.

За разлика от шефа на ЧЕЗ Любош Павлас ние не сме учудени и от факта, че българите предпочитат да се жалват първо в медиите, а не в ЕРП-тата. Да подадеш жалба в ЧЕЗ не е лесна работа. Репортер на вестника лично стана свидетел как във вторник в 14.30 часа служителите в центъра на ЧЕЗ в "Красно село" изгониха чакащите клиенти извън климатизираното помещение. Обяснението бе, че при толкова много хора климатикът не смогва да охлажда. Затова жалващите се софиянци трябваше да изчакат на рекордната жега.

Така че ултимативният тон на ЧЕЗ в случая е най-малкото неуместен. В. "Сега" няма никакво намерение да върши работата на електрокомпанията или ДКЕВР - например да проверява всички сметки и да изчислява какъв процент от тях са с грешки. Но няма да премълчава слабостите в работата на ЧЕЗ или на която и да било друга компания, които очевидно се оправят само след обществен натиск.

07.08.2008 г.
Чистачът на София призна финансови затруднения
Концесионерът готов да си партнира с други играчи за столичния боклук
Самуил Димитров

"Финансовото състояние на концесионера по чистотата "Новера" е разочароващо", се казва в писмо от собственика на фирмата "Екуест" до Лондонската стокова борса. Писмото отчита състоянието на фирмата за първите шест месеца на 2008 г. Според отчета "Новера" е регистрирала по-високи разходи от очакваното и ще поиска преструктуриране на някои от кредитите си. Като основни причини за лошите финансови показатели са посочени инфлацията, по-високата цена на дизеловото гориво и повишената работна заплата.


"Това са регулярни писма, които "Екуест" като компания, чиито акции са на борсата, е длъжна да изпраща", обясниха от "Новера". Оттам потвърдиха, че направените разходи са по-високи от очакваното, но това в никакъв случай не означавало, че са в лошо финансово състояние или пред фалит. Причината за големите разходи според тях е отказът на Столична община да актуализира цените с процента на инфлацията. В момента концесионерът работи по цени от 2004 г. Според договора те могат да се актуализират при 3% годишна инфлация. В началото на годината от фирмата поискаха 20% увеличение на единичните цени на услугите. Заедно с това те заплашиха, че ще заведат съдебни дела заради неплатените 5.5 млн. лв. за зимното чистене на града. От общината обаче отказаха да актуализират цените с мотива, че услугите не са се подобрили, но платиха парите за зимно чистене. Последното изявление по въпроса беше преди няколко седмици, когато от фирмата заявиха, че държат на исканото увеличение, но няма да прилагат крайни мерки, за да го получат.
Според текста на писмото "Новера" ще направят преглед на всичките си разходи и са готови да започнат разговори за евентуално партньорство с други фирми при сметосъбирането. От фирмата обясниха пред "Сега", че опцията за съвместна работа с друг играч винаги е съществувала и ако има предложение от взаимна изгода, никой няма да избяга от него. Те подчертаха, че биха работили само с големи европейски компании, но отказаха да съобщят дали до момента са водени такива разговори
Общинският съветник Вили Лилков (ДСБ) обаче каза, че такова нещо досега не е обсъждано. Той заподозря, че концесионерът се опитва да си издейства предоговаряне на цените.
ПРЕДИСТОРИЯ

Слуховете за лошото финансово състояние на "Новера" започнаха в края на миналия месец, когато 200 работници напуснаха фирмата и 4 района в столицата потънаха в боклуци за 5 дни. В крайна сметка кметството повика други фирми и глоби "Новера" с 50 хил. лв. за несвършена работа. След това кметът Бойко Борисов обвини БСП в заговор срещу София и поиска ДАНС да разследва причините за напускането на работниците. Само преди няколко дни пък той заплаши, че при още един такъв случай договорът с "Новера" ще бъде прекратен. Фирмата е предупредена официално с писмо.


07.08.2008 г.

Бодигард

Защо Бойко Борисов е най-пазеният човек в държавата

Ако някой иска да направи нещо на столичния кмет, Сакскобургготски, Доган, Петков, Велчев и останалите застрашени, то не само НСО, ФБР, ЦРУ, МОСАД, ФСС, БНД, не и Сикрет сървис, но и ангел хранителят им не може да им помогне
ПЕТЪР ПЕТРОВ

"МВР хвърля сериозен ресурс за охраната на г-н Борисов (Бойко Борисов, бивш главен секретар на МВР, настоящ кмет на София и лидер на политическата партия ГЕРБ) от години. Аз лично обаче не съм запознат с неговите притеснения - дали те са свързани с актуалната му работа или с неговото минало". Тази реплика на вътрешния министър Михаил Миков, напоена с много ирония, постави отново на дневен ред въпроса кой от родния политически елит и за какво точно се пази от Националната служба за охрана и МВР. Тя предизвика острата реакция на самия Борисов, но и в същото време пусна червейчето на съмнението за това, как точно функционира държавната охранителна система. Стигна се дори до реплики на столичния кмет, от които излезе едва ли не, че управляващото мнозинство иска той да бъде убит, защото "няма Борисов, няма проблеми". Нещо повече. Бившият главен секретар политизира въпроса: "Те подготвят ситуацията - БСП, ДПС, ето тази клика, ако се случи нещо с мен, да го припишат на евентуални конфликти в миналото".

Но Борисов опита да обясни защо НСО и МВР го пазят вече поне шеста година и припомни за сигналите от чужди служби за заплахи, за арестувания и предаден в Холандия сръбски бос Сретен Йосич, задържаните "Наим Пала и Метуш Бейрами и др.", вече осъдения Будимир Куйович, разбитите над 30 печатници за фалшиви кредитни карти и евро по времето, в което е бил главен секретар. И гордо обяви, че докато бил в МВР, при посещенията му в Австрия го пазели по четири екипа на "Кобра", а в Германия тамошните специални служби го охранявали с по две бронирани коли. От разбърканите причини се разбра само, че много по-голяма била заплахата от Йосич, отколкото от Куйович, защото те били като босове в съотношение 100 към 1.

Като оставим настрана обаче иронията, в България няма друг така дълго пазен от държавата човек. Откакто стана главен секретар, Борисов е с охрана - лична, пред домовете му в София и Банкя, в министерството, навсякъде... Това продължи и след като напусна МВР. Заради което често бе атакуван. Лансираха се и доста версии и слухове. Особено за това кои са тези чужди служби, които подават сигналите за застрашения му живот, за някакви завери на добре облечени бизнесмени в България, за закани от Йосич. Нерядко се стига и до атаките - как собственик на голяма охранителна фирма не може да се пази сам. И защо столичен кмет трябва да има охрана от НСО и МВР. Дори преди време лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че само постът, който бил поставен пред къщата на майката на жената, с която живее Бойко Борисов, струва 100 000 лева годишно на държавата. Към онзи момент това вече са 450 000 лв., изчисли Костов.

Но вероятно има нещо, за което са се хванали службите, защото столичния кмет е пазен като писано яйце, въпреки че тези структури се контролират от политици, които хич не го долюбват. Най-лошото и в този случай обаче е, че никой не дава обяснения - защо има охрана, кой го заплашва, каква е степента на застрашеност.

Но да беше само Борисов, човек да махне с ръка. А вече и доскорошният вътрешен министър Румен Петков е застрашен. С това се обяснява стабилната му охрана от МВР. За да е всичко точно, дори привикването на знакови фигури в Държавната агенция "Национална сигурност" бе обяснено с постъпили заплахи за живота на Петков.

Е, тук се вкарват и ситуациите, свързани със задържаните по негово време братя Маргини, с арестувания и вече осъден Димитър Желязков-Очите... Факт е обаче, че и тук всичко е обвито в някаква странна тайнственост.

Както и охраняването на Ахмед Доган, който също се пази с доста голям ресурс от страна на НСО и МВР, включително и с жандармерия в Боянския сарай, където живее. Мълвата е, че преди време пред въпросната сграда била намерена кола с отворени врати и в нея пистолет. Това послужило като аргумент за продължаване и засилване на охраната му. Но и до момента не е ясно от какво се страхува Доган. Докато например при едно от охранителните мероприятия на бившия премиер Симеон Сакскобургготски това бе разкрито - че той бил двойка каро в сайта и списъка на "Ал Кайда" за ликвидиране. Където Тони Блеър бил дама купа, Дик Чейни - асо пика, а Доналд Ръмсфелд - асо каро. После май се оказа, че този сайт е някакъв забавен израз на антиглобалисти.

Че има нещо сбъркано в системата, пък се видя, когато пак преди време и пак по отношение на друг бивш премиер - Иван Костов, не бе дадена охрана. Това стана докато Борисов още бе главен секретар на МВР. На него Костов се оплака, че са му отправени заплахи по интернет. "По-добре е да се вземат превантивни мерки. В България имаме неприятния опит с бивш премиер и не може да подходим несериозно по такъв сигнал, който ни е даден лично от Иван Костов", обяви тогава Борисов. Накрая обаче съвместна комисия между НСО и МВР реши, че нямало данни за повишена степен на застрашеност за Костов. И на него му бе отказана охрана. За разлика от Сакскобургготски.

Точно заради бившия цар обаче се наложи премиерът Сергей Станишев да дава обяснения кой и защо се пази от НСО. Тогава - преди година, застрашените бяха четирима - Ахмед Доган, Петър Стоянов, Бойко Борисов и Сакскобургготски. Останалите са си тези, които се пазят задължително и постоянно по закон - премиер, председател на Народното събрание, президент, вицепрезидент, главен прокурор и на председателите на Конституционния съд, на върховните съдилища. Сега вън от тях трябва да са само Доган и Борисов. Тогава Станишев обяви и че сега се пазят по-малко хора, независимо че сигналите са повече. Така през 1996 г. сигналите са били 82, а охраняваните лица - 18. През 2007 г. вече са получени 200 сигнала, а пазените хора са били само 10. Пак по онова време беше обещан и закон за НСО - "за да се регламентира кръгът лица, които ще имат право на охрана, видовете охрана и обемът й, статутът и правомощията на служителите". Но такъв и до момента няма. И службата продължава да работи по правилник от 1992 г. По този правилник в момента се осигурява лична, постова и техническа охрана, специализиран транспорт и пропускателен режим по месторабота, местоживеене, пребиваване в страната и в чужбина на президента, председателя на Народното събрание, премиера, вицепрезидента и на чуждестранни гости със същия ранг при посещението им у нас. Лична охрана и специализиран транспорт се осигуряват на председателя на Конституционния съд, на председателя на ВКС, на председателя на ВАС, на главния прокурор и на омбудсмана. При повишена степен на опасност им се дава и друга охрана на основание на решение на комисия. Такава се осигурява и при застрашеност на депутати и на зам. главните прокурори, например.

Факт е, че политици и държавници се пазят по цял свят. И то дори много по-здраво, отколкото в България. Едва ли обаче може да се отрече, че ако някой иска да направи нещо на Доган, Борисов, Сакскобургготски, Петков, Костов, Велчев или който и да е друг, нито НСО, нито Сикрет сървис, нито дори ангел хранителят им може да ги спаси. Доказателства в тази посока колкото иска човек - и в България, и по света. Могат да ги спасят от разярени граждани, от замеряне с яйца, от недоволни хора, от камъни и тигани, но едва ли от наистина добре организирана операция. Достатъчно е да се видят случаите с много от големите босове в България, които бяха хладнокръвно убити при в пъти повече физическа охрана.

Няма нищо лошо в това държавата да се грижи за наистина заплашени политици, държавници, магистрати. Но това тя може да прави и по много други и далеч по-малко шумни и показни начини - със СРС, оперативна и превантивна работа, технически средства...

Защото останалото е трошене на държавна пара, намиране на работа и доказване на нуждите от едни или други хора и звена.07.08.2008 г.

Иван Кръстев:

Кабинетът влиза в година на перманентна криза!
ЮРИ ВЕЛЕВ

- Г-н Кръстев, у нас най-актуалните сделки напос­ледък са с телевизии. Голе­ми чужди играчи имат дан­ни, че пазарът на реклами ще расте. Това вероятно означава, че ще расте и по­треблението. Но социоло­зите отчитат растящ песи­мизъм и недоволство от управлението. И опози­цията започва натиск да свали кабинета. Но защо да ходим предсрочно на избо­ри, ако нещата в икономи­ката се развиват добре?

- Телевизионният пей­заж, такъв, какъвто го по­знавахме досега се роди в края на управлението „Ко­стов". Тогава свърши един политически цикъл, който се характеризираше със силна идеологическа кон­фронтация, а от това кой владее важните телевизии зависеше в огромна степен кой ще спечели изборите. Сега свършва друг полити­чески цикъл, който се ха­рактеризира с изчезване на интереса към политиче­ското. Телевизията днес вече не е толкова важен фактор в политиката, кол­кото беше през годините на прехода. Потребителят, а не избирателят е новият герой на нашето общество. И въобще политиката и икономиката днес са два паралелни свята, които по­чти не се допират. В кон­текста на глобалната криза българската икономика изглежда относително до­бре, но това не значи, че обществото е успокоено.

А иначе през последните десет години социолозите много пъти са констатира­ли, че икономическият ръст и бумът на потребле­ние не значат непременно политическа стабилност. Костов беше първият, кой­то научи това.. След него го научи царят, а

сега, изглежда, е ред да го научи и Станишев. Избирателят не определя отношението си към една власт единствено и само през това дали получава тринайсета заплата или не. Той определя отношение­то си от много други неща.

Модерният човек непре­станно се сравнява с това как живеят другите хора. Днес българинът много повече пътува и може не­престанно да сравнява как живеят другите, не просто колко получават, а как жи­веят, как се отнасят помеж­ду си. Така че, когато иска политическа промяна, българинът не отрича, че днес живее по-добре, но из­разява разочарованието си от пропуснатите възмож­ности. Това, което най-много тежи в България, не е бедността, а липсата на правила. Има едни подти­скаща посредственост и брутален материализъм, които определят нашата действителност. Обще­ството се разслоява не про­сто на бедни и богати, а на хора, които живеят в гло­балния свят, и хора, затис­нати от всекидневие, което изчерпва живота им с гледане на телевизия

и малки семейни скандали.

- За мнозина е необясни­мо на какво се дължи твър­дата подкрепа, която НДСВ - хлабавото звено в коалицията - даде на трой­ния съюз на вота на недове­рие. Дали тази лоялност е принципна и с грижа за ли­цето ни пред ЕС, или ще бъде осребрена по няка­къв начин?

- А вие какво бихте на­правили, ако сте на място­то на НДСВ? НДСВ няма безкрайно много възмож­ности. Партията няма ин­терес от предсрочни избо­ри, а пространството за ма­невриране се стеснява, за­щото поляризацията на по­литическия живот прави още по-трудно оцеляване­то й. Министрите на НДСВ и специално Даниел Вълчев могат да се похвалят, че в този мандат постигнаха нещо, но това едва ли дава шанс на партията.

И затова НДСВ непре­станно изпраща двусмис­лени сигнали, тройната коалиция ту е трайна, ту не е безкрайна. Но нюансите в поведението на НДСВ губят значение в една си­туация на нарастващ радикализъм. Или с други думи, ключовите фигури на НДСВ

са прекалено интелигентни, за да се заблуждават, че могат сами да влязат в следващия парламент. И това прави поведението на НДСВ толкова странно.

- Тези, които имат отчет­ливи позиции за сваляне на кабинета, са ГЕРБ; ДСБ и СДС; „Атака". Но да си представим, че правител­ството вземе, че падне предсрочно. Какво ще правят?

- Причините за стратегията на висок адреналин, възприета от опозицията, са доста прозрачни. Ве­роятността за предсрочни избори не е голяма, но ли­дерите на опозицията вяр­ват, че предсрочни избори ще делегитимират БСП като партия, която никога не може да завърши манда­та си, и това увеличава шансовете им за добро представяне.

Втората причина за радикализма на опозицията е, че десницата в България обича да мисли в аналогии, а аналогиите с 1997-а са лю­бимите аналогии на десни­цата.

Но третата и най-важна причина е, че дори да не предизвика предсрочни из­бори, опозицията иска да убеди обществото, че нов мандат на БСП и ДПС зна­чи хаос и непрестанна кон­фронтация. В действител­ност опозицията само ще загуби, ако се стигне до служебно правителство, но натискът за предсрочни избори е единствената платформа, на която опо­зиционните партии могат да се обединят.

А иначе отделните пар­тии имат своите индиви­дуални стратегии и всеки се надява, че политиката на уличен натиск ще работи за нея. ГЕРБ се надява, че политиката на конфронта­ция увеличава шансовете на най-голямата опозиционна партия. „Атака" се опитва да излезе от изола­ция и затова й трябва обе­динена позиция, а и „Атака" обича да прави политика на чист въздух. ДСБ се надява, че в ситуа­ция на криза ще може да използва по-големия си по­литически опит, а СДС, която е затънала в компроматни войни, няма друг из­бор освен радикално пове­дение.

Обратната страна на всичко това е, че кризата на доверие в правителство­то поне засега не води до увеличаване на доверието в опозицията. А общество­то продължава да не вижда ясно каква е управленската алтернатива, която пред­лага опозицията.- Смятате ли, че в БСП. назряват противоречия, свързани с фигурите на двамата Руменовци, които могат да разклатят упра­влението?

- Какви са личните отно­шение в БСП, не знам и не искам да спекулирам. Това е стара партия и лидерите й имат сложни отношения. Но ако забравим за момент кой кого мрази в БСП, пар­тията е изправена пред три структурни проблема. Първият е липсата на по­литическа идентичност. Снимката, на която симпа­тизант, облечен като Че Гевара, седи на Бузлуджа редом до Станишев, най-ярко илюстрира шизофренията на социалистическата партия. Желанието на БСП да бъде и партия на плоския данък, и партия на американските бази, и партия на Че Гевара пра­ви БСП да изглежда странна.

Вторият проблем на БСП е, че политиката на намаляване на данъците се оказа недостатъчна да спечели доверието на бизнеса, защото некомпе­тентността на ключови червени министри и корупционната среда го от­блъскват. И третият проблем на БСП е, че в следващите години нейното бъдеще ще е пряко свързано с то­ва на ДПС, а това закопчаване за ДПС азделя електората на ле­вицата.

- Какво ще правим дого­дина евентуално с пре­миер, който не познава конституцията? Или поне така излиза от забележка­та, която Георги Първанов направи на ГЕРБ, в смисъл - не ме призовавайте да правя служебно правител­ство, няма как да стане по основния закон.

- Бойко Борисов е анти­подът на българската съ­дебна система. Съдиите не­престанно ни убеждават, че ако се държим институ­ционално, нищо не може да бъде направено и никой не може да бъде вкаран в за­твора. В очите на Борисов всичко е въпрос на полити­ческа воля, ако президен­тът иска, той може да пре­дизвика предсрочни избо­ри. Борисов само ще спече­ли, ако започне да се държи по-институционално и по­ведението му стане по-предсказуемо. Но това, което мнозина не си дават сметка, е, че антиинституционалното поведение на Борисов е стряскащо за елита, но освежаващо за част от електората. Тези, които са чели кон­ституцията, не са тези, които гласуват най-ак­тивно. Това, което наблю­даваме, е, че граждански активен човек вече не зна­чи непременно гласуващ човек. Все повече от най-ак­тивните представители на гражданското общество изразяват своята позиция, като пишат блогове, съдят държавата в Страсбург или като участват в еко­логични проекти, а не ка­то гласуват. Борисов продължава да печели с това, че излъчва енергия и че начинът му на говорене и формулира­не на проблемите е най-близко до този избирател, който гласува, но не се интересува от политика. Хо­рата искат нещо да се про­мени и не понасят тези, които им обясняват защо това не може да стане. Когато Борисов обеща­ва, че ще дере корумпираните, това не казва много за то­ва какво ще прави ГЕРБ във властта, но създава очакването, че нещо ще се случи.- През септември прави­телството ще трябва да управлява в условия на де факто започнала предиз­борна кампания. Ще може ли не просто да оцелее, а да стигне до другия юни като победител?

- В следващата година правителството ще е в съ­стояние на перманентна криза. Социолозите зна­ят, че когато подкрепата за едно правителство пад­не под 20 процента, това, което интересува мнозин­ството от хората, не е как­во ще направи правител­ството, а кога правител­ството ще си отиде. Ако искат да спечелят изборите, партиите от тройната коалиция имат само една стратегия – тотална негативна кампания срещу опозицията и Борисов лично. Но рискът от така­ва кампания е, че ако пра­вителствените партии не успеят да спечелят, те ще загубят нещо повече от из­борите.

Така че ако някой мисли, че това, което наблюдава­ме е отвратително, нека не се заблуждава - най-отвра­тителното предстои.


07.08.2008 г.

Бойко поиска главата на премиера

ГЕРБ реагира мълниеносно на окървавения от полицията протест край Алтимир. Декларация, в която се иска оставката на правителството на Сергей Станишев и тройната коалиция, разпространиха хората на Бойко Борисов. Арестите и полицейското насилие срещу мирно протестиращите животновъди и млекопроизводители отново доказаха неспособността на правителството да се справи с проблемите в страната, се казва в документа. ГЕРБ иска оставките на шефа на ОДП-Враца комисар Иван Сълов и на Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба. Нека МВР министърът Михаил Миков да каже дали животновъдите са престъпниците на България и какви действия са предприети срещу отвличанията, купуването на гласове и известния във Враца наркопласьор Данчо Пръча, питат от ГЕРБ.Райна Тошева


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница