Решение за безвъзмездно прехвърляне на собственост върху имот частна държавна собственост, на община Хисарястраница1/4
Дата22.01.2019
Размер282 Kb.
ТипРешение
  1   2   3   4
26 март 2011 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕИзраелският премиер ми каза: Вие заслужавате да сте бедни!
Из заседанието на 23 март т.г. Обсъжда се точка 25 - проект на решение за безвъзмездно прехвърляне на собственост върху имот - частна държавна собственост, на община Хисаря.
СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Кметът на община Хисаря и председателят на общинския съвет са отправили искане собствеността върху имота да бъде прехвърлена и е посочено, че общината ще извърши необходимите ремонтни дейности, за да приведе сградата в състояние да работи.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря на министър Константинов, тъй като знаете, че миналата сряда с министър Караджова и с министър Дончев бяхме в Хисаря. Между другото, градът много добре стои, много е чист и подреден. С 27-30 на сто кметът ми каза, че са се вдигнали туристите. Още повече и това, което прави впечатление, не случайно ще ви отнема една-две минути по тази тема, но и Трайков, и Плевнелиев да слушат, особено в съботни, неделни и празничните дни, много млади и интелигентни хора, да я наречем средната класа, тези, които работят в големи компании, фондове и банки, хора с добри заплати да ги наречем, все повече търсят подобни места като Хисаря, като Велинград, като Вършец…

За съжаление Банкя не може да си намери инвеститор толкова години, подобен курорт, но е много по-зле от всички останали. Нека Министерството на здравеопазването като водещо, Константинов, да определите, например Министерството на околната среда и водите, защото те също имат някакво отношение, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и например заместник-министърът по туризма да седнат и да направят преглед на държавните имоти, които имаме в подобни общини. Ако кметовете ги искат, защото на някои места ги искат от години, а ние не ги даваме, говоря като държава, ако ги управляват правилно и ние да си запазим единствено правото да ги контролираме. Поне аз съм отговарял много пъти, например банята в Банкя, едно дърво расте през покрива, вече сигурно е станало 10 метра дърво. Баня от римско време на 15 минути от София.

Не случайно, върнете се в Кюстендил и в още колко градове, започвайки от римските легиони са лекувани, след това на Германия, на райха войските са лекувани, доказан с вековете климат и природа, от което може да се изкарват пари за регионите. Константинов, моля ви, за да не създадем сега прецедент и всички кметове да започнат да ме търсят, направете един анализ, разговаряйте с кметовете и с Националното сдружение на общините и с един акт, ако преценим и там, където преценим, да регулираме този процес, разбира се, след анализ, който вие ще ми направите.

СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: Вече започнаха да звънят всички кметове един по един. Ние имаме такива имоти във Вършец, Хисаря, село Баня - Смолян, Банкя, Велинград.

БОЙКО БОРИСОВ: Без да знам, ги изброих, защото, когато съм преминал през тези места, съм видял главно разруха и съм питал защо е така?

НОНА КАРАДЖОВА: Господин премиер, тъй като и кметът на София е тук, госпожа Фандъкова, искам да кажа за едно прекрасно място в София, което е имот на една от болниците, които използват минерален ресурс в “Овча купел”. Използва се минимален ресурс, защото дебитът е голям, а не защото болницата използва малко, но има огромен двор. Това е огромен парк, който никой и за нищо няма да го ползва. Смятам, че там могат да се направят едни чудесни спортни басейни, аквапарк може да се направи.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, след заседанието на Министерския съвет министър Константинов и кметът Фандъкова да отидат и да го видят.

ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА: Вече сме разговаряли.

БОЙКО БОРИСОВ: Константинов, отидете да го видите. Повтарям, когато с израелския премиер разговарях на тази тема, той ми каза: “Вие заслужавате да сте бедни. Имате такива води, че това е злато, имате злато, използвайте ги.”
МЗ рекетира болнични шефове
36 директори накарани да подпишат декларации, че дължат пари на здравното министерство
Здравното министерство се опитва да рекетира директори на общински болници и използва страха им, че няма да получат дължимите им от бюджета пари. Само преди няколко дни, на 14 март, 36 болнични шефове са привикани в МЗ и са накарани да се подпишат под записи на заповеди, които ги задължават за изплатят определени суми на министерството. Като краен срок за изплащането на "задълженията" е вписан 21 април.

Всички тези болници не са получавали с месеци дължимите субсидии от държавата за

хемодиализа, реанимация, спешна помощ и ТЕЛК. Те извършват всички дейности, но не получават заплащане от държавата. По този начин общинските болници задлъжняват към персонал, лекари, медицински сестри, доставчици на лекарства и консумативи.

Под страх, че няма да си получат парите от НЗОК и МЗ, директорите са изнудени да подписват декларации с невярно съдържание. Според въпросните заповеди болниците дължат пари на министерството, а не обратното.

За скандалния случай, за който ДУМА писа, разказа вчера опозицията по време на парламентарния контрол. Стефан Константинов не отрече, че подобно нещо се е случило в кабинета на директор дирекция "Бюджет и финанси" в МЗ на 14 март. Какво знае по случая здравният министър Стефан Константинов и ще има ли наказани, попита депутатката от левицата Мая Манолова. Той потвърди, че е имало такава среща, но не можа да даде подробности кой е наредил подобно отношение към общинските болници. Постановил съм проверка и като приключи тя, ще ви докладвам подробно, бе краткият отговор на здравния министър. По думите му обаче случаят "не трябва да се драматизира" и "никой не е искал да взима пари от болниците".

Когато е притиснат до стената, всеки шеф на болница ще подпише всякакъв документ. Това е рекет и е част от стила на сегашното управление, заключи Манолова и обеща, че ще продължи да нищи случая.

Константинов призна, че държавата няма достатъчно средства, за да плаща на общинските болници. Резервът на здравната каса ще бъде разблокиран в последните

два месеца на годината, защото парите от бюджета няма да стигнат за дофинансиране, се разбра след въпрос на Корнелия Нинова. За първи път публично здравният министър заяви, че предвидените бюджетни средства са недостатъчни и ще стигнат само за 10 месеца на годината. В официалното решение на МЗ е записано, че резервът ще се раз-блокира само при нужда и след допълнително преизчисление на делегираните бюджети.

Няма да бъде изпълнено обещанието на здравното ведомство, че парите за общински болнични заведения няма да са по-малко от миналата година. Има диспансери, за които предвидените субсидии са намалени с 50 процента, и въпреки орязването все още не са изплатени. Какво ще се случи с диспансерите в Благоевград, попита Корнелия Нинова. Предстоят фалити на общински болници и специализирани лечебни заведения още в следващите няколко месеца, предупреди тя. Министърът отговори единствено, че през 3 месеца ще се прави анализ на нуждите на отделните болници и може би ще има преизчисление на субсидиите. Кога обаче ще започнат да се превеждат навреме държавните пари към болниците не стана ясно.


Фармацевти скачат срещу промени в Закона за лекарствата

Ябълката на раздора са продавачите на козметика в аптеките
Аида ОВАНЕС

Магистър-фармацевти от Велико Търново, Стара Загора и Монтана са приели декларации срещу изготвения от МЗ проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщиха от Българския фармацевтичен съюз. Измененията предвиждат значителни реформи в областта на фармацията без участието на фармацевти, лекари, дентални лекари и пациентски организации, поясни пред ДУМА Мирослав Ненчев, председател на съюза. Министерството не е уважило нито едно предложение на съсловната организация. Едно от тях беше в аптеките да не продават нефармацевти.

Към министъра на здравеопазването се създава комисия по цени и реимбурсиране, която обединява досегашните комисии по цените и по позитивния списък. В състава й влизат представители на МЗ, НЗОК и агенцията по лекарствата. Предвижда се тя да е на подчинение към МЗ вместо към МС, както са в момента двете комисии. Съюзът на фармацевтите негодува, че в комисията няма да има представители на МТСП, Министерството на икономиката и на съсловни и пациентски организации.

Работата на Висшия съвет по фармация се изпразва от съдържание, каза Ненчев. Той допълни, че в края на месеца във връзка със създаденото напрежение в сектора ще свикат извънредно заседание на обществения съвет в здравеопазването, в който участват съсловните организации на медицинските специалисти, пациентските организации и синдикатите.

Според проекта на МЗ Висшият съвет по фармация занапред няма да участва в издаването на разрешения на аптеките. В тази дейност съветът дублира работата на МЗ, коментира пред ДУМА Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Организацията приветства очакваната промяна, според която нефармацевти могат да продават козметика, санитарно-хигиенни материали и хранителни добавки в аптеките. Разширяват се правата и на помощник-фармацевтите, каквито са около 4 хил. души. Те няма да могат самостоятелно да продават само лекарства с рецепта и да консултират.

В проекта се предвижда и намаляването на допълнителното материално стимулиране на работещите в МЗ и в ИАЛ от 40% на 25% от постъпленията от регистрационни такси на медикаменти.


МЗ ОБЕЩАВА БЕЗПЛАТНИТЕ АЕКАРСТВА ДА СТИГАТ ДО ПАЦИЕНТА 2 ПЪТИ ПО-БЪРЗО

Два пъти ще се съкрати срокът за достъп на медикаментите, които държавата плаща, до пациентите. Това пише в проект, публикуван на сайта на МЗ. В момента регистрирането на цена на медикаментите и включването им в позитивния списък отнема поне 135 дни. С промените този срок ще стане 60 дни. фирмите за лекарствата с рецепта, които не са включени в позитивния списък и не се плащат с държавни средства, ще регистрират пределни цени за продажба на дребно. Промяната ще засегне около десет лайфстайл продукта, които са с малко потребление и заради сегашната ценова регулация могат да се оттеглят от българския пазар.
НЗОК се отчита на болниците
Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) обеща на договорните си партньори да изплати 105.28 млн. лв. за болничната помощ, извършена през месец февруари. Допълнителни 282 440 лв. лечебните заведения трябва да получат за акушерска помощ, оказана на неосигурени жени. Решението на надзорния съвет на НЗОК бе взето предвид факта, че за бюджетното тримесечие декември 2010-а февруари -2011 -а болниците работят по клинични пътеки с различни цени в сравнение със същия период на миналата година. Тази промяна е довела до диспропорция в разпределените средства за някои лечебници. Допълнително финансиране от 245195 лв. са получили болниците в Хасково и Разград заради повишения брой болни от хепатит през зимата.

Личните лекари ще приберат заработените 12.57 млн., а специалистите -13.18 милиона. Лабораториите ще бъдат субсидирани с 4.97 млн. за извършените от тях медико-диагностични дейности. Аптеките, отпускали напълно или частично платени от НЗОК лекарствени продукти в периода 1-15 февруари, ще бъдат компенсирани с 17.17 млн. лева.
Плащаме милиони за „хапове убийци”
Забранени медикаменти, хранителни добавки и стимуланти се разпространяват нелегално в България
Седемдесет и пет милиарда евро - това е колосалната сума, която се върти на черния пазар за фалшиви лекарства, анаболни стероиди и хранителни добавки в света според данни на Световната здравна организация. Да се контролират пипалата на „октопода" е почти невъзможно, защото каналите на разпространение отдавна са „прескочили" легалния аптечен пазар. Само около 1% от фалшифицираните лекарства достигат до потребителите чрез законната мрежа за дистрибуция, останалите 99% се разпространяват чрез нелегални канали и продажби по интернет, обяви неотдавна българският евродепутат Антония Първанова.

На европейския пазар циркулират подправени медицински продукти на стойност 10.5 млрд. евро годишно, а България "участва" с 1.6% от общия дял. Проблемът е много сериозен, тъй като данните на практика показват, че 168 млн. евро годишно отиват в джобовете на българските търговци и дистрибутори на хапове менте, вместо да попълват дупките в държавната хазна. В същото време медикаментите са „тихи убийци", които или нямат ефект, или още по-лошо - могат да навредят и дори да сложат край на живота на приемащите ги. За 1 млн. души годишно, употребяващи фалшиви лекарства, изходът е фатален. Основните производители на смъртоносната медицина са страни като Китай, Индия и Мексико, разполагащи с евтина работна ръка и сравнително висок технологичен ресурс, за да развиват„лекарственото" пиратство.

фалшивите медикаменти у нас се разпространяват предимно чрез куфарна търговия и покупки по интернет, като засега системата не е намерила ефективен начин как да се справи с проблема. Трудно, почти невъзможно е да се различи ментето от оригинала, продаващ се в аптечната мрежа - необходимо е да се извършат сложни физикохимични анализи, които се правят на сравнителна база в лаборатория. Лекарствата, идващи от Гърция, Турция и Румъния, често отговарят на стандартите за производство и качество, но не попадат в нашия лекарствен лист. „Ако един продукт не е разрешен за употреба в България, но се появи в аптечната мрежа, това не значи, че е фалшив. Просто няма разрешение за употреба, което е друго нарушение. Имаме такива случаи в пограничните райони с гръцки медикамент, предмет на куфарна търговия. В Гърция и Румъния лекарствата са по-евтини, но българските фармацевти работят с малки количества. И ако ги хванем, имат подготвена версия. Медикаментът се оказва за лична употреба или за близък на аптекаря, въпреки че се продава в аптеката", заяви за „БАНКЕРЪ" Светлин Спиров от дирекция „Контрол на лекарствените продукти" към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Спиров признава, че много трудно се контролира мрежата от 2000 аптеки с наличния кадрови потенциал от 16 души. Наказанията за производство, съхранение и продажба на фалшиви медикаменти са респектиращи - глоби от 25 000 до 50 000 лв. и три пъти по-голяма имуществена санкция. Но нарушители все още се срещат, независимо от високия самоконтрол на фармацевтичния пазар и добре функциониращите служби за сигурност на отделните фирми, следящи стриктно продуктите си.

От фармацевтична компания „Актавис" разкриха, че през 2010 г. в аптечната мрежа се е появил фалшификат на техен дентален продукт. Наблюденията им са, че на пазара най-често се предлагат ментета на лекарства, разпространяващи се без рецепти - гелове, витамини и хранителни добавки. От Сърбия, Турция и Македония в българските аптеки често попадат продукти с психотропно действие като диазепам, бромазепам и ефедрин, които са с неустановено съдържание и не е ясно каква опасност представляват за здравето и живота на ползващите ги. За последните три години от Агенция „Митници" са предотвратили общо шест опита за внос на нелегални медикаменти, отчита статистиката им. Двайсет и три годишен софиянец се опитвал да внесе 12 000 таблетки от китайския препарат за отслабване „Номерът на китайката" №6 на стойност 20 000 лв., скрити в резервоара на автомобила му. При разпита младежът казал, че е пренесъл пратката срещу възнаграждение от 50 лв., дадени му от непознат. Шофьор на автобус, пътуващ по линията София-Прага, е бил хванат на пункта „Калотина" с 30 шишенца тъмнокафява течност, която при теста е реагирала на синтетичния опиат метадон. Съставен е акт по чл.233, ал.1 и 3 срещу неизвестен извършител, тъй като шофьорът предварително декларирал, че това е непридружен багаж, предаден му на автогарата. Хиляда триста и четиридесет ампули с анаболните средства омнадрен, гентропин и бромокриптин пък са открити в австрийски гражданин, пътуващ от „Летище Бургас" за Будапеща. Куриерът твърдял, че работи във фирма за хранителни добавки.

Наркотичните вещества, маскирани като лекарства, също са предпочитан бизнес за трафикантите. На митницата в Гюешево, в автомобил с турска регистрация, са хванати 77 000 таблетки екстази. Те били разноцветни и с логото на известни търговски марки като „Мицубиши", „Ролекс", „Армани" и „Бик". Пратката е на стойност 1.5 млн. евро и е била предназначена за арабския пазар. Над 47 000 таблетки с екстрактотефедра

пристигащ от САЩ и деклариран като билков екстракт, са заловени преди време и от митничарите на „Летище София". От субстанцията се правят метамфетамин и екстази.

Въпреки усилията на контролните органи мрежата е добре организирана и при провал подведени под отговорност обикновено няма. Босовете на нелегалните канали за разпространение на медикаменти използват „мулета", които не познават останалите участници по веригата. Пратките целенасочено се задържат в митниците, но „капанът" обикновено щрака за деца, получили 20 лв. от непознат „да вземат един пакет".

България се използва и като транзитна зона за фалшиви медикаменти, пътуващи към Европа и Близкия изток. Някои пратки, идващи от Сърбия, Турция и Албания и предназначени за Стария континент, минават под режим на реекспорт и не подлежат на митнически контрол, който се извършва в съответната страна член на Европейския съюз. На българския пазар фалшивите медикаменти пробиват, „предрешени" като хранителни добавки и хапове за полова мощ. Режимът за добавките е уведомителен и не се отнася до Изпълнителната агенция по лекарствата, а се урежда от наредба 47, която е към Закона за храните и подлежи на контрол от Регионалната здравна инспекция. Вносителят или доставчикът от трета държава подава уведомление към съответното подразделение на здравната инспекция, това е достатъчно продуктът да се пусне на пазара. По действащата нормативна уредба, установена от европейските директиви, процедурата е крайно облекчена. Схемата дава възможност да се обявяват съдържания и съставки в уведомлението и опаковката, които не са верни. Не е предвиден нито последващ контрол, нито лабораторен анализ. Подаването на информация от заинтересованото лице се приема „на доверие". Понякога се установява, че добавките наподобяват съставките на лекарствени продукти, често със съдържание и концентрации по-високи от тези на оригинала.

Партидите се разпространяват свободно, включително и в аптеки и супермаркети, продават ги на специализирани щандове...

„Нашите инспектори не могат да отидат в хранителен магазин. Трябва да ни сезират и да получим съдействие от полицията и Регионалната здравна инспекция. Ние нямаме самостоятелни правомощия. Можем да издадем разпореждане и да блокираме само разпространението в аптечната мрежа. При това е необходимо да се стигне до първоизточника. Даже и на собственика на аптеката или обекта няма как да му се вмени вина, защото забранените субстанции не са определени в съдържанието на опаковката - споделя Спиров. - Може да се търсят доказателства и спрямо дистрибутора. Не знаем имената на българските производители на хранителни добавки, но те имат технологично оборудване от рода на дестилиращи машини, което е сходно с производителите на лекарства."

От агенцията по лекарствата напомнят за историята с китайската хранителна добавка, предназначена за отслабване, „Лида Дайдайхуа". Извършеният анализ показва, че в нея се съдържа активно лекарствено вещество сибутрамин, което е в многократно по-голямо количество от съответните разрешени за използване с рецепта лекарствени продукти редуктил и линдакса. След подадения сигнал дистрибуторите на продукта „Либра" и „Стинг" изтеглят в рамките на шест часа количествата от пазара. През последните две години се водят преписки със СДВР по случая, но едва ли ще има резултат, тъй като дистрибуцията не се разглежда от закона като престъпление.

Продуктите за полова мощ се разпространяват главно в сексшоповете и са обект на „нездрав" интерес от страна на фалшификаторите. При акция на Изпълнителната агенция по лекарствата в столичен магазин е заловена партида „Камагра", която се оказва фалшив лекарствен продукт, нямащ нищо общо с едноименната чиста хранителна добавка, произвеждана от „Борола". Ментето съдържа активните съставки на виагра, дори опаковката има същия вид. По фактурите „лекарствената" полиция се добира до дистрибуторите от „Арника" ООД, които са глобени с 225 000 лева. Санкцията е потвърдена от всички съдебни инстанции.

Другият канал е интернет търговията.

В сайтовете на световната мрежа се обявяват офертите, а бизнесът се движи от частни лица, осъществяващи тази дейност от личните си домове. Те няма как да бъдат контролирани от инспекторите на агенцията и дори полицията е безсилна. Домейните са регистрирани от едно лице, наети са от друго, което не познава първото, единият може да е в Канада, другият в САЩ, а следващият по веригата - в Европа. Така се заличават следите на замесените. Схемата се осъществява предпазливо, изпълняват се заявки на единични бройки, които се изпращат с колетни пратки. На тях никъде не е написано, че става въпрос за лекарствен продукт, и могат да бъдат уловени само по сигнал на митниците или на частните куриерски фирми.В момента се обсъжда промяна в европейската директива 2001-83, насочена към легализиране на интернет търговията за лекарствените продукти без рецепта. Така нещата донякъде ще се регулират, но за целта в България трябва да се направят редица законодателни промени. Неотдавна, след акция на ГДБОП, бе спрян сайтът buyhealth.eu, предлагащ хранителни добавки, протеини и лекарства за полова мощ от рода на левитра за 40 лв., вместо „пазарните" 142 лева. Онлайн магазинът обаче тръгна отново само дни по-късно, тъй като няма достатъчно механизми за контрол на интернет нарушителите. Административните санкции, предвидени от наказателното производство, са доста леки и едва ли ще уплашат някого, камо ли да го накарат да спре толкова доходоносна търговия. Дори провинилият се да бъде признат за виновен, той може да бъде глобен със сумата от 1000 до 5000 лв., придружени с административно наказание да не изпълнява конкретната дейност в срок до три години. Което си е леко потупване по рамото в бизнес за милиарди...

Калоян Атанасов


Първи ГЕРБ-еров министър влезе в съда
Първото дело срещу министър от кабинета на Бойко Борисов ве­че стартира. В сряда (23 март) Со­фийският градски съд даде ход на процеса срещу бившия министър на здравеопазването Божидар На-нев. Той и Димитринка Николова, началник на дирекция „Бюджет и счетоводство" в здравното минис­терство по негово време, са обви­нени, че съзнателно са сключили неизгодни сделки между ведомс­твото и „Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препа­рат „тамифлу". Според прокурату­рата от това е произлязла вреда за бюджета на министерството в размер на 2 454 319.20 лева. Пре­паратите бяха купени и доставе­ни след грипната епидемия мина­лата година, но почти всички 200 000 дози останаха неизползвани. Разликата между цената, пред­ложена от Националната здрав­на служба на Великобритания на министерството, и договорената с въпросното дружество е 2.45 млн. лв., пише в обвинителния акт. По искане на адвокатите на Нунев - Даниела Доковска, Ина Лулчева и други, магистратите скло­ниха делото да бъде гледано по съкратената процедура. При то­зи вариант подсъдимият не приз­нава вина, а само облекчава про­цеса, като се съгласява с показа­нията на свидетели по време на разследването. За това той няма да получи намаляване на присъ­дата. След като СГС прие това искане на защитата, няма да бъ­дат разпитвани експертите по ви­руси Ангел Кунчев, Тенчо Тенев и Мира Кожухарова и още шес­тима свидетели. Пред съда ще бъ­дат прочетени показанията им, да­дени по време на досъдебното производство. Експертът Ангел Кунчев, който е началник на от­дел „Надзор на заразните болести" в Министерството на здраве­опазването, обаче коментира, че от медицинска гледна точка оси­гуряването на антивирусни пре­парати е единственият начин за противодействие на грипната пан­демия. Той допълни, че щом има нужда от препарати, те трябва да се осигуряват, така както се пра­ви по света. Свидетелят Кунчев посочи, че тази зима за борба с грипа са ползвани препарати от националния резерв, където се намират и купените от Нанев ме­дикаменти. Изглежда, държавата погледна през пръсти на започ­налото дело, тъй като в съда не се яви представител на финансо­вото ведомство като граждански ищец. Министерството е било ре­довно уведомено, а заради лип­сата на негов представител дър­жавата пропусна възможността да предяви иск срещу Нанев за онези 2.45 млн. лв., за които е обвинен.

Божидар Нанев подаде остав­ка през март 2010 г. заради скан­дала. На първото заседание по делото му обаче той беше споко­ен и демонстрира завидно само­обладание. „Винаги съм си изпъл­нявал съвестно задълженията ка­то министър. За мен е ясно, че няма извършено престъпление", каза след заседанието д-р Божи­дар Нанев. Той поясни, че с тази сделка с „Рош България" е спес­тено време, което би било по-дъл­го, ако е бил купен от Англия. Ста­ва дума за това; че цената, пред­ложена от британските здравни служби, е била по-ниска, проце­дурата предвижда да се подпише споразумение между двете стра­ни и то да бъде ратифицирано от двата парламента.

Следващото съдебно засе­дание ще се проведе на 19 ап­рил.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница