Решение за назначаване на генерален консул в Одеса, Украйна бойко борисов: Митов!Дата05.10.2017
Размер40.17 Kb.
#31720
ТипРешение


Точка 25

Проект на Решение за назначаване на генерален консул в Одеса, Украйна
БОЙКО БОРИСОВ: Митов!

ДАНИЕЛ МИТОВ: Уважаеми господин премиер, уважаеми колеги, генералното консулство на Република България в Одеса, както знаете, е едно от най-важните места в момента от гледна точка на българските интереси в Украйна. Консулският окръг включва регионите Одеска, Николаевска, Херсонска и Автономна република Крим, където исторически се е обособила и оцеляла най-многочислената българска диаспора зад граница.

Една от най-важните и приоритетни задачи в дейността на генералното консулство е защита на законните права и интереси на българските физически и юридически лица и на нашите съотечественици на територията на консулския окръг.

Генералното консулство има значителни по обем политически функции предвид актуалната ситуация в Украйна след анексирането на Крим и сепаратистките действия в Източна Украйна. Подпомагането на българските фирми износители, възстановяването на търговско-икономическите отношения, развитието на туризма е неизменна част от постоянните задачи на генералното консулство. Променената обстановка в контекста на кризата в Украйна и необходимостта от успешното изпълнение на многобройните и комплексни функции на консулството в Одеса предполагат назначаване на генерален консул с подходящи професионална подготовка и опит.

Г-н Димитър Тучков е работил в посолството на Република България в Киев от 1999 г. до 2002 г. като ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси, а през периода 2004 г. – 2007 г. е генерален консул в Одеса. Владее руски и английски език, заемал е и други ръководни позиции в стопанския сектор. Считам, че професионалният опит на г-н Тучков е предпоставка за успешното изпълнение на функциите на генерален консул в Одеса.

Колеги, взимаме това решение с оглед на създалата се ситуация и това, че на генералното ни консулство в Одеса ще му бъде много тежко в следващите месеци.

БОЙКО БОРИСОВ: Бяхме ви възложили да запознаеш колегите как се движи и да пратим помощи там, за улесняване на визовия режим, това, което можем да направим.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Ние вече сме инструктирали както посолството, така и генералното консулство за облекчено издаване на визи на наши сънародници и хора с български етнически произход, които проявят желание за това и особено на тези, идващи от регионите, в които се водят в момента военни действия. Тези хора, наши сънародници, са някъде около 6000 в Донецка област, а общо българите в Украйна са малко над 200 000 по последни данни. Но тези, които са пряко засегнати от конфликта и живеят в територии, където в момента се водят военни действия, са малко над 6000. Ние сме в постоянен контакт с Антон Киссе, вие знаете, председател на една организациите на българите в Украйна, той е и депутат в Украинския парламент. Той ще бъде тук в петък. С него ще имаме срещи и ще координираме както работата по отношение на помощта за нашите сънародници, така и ще коментираме актуалната ситуация. Той ще е в състояние да даде най-добра картина на случващото се, като, разбира се, ние знаем какво се случва, защото сме в постоянен контакт с него.

Поканил съм и министър Павло Климкин – външният министър на Украйна. Той ще бъде тук в следващите дни, уточняваме сега в момента параметрите на посещението, като, разбира се, много зависи какво ще се случи днес в Минск. Надявам се, че последствията от срещата в Минск няма да му попречат да дойде и да ни посети. Поставили сме, разбира се, въпроса (както и другите държави, които имат национални малцинства в Украйна) за това Украйна да се отнася сериозно към пропорционалността на мобилизацията в регионите, в които има национални малцинства. Това продължава да се обсъжда. Даже и по наша инициатива влезе текст на 29 януари т.г. точно по същата тема в заключенията на Съвет „Външни работи”, където всички външни министри на Европейския съюз призовават за спазване на принципа на пропорционалност при мобилизацията.

Следили сме всички тези въпроси през цялото време. Всякакво говорене за това, че българската държава не е обръщала внимание, са спекулации, това трябва да си го кажем ясно и категорично. Имаме си track record на всичко, което сме направили до момента.

И последно, което трябва да кажа, хуманитарна помощ подготвяме. В контакт сме както с Българския червен кръст, така и с Руския, така и с Украинския. Големият въпрос е как хуманитарната помощ ще стигне точно до хората, които са в зоната на военни действия, но това ще го решим вече съвместно с тях и договаряме каква точно ще е хуманитарната помощ, на каква стойност и как да стигне до съответните региони.

БОЙКО БОРИСОВ: Хубаво, ще отидеш до Парламента, ще запознаеш колегите в Парламента, защото много политически партии заявиха желание за изпращането на хуманитарна помощ. Така че Парламентът да се включи, при тяхно желание.

Един много важен въпрос, който трябва да се каже категорично, защото пропагандата действително работи много чудовищно в момента – това е мобилизацията, преди всичко на етническите българи в този регион, нека така да го наречем. Искам още днес това да ми се изясни, официално да ги питаш, говори с министъра, защото на Съвета в Брюксел ще бъде и Украинският президент Порошенко и ако има такова нещо директно да го запитам там, ако няма – съответно пък пуснете го като информация колко, кога, как, има ли такова нещо или няма, или какъв му е размерът.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Ще Ви изпратя справка много бързо, господин премиер.

БОЙКО БОРИСОВ: За мен справка, но тази справка трябва да стане и публична.

Тъй като господин Станишев ме призова да помислим за промени в законодателството за издаване облекчено на визи или българско гражданство на тези етнически българи в региона, свържете се с него – ако има такъв проектозакон, да ни го даде да го видим какво биха искали да се направи, дали може, дали е Шенгенско пространство… Даже тук може би госпожа Кунева, по-добре е тя да се свърже с него. Да видим тяхното предложение. Ако има такъв шанс, разбира се, ще сме „за”, но да видим дали е възможно.Приемаме точка 25.

Стенограма, МС- 11 февруари 2015 г.

Каталог: fce -> 001 -> 0212 -> files
files -> Бойко борисов: Преди да преминем нататък, с госпожа Петкова искаме да ви информираме, понеже чувам какви ли не приказки в публичното пространство, а това са изцяло фалшиви новини
files -> Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове
files -> Бойко борисов: с това закривам днешното заседание. Мислех, че е последно. И аз, и вие сме изпразнили кабинетите си и очаквахме днес да ги освободим
files -> Доклад за информация за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г
files -> Бойко борисов: Използвам случая, че сте тук, знаете, че една част от министрите са в отпуск, затова са тук заместниците
files -> Бойко борисов: Между другото, видяхте, че няма нищо неправилно и в нашето поведение
files -> Заседание на Министерския съвет на 16 февруари 2011 г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница