Решение за организиране на въстание, като Ботев е изпратен от комитета в Русия, за да събере пари и оръжие и да организира набирането на доброволциДата10.02.2018
Размер21.64 Kb.
ТипРешение
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1854 г. семейството се премества в Карлово. Там Ботев тръгва на училище, като негов учител е баща му. През 1858 г. семейството се връща в Калофер и Христо Ботев постъпва в местното трикласно училище.

През есента на 1863 г. Христо Ботев получава стипендия от руското правителство и заминава за Одеса. Там постъпва във Втора гимназия, но не посещава често училището и прекарва дълго време в различни библиотеки, като чете основно руски автори. През септември 1865 г. не може да премине в трети клас на гимназията и е изключен, а стипендията му е прекратена.

През 1866 г. е назначен за учител в Задунаево, българско село в руската част на Южна Бесарабия, където прекарва няколко месеца. В началото на април 1867 г. се завръща в Калофер, където за кратко замества баща си.

В


края на септември 1867 г. пристига в Румъния. В Браила започва работа в печатница, в която се печата вестник „Дунавска зора“. През септември 1868 г. Ботев отива в Букурещ, където през ноември и началото на декември живее в изоставена вятърна мелница, заедно с Васил Левски. През 1869 г. е учител по български език в Александрия и Измаил. Той сътрудничи на няколко български вестника в Букурещ –„Тъпан“ и „Свобода“. През 1871 г. се премества в Браила, където издава вестник „Дума на българските емигранти“. През следващите години живее в Галац и Букурещ, където публикува своите стихотворения във вестниците „Свобода“ и „Независимост“.

През лятото на 1874 г. Христо Ботев се включва активно в работата на Българския революционен централен комитет (БРЦК) и участва в неговото общо събрание на 20-21 август. Започва издаването на нов вестник на БРЦК – „Знаме“.

През лятото на 1875 г. е избран за подпредседател на БРЦК. Взето е решение за организиране на въстание, като Ботев е изпратен от комитета в Русия, за да събере пари и оръжие и да организира набирането на доброволци.

От началото на 1876 г. започва подготовката за Априлското въстание. Христо Ботев предлага на БРЦК да оглави чета. На 16 май се качва в Гюргево заедно с част от четата на австро-унгарския кораб „Радецки“. На 17 май край Козлодуй, четниците слизат от кораба и се отправят към Враца. Привечер на 20 май (1 юни нов стил) куршум пронизва Ботев и той умира на място в подножието на връх Камарата в Стара планина край Враца.

Откъси от стихотворения на Христо Ботев

О, майко моя, родино мила,

защо тъй жално, тъй милно плачеш?

Гарване, и ти, птицо проклета,

на чий гроб там тъй грозно грачеш?

„Обесването на Васил Левски”

Подкрепи и мен ръката,

та кога въстане робът,

в редовете на борбата

да си найда и аз гробът!

„Моята молитва”

Жив е той, жив е! Там на Балкана,

потънал в кърви лежи и пъшка

юнак с дълбока на гърди рана,

юнак във младост и в сила мъжка.

„Хаджи Димитър”

Не плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

та тебе клета оставихза първо чедо да жалиш.

„На прощаване”


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница