Решение за промяна в ръководството на дбх от 30 Април 2009 г.; Кфн издаде лиценз за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване на зод "уника здравно осигуряване"АДДата19.11.2018
Размер97.72 Kb.
#105556
ТипРешение
Вестник „Застраховател прес" бр.7

(15 – 29 Април 2009г.) с акценти на най-важните и актуални теми

и събития

Драги читатели, в обзора на статиите от в. „Застраховател прес" акцентираме на най-важните и актуални теми и събития. Запознаваме ви с анализите и мненията на водещи застрахователи и ви информираме за случилото се в периода между двата броя на вестника.

Поднасяме поздравления към всички наши сътрудници, приятели и доброжелатели, които празнуват рожден или имен ден.

Пожелаваме им да са живи, здрави и щастливи!
Започваме прегледа с новините на стр.2:

  1. Има промени в Управителния съвет на Дженерали България Холдинг. Борис Чухран ще е новият изпълнителен директор и председател на СД.Надзорният съвет на „Дженерали България Холдинг” (ДБХ) взе решение за промяна в ръководството на ДБХ от 30 Април 2009 г.;

  2. КФН издаде лиценз за извършване на дейност по доброволно здравно осигуряване на ЗОД ”УНИКА Здравно осигуряване”АД;

  3. Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор", издаде решения, с които одобри Клаус Мюледер за член на Управителния съвет и изпълнителен директор на “Булстрад живот” АД, гр. София и Александър Георгиев за член на Управителния съвет на “ОББ-ЕЙ АЙ ДЖИ ЛАЙФ ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО” AД.

  4. На същата страница ще намерите и други актуални новини.


На стр.3 Евгения Димова, директор на Дирекция имуществено застраховане в „ДЗИ-Общо застраховане” АД, представя Имуществените застраховки и рекламната кампания на дружеството, която започна от 19.03.2009 г. и ще продължи до 30.04.2009 г.

На 4 стр. е Темата на броя: Риск мениджментът. Материалът е озаглавен „Разлюлява ли кризата въжето под краката на застрахователите”. От него ще научите,че Увеличаващите се рискове и намаляващите премии правят балансирането все по-голямо предизвикателство. Преминаването към бъдещия евростандарт „Солвънси ІІ” ще струва 3 млрд. евро на застрахователите.

В условията на все по-задълбочаваща се световна криза рисковете пред всеки бизнес се увеличават многократно. Застраховането не прави изключение. Нещо повече, браншът поне у нас влезе в кризата с доста неприятния товар от десетки милиони левове загуба по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите. При другата масова застраховка – „Автокаско”, нещата не изглеждат много по-добре. Така на практика рисковете пред пазара ни бяха големи и без финансовата криза. Тя само увеличи предизвикателствата пред бранша.

В тази връзка поместваме коментари и интервюта с водещи застрахователи:

Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на ЗАД „Алианц България Живот”:

По време на криза расте опасността от измами.
Всяка компания на пазара трябва да има управление на риска. Това е много важно направление, в което работят както актюери, така и застрахователи. Застрахователите пишат условията. Те преценяват риска, като определят условия по застраховката, така че събитията да са застраховаеми. Ако едно събитие се случва много често, то става незастраховаемо – премията за такова покритие не може да се изчисли. А актюерите наблюдават развитието на риск.
Гернот Райтер – директор „Животозастраховане” в австрийската „Граве”, и Николай Логофетов - председател на УС и изпълнителен директор на „Граве България Животозастраховане” EАД и на „Граве България Общо застраховане” ЕАД:

Намаляващите цени и увеличаващите се рискове направиха задължителен риск мениджмънта. Никой застраховател не би оцелял, ако предлага премии под техническите си лимити. Г-н Райтер сподели, че има две причини управлението на риска да стане толкова модерно напоследък. Първата е, че то е много важно и необходимо. Застрахователните надзори, във връзка с новия стандарт „Солвънси 2” за границата на платежоспособност го изискват като задължително условие. Втората причина е, че натискът върху застрахователните премии става все по-голям. Конкуренцията в застраховането е силна и понижава постоянно цените. А в същото време рисковете стават все по-големи./стр.6/
Иво Груев – зам.изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад”:

Рискът става по-осъзнат, защото пазарът узрява. Тенденцията е да се търси все по-всеобхватно и задълбочено моделиране./стр.6 и 11/.

Г-н Груев определя най-необходимите мерки, които трябва да се вземат в състояние на криза: Това са мероприятия по превенция, с цел да могат да се отсеят рисковите портфейли. Мероприятия по ново дефиниране на застрахователни продукти и покрития, на маркетингово пазарно поведение. Засега нямаме индикации, че кризата е навлязла с пълна сила в България. Да се надяваме, че като икономика в подем нашата страна ще бъде засегната в по-малка степен. Много малка част от спестяванията на физическите лица у нас са концентрирани на фондовата борса или в животозастрахователни и други финансови продукти. В този смисъл не е така изложено на риск стопанството на държавата. Затова очакваме да няма такъв пряк и пагубен ефект от кризата.

На тази актуална тема са посветени и интервюто в рубриката „Поглед назад, поглед напред”. / стр.7 и 18/ . С Данчо Данчев, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „ВИКТОРИЯ” разговаря Петър Андасаров.

Убеден съм, че ще излезем от кризата още по-силни. Голямата цел в продуктовата политика на „ВИКТОРИЯ” е преструктуриране, доколкото е възможно, на портфейла на дружеството към застраховки, които са печеливши. А всички знаем кои са печеливши и коя е голямата губеща. Г-н Данчев сподели още, че световната финансова криза ще се усети най-напред в автомобилното застраховане. Всички виждаме колосалното намаляване продажбите на нови автомобили и на автомобили втора употреба, което рефлектира директно върху застраховка „Автокаско”. Второто нещо, което прави изключително тревожно впечатление, е, че дори и наличните автомобили в България, за които се сключва „Гражданска отговорност”, намаляват.Той отбеляза, че общо на пазара имаме 74% обхват по тази застраховка, което е трагедия.

На 8стр. в рубриката „Анализи”са дадени обобщени данни за дейността на брокерите за 2008 г. Брокерите формират около 40% от общите приходи на застрахователите в България. Към края на 2008 г. 275 са регистрираните застрахователни брокери в България. Някои от тях поискаха да бъдат отписани поради липса на дейност, а други подадоха документи, които бяха разгледани и одобрени. На фона на финансовата криза данните за пазара не изглеждат толкова лошо.

На 9 стр. продължава от бр.6 материала посветен на предизвикателствата на застраховката „Гражданска отговорност”.Форумът с международно участие, организиран от НББАЗ, Гаранционния фонд и АБЗ се проведе през ноември 2008 г. в Пловдив.

Традиционно и през тази година важно събитие беше връчването на наградите „ФИНАНСОВ ПРОДУКТ НА ГОДИНАТА”

В животозастрахователния бранш наградата бе присъдена на една съвсем млада компания ЗЕАД „ЦКБ Живот” за продукта й „Интерес+”. По този повод, а и за раждането и успешния старт на компанията разговарям с Ярослава Кръстева, изпълнителен директор на ЗЕАД „ЦКБ Живот”./стр.10/

На 12 и 13 стр. епоместен материалът „Компаниите на „Виена Иншуранс Груп” в България отчетоха резултатите си за 2008 година”. ЗАД „БУЛСТРАД”, ЗК „БЪЛГАРСКИ ИМОТИ”, ЗАД „БУЛСТРАД ЖИВОТ” И ЗОД „БУЛСТРАД ЗДРАВЕ” отчетоха предварителните си финансови резултати за изтеклата 2008 г., както и плановете и очакванията си за 2009 г. на среща с водещите финансови и бизнес медии на 2 април т.г. в хотел „Шератон”. Домакини на работната закуска бяха изпълнителните директори на компаниите Румен Янчев, председател на УС на ЗАД „Булстрад” и на ЗК „Български имоти” и изпълнителен директор на двете компании;

д-р Клаус Мюледер, изпълнителен директор и член на УС на ЗАД „Булстрад” и на ЗК „Български имоти”; Светла Несторова, председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Живот” и изпълнителен директор на ЗК „Български имоти Живот” ; Николай Мишкалов, изпълнителен директор на ЗОД „Булстрад Здраве” и Теодор Илиев, финансов директор на ЗАД „Булстрад”.

Общият премиен приход на компаниите от групата на

Виена Иншуранс Груп” в България (ВИГ) за 2008 г. е 302 689 344 лв., от които по общо застраховане 274 139 953 лв. и в животозастраховането 28 548 391 лв.

На 14 стр. в „Темата с продължение”: “ЦЪКА ЛИ В ДВУСТРАННИТЕ КОНСТАТИВНИ ПРОТОКОЛИ ЧАСОВНИКОВ МЕХАНИЗЪМ”.

Петрозар Петков, генерален директор и председател на СД на ЗД “Бул Инс” АД и Стоян Проданов, изпълнителен директор и член на СД отговарят на следните въпроси: След близо два месеца от влизането в сила на Наредба № 41, касаеща двустранните констативни протоколи, какво се случва във вашата компания; има ли констатирани нередности; застрахователни измами?Откъде могат да възникнат евентуалните проблеми между потърпевшите автомобилисти и застрахователите и как смятате да противодействате на подобни проблеми и измами?Според вас, достатъчно ясна ли е Наредба №41, има ли в нея “подводни камъни” и дали е навременна?

На 15 и 17 стр.с Николай Здравков, управител на I & G brokers разговаряме за приетото неотдавна от Комисията за финансов надзор указание относно консултантските договори. Г-н Здравков сподели:

I & G brokers има множество контрагенти, които ни препоръчват на клиенти. Съвсем естествено е тези хора да получат някакво възнаграждение за услугата, тъй като живеем в пазарни условия. В такъв смисъл границата е много тънка. Кодексът за застраховането не е много изчистен в тази си част. Никъде не пише, че не можеш да се ползваш от услугите на хора, които ти „водят” клиенти. Също така не смятам, че има „роене” на брокерски лицензи и избягване на отговорността на брокера, тъй като полиците се пишат и издават в нашия офис от лицензирани служители. Но така или иначе, ще се съобразим с указанията.
На 16 стр.продължава от бр.6 публикуването на материалите от Международно финансово изложение „БАНКИ ИНВЕСТИЦИИ ПАРИ”- „ФИНАНСОВИЯТ СЕКТОР В УСЛОВИЯТА НА ГЛОБАЛНА ФИНАНСОВА И ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА: РЕШЕНИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ”.България се приспособява плавно и последователно, по пазарен начин, в посока към новото световно равновесие.
На 21 стр. в „ Конференция” ( Продължава от бр.6)материала „Йероглифът на кризата се чете и като възможност.” ОПТИМИЗМЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ СЪВПАДА С ОЦЕНКИТЕ И ПРОГНОЗИТЕ НА НАУКАТА И ФИНАНСОВИТЕ ЕКСПЕРТИ”

Застраховката „Живот” като инвестиция – сега ли е времето?

В своето изказване Александар Бужанин от KD Life изтъкна предимствата на животозастраховането по време на финансовата криза. Да, сега е времето на застраховката „Живот” – отговори лаконично Бужанин и обоснова това свое твърдение. Според него в България все още застраховките „Живот” са недотам добре познати. Професионалистите в бранша смятат, че сегашният момент е особено подходящ човек да вложи като инвестиция пари в животоосигуряване.

В самото начало г-н Бужанин представи дейността на KD GROUP.

Завършваме прегледа на броя с интервюто с ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС И ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЗК „УНИКА ЖИВОТ” АД.

Г-н Георгиев сподели,че въпреки тежката финансова ситуация в страната „УНИКА Живот” е една от малкото застрахователни компании, която приключи годината с 1 737 х.лв. печалба. Усилия на компанията са насочени към разумна подписваческа дейност, гарантираща финансова стабилност на компанията и спокойствието на нашите клиенти.
Прегледа направи Ваня Петрова
Каталог: files -> SDOWNLOAD
files -> Рецептура на лекарствените форми рецептурни бланки и тяхната валидност
files -> Прогностични възможности на тестовете, използвани за подбор на млади футболисти
files -> Правила за реда за ползване, стопаниване и управление на стадион "христо ботев" благоевград глава първа общи положения
SDOWNLOAD -> Вестник „Застраховател прес бр. 12 (24 юни – 15 юли 2009г.) с акценти на най-важните и актуални теми
SDOWNLOAD -> 10081знака Вестник „Застраховател прес б


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница