Решение за вдигане на забраната по отношение на този превозвач, регистриран във Филипините. За всички други превозвачи, лицензирани във Филипините, забраната остава в силаДата16.09.2017
Размер43.24 Kb.
ТипРешениеЕвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 10 юли 2013 г.Авиационна безопасност: Комисията актуализира списъка на ЕС със забранени авиокомпании

Европейската комисия днес прие 21-вата актуализация на европейския списък на авиокомпаниите, които са обект на оперативна забрана или ограничения на дейността в рамките на Европейския съюз, по-известен като „списък на ЕС за авиационна безопасност“. След положението с безопасността във Филипините се подобри, Philippine Airlines е първата авиокомпания от тази държава, допусната отново в европейското небе от 2010 г. насам. Същото важи и за венецуелския превозвач Сonviasa, който стана обект на забрана през 2012 г. Напредък бе отбелязан и в Либия, но либийските власти се съгласиха, че на либийските авиокомпании няма да бъде разрешено да оперират в Европа, докато изцяло не бъдат повторно лицензирани по начин, който удовлетворява Европейския съюз.

Сийм Калас, заместник-председател на Комисията, отговарящ за транспорта, заяви: „Списъкът на ЕС за авиационна безопасност бе създаден с цел защита на европейското въздушно пространство и гражданите, но той може да служи също така като призив към държавите и авиокомпаниите, които трябва отново да изпълнят изискванията по отношение на безопасността. Днес потвърдихме готовността си да извадим от списъка определени държави и авиокомпании, ако те покажат истинска ангажираност и капацитет за устойчиво прилагане на международните стандарти за безопасност. Освен във Филипините, Венецуела и Мавритания, добри сигнали за напредък се получават и от няколко други африкански държави.“

Новият списък, с който се заменя и актуализира предишният, приет през декември 2012 г., е на разположение за справки на уебсайта на Комисията1.

Като бяха взети предвид подобреният надзор на безопасността, осигурен от компетентните органи на Филипините, както и способността на въздушния превозвач Philippine Airlines да осигури ефективно спазване на съответните разпоредби за безопасност на въздухоплаването, и след посещение на място за оценка на безопасността през юни миналата година бе взето решение за вдигане на забраната по отношение на този превозвач, регистриран във Филипините. За всички други превозвачи, лицензирани във Филипините, забраната остава в сила.

Регистрираният във Венецуела Conviasa също бе изваден от списъка на ЕС за авиационна безопасност след успешното решаване на сериозните проблеми по отношение на безопасността, довели до налагането на забрана за навлизане във въздушното пространство на ЕС през април 2012 г. Тези подобрения бяха доказани в рамките на консултации с Комисията и Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ), както и чрез последните одити, извършени от Испания и от Международната организация за гражданско въздухоплаване (ИКАО) във Венецуела.

През декември 2012 г. Мавритания стана първата държава, която бе извадена напълно от списъка на ЕС за авиационна безопасност, към който бе добавена през 2010 г. Подобренията, довели до това решение, бяха проверени по време на посещение на място за оценка на безопасността, извършено от Комисията през април 2013 г.

Бяха проведени и консултации с компетентните органи на Либия в областта на гражданското въздухоплаване. Комитетът отчете напредък, но органите на Либия в областта на гражданското въздухоплаване приеха да запазят доброволните ограничения, приложими за всички авиокомпании, лицензирани в Либия. Това доброволно ограничение не позволява на Libyan Airlines да извършва полети до ЕС, докато не бъде изцяло повторно сертифицирана в съответствие с международните стандарти за безопасност. Текущото изпълнение на тези мерки ще остане под стриктния контрол на Комисията и на Комитета на ЕС за авиационна безопасност.

Комисията също така изрази одобрението си за постигнатия напредък в Судан, както и в Мозамбик.

Комисията отчете усилията на компетентните надзорни органи на Демократична република Конго, Индонезия, Казахстан, Либия, Мавритания, Мозамбик, Филипините, Русия и Судан да реформират своята система за гражданско въздухоплаване и да подобрят безопасността, за да могат в крайна сметка да гарантират ефективното прилагане на международните стандарти за безопасност. Комисията продължава активно да осигурява помощ и подкрепа за тези реформи в сътрудничество с ИКАО, държавите—членки на ЕС и ЕААБ.

Допълнително актуализиране на списъка на ЕС за авиационна безопасност се наложи с оглед на изваждането на някои авиокомпании, които престанаха да съществуват, и добавянето на нови, наскоро създадени авиокомпании в редица държави, които са обект на забрана: Демократична република Конго, Индонезия, Киргизстан, Мозамбик, Судан и Филипините.

На последно място, приложение Б от списъка на ЕС за авиационна безопасност (което съдържа превозвачите, на които е разрешено да извършват полети в ЕС, но при строги ограничения и условия) бе изменено, за да се отрази обновяването на парка на Air Madagascar (разрешение да се използва допълнително въздухоплавателно средство) и на Air Astana от Казахстан (старите Fokker Aircraft, които вече не се използват, бяха заличени от приложението).

Днешното решение на Комисията се основава на единодушното становище на Комитета на ЕС за авиационна безопасност, който се състои от представители на 28-те държави — членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Швейцария и ЕААБ.

Контекст

Актуализираният списък на ЕС за авиационна безопасност включва всички авиокомпании, сертифицирани в 20 държави, което се равнява на общо 278 авиокомпании, обект на пълна забрана за извършване на полети в ЕС: Афганистан, Ангола, Бенин, Джибути, Екваториална Гвинея, Еритрея, Габон (с изключение на три авиокомпании в режим на ограничения и определени условия), Замбия, Индонезия (с изключение на пет авиокомпании), Казахстан (с изключение на една авиокомпания в режим на ограничения и определени условия), Киргизката република, Република Конго, Демократична република Конго, Либерия, Мозамбик, Сао Томе и Принсипи, Сиера Леоне, Свазиленд, Судан и Филипините (с изключение на една авиокомпания). Списъкът включва и две отделни авиокомпании: Blue Wing Airlines от Суринам и Meridian Airways от Гана, с което броят на авиокомпаниите възлиза на общо 280.

Освен това списъкът включва 10 авиокомпании, които подлежат на оперативни ограничения и съответно имат право да извършват полети до ЕС само при строго определени условия: Air Astana (Казахстан), Afrijet, Gabon Airlines и SN2AG (Габон), Air Koryo (Корейска народнодемократична република), Airlift International (Гана), Air Service Comores (Коморските острови), Iran Air (Иран), TAAG Angolan Airlines (Ангола) и Air Madagascar (Мадагаскар).

За повече информация:

Можете да следите съобщенията на заместник-председателя Сийм Калас в TwitterЗа контакти:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)1 http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_bg.htm


IP/13/662

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница