Резултати от иновационния лагер в Свищов Идея за часовник, който подпомага здравословния начин на живот, грабна първото мястоДата02.02.2018
Размер34.78 Kb.
#53562
Резултати от иновационния лагер в Свищов

Идея за часовник, който подпомага здравословния начин на живот, грабна първото място

Близо 100 ученици на възраст 15-18 години от 30 училища от цялата страна работиха цял ден на 27 ноември, за да разработят решения на бизнес казус, зададен от Майкрософт България. Иновационният лагер беше организиран от Джуниър Ачийвмънт България (ДАБ) в партньорство с Държавна търговска гимназия „Д.Хадживасилев”, гр. Свищов, и бе последната мащабна проява в Седмицата по предприемачество, чиито домакин за България бе ДАБ.

Казусът предизвика предприемаческото мислене и креативността на стоте участници, разделени в 20 отбора от по 5 души, които не се познаваха предварително помежду си, като ги накара да разработят, позиционират и популяризират идеи за продукт/услуга, които:

• Не изискват големи финансови инвестиции;


• Са предназначени за широк кръг потребители;
• Не са ограничени за предлагане от гледна точка на територия и време.

Освен че трябваше да предложат иновативни идеи за продукти и услуги, участниците в иновационния лагер трябваше да обяснят каква нужда удовлетворяват предложенията им, на коя целева група се предлагат, какви са разходите за производство, откъде ще идват приходите и по какъв начин ще продават на целевите си пазари.

Журито в състав: Мита Георгиева (директор Образователни програми и обучения в Джуниър Ачийвмънт България), Бисер Илиев (управител на Алианц Банк България, клон Свищов), Асен Боянов (управител на Сиас Инвест Консулт ЕООД) и Върбинка Конова (секретар на Община Свищов), присъди първото място на Отбор 6. Отборът предложи идея за компактен часовник, който чрез биотокове и други способи измерва наличното и необходимото количество витамини в организма, напрежението, пулса, кръвното налягане и нивото на стрес, на който сме подложени. Освен че представи добре разработена маркетингова стратегия и анализ на характеристиките на продукта, отборът демонстрира много добри презентационни умения и отговори интелигентно и компетентно на всички въпроси на журито.

Второто място отиде за Отбор 10 „Имоби тийм”, който представи идея за имобилайзер върху ключ за автомобил, работещ с пръстови отпечатъци за отключване и запалване на автомобила и съчетан със специален ключодържател с GPS устройство, което дава възможност да намерите обратния път до мястото, където сте паркирали автомобила си в голяма непознат град. Отборът много добре обясни социалния ефект на своя продукт за ограничаване на кражбите на автомобили.

На трето място се класира Отбор 5 „Магеа”, който заложи на чаша с вграден реотан, който се захранва от литиево-йонна батерия и се зарежда от зарядно на слънчеви батерии. Използва се за поддържане на постоянна желана температура на съдържанието на чашата, като предимството на зарядното на слънчеви батерии е, че чашата може да се носи на излети в планината. Отборът също предложи интересна стратегия за продажби и популяризиране на продукта, използваща по оптимален начин самото естество на чашата за рекламни цели.

На четвърто място журито класира Отбор 15 за идеята CarTaxPayer за устройство, което осигурява плащането в срокове на всички задължения на шофьорите, а на пето място – Отбор 7 за идеята „Плюшкин” ООД за рециклиране на стари стоки от бита.

Петте отбора се класират за участие във финалния кръг на Националното състезание „Иновационен лагер 2010-2011”, който ще се проведе в София през февруари 2011 г. Там ще участват и отборите-победители в иновационните лагери в 14 училища, проведени в рамките на Световната седмица по предприемачество, както и ограничен брой индивидуални участници, избрани от Джуниър Ачийвмънт България след отговори на специален казус, който ще бъде обявен на уебсайта на ДАБ.Благодарим на всички, помогнали иновационните лагери да се случат в такъв мащаб в цялата страна! Без вашата енергия, желание и усърдна работа това нямаше да бъде възможно.

Очаквайте снимки в нашата галерия до няколко дни и кратък видео филм в следващите 2-3 седмици.По-долу публикуваме списък на първите пет отбора, както и презентациите им.

1 място - Отбор 6
Живко Василев (ДТГ „Д.Хадживасилев”, Свищов), Благой Благоев (НФСГ, София), Мартин Тошков (ПГ „Асен Златаров”, Видин), Виолета Михайлова (ПГТ „Васил Берон”, Велико Търново), Бетина Стоянова (СОУ „Пейо Яворов”, Плевен).

2 място – Отбор 10
Радина Рашкова (ПГТ „Васил Берон”, Велико Търново), Петър Петров (ДТГ „Д.Хадживасилев”, Свищов), Десислава Мончева (НФСГ, София), Сашко Иванов (ПГ „Асен Златаров”, Видин), Павлин Йорданов (СОУ „Стоян Заимов”, Плевен).

3 място – Отбор 5
Михаела Тодорова (СОУ „Пейо Яворов”, Плевен), Александра Матина (ПГТ „Васил Берон”, Велико Търново), Георги Георгиев (ПГ „Асен Златаров”, Видин), Ася Доганджийска (НФСГ, София), Елиза Василева (ДТГ „Д.Хадживасилев”, Свищов).

4 място – Отбор 15
Мирослава Илиева (Земеделска професионална гимназия, Сандански), Мария Пенчева (НФСГ, София), Стоян Нгуен (ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт, Казанлък), Симеон Попов (ПГ по хранителни технологии и техника, Пловдив), Даниел Карадачки (Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”).

5 място – Отбор 7
Йордан Йорданов (ДТГ „Д.Хадживасилев”, Свищов), Виктория Стефанова (НФСГ, София), Мартин Иванов (ПГ „Асен Златаров”, Видин), Десислава Куцарова (ПГТ „Васил Берон”, Велико Търново), Цветелина Симеонова (СОУ „Пейо Яворов”, Плевен).
Каталог: 2010
2010 -> Ноември, 2010 Г. Зад Кое е неизвестното число в равенството: (420 Х): 3=310 а) 55 б) 66 в) 85 г) 504 За
2010 -> Регионален инспекторат по образованието – бургас съюз на математиците в българия – секция бургас дванадесето състезание по математика
2010 -> Януари – 2010 тест зад Резултатът от пресмятане на израза А. В, където
2010 -> Библиографски опис на публикациите, свързани със славянските литератури в списание „Панорама” /1980 – 2011
2010 -> Специалисти от отдел кнос, Дирекция „Здравен Контрол при риокоз русе, извършиха проверки в обектите за съхранение и продажба на лекарствени продукти за хуманната медицина на територията на град Русе
2010 -> 7 клас отговори на теста
2010 -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
2010 -> Код на училище Име на училище


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница