Резюме Фирма "Sunny Days"страница1/3
Дата28.02.2018
Размер379.26 Kb.
#60432
ТипБизнес-план
  1   2   3Бизнес план

Салатен бар
Съдържание

Резюме 3


Бизнес идея 3

Резюме

Фирма “Sunny Days” ООД е новоучредено дружество, основано от трима съдружници, които имат добра квалификация и опит в сферата на услугите. Бизнес идеята на фирмата е отварянето на нов тип ресторант – салатен бар, в централната част на града, който ще предлага нов вид обслужване, храна и обстановка. Сферата, към която се насочва “Sunny Days” ООД е успешна за бизнес и конкурентно способна. Переспективата за развитие на фирмата залага на идеята да стане лидер не само в бързото хранене, която е основната сфера на обслужване, но и лидер в областта на ресторантьорските услуги в град Бургас. За откриване на ресторанта са необходими .. лева, 17 000 лева ще бъдат внесени от съдружниците, а за останалата част фирмата предвижда да кандидатства за отпускане на кредит. В бъдеще, средствата за разширяването и развитието на ресторанта се придвижда да бъдат инвестирани от печалбата на ресторанта. Спрямо икономическото състояние на града и доходите на домакинсвата смятаме, че разположението на ресторанта е на подходящо място не само за осигуряване на необходимата печалба, но и от гледна точка на задоволяването на потребностите на клиентите от бързо и качествено обслужване, наслаждавайките се на здравословна храна. Най-същественто, което обаче фирмата желае да посигне е достигането на едно по-високо ниво, с което да промени ежедневието на хората към по-добро, това по-високо ниво е не само обслужването и добре приготвената храна, а да накараме клиента да се чуства удовлетворен и да желае да ни посети отново, знаейки че ще получи винаги необходимото внимание и качество.


Бизнес идея

Ресторант “Sunny days” е разположен в централната част на град Бургас. Разполага с шейсет и две места. Идеята е ресторанта е да предложи на своите клиенти възможност за бързо и качествено хранене без да е нужно клиентите да губят време в изчакване тя да се приготви.

Ресторантът предлага възможност за настаняване, както на обикно-венни маси, така и на маси със сепарета, които създават чувство за уединение, което прави ресторанта ни годен за бизнес обеди и вечери. Заведението е подходящо за събиране на групи от приятели и идеялно място за семейни вечери. Тук клиентите ще могат да открият богат избор на ястия от традиционна и азиатската кухня, също така и ястия придобили популярност из целия свят. Майсторски приготвената храна е както вкусна, така и полезна. В ресторанта всеки клиент може да открие своя вкус на предпочитание.

Така ние не предлагаме на гостите си просто храна, а им осигуряваме възможност да се насладят на прекрасния вкус на блюдата без да е необходимо да изчакват за тяхното приготвяне. Главната ни цел за създаването на заведение от този тип е да разчупи представата на българина към еднотипната храна да създаде ново усещане за вкус, предлагайки им нови ястия и да им предложи нов начин за по-здравословно хранене. Същевременно храната, която те могат да опитат от богатия асортимент, ще им дава необходимата енергия, с която да продължат остатъка от деня си. Удобно, а същевременно интересно и много приятно за клиента е, че той сам може да подбере храната си, комбинирайки различните продукти по свой вкус. За целта клиентите могат да си избират между множество студени и топли ястия, продове, зеленчуци и десерти от разположения в средата салатен бар. За хората, които обичат да похапват повече, заведението предлага комбинирани менюта като заедно с това те също ще могат да използват салатения бар. Заведението разполага и с бар за напитки, където гостите биха могли сами да изберат съставките на своя коктейл, който ще се приготви пред тях от професионалист. Така ние предлагаме на клиентите не само добра храна и напитки, но и удоволствие от усещането, че те ще е хранят със стил.

Храненето на човек е една биологична нужда, като за повечето от тях това се е превърнало в рутина. Затова ние предлагаме да разчупим еднотипните стереотипи, да направим храненето за хората удоволствие и да им предложим нещо ново, което да носи удовлетворение за всички
Мисия

Поради новаторството в тази кухня ресторанта е на оживено място, за да може клиентите да опитат и да се уверят в удобството и възможността за бързо и качествено хранене. Заради липсата на този тип ресторанти се очаква начален интерес от клиентите, който след време ще им даде увереност за по-чести посещения.

В началото ресторантът ще бъде с по-малък капацитет, но след време очакваме развитие и интерес от страна на клиентите, което ще подпомогне за разширяването на самия рестотант и отварянето на други ресторанти от същия тип.
Цели

За 2010 година 1. През месец Януари наемане на помещение в центалната част на града, където се намират административни и бизнес сгради, както и много магазини. Местоположението му е в плюс, поради големия поток от хора.

 2. След наменето на помещение отново през месец Януари следва закупуване на кухненско оборудване.

 3. След пълно инсталиране на кухненското обзавеждане и почистване на на цялото помещение през месец Февруари следва закупуване на обзавеждането на ресторанта, оформление на интериьора придаващ екзотичност и същевременно уют на клиента.

 4. Месец Март Реклама – интересен външен вид, предизвикващ интерес от страна на клиентите. Реклама на видни места в голям район, за осведоменост на по-голям кръг от хора, раздаване на флаери.

 5. Налагане на пазара – да се спечели доверието на хората, да се покаже предлаганата услуга и да се утвърди сред хората. Създаване на клиенти, които ще имат голяма посещаемост чрез предоставянето им на карти за отстъпка или купони за безплатен обяд или вечеря.Това се очаква да стане към месец Юни паради новостта на този тип заведение.

 6. След добро опознаване на ресторанта от клиентите е запланувано разширяване на асортимента на предлаганите храни през месец Септември.

 7. Още при отваряне на ресторанта през месец Март е запланувано да се създадът условия за мотивиран и удовлетворен персонал.

През 2011 година целите са следните:

 1. През месец Януари на следващата година се очаква развитие чрез съвместна работа с други фирми като им се предлагат специални оферти за празници или бизнес съвещания и срещи.

 2. Отновое през месец Януари ще се изпратят оферти на чужди фирми с цел да се предлагат услуги на гости, които не са от странтата.

 3. При добра печалба, което ще доведе до ново инвестиране което се очаква през месец юнис цел увеличаване на капацитета, като се закупува допълнително оборудване и наема още персонал.

 4. През месец Декември е запланувано наемане на второ помещение за ресторант в Галерия Бургас.

Цели за 2012 година:

 1. През започващата 2012 при добър резултат от предните години през месец Февруари ще се направи изследване с цел да се намери друг подходящ град за наемане на помещения за отваряне на ресторанти с очаквания,че клиентите ще проявят интерес като се има предвид, че някои от жителите на този град вече ще са опитали опитали уникалните ястия на ресторанта намиращ се в град Бургас.

 2. До края на 2012 година фирмата планира да погаси взетия кредит. Погасяванто на кредита тази година се прави с цел да не се блокират големи суми от средства за предните години, които биха послужили за инвестиране и развитие на бизнеса.


Потребности, които удовлетворяваме с нашата услуга:

 1. Предлагане на нов стандарт за хранене, голям асортимент от ястия, както традиционни така и ястия, които не се предлагат или са рядкост за нашата страна.

 2. Спестяване на време от разглеждане на много листно меню, като на клиента се предлагат ястия в готов вид, от които той сам веднага може да избере.

 3. Добро разположение в оживен район с липса на подобни по качество заведения.

 4. Приемлива цена, която да дава чувство на клиента, че е получил повече за цената, която е платил.

 5. Обслужване с висок стандарт, с което клиента да се почувства добре дошъл отново.

 6. Възможност за клиентите , които обичат здравословното хранене да се хранят навън с приятели.


Правно-организационна структура

„Sunny Days”ООД е основана от трима съдружници. Правата и задълженията се определят от дяловите вноски, които всеки от тях притежава. Всеки един от съдружниците участва и в управлението на фирмата както следва:

– Венелин Николов Димитров – 40%, управител;

– Миглена Радостинова Иванова – 30%, счетоводител;

– Богомила Димитрова Малева – 30%.

В общия правилник и разпоредби всеки от съдружниците има следните права и задължения:

I. Права:

1. Имуществени:

– право на дивидент;

– право на ликвидационен дял при прекратяване на дружеството;

– право на печалба и на ликвидационен дял при реализиране на печалба.

2. Неимуществени:

– Управителни – право на гласуване на решенията, приемани на общото събрание съобразно дяловете си;

– Контролни – отменителни права по чл.74 или на защитно право по чл.71.

II. Задължения:

1. Имущуществени:

– за внасяне на стойността на поетия дял от капитала;

– за извършване на допълнителни парични вноски по чл.134 – Това е задължение за предоставяне на вътрешен заем на ООД.

2.Неимуществени:

– чл.126 ал. 3 т.1 – задължение да се оказва съдействие при осъществяване на имуществената дейност. Неизпълнението на това задължение е основание за изключване;

– да изпълнява решенията на общото събрание. Неспазването е основание за изключване;

– да не действа против интересите на дружеството. За съдружниците съществува задължение за лоялност към дружеството.

На учредително събрание на дружеството е взето решение за внасяне на следните вноски от всеки съдружник:

– Венелин Николов Димитров – 6800 лв;

– Миглена Радостинова Иванова –5100 лв;

– Богомила Димитрова Малева – 5100 лв.


Персонал

При започване на дейността фирма „Sunny Days” ООД се нуждае от квалифициран персонал. За избора, на който фирмата е обърнала голямо внимание и време. Подборът на добрия е персонал е много важен елемент, при добра структура на управление и иноваторска идея, персоналът е инструментът, който прави всичко да работи заедно. Фирмата e разпределила така работното време за работниците, че те да не се пренатоварват и да остават достатъчно мотивирани да извършват своята работа.

Характеристиката на сервитьорите – те ще се общо 4 на брой и двама сервитьори отговорници. Като разпределението на труда ще е следното ще работят на две смени по двама сервитьори с 12 часов работен ден, като два дена работят, два дена почиват. Сервитьора отговорник има същото работно време като другите сервитьори. Паради специфичния тип заведение, хората ще се обслужат сами през повечето време, работата на отговорник сервитьора е да приема поръчки за комбинираните менюта и да следи за работата на другите двама сервитьори, които са му подчинени, а тяхната работа главно е да отсервират освободените от клиентите прибори и да се отзовават при запитване на клиента и да изпълняват неговото желание. Преди да започнат работа всички сервитьори са преминали обучение осигурено от фирмата, което да обогати техните знания и да ги подготви за обслужване на клиента на едно по-високо ниво.

Общият брой на готвачите е осем. Те са по четирима готвачи на смяна с 12 часов работен ден и след него следващ почивен ден. От четиримата готвачи на смяна, единия ще бъде изнесен на отворената кухня, където директно ще приготвя ястия за клиентите. Всички готвачи са с висока квалификация и голям натрупан опит в чужди държави, с усет към вкуса и вида на ястията.

Барманите са двама на брой, по един на смяна, също с 12 часов работен ден последващ с почивен ден. Работата им е изключително лесна и приятна, тъй като напитките се приготвят лесно благодарение на модерното оборудване. Те също са преминали специално обучение направено от фирмата, като са им придадени някои тънкости как да приготвят и украсяват питиетата, така че клиента да остане изненадан.

Миячките са две на брой, по една на смяна, с 8 часов работен ден и почивка след него.

Хигиенистите са трима на брой с разделен дневен график, всеки един от тях има по една смяна на ден по 3 часа. Те са на работа всеки ден, но смените им позволяват, голямо свободно време. Трима човека всеки с по една смяна на ден от 3 часа.

Рецепционистите са двама на брой, по един на смяна 12 часов работен ден и почивка след него. Неговата работа е да посреща и изпраща клиентите. При посрещането, той им предлага най-подходящата маса, също така уведомява клиентите за специални промоции. При изпращането клиента заплаща своята смета при него, която след поръчката на клиента, сметката се предоставя от сервитьора, така клиента не е необходимо да губи време в чакане да плати, той просто взима касовата бележка и заплаща при своето напускане на заведението. Рецепциониста е учтив с приветлив вид и говорещ английски език, което е удобство и за чуждестранни клиенти.

Мениджър – мениджърът следи за работата на всички, които до тук изброихме, които са му преки подчинени. Той е само един и неговата работа главно се проявява в пиковете часове. Поради отговорността, която носи, той може да бъде повикан по всяко време. Мениджърът следи и за самото обслужване не на клиентите и дори при малко недоразумение е длъжен да се извини на клиента и да му предложи компенсация под формата на купон за безплатен обяд или вечеря. Мениджърът е подчинен само на тримата съдружници създали фирмата и той отговаря лично пред тях. Мениджърската работа е отговорна и динамична, но също така доста интересна. За този пост е избран човек с предишен опит, високо образование и култура, владеещ няколко езика. При необходимост, мениджъра също приема поръчки от клиентите при VIP гости или при групи чужденци, помагайки им в техния избор.
Представяне на продукта

Заведението ще работи от 10 до 22 часа без почивен ден. Ресторантът ще бъде на закрито с обща полщ 300 м2, разпределени съответно: • търговска площ 225 м2;

 • кухня 53.75 м2;

 • сервизни помещения 15 м2;

 • офис 6.25 м2.

Салатения бар разполага с 62 места, разпределени по следния начин:

 • 8 маси с по 4 места;

 • 2 маси с по 3 места;

 • 4 маси с по 6 места.

Предимството, което притежава салатен бар е в това, че предлага голям асотримент от ястия, които вече са проготвени и няма нужда клиентите да губят време в разлистване на дебело меню. Салатения бар предлага обедно комбинирано меню, което ще включва специалитета на деня, както и ползването на салатения бар. Ресторанта ще предлага и такова за вечеря. Салатения бар ще разполага с разнообразна кухня, която ще допадне на всеки вкус и ще даде възможност да опитате нещо ново.

С наемането на квалифицирани готвачи с умения в различни типове кухни, храната ще бъде както вкусна, така и полезна. Предлаганата храна е подхидяша, както за тези, които пазят диета, така и тези, които обичат да си похапват повече. Ресторанта ще предлага както традиционна кухня, така и ястия от азиатската кухня и ястия придобили популярност из целия свят.

След влизането си в ресторанта клиента ще бъде посрещнат от човек, който седи зад рецепция, където също може да се направи резервация на място или по телефона. Рецепциониста ще попита гостите от маса с колко места се нуждаят и ще избере подходща такава. След това клинетите биват придружени от сервитьорката до съответната маса. Клиентът ще получи меню от където може да избере от обедните или вечерни специалитети, като към цената на специалитета влиза ползването на салатения бар. Така, че клиентът има възможност да избере както специалитет, така и само услугата салатен бар. При ползването на салатения бар клиентът се самообслужва, като се следи на масата му да не се натрупват празни чинии, които се отсервират. Масата разполага с бутон, с който може да повика сервитьорката и да подаде допълнителна поръчка или да писка сметката. Сметката се засплаща при напускане на заведението при входа. Салатания бар се заплаща на човек, като всеки има право на престой до 4 часа.
Меню

Двете маси на салатения бар са подредени красиво и удобно за клиентите. Те разполагат със следните групи храни:Супи – Те са в големи супници, с прозрачни капаци за по-голямо удобство на клиента. Те се поддържат в подходяща за консумация температура. Около тях клиентите могат да намерят както допълнителни подправки, така и кротони и други продукти, които биха обогатили вкуса на супата. Супите, които предлагаме са следните:

 • пилешка супа – добре позната на всички, но в комбинация със свежи подправки;

 • зеленчукова супа – микс от зеленчуци, подправени със свежи подправки, придаващи пъстър цвят и вкус на супата;

 • Крем супи – зависимост от деня и часа тя може да бъде крем супа от картофи, като към добре познатите ни картофи се прибави и от специален сорт картофи, така наречения сладък картоф, които прави супата различна от обикновената крем супа. Другия вид крем супа е от специален сорт тиква, характерно за тази супа е, че е с плътна консистенция и , с мек и приятен вкус.

Готови салати:

 • Сицлиански тип салата приготвена с италианска паста;

 • Спаначена салата подправена с боровинки;

 • Салата от три вида фасул подправена с мексикански сос;

 • Салата с риба и италианска паста;

 • Салата с дванадесет вида сирена;

 • Плодова салата – комбинация от ягоди и банан и тъмен шоколод.

 • Освен готовите салати на масата са разположени и голяма разновидност от плодове, зеленчуци и различни добавки за салатите, които клиентите могат да комбинират сами и да създадат желаната от тях салата. Например домати, краставици, маруля, парченца бекон, зелени пиперки, черни маслини (без костилка и нарязани), синьо сирене,сброколи, моркови, сирене Чедър, чери домати, сварени и нарязани яйца, грозде, сварен на пара зелен фасул, зелен лук, меден пъпеш, три вида гъби, сирене Пармезан, грах, ананас, червени репички, червено зеле, червен лук, микс от лятна маруля, микс от маруля айсберг, ягоди, слънчогледови семена, пуешка шунка, диня и други.

 • След като клиентът е избрал продуктите за салата си, той може да я овкуси с избран от него сос. Те са специално разработени от майстор готвач и ще предадат на салтата уникален вкус:

 • Смес от балсамов оцет и зехтин;

 • Дресинг „100 Острова” – букет от подправки и билки от цял свят;

 • Дресинг от сирена – смесица от най-добрите сирена. Гъста паста, предимно за зелени салати;

 • Дресинг от горчица и мед – доказал се по цял свят салатен сос със специфичен вкус, който може да се комбинира с всеки вид салата. Този сос е с голям брой почитатели във всички страни.

Полезна и доста вкусна е морската храна. Асортимента, който ресторант предлага е сьомга на скара, пушена сьомга, бяла риба, скариди (варени и поставени върху лед овкусени само с лимон), пържени скариди, панирани калмари, стриди.

Ястия от пиле приготвени, както по познати рецепти, така и по рецепти непознати за българската кухня, а именно пиле на грил (разпределено на порции), пиле с лимонова билка, пилешки гърди с чаена билка.

Ресторанта предлага предага и специалитети, наричани комбинирано меню и включват и ползването на салатения бар. Това са:


 • Стек “Rib Eye” – крехко и сочно телешко месо, подправено и изпечено до съвършенство, което може да се сервира с канапе от пикантен ориз или пюре от сладък картоф залят със сметана. Съдържа 948.6 калории, само 68 грама мазнини и 36% желязо;

 • Стек „Porterhouse” – всъщност това са два стека, единия е крехко и силно ароматно свинско филе, другия е от телешко месо, сочен и овкусен по нюйоркска рецепта. Един доста добър избор. Калории 1363.3, мазнини 80 грама, богат на желязо 57%;

 • Стек „Hibachi Chicken”- много лека и вкусна комбинация. Два броя пилешки гърди залети със сос хибачи поднесени върху канапе от ориз. Калории 456.6, мазнини 18.8 грама, съдържа витамин C и витамин А;

 • Стек “Malibu Chicken”- дълбоко изпържени пилешко месо, което се покрива със шунка и се залива с разтопено швейцарско сирене и отделно в сосиера се поднася сос малибу. Калории 625.3, мазнини 86 грама.

За да се насладят напълно от избраните си ястия, клиентите могат да и да избират и от различните предлагани напитки, които са с ниско съдържание на захар, и спомагат за по бързо храносмилане – зелен студен чай, студен чай от плодове, вина ниско алкохолни, но със силен аромат и вкус, прясно изцеден сок от плод по избор на клиента, висококачествени ниско алкохолни напитки.

И за завършък предлагаme десерти, които са леки и лесни за консумация дори и след обилно похапване: • Палачинки – приготвят се пред клиента и с тяхна по избор заливка;

 • Сладолед – приготвен от висококачествено кисело мляко без излишни мазнини и захари. С различни аромати;

 • Чийз кейк – много лек с боровинкова или ягодова заливка;

 • Пресни плодове – подбират се в зависимост от сезона, като се вклюват и по-екзотични плодове;


Анализ на пазара

Бургас е важен промишлен, търговски, транспортен и туристически център. Някои от производствата са единствени или определящи за страната, като тъмни и светли нефтопродукти, химически влакна, пластмаси и други химически изделия; корабостроене, вентилационна и пречиствателна техника, товарно вагоностроене, рибопреработвателна промишленост. Икономиката има разнообразен характер, което прави региона икономически лидер и важен център за развитието на областта в радиус 150 км.

Бургаска Община се отличава с високото си ниво на индустриализация. Промишлеността е основният клон, на който се пада 86.2% от производството, използва 81.9% от дълготрайните активи и 50,6% от заетите хора в материалното производство, което се дължи на нефтохимическото производство. Главните структуроопределящи отрасли са химическата и нефтопреработващата промишленост хранително-вкусовата, електротехническата и електронна промишленост, както и машиностроене и металообработване.

На територията на Община Бургас са регистрирани 19 295 фирми. Фирмите в частния сектор се разпределят главно в следните отрасли: индустрия, строителство, транспорт, търговия. По икономически потенциал общината заема второ място сред българските общини. Делът на безработицата e 1.62 % при 6.9 % за страната за 2007 г.

В следствие на високата идустриализация и развитие на промишлеността се увеличава броя на заетите в град Бургас. По-големият процент заети лица предполага, че голям брой от домакинствата разпологат с по-високи доходи, което предразполага по-голяма склоност към потребление. Следователно хората ще са по-склонни да разходват по-голяма част от своят доход. Град Бургас е добре развит с нисък процент на безработица, по-голямата част от хората са заети и получават месечен доход, което предразполага хората да удовлетворяват по-голяма част от свойте нужди, а една от най-важните човешки нужди е храната. Все по-голяма част от хората започват да се хранят навън или да поръчват готова храна поради натоваренто си ежедневие.

Спрямо статистическите изследвания направени на база доходите на домакинствата за периода от 1999 до 2008 година се наблюдава значително повишаване на доходите, като през 1999г. те са били 4416 лв и са се повишили до 9297 лв през 2008г (виж таблица 1 и диаграма 1). Съответно домакинсвата имат възможност да правят по-големи разходи, за да се хранят навън.


Таблица 1

Диаграма 1


През 1999г. разходите правени от доманиствата за ресторанти са 0,95% от общия размер на разходите на домакинствата. През 2000г. този процент се отличава с най-голям ръст от 1,05 %. През 2001г. се наблюдава спад 0,79%, който продължава и през 2002г. – 0,50%. През 2003г. отново имаме покачване – 0,65%, последвано от спад през 2004г. – 0,58%. Същият процес се наблюдава и през следващите 2 години, покачване през 2005г. – 0,74% и спад през 2006г. – 0,63%. За периода от 2007 до 2009 година се наблюдава покачване съответно 0,69%; 0,83% и 0,97%. Тези промени в общия размер на разходите на домакинстата и разходите, които правят доманствата за посещения на ресторанти сме показали в таблица 2.

От наблюдаването на тези показатели очакваме, че домакинствата през следващите години ще правят повече разходи за посещения на ресторанти.


Таблица 2


Каталог: 2014
2014 -> Закон за правната помощ Обн., Дв, бр. 79 от 04. 10. 2005 г.; изм., бр. 105 от 2005 г., бр. 17 от 2006 г., бр. 30 от 2006 г.; изм и доп., б
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> П р а в и л а за провеждане на 68-ми Национален и Международен Туристически Поход "По пътя на Ботевата чета" Козлодуй Околчица" 27 май 2 юни 2014 година I. Цел и задачи
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии
2014 -> Рекламна оферта за Избори за народни представители 2014
2014 -> Дебелината на армираната изравнителна циментова замазка /позиция 3/ е 4 см


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница