Резюме: в доклада са представени предимствата от използване на система за отдалечен достъп в учебния процес. Също така са разгледани особеностите за изграждане на такава системаДата27.04.2017
Размер52.94 Kb.
#20072
ТипДоклад

ГОДИШНИК НА ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА, 2007 г.


ИЗПОЛЗВАНЕ НА ОТДАЛЕЧЕН ДОСТЪП В УЧЕБНИЯ ПРОЦЕС
Александър Веселинов Петров*

*Технически университет - Варна
Резюме: В доклада са представени предимствата от използване на система за отдалечен достъп в учебния процес. Също така са разгледани особеностите за изграждане на такава система.
Ключови думи: Отдалечен достъп, Citrix, Presentation Server
В традиционната локална компютърна мрежа (LAN) компютрите се свързват към мрежата чрез кабел или чрез радио връзка. Но всеки тип кабел, както и всяка радио линия, има ограничение по отношение на разстоянието, което сигналът може да измине без значително затихване. Решенията за отдалечен достъп позволяват на потребителите да установят връзка към дадена мрежа и да изпълняват задачи по такъв начин, както ако са свързани директно в нея – дори когато са на хиляди километри. В резултат на това отдалеченият компютър става част от локалната мрежа, макар и само за времето на връзка. Единствена практическа разлика между локалната мрежа и свързването на отдалечен компютър посредством отдалечения достъп е, че при отдалечения достъп се наблюдава значително забавяне при комуникациите между работните станции[3].

Отдалеченият достъп става все по-важен с нарастване мобилността на потребителите на мрежите и разрастването на бизнеса на организациите до множество места, или отварянето на техните ресурси за избрани външни партньори без предоставяне на свободен достъп до тях [1,3].

Някои популярни приложения на отдалечения достъп са следните:


  • Свързване на офиси и филиали.

  • Осигуряване на служителите средства за свързване към мрежата след фиксираното работно време.

  • Предоставяне на служителите възможност за голяма мобилност – т.е. те могат да работят от вкъщи в част от работното време или през цялото работно време.

  • Възможност за служителите, които са на път (например пътуващите търговци или ръководителите по време на бизнес пътувания), да се свързват към корпоративната мрежа.

  • Осигуряване на достъп до избрани мрежови ресурси за клиенти или партньори на компанията.

Типична връзка за отдалечен достъп може да се осъществи по телефонната линия с модем, DSL, ISDN или някоя от другите телекомуникационни достъпи. Отдалеченият достъп може да бъде постигнат също и по безжичен път или по кабелните връзки на кабелните телевизионни оператори.

Отдалечения достъп позволява да се разширява обхвата на мрежата отвъд физическите граници на кабелната или радио мрежа. Необходим е само сървър за отдалечен достъп, който се инсталира за приемане на входящите клиентски връзки, и клиент за отдалечен софтуер, който да се обърне към сървъра. Подразбира се, че компютрите трябва да използват един и същи протокол.

В днешно време, с бурното развитие на технологиите, и най-вече на глобалната мрежа Интернет, понятието отдалечен достъп придобива малко по-широко значение. Вече почти няма значение каква точно е физическата връзка с локалната мрежа. Връзката става през Интернет без оглед на начина на достъп до него, като изброените телефонна линия, през друга локална мрежа, безжично и т.н.. За целта се използват различни технологии, например VPN (виртуални частни мрежи).

Съществуват редица трудности да се присъедини даден компютър към определена мрежа. Необходимо е да има възможност за контролирано споделяне на ресурси. Например такова споделяне е предоставянето за ползване на дадено софтуерно приложение или така наречената “Виртуализация на приложенията”. За потребителя това е изцяло прозрачен процес, и за него изглежда, че приложенията се изпълняват на неговия компютър. В действителност цялата обработка на информацията се извършва на сървъра, от инсталираните на него приложения. До потребителя достига само интерфейса на приложението, т.е. графичното представяне на процеса, така както би изглеждало, ако приложението наистина се стартира на компютъра на потребителя.

Съществуват няколко начина за изграждане на система за предоставяне на услугите отдалечен достъп и виртуализация на приложенията. Единият е от тях чрез използване на отделни модули – модули за изграждане на самата връзка, като това най-често е VPN, модули за криптиране на връзката, модули за защита от мрежови атаки, модули за определяне правата на потребители и много други, в зависимост от конкретните нужди. Също така може да има нужда и от преработване на голяма част от приложенията, ако те са предвидени за работа в подобен режим.

Другият начин е използването на интегрирани системи за отдалечен достъп и виртуализация. Такъв продукт е пакетът Citrix Access Suite на американската компания Citrix [1]. Той служи за надстройка на операционната система и включва три основни части:  • Presentation Server, известен и като Meta Frame – софтуер за виртуализация на приложенията

  • Access Gateway – софтуер за изграждане, поддържане и защита на връзката

  • Password Manager – софтуер за определяне правата на потребителите

Citrix Access Suite е разработен в няколко версии – за всички версии на мрежово ориентираните операционни системи на Microsoft: Windows NT, Windows 2000 и Windows 2003, както и за UNIX.

Citrix Access Suite поддържа мултисървърна работа, което позволява изграждането на неограничени по размер и брой ферми, способни да обработват големи обеми от информация и обслужват голям брой потребителите. Фермата е логическото обединение на сървъри с инсталиран Presentation Server в мрежата на дадена компания или университет.

Citrix Access Suite разполага с клиенти, за връзка през локална мрежа, разработени за множество операционни системи и устройства – PC независимо дали операционната система е Windows или UNIX/Linux производна, MAC и мобилни устройства с Windows Mobile. Също така разполага и с web базиран интерфейс, който позволява достъп до предлаганите услуги през web browser, поддържащ Java, от всяка точка на света. Единственото условие е наличието на връзка с Интернет.

Въз основа на договор между СЕМА България ООД и Технически университет – гр. Варна на един от сървърите на катедра “Съобщителна техника” бяха инсталирани Windows 2003 и Citrix Presentation Server [1,2]. Бяха инсталирани и споделени за използване и следните приложения:Списъкът с инсталирани приложения може да бъде разширяван, като единственото условие за това е достатъчно високопроизводителен сървър.

Целта бе да се провери приложимостта на Citrix Access Suite в процеса на обучение чрез симулация на такъв.

Бяха създадени няколко потребителя, разделени в групи в зависимост от предоставените им права. Бяха въведени ограничения за част от потребителите да използват някои от предоставените материали.

Подготовката на системата започна през месец ноември 2006. Тестове бяха извършени през месец декември 2006 година.

При направените тестове за потребителите не възникна трудност да свикнат със системата и да я използват пълноценно. За потребителите всичко изглежда все едно всичко е инсталирано локално.

Използваният сървър без проблем се справяше едновременна работа на 12 потребителя, като може да се обслужват и още.

Поради ограничения тестов период по-подробни изследвания не можаха да бъдат направени, но тези тестове могат да бъдат продължени за събиране на по-подробни данни.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Потребителите не срещаха трудности при направените тестове и представянето на системата беше според очакванията.

При желание от страна на ръководството на университета тази система може да обхване целия университет за предоставяне на услуги на работещите и учещите в него. Citrix Access Suite може да бъде използван например за изграждане на система за дистанционно обучение на студенти или за предоставяне на ресурси на други университети при общи научни разработки.ЛИТЕРАТУРА
[1] http://www.citrix.com

[2] http://www.microsoft.com

[3] http://www.cisco.com

[4] Компютърни мрежи, Шиндър, Д., Софтпрес 2003

Каталог: tu-varnascience -> images -> stories -> studentska sesiq tom1
studentska sesiq tom1 -> Зависимости между питагоровите тройки и степените на простите числа
studentska sesiq tom1 -> Приложение на comsol multiphysics при анализ на полета в електротехнически устройства
studentska sesiq tom1 -> Blu-ray disc наследникът на dvd
studentska sesiq tom1 -> Система за микроконтролерно управление на линеен оптичен сензор tsl1406R
studentska sesiq tom1 -> Устройства за изследване на променливотокова верига с последователно и паралелно свързани резистор, бобина и кондензатор
studentska sesiq tom1 -> Проект на софтуерен продукт за предаване на данни и глас между компютърни мрежи зад мрежов преобразувател на адреси (nat)
studentska sesiq tom1 -> Многоядрени процесори десислава Розенова Денкова нву “Васил Левски”, факултет „Артилерия, пво и кис”
studentska sesiq tom1 -> Система за предаване на данни rds мария Костадинова нву „Васил Левски”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница