Рибено масло или ленено масло – каква е разликата?Дата11.01.2018
Размер99.82 Kb.
#42839
Рибено масло или ленено масло – каква е разликата?
Много хора възприемат лененото масло като заместител на рибеното масло, и за много от тях Омега-3 е просто Омега-3, без да имат представа, че това са различни мастни киселини, под общото наименование Омега-3.

Омега-3 от лененото масло не е същото като Омега-3 от рибеното масло. Лененото масло е богато на Омега-3 алфа-линоленова киселина (АЛК), докато рибеното масло съдържа големи количества от две други Oмега-3 мастни киселини-АПК (EPA) и ДХК (DHA). Всяка от тези Oмега-3 мастни киселини изпълнява различни функции.


Има два природни източника на Омега-3. Едните идват от морските животни, а другите от растенията. Тези, които идват от морските животни са дълговерижните АПК (айкозапентаенова киселина) и ДХК (докозахексанова киселина). АПК (EPA) намалява възпалението, предпазва от сърдечни и бъбречни заболявания, ревматоиден

артрит, псориазис и екзема, астма и много други, докато ДХК (DHA) е необходима за правилното функциониране на човешкия мозък – нещо изключително важно. Омега-3, която идва от растенията, е така наречената Алфа-линоленова киселина (АЛК), и се намира в големи количества в лена, орехите и др., и която след попадне в човешкото тяло, се преобразува в ДХК и АПК, което води до главния въпрос:


Каква е разликата между лененото масло и рибеното масло ?
Както вече споменахме, не всички Омега-3 мастни киселини са равностойни. Единствено дълговерижните омега-3 оказват максимално въздействие върху баланса в нивата на Айказаноидите- най-мощните хормони, които засягат почти всички системи в тялото. И за да бъдем по-точни- АПК влияе десет пъти по-силно върху намаляване производството на „лошите“ айказаноиди, отколкото АЛК.
Лененото масло е доста популярно, защото е евтино, идва от растение и има много Омега-3, но… съдържа късоверижната форма на Омега-3 алфа-линоленовата киселина (AЛК), която няма особени противовъзпалителни качества. След като се убедите колко е трудно за човешкото тяло да преобразува Омега-3 от лененото масло в Омега-3, която е в рибеното масло, ще разберете защо рибеното масло води в класацията.
Проблемът с лененото масло !
Алфа-линоленовата киселина, която се намира и в други растения освен лена, има потенциала да се преобразува от късоверижна в дълговерижна форма на Омега-3, но това изисква изключително сложна поредица от биохимични реакции. И в крайна сметка от този невероятно дълъг и труден процес се получават много ниски

концентрации на ДХК и АПК. т.е новополучените Омега-3 толкова са намалели , че практически не се брои.


На теория, ако консумирате достатъчно АЛК, би трябвало да произведете повече от достатъчни количества от ДХК, но това е само на теория. За съжаление, историята е доста е по различна. Растителните Омега-3 трябва да минат през половин дузина стъпки в тялото, преди да бъдат превърнати в дълговерижни Омега-3, и следователно, приемът на готовата вече форма от рибено масло е най-лесният вариант.
От молекулярна гледна точка, причината да е толкова трудно за човешкото тяло да преобразува алфа-линоленовата киселина в ДХК е, че се изискват някои ензими, известни като дезатураза, т.е AЛК трябва да използва два пъти специфичен ензим делта-6-дезатураза (D6D), за да се преобразува в ДХК. И тук се крие основният проблем- алфа-линоленовата киселина има склонността да намалява дейността на този необходим ензим. Може да се каже, че АЛК е биологичният еквивалент на аспирина - като ограничава активността на ензима делта 6 де-затураза, тя възпира производството както на „добри“, така и на „лоши“ айказаноиди.
В допълнение, изследванията потвърждават, че с напредване на възрастта, активността на този ензим намалява в човешкото тяло. Момичетата в тийнейджърска възраст успяват да преобразуват само 20% от Омега-3 които са в лененото семе в АПК и ДХК. Ако вече не сте момиче- тийнейджър, или ако сте момче или мъж, късметът няма да е много на ваша страна – само от 5 до 10% АЛК се преобразува в АПК и ДХК.
Ако сте бременна, бебето ви отчайващо се нуждае от ДХК (DHA) за правилното развитието на мозъка и очите, а ленено масло няма как да ви снабди с необходимото количество по време на бременност.
Възрастните хора са почти неспособни да конвертират АЛК в ДХК, а някои хора просто нямат необходимите ензими, за да се извърши това преобразуване, като за тях приема на ленено масло напълно се обезсмисля. Все пак известни количества от алфа-линоленовата киселина се преобразуват в дълговерижни Омега-3, но това е

много неефективен процес, ако се съди по по-ниските нива на тези мастни киселини в кръвта на вегетарианците. С други думи, ще ви трябват около 30 грама АЛК, за да си набавите само 1 грам АПК и 0,1 грам ДХК. Останалата част се изгаря от тялото ви, или се натрупва под формата на излишни мазнини, тъй като приетите калории от лененото семе ще са около 300-400, докато от рибеното масло ще са само около 30 или 40 калории.


Друга причина , рибеното масло да е предпочитано пред лененото, е фактът, че прекалената консумация на АЛК от лененото семе, лененото олио и орехите, намалява производството на гамалиноленовата киселина (ГЛК), която е градивните блокчета на „добрите“ айказаноиди.
В същото време ще трябва да се стараете и да премахнете колкото се може повече наличието на Омега-6 мастните киселини от храните които консумирате, за да може да увеличите съотношението Омега-3/Омега-6 мастни киселини. Но и това ще се окаже трудна задача, тъй като ленът е богат на Омега – 6 (линолова киселина). И понеже ще ви трябват високи дози ленено масло, за да се сдобиете с нужното количество АПК и ДХК – това ще доведе до другия проблем- не бива да се прекалява с дозите на лененото масло, тъй като съдържа цианид и предозирането може да доведе до натравяне, а също и да понижи нивото на тестостерон в организма.

Предозирането на дълговерижните Омега-3 е много рядко явление, и не може да се каже, че е проблем, докато многото Омега-6 наистина може да се превърне в проблем, тъй като повечето хора консумират от 20 до 60 пъти повече Омега-6, отколкото Омега-3. И като се има предвид, че трябва да се спазва определено съотношение в баланса на Омега-3 и Омега-6, с лененото семе това много трудно може да се постигне.


Нека да погледнем някой етикети на ленено масло:
Интересно, защо пише само Омега-3 ? Тъй като лененото масло основно е известно с наличието на висок процент Омега-3, хората които дори не знаят, че Омега-3 са в множествено число, посягат към него основно с тази цел-да си набавят Омега-3, за да се възползват от здравословните облаги, за които се тръби на всякъде и това за тях е най-доброто попадение, евтино и полезно!
Нека да погледнем и друг етикет, на друг по-съвестен производител:
Тук вече е по-добре, посочено е съдържанието на Омега-3-Алфа-линоленова киселина, но колкото и да търсите, няма да намерите етикет на ленено масло, който да съдържа Омега-3 ДХК (докозахексанова киселина) и АПК (айкозапентаенова киселина). А нашата основна и единствена цел е да се сдобием точно с тези две вълшебни мастни киселини, защото именно те са тези, които ни дават най- здравословните ползи, а не алфа-линоленовата киселина (АЛК). Те просто не съществуват в лененото масло, но за сметка на това са в изобилие в рибеното

масло.
И така, повечето от здравословните чудеса които правят АПК и ДХК носят името Омега-3, същото име, с което се слави и лененото масло. И след като АПК и ДХК правят чудеса с нас, лененото семе идеално се възползва от това, че носи същата „фамилия“-Омега-3, като му се присъждат заслугите на АПК и ДХК.Кои са допълнителните фактори, които затрудняват преобразуването на Алфа-линоленова киселина в АПК и ДХК?
Повечето хора не могат да се възползват от ленено масло поради следните причини:

• Транс-мазнините, намиращи се в чипса, бисквитите, тортите, маргарина и други преработени храни спират тялото от превръщането на AЛК в АПК. Доказано е, че високият прием на наситени мазнини, транс-мазнини, може да има пагубен ефект върху ролята на десатураза делта-6. В резултат се понижава синтеза на дълговерижни мастни киселини.

• Приемът на твърде много Омега-6 от различни видове олио също може да сложи спирачка на това преобразуване. Повечето хора приемат чрез храната около 20 пъти повече Омега-6 от необходимото за организма.

• Приемът на захар, бонбони,кофеин и особено пиенето на алкохол може да попречи на тялото да използва правилно маслото от ленено семе.

• Ако сте диабетик, или имате високо кръвно налягане или сте с наднормено тегло- това също пречи на синтеза на дълговерижните мастни киселини.

• Същото се отнася и за мъжете или жени които вече не са в тийнейджърска възраст, тогава тялото може да използва лененото масло с големи затруднения.


И така, защо всички тези неща влияят на ползите от ленено масло?
Това е така, защото са нужни до 7 сложни ензимни стъпки за да може АЛК да се пробразува в използваемите АПК и ДХК. Защо да принуждавате тялото си да прави всичко това, и то без гаранция за успех, когато рибено то масло директно ни предоставя използваеми Омега-3?
Странични ефекти на високо пречистеното рибеното масло и лененото семе :
Следващата точка по въпроса е за страничните ефекти. Ако започнем да ги изброяваме, лененото масло определено ще спечели с по-голяма цифра, докато рибеното масло има само два странични ефекта – единият са токсините- но трябва да „натъртим“, че това се отнася само за евтиното и с ниско качество рибено масло, и другият страничен ефект е, че ставате по-умни.
Нивото на токсини в някои риби, (подчертаваме риби, не рибено масло) може да бъде толкова високо, че консумацията им дори не се препоръчва на бременни жени и деца, което отново ни връща към предните теми- високите добавки на качествено, високо пречистено рибено масло, които са без замърсители, и са идеалното

решение, благодарение на високите технологии, които ни доставят едно напълно безвредно рибено масло.


Приемът на ултра-пречистено рибено масло по време на бременност е изключително необходим. И обратно към лененото масло- според докладите на Медицинския център в Питсбъргския универистет (а и много други научни изследвания)-бременни жени трябва да стоят далеч от ленено масло, тъй като може да повлияе на естрогена и

други хормони, както и да промени развитието на репродуктивни органи в бебето.


Друга малка точка в дебата за рибено масло или ленено масло е, че лененото масло не трябва да минава през топлинна обработка, тъй като образува свои токсини. Така че, ако искате да го ползвате в храна, не го гответе, а го добавяйте към студени храни, или които са минали вече топлинната обработка! Неприятното е, че много производители на ленено масло използват топлина, за да подготвят лененото масло. Само студено пресованото и нерафинираното ленено масло са добри за консумация. Също така, някои ленени масла гранясват след известно време, така че внимавайте при избора си, и поглеждайте срока на годност.
Какво казват учени и доктори относно сравнението на рибеното масло с лененото семе ?
Има доста публикувани научни статии за продуктите от лен, т.е алфа-линоленовата киселина (AЛК) Ето няколко цитата от експерти:

• Columbia University Department of Pediatrics (Колумбийския университет, Катедра по педиатрия): “AЛК няма или има много слаб благотворен ефект върху намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.”

• British Journal Atherosclerosis (Британски журнал-артеросклероза): “Рибеното масло, предизвиква предсказуеми промени в риска от сърдечно-съдови заболявания, но такива не са забелязани от АЛК от Лененото масло.” – Том 181, брой 1, юли 2005 г., стр. 115-124

• New England Medical Center: “Данните сочат, че увеличената консумация на Омега-3 от риба или рибно масло, а не на алфа-линоленова киселина (лен), намалява процентите на смъртност предизвикана от сърдечни заболявания и инсулт“.

• Cornell University: “Проучванията като цяло сочат, че цялото преобразуване в тялото от АЛК към ДХК (DHA) е под 5% при хората.” – Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002 Mar; 5(2): 127-32.

• Hoffmann-Roche: “Преобразуването е около 6% за АПК (EPA) и 3,8% за ДХК (DHA). С диета, богата на Омега-6, преобразуването се намалява допълнително от 40 до 50% “- Int J Vitam Nutr Res. 1998 г.; 68 (3): 159-73.

• British cardiology journal Atherosclerosis: “Лица, които са приемали рибено масло в период от няколко седмици, като добавка към високата им омега-6 диета, имат много по-високи нива на АПК и ДХК в техните клетъчни мембрани, отколкото тези, които са приемали масло от ленено семе.”

• University of Guelph (Университета на Гуелф) : „Тридесет възрастни с диагноза-ADHD (Дефицит на вниманието и хиперактивност) бяха подложени на прием на зехтин, ленено масло и рибено масло в период от 12 седмици, с цел повишаване на нивата на АПК и ДХК. Данните показват, че дозите рибено масло са за предпочитане пред високите дози на ленено масло “- Reprod Nutr Dev. 2005 г. SEP-Oct 45, (5): 549-58.

• Columbia University Department of Pediatrics (Колумбийския университет, Катедра по педиатрия): Алфа линоленовата киселина е далеч по-малко ефективна при предизвикването на биологични ефекти, поради неефективното й преобразуване в АПК и ДХК в човешкото тяло. Това показва, че максималните ефекти на Омега-3 зависят от доставката на АПК и ДХК, а не от AЛК (алфа-линоленовата киселина.)
Всичко това обаче не означава, че лененото масло не е полезно – напротив, не ни разбирайте погрешно. Ленът има други, изключително полезни свойства. Тялото ви се нуждае и от известно количество АЛК, която е необходима за производството на някои про-възпалителни хормони. Разликата е, че два или три приема на седмица са предостатъчни, докато АПК и ДХК (DHA и EPA) трябва да се приемат ежедневно.

Главният въпрос тук е, че ако основната ви цел е да си набавите необходимите количества АПК и ДХК от лененото масло – няма да успеете да се справите с тази задача, но можете да се възползвате от другите здравословни качества, които притежава:

• Лененото семе е чудесен естествен лаксатив, тъй като е добър източник на влакнини (фибри), спомагащи за правилното функциониране на храносмилателната система. Всеизвестно е, че консумацията на фибри в комбинация с много течности е най-ефективното средство за страдащите от запек.

• Обвивката на лененото семе е най- богатия източник на изключително ценните лигнани – подобни на женския хормон естроген, толкова подобни, че в действителност се конкурират с естрогена за участието в определени химични реакции, и така тези хормоно-балансиращи лигнани помагат за стабилизирането на женското естроген-прогестерон съотношение.• Лигнаните имат и антиоксидантно действие като намаляват действието на свободните радикали, както и антиканцерогенно действие, като забавят или спрат растежа на ракови клетки в организма, и по този начин играят важна роля в борбата срещу рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата.Според някой източници лигнаните имат антибактериални, антигъбични и антивирусни свойства. И така, и двата продукта си имат своите полезни свойства, но ако целта ви е да се сдобиете с чудотворните дълговерижни Омега-3, тогава трябва да се обърнете се към рибеното масло.
Каталог: wp-content -> uploads -> 2013
2013 -> Временно класиране „В”-1” рг мъже – Югоизточна България
2013 -> Конкурс за заемане на академичната длъжност „Доцент в професионално направление Растителна защита; научна специалност Растителна защита
2013 -> 1. Нужда от антитерористични мерки Тероризъм и световната икономика
2013 -> Днес университетът е мястото, в което паметта се предава
2013 -> Програма за развитие на туризма в община елхово за 2013 г
2013 -> Йордан колев ангел узунов
2013 -> 163 оу „ Ч. Храбър в топ 30 на столичните училища според резултатите от националното външно оценяване
2013 -> Гр. Казанлък Сугласувал: Утвърдил
2013 -> Подаване на справка-декларация по чл. 116 От закона за туризма за броя на реализираните нощувки в местата за настаняване


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница