Рискови фактори на тютюнопушенетоДата22.07.2016
Размер81.34 Kb.
#141
РИСКОВИ ФАКТОРИ НА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

  Тютюнопушенето се превърна в световна епидемия. Само през ХХ век в света са регистрирани 100 милиона смъртни случаи вследствие употребата на тютюневи изделия. Ако се запази тенденцията, техният брой през 21-ви век ще бъде над един милиард. Тютюнопушенето е най-важната предотвратима причина за възникването на голям брой хронични незаразни заболявания и преждевременна смърт.

Тютюнопушенето е основен фактор за високата преждевременна смъртност от сърдечносъдови заболявания и рак в България. За 2004 г. България е била на първо място по смъртност сред 27-те страни членки на ЕС по причина на болести на органите на кръвообращението. По показател “Смъртност по причини”, водещи от много години са болестите на органите на кръвообращението, които през 2007 г. са 971,0 на 100 000 души. На второ място са злокачествените новообразувания – 234.9 на 100 000 души с тенденция към увеличаване, следвани от болестите на дихателната система – 59.3 на 100 000 души.

Тютюнопушенето е уникален проблем на общественото здраве

Тютюнът е единствения по рода си опасен за консумация продукт, водещ до тежки здравни последствия, а нерядко и до летален изход, когато се използва точно съгласно предназначението, дадено от производителя. Установени са следните научни факти по отношение на тютюна: • употребата му е винаги опасна, независимо от вида и количеството на изпушените цигари и други негови продукти;

 • тютюневият дим съдържа хиляди химически вещества, много от които са познати като отрови - те могат да доведат до увреждане на всяка част на човешкия организъм;

 • тютюнопушенето предизвиква психични и поведенчески разстройства, свързани с никотиновата зависимост у много от пушачите (МКБ, 10-та ревизия, код F-17);

 • употребата му причинява увреждания не само на преките му потребители, но и на други хора, изложени на тютюневия дим;

- тютюнопушенето причинява икономически загуби не само на пушачите и техните семейства, но и на цялото общество

БОЛЕСТИ НА СЪРЦЕТО И КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ:

Исхемичната болест на сърцето /ИБС/ е една от най-честите причини за смърт. При мъжете под 45 години повечето от сърдечните инфаркти са свързани с тютюнопушенето. Рискът при пушачите е 10-15 пъти по-висок от този при непушачите.

90% от пациентите в стадий III и IV на болестта на Бюргер имат също и заболяване на коронарните съдове на сърцето. При стесняване на коронарните съдове, които снабдяват с кислород сърдечния мускул, настъпва разминаване между нуждата от кислород и снабдяването с кислород (релативна исхемия). При натоварване (физическа работа, стрес) това разминаване е толкова голямо, че тялото реагира с болка и тогава се говори за пристъп на Angina pectoris (гръдна жаба). При едно значително стеснение или при тотално запушване на един или повече коронарни съдове, се достига до разрушаване на тъканта на сърдечния мускул, до сърдечен инфаркт с всички негови всевъзможни последствия (сърдечни ритъмни нарушения, внезапна сърдечна смърт). Когато сърдечният мускул е толкова увреден от недостига на кислород, че не може пълноценно да изпълнява своята дейност (сърдечна инсуфициенция), поради венозния застой се достига до събиране на течности в тъканите (оток).

Повече от 20 цигари на ден повишават опасността от сърдечен инфаркт около 6 пъти сравнено с един непушач. Исхемичната болест на сърцето (ИБС) е най-честата причина за смърт в индустриално развитите страни-30% от смъртните случаи от сърдечни заболявания се дължат на тютюнопушенето.ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ НОВООБРАЗОВАНИЯ

 • Рак на белите дробове. Някога относително рядък, с нарастването на тютюнопушенето, той се разпространи широко. Около девет от всеки десет случая днес се дължат на употребата на тютюн. Във всички големи индустриализирани страни са описани големи епидемии от белодробен рак. В страните, където бяха предприети ефективни действия, показателят на разпространение спадна при мъжете, но продължава да нараства при жените (които започнаха да пушат по-късно). В някои страни смъртността от рак на белите дробове при жените днес надвишава смъртността от рак на гърдата, т. е. става най-честата причина за смърт от раково заболяване. Белодробният рак при мъжете и при жените постепенно нараства в много страни от Централна и Източна Европа. Същата тенденция се наблюдава и в много страни с ниски доходи, в които тютюнопушенето се увеличава. Отговорът на това най-често водещо до смърт заболяване, е в превенцията, тъй като лечението е относително безуспешно.

 • Рак на устата и гърлото. Цигарите, лулата и пурите увеличават риска от развитие на всички видове рак на устата и гърлото, като рискът се увеличава с броя на изпушените цигари. Интензивните пушачи имат 20-30 пъти по-голям риск от непушачите. Комбинацията от тютюнопушене с интензивна алкохолна консумация създава още по-голям риск (3 от всеки 4 ракови заболявания в тази област). За рака на ларинкса рискът е още по-висок - 9 от всеки 10 случая (Simpson, 2000).

 • Рак на панкреаса. Рискът при мъже, които пушат над 20 цигари дневно е 5 пъти по-голям в сравнение с този на непушачи. За жените той е 6 пъти по-голям. Десет години след отказване рискът се изравнява с този на непушачите (Mack et al., 1986).

 • Рак на пикочния мехур и бъбреците. При британско проучване е установено, че за 70% от пушещите мъже и за 40% от пушещите жени вероятността да развият тези видове рак е по-голяма в сравнение с непушещите (Cartwright et al., 1983).

 • Миелоидна и моноцитна левкемия (рак на кръвта). Широкомащабно проучване, проведено при американски (САЩ) ветерани, показва допълнителен риск от 55% при настоящи пушачи и 39% при бившите пушачи (Kinlen and Rogot, 1988).

 • Рак на шийката на матката. Много проучвания показват приблизително удвояване на риска при жени, които пушат, в сравнение с непушачките (все пак доказателствата не са категорични). Този вид рак се свързва с някои типове на човешките папилома вируси и инфекциите са по-вероятни при жени, които са имали множество сексуални партньори. Ако те са имали също и по-високи показатели на тютюнопушене, зависимостта става доста висока (Doll, 1996).

БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), позната като хроничен бронхит и емфизем, в повечето развити страни е една от трите главни причини за смърт в зрялата възраст. Наред с рака и сърдечните заболявания, ХОББ се среща най-често при пушачи. Показателите за смъртност при заболяването са пряко свързани с броя на изпушените цигари. Замърсяването на атмосферния въздух от индустрията увеличава рисковете, също както и открития огън и печките с твърдо гориво в жилища без комини, където помещенията се изпълват с дим при готвене и отопление.

Пациентите започват с т. нар. “пушаческа” кашлица, в началото най-често само през зимата и влажния сезон. С годините се прибавят и хрипове. Състоянието често се влошава след простуди, водещи обикновено до пневмонии. С времето пациентите получават задух. Той може да доведе до сърдечен пристъп вследствие затруднения при циркулацията на кръвта през увредените бели дробове. Късните стадии са много мъчителни с остри пристъпи на задух и чести обостряния.

Има много доказателства, че белодробните инфекции, и на първо място пневмониите, са по-чести при пушачите. Това е вярно за всички възрасти, включително детството и юношеството.УВРЕЖДАНИЯ НА РЕПРОДУКЦИЯТА И ФЕРТИЛИТЕТА

 • Безплодие: жени, които изпушват повече от 20 цигари дневно, имат 3 пъти по-малка вероятност да забременеят в сравнение с непушачките в рамките на една година; те имат също по-голям риск от развитие на ектопична /извънматочна/ бременност.

 • Менструални разстройства: болка, предменструален синдром, нередовна менструация и липса на менструация са много по-чести при жени, които пушат.

 • Ранна менопауза (липса на менстуация): тенденция към поява на менопауза 2-3 години по-рано при пушачки.

 • Жени-пушачки, които ползват орални контрацептиви имат по-голям риск от развитие на сърдечносъдово заболяване; рискът нараства с възрастта.

 • Тютюнопушенето през време на бременността увеличава риска от увреждания на плода с редица тежки последици - дихателни усложнения при новороденото, раждане на деца с по-ниско тегло, синдром на внезапна детска смърт и др. Бебетата, родени от пушачки, имат с 0.5 кг по-ниско тегло, което може да причини увреждане на плода. Непосредствено след изпушването на една цигара се ускорява сърдечния ритъм на нероденото дете-то също пуши.

 • Мъжете-пушачи произвеждат средно с около 24% по-малко количество семенна течност и имат по-висок относителен дял на сперма, показваща груби аномалии. Увеличават се доказателствата, че тютюнопушенето е главна причина за импотентност, вероятно вследствие на увреждания на малките кръвоносни съдове в пениса (Napier, 1995b).

ДРУГИ ВЪЗДЕЙСТВИЯ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО

 • Остеопороза. Жени, които пушат, с много по-голяма вероятност развиват остеопороза след менопауза, което ги поставя в по-голям риск от фрактура на бедрената и други кости. Известно е, че тютюнопушенето потиска приема на калций през целия живот, което може частично да води до тези последствия (ASH, 1995; Wald and Hackshaw, 1996). • Увреждания на очите. Лица, които пушат 20 и повече цигари дневно, имат два пъти по-голям риск за развитие на катаракта, отколкото непушачите (Napier, 1995а). Дегенерацията на макулата, една честа причина за слепота при старите хора, е 2-5 пъти по-честа при пушачи, отколкото при непушачи (Mitchel et al, 1999).

 • Инфекции на венците. Инфекциите на венците около зъбите и парадонтозата са също много по-чести при пушачи, отколкото при непушачи.

ПАСИВНОТО ПУШЕНЕ - ЗАПЛАХА ЗА ЗДРАВЕТО НА НЕПУШАЧИТЕ

Тютюневият дим винаги е неприятен за непушачите, има лоша миризма, задушлив характер и дразни носа и очите. През последните 20 години твърдо бе доказано, че освен тези органолептични особености, вдишването на дима от непушачите може да бъде много опасно. Повечето от пушачите знаят, че пушенето вреди на здравето им, поради което 9 от 10 от тях искат да спрат цигарите. Но много не знаят, че когато пушат в присъствието на други лица, те увреждат освен собственото си здраве и тяхното здраве. Макар че рискът при непушачите е по-малък от този при пушачите, в резултат на пасивно пушене могат да настъпят редица болестни нарушения (вкл. рак, сърдечни заболявания, мозъчен инсулт, астма и др.). Поради този риск много страни и организации полагат големи усилия за предпазване на непушачите от цигарения дим, като чрез законодателни мерки, информиране и убеждаване предприемат действия за борба с пасивното пушенето - от ограничаване на тютюнопушенето на определени места и в определени часове до пълната му забрана.

Чувствителността на детския организъм към тютюневия дим изисква особена загриженост, както от медицински, така и от етични съображения. Белите дробове на децата са по-малки, а тяхната имунна система е по-слабо развита, което прави по-вероятно развитието на инфекции на дихателната система и ушите, предизвикани от тютюневия дим. Тъй като децата дишат по-учестено от възрастните, те вдишват повече химикали на кг/тегло от възрастните за едно и също време. В същото време децата имат и по-малки възможности от възрастните да напуснат задимената среда било в дома или на друго място.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА НА ЕДИН ПУШАЧ СПАДА:


 • с числото на годините, през които той пуши;

 • с броя цигари, които пуши дневно;

 • със съдържанието на никотин в цигарите;

 • с дълбочината на вдишването на тютюневия дим;

 • колкото по-близо до филтъра се изпушва цигарата.

При един пушач от 25 години, който изпушва 1-2 пакета цигари на ден, продължителността на живота е 8,3 години по-малка от тази на един непушач.

Продължителността на живота на един отказал се пушач се качва с броя на годините, през които той вече не пуши. След 10-13 години без цигари, рискът да се разболее от рак на белия дроб е сравним с риска при един непушач. 

ТИПОВЕ ПУШАЧИ

 • Пушачи, които пушат защото това им доставя удоволствие;

 • Пушачи по навик, които пушат по определено време и при извършване на определена дейност;

 • Пушачи за разтоварване - пушат, за да се справят по-добре с определени ситуации;Каталог: docs
docs -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
docs -> Опит в група чрез психодрама, социометрия и групова терапия
docs -> Дв бр. 103 от 2 Декември 2008г., изм дв бр. 24 от 31 Март 2009г
docs -> Фондация «Гъривер клиринг хауз» (c/o Център за култура и дебат „Червената къща”)
docs -> Иван (Ванчо) Флоров и м а г и н е р н о с т а
docs -> Соу „СВ. Св. Кирил и методий
docs -> Методически беседи в подкрепа на работата в Часа на класа за учебната 2014/2015 година


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница