Ръководител на изследователския екип еДата01.10.2016
Размер19.38 Kb.
#11065
Нов фотоволтаичен материал, който има ефективност, сравнима с най-добрите материали, използвани в момента за изработване на фотоволтаици, но е с много по-ниска цена, е разработен от изследователски екип от Caltech. Той представлява съвкупност от силициеви нанонишки, които поглъщат светлината, метални наночастици, които отразяват светлината и всичко това е включено в полимерна обвивка.
При математически изчисления материалът може да преобразува между 15 и 20% от енергията на слънчевата светлина в електричество. В същото време за изработването на соларни клетки от него се използва едва 1% от силицият, който би бил вложен в класически соларни клетки с подобни характеристики. Това е предпоставка за драматично понижаване на цената.
Ръководител на изследователския екип е Harry Atwater, професор по приложна физика и материалознание в Caltech. Ключът към високата производителност на новият материал е неговата способност да улавя светлината. Колкото по-дълго един фотон се движи в активната част на фотоклетката, толкова по-голяма е вероятността да избие свободен електрон. Всички високопроизводителни фотоволтаични клетки имат антирефлексно покритие, което спомага за по-доброто поглъщане на светлината. Но те имат далеч по-голяма дебелина на силициевата основа, както и при изработването им има много висок процент на отпадъци.

Това не е първият пример за фотоволтаични клетки с нанонишки, новото е добавянето на отражателните наночастици. Екипът на Atwater използва матрица за многократна употреба, върху която се формират нанонишките. Те се покриват с антирефлексно покритие, след което се заливат с полимерен материал, в който са добавени частици алуминий с наноразмери. След като полимерът се втърди, той се отделя от матрицата като стикер. Над 90% от новополученият материал се състои от евтиния полимер, а самата матрица може да се използва отново. Именно тя определя диаметърът на нанонишките и гъстотата, с която те растат.

Въпреки че материалът е гъвкав, той има качествата на силициевите фотоволтаични материали. Той може да погълне 85% от попадналата върху него светлина, като 95% от фотоните в нея ще генерират свободен електрон. Все още екипът не е разкрил данни за генерираното електричество.

Използването на подобни материали де отразява на производството на фотоволтаични клетки по два начина – освен прякото понижаване на цената, при положение, че ще се полага по-малко материал, поточните линии ще бъдат по-къси, капиталовите разходи за изграждането им по-малки, сроковете за изграждане на нови фабрики – по-кратки.

Екипът на Atwater вече е започнал работа по използване на новия композитен материал за изработване на соларни клетки. „Предстои ни рутинна и не толкова интересна инженерна работа” – казва шефа на екипа. „Въпреки, че техниката за създаване на новият материал е иновационна, тя може да се модифицира от съвкупност от добре познати и използвани вече методи, които лесно могат да се скалират и ползват в промишлени мащаби.” – добавя той.

По материали от:http://www.technologyreview.com/energy/24665/page1/
Каталог: wordpress -> wp-content -> uploads
uploads -> Разграничение на трафика на хора от сродни престъпни дейности д-р Ива Пушкарова
uploads -> Утвърждавам: Директор: /Олег Михайлов
uploads -> 3-то соу “Марин Дринов” – гр. София а н к е т е н л и с т
uploads -> Привилегиите в тоталитарната държава
uploads -> Обща характеристика на серийната престъпна дейност Ива Пушкарова
uploads -> Ива Пушкарова Съвременното понятие за организирана престъпна дейност
uploads -> Понятие за стопански престъпления. Съпоставки между германската и българската уредба и практика увод всички разкрити и разследвани досега престъпления на „белите якички”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница