Ръководство за библиотечния застъпник американска библиотечна асоциациястраница1/5
Дата14.01.2019
Размер358 Kb.
#110162
  1   2   3   4   5


РЪКОВОДСТВО

ЗА

БИБЛИОТЕЧНИЯ ЗАСТЪПНИК

Американска библиотечна асоциация
2-ро преработено издание, 2000


Съдържание

Въведение: Застъпничество за библиотеките сега!

Кои са застъпниците за библиотеките?

Да изградим мрежа за библиотечно застъпничество

План за действие

Как да се организираме?

Как да предадем посланието?

Работен лист за формулиране на посланието
Правете оценка

Как да говорим ясно и открито?

Да разкажем нашата случка

Как да говорим с успех?

Помощен план на говорителяРабота с медиите

Как да се владеем и да държим ситуацията под контрол?

Как да се справяме с трудни въпроси?

Как да се справяме с неприятните новини?

Радио- и телевизионни медии

Резюме: Ефективният библиотечен застъпник...

Работа със законодателите

Опознайте своите законодатели

Как да формулираме посланието?

Кой е най-подходящият говорител?

Работен лист “Опoзнай своя законодател”

Начини за комуникация със законодателите
Съвети за ефективни писма

Съвети за успешни посещения

Кое е най-подходящото време да говорим?

Резюме: ефективният застъпник пред законодателите...

План програма на библиотечния застъпник

Информационни ресурси за библиотечното застъпничество

Въведение

“Ще измести ли Интернет публичните библиотеки?”


“Защо училищните библиотеки се нуждаят от пари за книги, когато всичко вече е онлайн?”
“Защо ни трябва университетската библиотека, когато студентите си правят проучванията в Интернет?”
В началото на 21 век технологиите разшириха библиотечните услуги изключително много. В същото време повдигнаха обезпокоителни въпроси.
Застъпниците на библиотеките играят решаваща роля в отговорите на тези въпроси. В училищата, в съседните на библиотеката учреждения, в университетските зали, в законодателните камари и повсеместно в различните общности, застъпниците на библиотеклите са гласът на американските библиотеки.
Обучителната програма “Застъпничество за библиотеките сега!” на Американската библиотечна асоциация е замислена да подкрепя библиотекарите и техните поддържници при довеждане на посланието на библиотеките до законодателните органи, медиите, унивеситетските общности, общественици и училищни дейци, които оформят общественото мнение и влияят върху подкрепата за библиитечните услуги.
Това ръководство, заедно с други обучителни материали, разкрива основни работещи техники, без значение дали търсите увеличение на финансирането, искате нова сграда или се занимавате с щекотливите въпроси на филтрирането в Интернет. Тези техники могат да ви помогнат да оптимизирате усилията си, като ви покажат как да използвате програмите и методите на Американската библиотечна асоциация.
Предлагана на щатски, регионални и национални конференции, програмата “Застъпничество за библиотеките сега!” доведе до инициативи на местно, щатско и федерално ниво, които решително увеличиха знанието, информираността и подкрепата на обществото за библиотеките.
Постигнатото не трябва да се приема за веднъж дадено и извоювано завинаги. Библиотекарите и застъпниците за библиотеките имат първостепенна роля в убеждаването на обществото защо библиотеките и библиотекарите са крайно необходими в информационното общество. За да са ефективни, те трябва да говорят високо и ясно с уеднаквени позиции.
Демокрацията се нуждае от библиотеки. А библиотеките се нуждаят от застъпници.
За повече информация се обръщайте към:
Library Advocacy Now!

American Library Association

Public Information Office

50 East Huron Street

Chicago Ill 60611

Telephone: 800-545-2433, ext. 5041/5044

e-mail: advocacy@ala.org

www.ala.org/advocacy/

КОИ СА ЗАСТЪПНИЦИТЕ ЗА БИБЛИОТЕКИТЕ?
Застъпниците за библиотеките вярват във важността на свободния и равен достъп на информация в демократичното общество. Застъпниците за библиотеките са убедени, че библиотеките и биоблиотекарите са жизнено важни за бъдещето на една информационно грамотна нация. Застъпниците за библиотеките говорят открито и ясно за библиотеките. Застъпниците на библиотеките, макар и не винаги да наричат себе си така, са навсякъде. Те са:
Библиотечните настоятели

Независимо дали са избрани или назначени, настоятелите най-често имат политически и обществени връзки, които носят полза за библиотеките.

Те също имат влияние и власт като длъжности лица, натоварени да представляват интересите на библиотеките и тяхната общност.
Приятелите на библиотеките

Като “посланици на библиотеките” в общността, приятелите играят ценна роля като очи и уши на библиотеките, както и като техен глас. Те също помагат да се набавят фактите, които карат законодателите да се замислят и да започнат да си водят бележки.


Библиотечните потребители

Студентите, преподавателите, родителите, възрастните хора, представителите на бизнеса и други потребители са ключови фигури за каузата на библиотечното застъпничество. Техните свидетелства затова, как библиотеката им е помогнала и колко много им е необходима, предоставят ярко доказателство, което привлича вниманието на тези, които са упълномощени да вземат решения.


Лидери на общности и институции

Директори на училища, ректори на университети, синдикални лидери, изпълнителни директори и служители на фондации трябва да са част от вашата мрежа за библиотечно застъпничество. Подкрепата на такива ръководители помага вашето послание да бъде чуто на най-високо ниво.


Библиотекари и библиотечен персонал

Без значение дали понастоящем са в професията или извън нея,

всички библиотечни работници имат безбройни възможности да изграждат разбиране и подкрепа за библиотеките в обществото. Библиотечните администратори са отговорни за разработване и координиране на постоянна и неспирна застъпническа кампания, в която ролите на персонала, настоятелите и приятелите на библиотеката са ясно дефинирани.
Потенциални застъпници

Всяка библиотека има поддръжници, които може би не спадат към никоя от споменатите групи и дори не използват библиотеката. Но те могат да пазят скъпи спомени за библиотеката от детските си години, да имат хора в семейството, които извличат полза от библиотеката, или просто да вярват, че библиотеките са важни. Някои от тях може да заемат високи постове в обществото. Такива потенциални застъпници често приемат с удоволствие да се застъпват за библиотеките, ако бъдат помолени.


ДА ИЗГРАДИМ МРЕЖА ЗА БИБЛИОТЕЧНО ЗАСТЪПНИЧЕСТВО
Ако кризите обикновено пораждат нужда от спешност и неотложност, то изграждането на плодотворна мрежа за библиотечно застъпничество изисква продължителни и постоянни усилия.
Необходимо е непрекъснато да се набират хора, да има ясна структура и редовна комуникация, за да могат библиотечните застъпници редовно да се информират и включват в действие. В редица случаи приятелите на библиотеката са ядрото на такава мрежа. Ако не възникне нужда от формални срещи, личните контакти с основни застъпници трябва да се поддържат редовно.
За да бъде максимално ползотворна, вашата мрежа от библиотечни застъпници трябва да представлява напречно сечение на вашата общност, университетско градче или училище по възраст, доходи и етнос. Тя трябва да включва известни бивши възпитаници, редактори във вестници, законодатели, както и библиотечни потребители и библиотечен персонал. Колкото по-голяма и разнообразна е мрежата и колкото по-влиятелни са нейните членове, толкова по-силно ше бъде общото въздействие.


Каталог: kampanii -> nbs2006
kampanii -> Десет идеи как всеки може да отбележи Деня на Земята – 22 април
nbs2006 -> Май 2006 I. Проведени срещи на представители на библиотеките с
kampanii -> Международен ден на Черно море – 31 октомври 2012 г
kampanii -> Биологично разнообразие на българия
kampanii -> Книга на България
nbs2006 -> Ден на библиотеката
nbs2006 -> Съюз на библиотечните и информационните работници / сбир/ union of librarians and information services officers /uliso
nbs2006 -> Цялото знание на света на едно място
nbs2006 -> Национална библиотечна седмица 15-21 май „Библиотеките – инвестиция в бъдещето”


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница