Ръководство за ракелна гума unitex най-фината ракелна гума на пазара UnitexДата18.12.2018
Размер2.6 Mb.
#108079


РЪКОВОДСТВО ЗА РАКЕЛНА ГУМАUNITEX Най-фината ракелна гума на пазара

Unitex

Член на Global Trelleborg Group. Unitex произвежда ракелна гума ULON и висококачествени полиуретанови продукти от 1950 насам. В над 50 страни по света специалистите в областта на ситопечата оценяват високото качество и производителността на ракелната гума на Unitex. В Unitex сме оборудвани с високо технологични производствени и обработващи машини, като прилагаме най-съвременни процедури за проверка и качествен контрол.

Ракелните гуми Unitex използват система за кодиране на цветовете с твърдост Shore A Hardness (дурометър), позволяваща бърз и точен избор на правилната ракелна гума, което спестява време и грешки.

Всички степени на ракелната гума Ulon HP са подходящи за употреба с ръчни, полуавтоматични и напълно автоматични машини. За конкретни приложения се разработват и произвеждат специални ракели.

Член на: Unitex е акредитиран по ISO 9001/2000 и ISO 14001.
SPA (Асоциация по ситопечат, Великобритания)

SGIA (Асоциация на специалистите по графични изображения, САЩ)CSGIA (Асоциация на специалистите по графични изображения в Китай)

Ракелна гума ULON

ULON HP®

Vulkollan

Unitex произвежда ракели от Vulkollan® (ULON HP) от над 50 години. Vulkollan® представлява висококачествен полиуретан, разработен без използване на пълнители и пластификатори (за разлика от други ракели), фактор, допринасящ за изключителната му устойчивост на химикали и износване.Резултати

Ракелната гума е обект на силно износване и захабяване, а изисква много добро запазване на размерите. Високият коефициент на триене на Vulkollan® и ниската трайна деформация се явяват ключови фактори при гарантирането на трайно добри резултати при печат.

Гамата на ракелната гума ULON HP се предлага с твърдост Shore A Hardness (дурометър) 55о до 95о. Ракелната гума се предлага с профили Обикновен, Пресечен, Комбиниран, Двоен и Троен. Широко признати за най-добрите гуми за солвентни и пластизолни мастила и мастила на водна основа. ULON HP осигурява отлична водоустойчивост и устойчивост на износване.

RoHS

Ракелната гума Ulon HP е напълно съвместима с RoHS.UNITEX MARATHON®

Най-добрата гума, която не е изработена от Vulkollan, с отлични резултати, висока съвместимост и отлична устойчивост на UV и солвентни мастила и мастила на водна основа и мономери.

Разработена от техническите специалисти на Unitex с цел оптимизиране на резултата при взискателните приложения както на UV мастила, така и на мастила на основата на разтворители. За нас е чест да Ви представим забележителната нова ракелна гума UNITEX MARATHON®.

Разработена е с цел да допълни гамата от ракелни гуми ULON, като добави устойчивост на разрушаване от повечето от агресивните химикали, използвани в съвременните сложни приложения на печат.

Гамата на Unitex Marathon се предлага с твърдост Shore A Hardness (дурометър) 60о до 90о. Ракелната гума се предлага с профили Обикновен, Пресечен, Двоен и Троен.

ВСИЧКИ СТЕПЕНИ НА РАКЕЛНИТЕ ГУМИ ULON HP И MARATHON СА ПОДХОДЯЩИ ЗА УПОТРЕБА С РЪЧНИ, ПОЛУАВТОМАТИЧНИ И НАПЪЛНО АВТОМАТИЧНИ МАШИНИ. ЗА КОНКРЕТНИ ПРИЛОЖЕНИЯ МОГАТ ДА СЕ ПРОИЗВЕДАТ СПЕЦИАЛНИ РАКЕЛИ.

Печатни платки

Електронното производство на печатни платки изисква ракели, които могат да се излагат на триене, износване, деформация и въздействието на химикали. Много производители по цял свят се спират на ULON HP. Ракелните гуми на Unitex издържат на въздействието на разтворителите и на химично разрушаване при поддържане на висока скорост, точност и изрядност на операциите.Бутилки

Печатът върху бутилки или цилиндрични съдове обикновено изисква ясно очертание на контурите на ръбовете върху широк диапазон от материали. Обикновените ракелни гуми Unitex ULON HP и Unitex Marathon S-Cut (SKE 45 и SKE 62) и D-Cut (DKE 45 и and DKE 62), както обикновен, така и комбиниран играят съществена роля при задоволяването на растящите изисквания към принтерите за бутилки. Освен ясните контури профилите предоставят предимствата на остри очертания за отлично наслояване на мастилото.Графични приложения

Графиката се явява съществен и сложен сектор на ситопечатния пазар поради изключителното си многообразие, далеч от случая „един продукт едно приложение”. Поради това изисква доставка на ракелни гуми с различни конфигурации и степени на твърдост. Техническото съвършенство на ракелните гуми на Unitex напълно удовлетворява сложния процес на печат в графичната индустрия. Ракелната гума трябва да разполага с необходимата твърдост за правилното нанасяне на мастилото върху ситата; да е устойчива на разтворители и (особено при висококачествената графика) да няма неравности и дефекти по повърхността.CD

При CD/ DVD производството са необходими ракелни гуми с висока устойчивост, тесни допуски и голямо разнообразие от размери и никакви дефекти по повърхността. Качеството на печат трябва да е високо с максимално ясни очертания и сведени до минимум периоди за настройване на машината.Предлагат се вариантите Ulon HP и Marathon. Размерите варират от 100 mm mm до 160 mm на дължина и от 20 mm до 35 mm на ширина.Предимства на употребата на ракелната гума UNITEX

 • Остри контури на печат

 • Съвместимост

 • Не поврежда ситата

 • Ниска попивност

 • Продължителен живот

 • Качество

 • Изключителна издръжливост

 • Широк набор от оразмерени продукти

Преди употреба

 • Ракелната гума не бива да се съхранява на пряка слънчева или ярка светлина – UV лъчите ще потъмнят цвета на ракелната гума, макар и това да не се отразява на качеството на резулатите.

 • Старайте се да съхранявате ракелната гума на сухо при температура 15°C – 25°C, далеч от мастила – при висока влажност ракелната гума поема влага и разтворители от въздуха.

 • Съхранявайте ракелната гума в плоско състояние, не я оставяйте навита.

 • При употреба на руло оставете гумата опъната за 24 часа, за да може да се отпусне.

При употреба

 • Ракелната гума трябва да се почиства незабавно с цел предотвратяване на натрупване на засъхнало мастило.

 • Отстранете натрупаното мастило от рамката и от гумата. Ако по гумата остане мастило, при следващи операции на печат то може да остави белези от гумата.

 • При продължителна употреба качеството на печат може да се влоши, тъй като ръбът вече не е така остър; поради това трябва да предвидите навременна смяна. Заоблените ръбове задържат и натрупват повече мастило.

 • Ако съхранявате ракелната гума монтирана върху рамката, не допускайте рамката да тежи върху гумата или гумата да се докова до каквото и да е по време на съхранението.

 • Не бива да оставяте ракелната гума или рамката да кисне в разтворител. Кисненето ще доведе до издуване и загуба на гъвкавост.

 • Почиствайте ракелната гума с мека кърпа и винаги избърсвайте навън от ръба.

 • За да удължите живота на ракелната гума, оставете я да почине за 12 часа след почистване и преди началото на следващата операция.

Заточване/ острене

 • Не е необходимо да острите гумата преди употреба.

 • Острете само ракелна гума, която е чиста, суха и не е била употребявана при печат от поне 12 часа.

Общи указания

 • С течение на времето ракелната гума се втвърдява – редовно проверявайте старите гуми. Не употребявайте стара гума са твърдост 5 до 10 степени над първоначалната.

 • При правилно съхранение срокът на годност на неупотребявана гума е около две години.

 • Не използвайте ракелна гума без мастило. Само след няколко хода това ще унищожи печатния ръб.

Опаковки

Опаковките на ракелна гума са оптимизрани с оглед на това да я получите във възможно най-добро състояние. • При морски транспорт използваме обезопасени устойчиви на влага контейнери.

 • Леки опаковки при въздушен транспорт.

 • При необходимост приоритетни бързи доставки до останалата част на света.

 • По желание на клиента посочени от него превозвачи.

Маркировка на ракелната гума

Освен ако при поръчката не се уточни друго, всички ракелни гуми Unitex се маркират с: • Unitex

 • HP или Marathon

 • Твърдост на ракелната гума

 • Партиден номерТехнически характеристики на Unitex MARATHON

Размери

Група обикновени

Допуск

Дължина

До 3350 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 610 mm

+/ - 5 mm

Височина

До 12.5 mm

+/ - 0.4 mm

Група SKE/ DKE

Допуск

Дължина

До 3200 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 100 mm

+/ - 1 mm

Височина

До 10 mm

+/ - 0.4 mm

Група ТРОЙНИ

Допуск

Дължина

До 3350 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 100 mm

+/ - 1 mm

Височина

До 10 mm

+/ - 0.4 mm


Тип

Твърдост

Допуск

Marathon

60 о– 90 о sh A на стъпки от по 5 о

+/ - 3 о shore A

Технически характеристики на UNITEX MARATHON ЗЕЛЕНО 75 o Shore A (дурометър)

ХАРАКТЕРИСТИКИ

СТОЙНОСТИ

ЕДИНИЦИ

БРИТАНСКИ СТАНДАРТ

Shore A твърдост при 20 о С

75.0

o Sh. A

BS ISO 7619 – 1: 2004

Коефициент на еластичност при удължаване 100%

4.060

Мра

BS ISO 37: 2005

Коефициент на еластичност при удължаване 200%

6.577

Мра

BS ISO 37: 2005

Коефициент на еластичност при удължаване 300%

10.809

Мра

BS ISO 37: 2005

Устойчивост на опън (максимум)

47.47

Мра

BS ISO 37: 2005

Напрежение на опън при скъсване

498.3

%

BS ISO 37: 2005

Устойчивост на скъсване (преднамерено)

38.01

KN/ m

BS ISO 34 – 1: 2004

Относително тегло

1.18

g/cm3

BS 903: A1: 1996

Издуване в разтворител (изопропил алкохол 24 часа)

4.76

%

BS ISO 1817: 2005

Загуба на тегло от износване (mg)

13.4

(mg)

BS 903: A1: 1998Технически характеристики на ULON HP

Размери

Група обикновени

Допуск

Дължина

До 3350 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 610 mm

+/ - 5 mm

Височина

До 12.5 mm

+/ - 0.4 mm

Група SKE/ DKE

Допуск

Дължина

До 3200 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 100 mm

+/ - 1 mm

Височина

До 10 mm

+/ - 0.4 mm

Група ТРОЙНИ

Допуск

Дължина

До 3350 mm

+/ - 10 mm

Ширина

До 100 mm

+/ - 1 mm

Височина

До 10 mm

+/ - 0.4 mm


Тип

Твърдост

Допуск

ULON HP

55 о– 95 о sh A на стъпки от по 5 о

+/ - 2.5 о shore A

Технически характеристики – ULON HP 500/ 4 70 - 75 o Shore A (дурометър)

ХАРАКТЕРИСТИКИ

СТОЙНОСТИ

ЕДИНИЦИ

БРИТАНСКИ СТАНДАРТ

Shore A твърдост при 20 о С

72.5

o Sh. A

BS ISO 7619 – 1: 2004

Коефициент на еластичност при удължаване 100%

2.600

Мра

BS ISO 37: 2005

Коефициент на еластичност при удължаване 200%

3.570

Мра

BS ISO 37: 2005

Коефициент на еластичност при удължаване 300%

4.591

Мра

BS ISO 37: 2005

Устойчивост на опън (максимум)

39.73

Мра

BS ISO 37: 2005

Напрежение на опън при скъсване

666.40

%

BS ISO 37: 2005

Устойчивост на скъсване (преднамерено)

38.14

KN/ m

BS ISO 34 – 1: 2004

Относително тегло

1.23

g/cm3

BS 903: A1: 1996

Издуване в разтворител (изопропил алкохол 24 часа)

10.03

%

BS ISO 1817: 2005

Загуба на тегло от износване (mg)

13.2

(mg)

BS 903: A1: 1998


Избор на подходящата ракелна гумаТвърдост или дурометър

Твърдостта на ракелната гума се измерва в Shore A (дурометър) и обикновено се движи в интервал от 55 о до 95 о, което служи за индикация в производството. Само Unitex предлага интервали на твърдост от точно 5 о и по този начин осигурява на печатащия постоянно качество на резултата. Макар и твърдостта да играе ключова роля при деформирането и износването на острието, всъщност твърдостта или степента на гъвкавост и огъване се определят от коефициента на еластичност на ракелната гума. Различни производители могат да произвеждат ракелна гума с една и съща твърдост, но коефициентите на еластичност да се различават. Това може да има съществено влияние върху резултата. Ракелната гума на Unitex се се произвежда при много строги изисквания, с което се свеждат до минимум неопределените фактори при производството. Стойността на твърдостта определя начина, по който ракелната гума приляга към повърхността и определя нивото на натиска на печат, необходим за осъществяването на трансфера на мастилото през ситото. Колкото по-мека е степента, толкова повече ракелната гума се огъва според повърхността и толкова по-малък натиск е необходим.СТЕПЕН

ТВЪРДОСТ SHORE A

ПРОФИЛ

НАЛЯГАНЕ

ВИСКОЗИТЕТ НА МАСТИЛОТО

РАЗМЕР НА МРЕЖАТА

БЕЗКОНТАКТНО РАЗСТОЯНИЕ

ОПЪН НА СИТОТО

АДАПТИВНОСТ НА МАТЕРИАЛА

НАТРУПВАНЕ НА МАСТИЛО

РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА ОБРАЗА

МЕКА
PU 500/1

55 - 60°

Обикновен

Средно

Ниска

Голяма

Средно

Нисък

Добра

Голямо

Средна

PU 500/3

60 – 65 °

DKE

Средно

Ниска

Голяма

Средно

Нисък

Добра

Голямо

Средна

Marathon

65°

SKE

Средно

Ниска

Голяма

Средно

Нисък

Добра

Голямо

Средна

Marathon

70°

SWL/ DWL

Средно

Ниска

Голяма

Средно

Нисък

Добра

Голямо

Средна

СРЕДНА
PU 500/ 3 - 4

65 - 70°

Обикновен

Високо

Променлив

Променлив

Променливо

Висок

Умерена

Умерено

Добра

PU 500/4

70 – 75 °

DKE

Високо

Променлив

Голяма

Променливо

Висок

Умерена

Умерено

Добра

Marathon

75°

SKE

Високо

Променлив

Голяма

Променливо

Висок

Умерена

Умерено

Добра

Marathon

75°

SWL/ DWL

Високо

Променлив

Голяма

Променливо

Висок

Умерена

Умерено

Добра

ТВЪРДА
PU 500/1

75 - 80°

Обикновен

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Минимална

Ниско

Добра

PU 500/9

80 – 85°

Обикновен

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Минимална

Ниско

Добра

PU 101/9

85 - 90°

DKE

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Добра

Ниско

Добра

PU 500/15

90 – 95°

SKE

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Добра

Ниско

Добра

Marathon

80°

SWL/ DWL

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Добра

Ниско

Добра

Marathon

85°

SWL/ DWL

Максимално

Висок

Променлив

Малко

Висок

Добра

Ниско

Добра

Препоръките от таблицата се отнасят до стандартни налягаиия, среден удар и скорост на печат и стандартни ъли на ракелите. Не е отнася за издути, повредени от неправилна употреба или износване ракели, както и за ракели със спецификации а други производители.

Избор на твърдост

По принцип се определът три широки групи твърдост – мека, средна и твърда. Диапазонът варира от 55° до 95° Shore A, на стъпки от по 5°.

Меки степени

ULON HP 500/1 500/3

UNITEX MARATHON 60° 65°

Обиконовено се използват за среден натиск за сита с големи отвори на мрежата и нисък вискозите на мастилото. Идеални за неравни материали и маси. Натрупват голямо количество мастило при нисък контрол на контура. По принцип меките ракелни гуми увеличават натрупването на мастило. Идеални за употреба с големи цветни повърности и гланц, при добавяне към стъкло и керамика.

Средни степени

ULON HP 500/3-4 500/4

UNITEX MARATHON 70° 75°

При по-високо натиск върху ракелите за широк диапазон от мрежи и мастила. Осигуяват добро натрупване на мастилото и дин контрол върху детайлите и се използват на практика за всякакви приложения.

Hard Grades

ULON HP 500/8 500/9 101/9 500/15

UNITEX MARATHON 80° 85° 90°

При максимален натиск ракелите и висок вискозитет на мастилото. Предоставя ниско натрупване на мастилото и добр, фин онтрол върху детайлите. Използва се при фини мрежи и тънък слой мастило.

Избор на подходящ профил

Обикновен

Най-широко използваният профил за обичайни приложения в графикат и текстила. Може да се използва върху различни материали с широка гама от мастила. Осигурява средна адаптивност и максимална сила. Изхвърля минимално количесто мастило през ситото. Идеален за остри контури и полутонове. Колкото по-малко е натрупването на мастило, толкова по-остри са контурите на отпечатвания образ.

D-сечение

Осгуряа отличн контрол при печат върху стълени или пластмасови цилиндрични предмети, а вариантът с основа осигурва добър контрол върху ъгъла на печат. Използва се и при печат върху текстилни материи.

S-сечение

Широко приложение при печат на опаковки. Добра адаптивност към неравни повърхности и отличен контрол на натрпането на мастилото.

Заоблен

Широк диапазно на приложение от текстилен печат до печат на лепенки. Максимално натрупване на мастилото.

ULON Диамантена гама

Профил, разработен специалнои за приложение при PCB машини, ракелната гума се поставя блзо до рамката, което осигурява по-добър контрол при печат. Позволява много плътен контрол на ъгъла на ракелните гуми, а угъването при натиск е минимално.

ОБИКНОВЕН

D - СЕЧЕНИЕ

D – СЕЧЕНИЕ С ОСНОВА

S - СЕЧЕНИЕ

S – СЕЧЕНИЕ С ОСНОВА

ЗАОБЛЕН

ДВОЕН

ТРОЕН

ДИАМАНТСтандартен правоъгълен профил

V – образен профил с остър връх

V – образен профил с плосък връх

Пресечен профил с остър връх

Пресечен профил с плосък връх

Заоблен профил

Стандартен правоъгълен профил с два слоя

Стандартен правоъгълен профил с три слоя

Диамантен профил

Най- използваният профил на ракелна гума при печат върху маса.

D и S сеченията се предлагат с 45 и 62 градуса.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница