Rnment bg Брой №12/24. 04. 2018г



Дата26.09.2018
Размер35.98 Kb.
#83313
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ-ДОБРИЧ
гр. Добрич-9300, ул. Св. св. Кирил и Методий № 57, тел.: 058/588 614, факс: 058/600 692

e-mail: rzi-dobrich@mh.government.bg
БРОЙ № 12/24.04.2018г.

СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ

ЛИЦЕ ЗА КОНТАКТИ

Д-р Д. Иванова - Дирекция НЗБ

Тел. 058/655531


Европейска имунизационна седмица - 23-29 април 2018г.
Европейската имунизационна седмица е инициатива на Световната здравна организация.

През 2006г. се провежда първата Европейска имунизационна седмица.

Основна цел на имунизационната седмица е увеличаване на имунизационния обхват, особено сред трудно достъпните групи от населението чрез повишаване на информираността сред родители, здравни работници, медии, управляващи за значимостта на имунизациите. Фокусът на седмицата е насочен към имунизацията като лично право и споделена отговорност за намаляване на неимунизираните лица и премахването на „имунизационните джобове“, което ще спомогне за напредъка към постигането на Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН, вкл. постигането на добро здраве.

Изпълнението на Националния имунизационен календар е една от най-ефикасните мерки за защита здравето на децата и за недопускане разпространението на опасни заразни болести, водещи до висока детска смъртност.

Имунизационният календар се актуализира непрекъснато, като стремежът е да се прилагат най-оптималните схеми и да се включват нови високоефективни и безопасни ваксинални продукти, в т.ч. и съвсем нови, срещу непокривани досега заразни заболявания.

През 2007г. живата полиомиелитна ваксина е заменена с инактивирана за всички приеми на новородените и децата до 2 години, а от април 2008 г. се прилага високоефективна комбинирана четирикомпонентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен) и полиомиелит (инактивиран) на 6-годишните деца. От 2010 г. за новородените и малките деца се въвежда петкомпонентна ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (безклетъчен), полиомиелит (инактивиран) и хемофилус инфлуенце тип В, както и пневмококова ваксина. От декември 2014г. се прилага и шесткомпонентна ваксина.

Ежегодно  МЗ  осигурява средства за закупуване на ваксини, които се предоставят на общопрактикуващите лекари за безплатно имунизиране на всички български граждани. Във всяка РЗИ функционира имунизационен кабинет, в който се извършват безплатно задължителни имунизации на подлежащите лица, независимо от техния здравноосигурителен статус. Освен това могат да се извършват и препоръчителни имунизации на лица с повишен риск от заразяване или при пътуване в чужбина.

Благодарение на дългогодишната и целенасочена политика за поддържане на високо имунизационно покритие, в България са постигнати значими резултати по отношение на много заразни заболявания - вариола, бяс, коремен тиф, дифтерия, тетанус, полиомиелит, хепатит тип В в имунизационна възраст.

Свободният избор на личен лекар изисква много лична отговорност и грижа за собственото здраве и това на децата. Безплатната профилактика с ваксини пропускат най-често лицата, които нямат избран личен лекар и често пътуващите зад граница.

България е страна с доказан опит в имунопрофилактиката, но значителната миграция на населението изисква допълнителни грижи в организиране на дейностите за повишаване и поддържане на висок имунизационен обхват сред високо рисковите групи от населението, с участието на държавните и общински институции, на медицинските специалисти,  на неправителствените организации и медиите.



Имунизациите трябва да се превърнат в рутинен и непрекъснат процес, защото само тогава ползата от тях е не само за отделния човек, предпазен от опасно заразно заболяване, а и за цялото общество.

  • Имунизацията спасява живот;

  • Правото на имунизация е право на всяко дете;

  • Ваксините предпазват хората от всички възрасти от опасни болести;

  • Епидемиите от заразни заболявания са заплаха за общественото здраве;

  • Заразните заболявания са смъртоносни, но те могат да бъдат контролирани чрез имунизациите и изкоренени;

  • Имунизациите са сред най-ефективните във финансово отношение медицински достижения, които дават сигурен и траен ефект върху здравето на децата и поколенията;

  • Здравните работници са най-достоверният източник на информация относно ваксините;

  • Повишаването на информираността ни за ваксините може да спаси живот!

Всеки човек заслужава да бъде предпазен от ваксинопредотвратимо заболяване и играе съществена роля в предпазването на другите, избирайки да се ваксинира.

Д-Р СВЕТЛА АНГЕЛОВА

Директор на Регионална здравна инспекция-Добрич

Полезна информация за ваксините и ваксинопредотвратимите заболявания може да намерите тук:
Ваксините действат
Ваксините - ефективен инструмент
Въпроси и отговори за имунизациите
Митове и факти за имунизациите
Глобално имунизационно покритие
Рискове, свързани с ваксина, заболяване, лечение


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница