Родителите и училището: как се печелят съюзнициДата25.07.2016
Размер22.91 Kb.
Родителите и училището: как се печелят съюзници

Фондация „Пайдея” и Столична община, с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, осигуриха съвместно фонд за финансиране на малки училищни рекламни кампании „Нашето училище е уникално”. Донорите са обединиха около идеята да насърчат столичните училища да покажат своите постижения и силни страни пред широка публика и да спечелят подкрепа от местната и широката общественост при реализацията на важни за тях дейности.

В своите рекламни кампании 20те столични училища, участници в проекта, ориентират дейностите си към привличане вниманието на родители на потенциални бъдещи ученици. По-интересното обаче е, че в реализираните дейности активно участие имат родителите на настоящи ученици в съответното училище. До тях се изпращат покани и благодарствени писма по повод на събитията и постепенно, запознавайки се с дейностите, родителите се учат да изпълняват ролята на отговорни граждани като се включват в различни инициативи и осигуряват финансова помощ на училището. От друга страна, родителите се запознават с класните и извънкласни дейности, виждат децата си в нова светлина, в различна роля... Родителите са изключително важни, тъй като те могат да мултиплицират публичния ефект. Без тяхната ангажираност, училището не би могло да си осигури публична подкрепа и средства.

Доказателство за осъзнатата необходимост, от страна на столичните училища, за диалог между училището и родителите е участието в 80% от проектите на училищното настоятелство като партньор на рекламната кампания. Ролята на училищното настоятелство е свързана както с финансови помощи за осъществяването на дейности по кампанията, така и с идеи за самото им реализиране. Добра стратегическа политика проведоха някой от училищата-участници, чрез свикването на родителски срещи с цел разясняване мисията на кампанията (42 ОУ „Хаджи Димитър”) или пък индивидуални беседи със заинтересовани родители (101 СОУ „Бачо Киро”). Силно въодушевени и готови да помогнат за добрия имидж на училището на своето дете, определени родители се ангажираха и успяха още в рамките на кампанията да изградят амфитеатър за баскетболното игрище, както и да ушият костюми за вокалната група (42 ОУ „Хаджи Димитър”). Други родители пък прекрасно се вписаха в мисията на проектите като „рекламни агенти”, презентиращи самото училище или някоя от неговите инициативи (153 ПГ „Неофит Рилски”). Разбира се своеобразна подкрепа оказаха и родителите, които отговаряха на анкетни карти, свързани с изграждането на вътрешна политика за развитие на училището (55 СОУ „Петко Каравелов”), или пък наблюдаваха разнообразието от публични конкурси в двора на училището (44 СОУ „Неофит Бозвели”), от концерти и откривания (16 ОУ „Райко Жинзифов”).Благодарение на кампанията родителите успяха да „опознаят” институцията училище през нов, по-обективен поглед; започнаха да се отнасят с по-голямо доверие към нея и дори решиха да инвестират в образователния процес в качеството си на спонсори и дарители.

 Подробна информация относно училищните кампании можете да намерите на портала „Заедно за българското училище: инициатива, участие, отговорност” (който има около 25 000 посещения/месечно). Сайтът съдържа информация относно всички училищни кампании и връзки към собствените сайтове на всяко училище - участник в проекта.

Каталог: pressecentre -> images
images -> Информация за планирано спиране
images -> График на спортните дейности през пролетната ваканция в район " връбница"
images -> Списък на периодичните печатни издания, за които желаят да се абонират дирекциите в со за 2011 година и ще бъдат получавани на посочените от тях адреси, съответно пакетирани и надписани
images -> Тази година номинациите са: категория „архитектура”
images -> Решение на Столичен общински съвет и под патронажа на неговия председател г-н Андрей Иванов
images -> Столична община дирекция „култура”
images -> Дата Участници пореда на излизането им на сцената
images -> Ев покана за официалното откриване на европейскиЯ ден на предприемача 2007, едп 2007


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница