Ролята на Цистон при камъни в уринарните пътища Проучване, проведено от Marya sks, Singla SДата13.06.2017
Размер41.5 Kb.
#23516
Ролята на Цистон при камъни в уринарните пътища

Проучване, проведено от Marya SKS, Singla S.


В проучването са включени 255 пациенти с камъни в уретера, които са приемали Цистон през последните 10 години, при които камъните са били по-малки от 1 см и при които е установена слабо изразена или не е установена хидронефроза. Те са приемали Цистон в дозировка по 2 таблетки три пъти дневно с много течности. При деца под 14 годишна възраст дозата е била намалена до по 1 таблетка три пъти дневно. Този режим на приемане е с продължителност до 3 (или по-малко) месеца до изхвърляне на камъка. На пациентите не са предписвани никакви диуретични, противовъзпалителни или спазмолитични лекарства с изключение на случаите на остри колики.
НАБЛЮДЕНИЯ И АНАЛИЗИ


  1. Възраст и пол: възрастта на пациентите варира от 11 до 60 години. Мнозинството от участниците принадлежат към третата и четвъртото десетилетие (81.5%). Мъжете превъзхождат жените в отношение 5:1 (табл. 1)
Възрастово и полово разделение

Възрастова група в години

Брой пациенти

Мъже

Жени

11 – 20

15

-

21 – 30

68

21

31 - 40

97

22

41 - 50

24

-

51 - 60

8

-

общо

212

43
  1. Симптоматика: 96% от пациентите са изпитвали болка в слабинната област или в илиачната ямка по едно и също или по различно време. 4% от пациентите са изпитвали болезнен позив при уриниране.
  1. Анализ на урината: табл. 2 показва данните от изследването на урина на пациентите.
Анализ на урина Брой пациенти

RBC/PHF

От няколко до много

223

Никакви

32

Pus cells/PHF

Повече от 5

157

Никакви

98

Crystals

Калциев оксалат

148

Фосфати

41

Пикочна киселина

72

Culture


E. coli

21

Klebsiella

4

Staph. Albus

3
  1. Рентгенови изследвания: при 216 от случаите камъните са можели да бъдат видени с обикновено рентгеново изследване, докато при 39 от случаите това е можело да стане само с интравенозна урография. При 108 от пациентите камъкът е бил разположен над сакроилиачната става, а в останалите 147 – под нея. Камъните са били с размери по-малки от 5 мм (максимален диаметър) при 171 пациенти, докато при 94 пациенти размерът е варирал от 6 до 10 мм.
  1. Изхвърляне на камъните през уретрата: 233 пациенти (91.3%) са съобщили за изхвърляне на камък през уретрата. Последвалото рентгеново наблюдение не е показало непропускаща рентгенови лъчи сянка, наблюдавана при предварителния рентген. 168 пациенти са изхвърлили еднакви по форма камъни, докато при 47 пациенти е имало само песъчинки. При 22 от пациентите камъните са останали неподвижни и е последвало механично отстраняване.
  1. Необходимо време за изхвърляне на камъните: варира от 1 до 3 месеца. (табл. 3)
Необходимо време

В месеци

Брой пациенти

В рамките на 1 месец

121

1-2 месеца

69

2-3 месеца

43

АНАЛИЗ НА КАМЪНИТЕ


От 233 изхвърлени камъка само 92 са били донесени от пациентите за изследване. Калциевите оксалати са били доминиращи при 58 от случаите, смесени – при 73 случая, камъни, причинени от чист оксалат или пикочна киселина – респективно при 12 и 7 случая.

Камъните в уретера съставляват 20% от камъните, които се образуват в уринарния тракт. Премахването им с механични методи може да предизвика известни усложнения. Ето защо не бива да се пренебрегва необходимостта от продукт, който може да спести на пациентите хирургичната намеса. Точният начин на действие на Цистон при изхвърлянето или разбиването на камъни в уретера все още не е окончателно изяснено. Някои от билките в състава му действат като мощни диуретици (Didymocarpus pedicellata, Saxifraga ligulata, Rubia cordifolia, Onosma bracteatum, Vernonia cinerea). Цистон показва и добро спазмолитично действие върху гладката мускулатура.ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Цистон е приеман от 255 пациенти с камъни в уретера. При 91.3% от тях камъните са изхвърлени за период, вариращ от няколко дни до 3 месеца. По време на приема на Цистон не са забелязани никакви странични ефекти въпреки продължителния му прием. Авторите на това проучване считат продукта Цистон за ефективно и сигурно средство в консервативното лечение на камъни в уретера. Приемането на Цистон може да отложи неоправдана хирургична намеса със съпътстващите я усложнения. Въпреки това употребата му трябва да започне след подробни периодични изследвания и под адекватно медицинско наблюдение.Каталог: userfiles -> product files shared
product files shared -> Afya pharmacy Мета думи
product files shared -> Натюрпро 02” пълномаслено соево брашно, тостирано
product files shared -> Пиксел: 8mm. In Dip пиксела в модул
product files shared -> Ефектът на Ментат при представянето на учениците в училище
product files shared -> Приемането на Ашваганда и нейният ефект върху процеса на стареене
product files shared -> Проучване на ефективността на препарата Меносан при овладяването на субективните симптоми на патологичния климактериум
product files shared -> Захранване: 12V 1a dc ( постоянен ток) Захранващ кабел
product files shared -> Приложение на препарата „цистон“ в комплексното лечение на уролитиазата
product files shared -> Цистон и неговото приложение при хронични бъбречни заболявания
product files shared -> Магнитотерапия Исторически преглед


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница