Ролята на генеричните лекарства в обединена ЕвропаДата25.10.2018
Размер36.96 Kb.
#98355
Ролята на генеричните лекарства в обединена Европа

Европейските граждани са най-добре запознати с генеричните медикаменти в областта на самолечението. В тази област гражданите предимно изразходват свои лични средства. Например, потребителите без да се колебаят избират по-евтиния генеричен продукт Парацетамол пред същото лекарство, но с търговска марка Панадол за успокояване на болката. Друг пример е генеричния медикамент Лоратадин и неговият аналог с търговска марка Кларитин за сенна хрема и алергии.


В случаите обаче, когато става въпрос за заболявания, при които разходите се поемат индиректно от здравните осигуровки генеричните медикаменти имат съществено значение. Генеричните лекарства се продават с 20 – 80% по-ниска цена в сравнение с оригиналния продукт, чиято патентна защита вече е изтекла. По този начин се осъществяват спестявания в размер от 13 млрд Евро всяка година в системите на социалното здравеопазване в Европейския съюз.
Пазар на генерични лекарства в Европа
Към края на 2004 г. 35% от най-продаваните фармацевтични продукти ще бъдат с изтекъл срок на патентна защита, което създава голяма възможност през следващите няколко години да се увеличи потреблението и търсенето като цяло на генерични лекарства, както сред обществото, така и в областта на болничните заведения, клиниките и другите специализирани заведения.
През 2003г., например, изтече патентната защита на следните лекарства в редица Европейски страни:

Zocor (MSD)

Coversyl (Servier)

Mobic (Bochringer)

Plendil (AZ)

Докато повечето правителства на страните-членки на ЕС стратираха програми за насърчаване предписването и употребата на генерични лекарства, потенциалът за по-мащабно ценово-ефективно лекарствено обезпечаване в след-патентния пазар все още не е добре развит. Много членки на ЕС са далеч от максимизирането на техните способности, насочени към спестявания чрез употребата на генерични медикаменти.


Дял на генеричните продукти на пазара на ЕС (% от общите предписания по обем и стойност)

Ползата за пациентите, граждани на новите страни-членки - генеричните лекарства осигуряват 70 % потребление в брой опаковки, на стойност 30 % от разходите.


Ситуацията значително се различава в много от страните на Централна и Източна Европа, където генеричните лекарства заемат повече от 70% от всички предписани медикаменти по отношение на обема, докато по отношение на стойността – генеричните продукти заемат само 30% от разходите. Следователно, достъпните генерични медикаменти в тези страни, много от които се присъединиха към ЕС на 1 май 2004 година, са основен фактор, осигуряващ справедливо изпълнение на бюджетите за лекарства.
Централна и Източна Европа - “област на здравно осигуряване”.
Генеричните медикаменти играят ключова роля в осигуряването на здравна защита в страните-членки на ЕС. Те са изключително значими при осигуряването на достъпност до качествени медикаменти за пациентите, които не са в състояние да доплащат висока цена за основно лечение. Тези черти на генеричните медикаменти ще бъдат оценени по-добре, ако ние спрем да обмисляме следното:

  • БВП на глава от населението в новите страни-членки е 5 пъти по-ниско от средното за ЕС

  • Действителните разходи на глава от населението за здравно осигуряване в новите страни-членки са по-малко от 400 евро в сравнение с над 1 600 евро за страните от ЕС

  • Редица от новите страни-членки имат постоянен дефицит по бюджета в перо здравно осигуряване, поради увеличените разходи за лекарства

  • Много от пациентите не закупуват предписаните им лекарства поради факта, че в повечето случаи това се оказва непосилно за финансовото им състояние.

Биогенерици/ биоеквиваленти


Фокусът в бъдеще ще бъде изключително насочен към конкурентните биоеквивалентни продукти. Много е важно да се отбележи, че лекарите –експерти на ЕС (CPMP) дадоха зелена светлина за развитието на тези нови лекарствени средства. В тази насока, наскоро приетите фармацевтични законодателни разпоредби в ЕС, които се очаква да влязат в сила от есента на 2005 г., създадоха регулаторна процедура за тяхното регистриране в ЕС.


Достъпност до генерични медикаменти и новото фармацевтично законодателство в ЕС
Новото законодателство на ЕС за фармацевтичните продукти, което ще влезе в сила в края на 2005, ще има съществено въздействие върху генеричните медикаменти, защото то има за цел:

  • да насърчи генеричното проучване и развитие преди патентното изтичане;

  • да позволи употребата на генеричните лекарства на пазарите, където оригиналните продукти са били изтеглени по търговски причини;

  • да осигури по-ефикасна система за регистрация на генеричните лекарства – нова Децентрализирана система;

  • да осигури по-голямо съответствие между ново-регистрираните генерични медикаменти и техните оригинални еквиваленти;

  • да осигури ясни научни и законови дефиниции за генерични и биоподобни лекарства

Новото европейско законодателство обаче ще увеличи периода, през който генеричните производители трябва да чакат преди да могат да регистрират своя продукт.
Каталог: userfiles -> file
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Седмичен информационен бюлетин
file -> Доклад на нпо за напредъка на България в процеса на присъединяване към ес, 2004
file -> Специална оферта за сезон 2015/2016 в Евридика Хилс Пампорово Нощувка със закуска
file -> Правила за условията и реда за предоставяне на стипендии за специални постижения на студентите във висшето училище по застраховане и финанси
file -> Отчет 31 март 2008 г. Междинен Баланс
file -> Наредба №111 от 12 октомври 2006 Г. За изпитване на продукти за растителна защита и одобряване на бази на физически и юридически лица
file -> Конкурс за избор на изпълнител на обществена поръчка с предмет


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница