Rotary internationalДата05.02.2018
Размер44.03 Kb.
#55246

ROTARY INTERNATIONAL

DISTRICT 2482 BULGARIA

Krasimir Ganchev

District Governor 2010-2011

19-A K.Fotinov Str., 8000 Bourgas, Bulgaria

Phone: +359 887795526, fax: +359 56840228

E-mail: governor@rotarydistrict2482.org

www. rotarydistrict2482.orgНоември: Месец на Фондация Ротари

Месечно писмо


Уважаеми ротариански приятели,
Бих искал да направя кратка равносметка на събитията от изтеклия месец Октомври, най-важното от които беше семинарът по членство, който се проведе на 2 октомври във Варна.

На първо място благодаря на трите домакинстващи клуба – РК Варна, РК Варна-Галатея и РК Варна-Евксиноград. Личните ми впечатления от обучението обаче са смесени – имахме отлично подготвени лектори и модератори, полезно поднесени лекции, но слаба посещаемост – само 81 участници от 28 клуба. Ако за приятелите от отдалечените клубове бих могъл да приема, че отдалечеността е причината за отсъствието им, то за клубове, намиращи се в съседство, аз нямам обяснение защо са игнорирали семинара. Отсъствуваха представители на клубове, които изпитват най-голяма необходимост от това обучение –имат проблеми със задържането на членовете и привличането на нови, атмосферата в клубния им живот не е на висота и др. В тази група са РК Гълъбово, РК Царево, РК Козлодуй-Аугуста, РК Берковица, РК Мездра, РК Кюстендил. Това незаинтересовано отношение демотивира останалите участници и обезсмисля усилията и положения труд от лекторите.

От името на дистриктното ръководство, от името на председателя на Комитета по обучение ПДГ Любен Атанасов и лично от свое име, изказвам благодарност към всички, които не спестиха своята енергия и лично време, за да се подготвят и участват като лектори и ръководители на събеседванията.

Това са ПДГ Любен Атанасов, ПДГ Наско Начев, ПДГ Пламен Минев, ДГЕ Анелия Дошева, ДГН Атанас Атанасов, ПАДГ Константин Чаталбашев, АДГ Христо Христов, ПП Георги Деликостадинов, ПП Людмил Андреев, ПП Николай Шопов и ПП Христо Гюлев.

Отлично беше организиран и семинарът по Професионална етика и лидерство в Асеновград на 23 октомври, за което благодаря на домакините от РК Асеновград, организаторите Петко Йовчев - председател на Комитета по професионална служба и Димитър Димитров - АДГ за зона VIII, както и на председателя на Комитета по обучение ПДГ Любен Атанасов, на лекторите и участниците.

Третото по значимост събитие беше семинарът на Комитета за международна дейност, за което благодаря на председателя Иларио Астинов.


Ноември е месецът на Фондация Ротари, която оправдано е наречена моторът на Ротари Интернешънъл. През този месец в клубовете трябва да се акцентира на по-пълното опознаване на програмите на РФ и да се поощри дарителството, да се сподели практиката на клубовете, които имат успешни проекти с фондацията. На 13 ноември във Велинград ще се проведе семинар на Ротари Фондацията. Моля да направите всичко възможно да се осигури присъствие на съответните отговорници в клубовете за РФ.

Нашият дистрикт е удостоен с високата чест да бъде организатор и домакин на Зоналния институт на Зона 20В. След конгреса на РИ, Зоналният институт е вторият по ранг форум в нашия ротариански живот. Институтът ще се проведе от 2 до 5 декември 2010 г. в резиденция „Бояна” – София. По същото време ще се проведе и Зонален семинар на Ротари фондацията. В тези събития очакваме да вземат участие около 200 ротарианци от Европа, Близкия Изток и Африка. Официални гости ще бъдат: Калян Банерхее – Президент елект на РИ за 2011-2012; Джон Гърм – Настоятел на Ротари фондацията; Сам Оури – Директор на РИ за Зона 20В; Орсчелик Балкан – Паст директор на РИ; други настоящи и бивши офицери на РИ; всички дистрикт гуверньори елект от Зона 20В; представители на официалната държавна власт на Р България, на Европейския съюз, на други международни организации, дипломати и др.

Форумът е добър шанс за среща с ротариански приятели от други региони и държави, за обмен на опит, за побратимяване и за създаване на контакти, които биха спомогнали укрепването на нашата общност.

По тази причина членовете на вашите клубове трябва да бъдат информирани навреме, призовете ги за участие. Следете сайта на Института: www.sofiariinstitute2010.org и на всяка сбирка отделяйте по няколко минути за съобщения във връзка с предстоящата среща на високо ниво.

Подчертавам, че участието във всеки Институт по принцип се ограничава до присъствие на бившите, настоящите и встъпващите в длъжност ръководители и техните гости. Участието на местни ротарианци е привилегия! Всеки наш Ротари клуб трябва да изпрати поне един свой представител – настоящия президент, президента елект или друг член, който да сподели компетентно впечатленията си от срещата.

Периодът 02-08.11.2009 г. е обявен за Световна седмица на Интеракт в Ротари. През тази седмица поканете спонсорираните от вас Интеракт клубове и поискайте информация за хода на техните проекти и инициативи. Потърсете възможности за съвместни проекти и ги поощрете да служат в полза на обществото. Клубовете, които не спонсорират Интеракт могат да поканят лектори ротарианци или да се подготвят сами с теми за Интеракт. Много добре би било да се насочат усилия за създаване на нови Интеракт клубове там където има потенциал и възможности. Това е една истинска възможност да направим нещо полезно за бъдещето на Ротари и на нашето общество.

Подгответе се отсега за следващите месеци в Ротари и организирайте клубните асамблеи през декември, празненствата за Коледа и Нова година и обявете навреме програмите за тях. Клубните секретари трябва да актуализират членския състав и да отразят своевременно промените в www.rotary.org до 30.11.2010 г., което ще бъде база за заплащане на членския внос за второто полугодие на ротарианската година.  През януари 2011 г. активноста на клубовете трябва да се насочи към познанието в Ротари. Препоръчвам да се ползва оптимално сайта на дистрикта www.rotarydistrict2482.org. Toй става все по-добра среда за обмен на информация и развитие на ротарианството. Очаквам от всички, въпреки трудностите, които трябва да преодоляваме в този нелек за държавата ни период на икономическа и финансова нестабилност, да продължим нашата безкористна служба. Само така можем да бъдем част от голямото ротарианско семейство, укрепващо общности и сближаващо континенти. Нека го докажем!

Ваш в Ротари,Красимир Ганчев
Дистрикт Гуверньор 2010-2011

Дистрикт 2482 България Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница