Румъния трябва спешно да докаже своя ангажимент за съблюдаване на върховенството на закона и независимостта на съдебната системаДата10.04.2018
Размер37.61 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 18 юли 2012 г.Румъния трябва спешно да докаже своя ангажимент за съблюдаване на върховенството на закона и независимостта на съдебната система

Необходимо е Румъния да гарантира зачитането на върховенството на закона и независимостта на съдебната система, за да спечели отново доверието на своите партньори от ЕС, се казва в доклада, приет днес от Комисията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка на напредъка (МСП). Докладът обхваща петгодишен период от присъединяването на Румъния към ЕС през 2007 г. и представя оценката на Комисията за напредъка, постигнат от Румъния през този период, съсредоточавайки се върху съдебната реформа и борбата с корупцията.

Председателят Барозу заяви: „Необходимият взаимен контрол между властите в една демократична система трябва да бъде гарантиран. Макар че през последните пет години бе постигнат напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията, той бе поставен под съмнение от събитията през последния месец. Комисията изразява сериозна загриженост за върховенството на закона и независимостта на съдебната система в Румъния. Министър-председателят Понта реагира на тези опасения и се съгласи да съдейства за бързото намиране на решение. Комисията ще следи отблизо положението, за да гарантира спазването на тези ангажименти. Бързото и стриктно изпълнение на препоръките съгласно механизма за сътрудничество и проверка ще допринесе за гарантирането на стабилна, надеждна и благоприятна за инвестициите икономическа среда и за стабилизиране на финансовите пазари.“

В доклада се обобщават въпросите на Комисията във връзка с неотдавнашните предизвикателства пред върховенството на закона от страна на румънското правителство и парламент. В него се съдържат известен брой препоръки за действия, които Румъния следва да предприеме незабавно. Така тя ще успее да изпълни ангажиментите, поети от министър-председателя Понта пред г-н Барозу.

Разглеждайки изминалия петгодишен период, докладът показва постигнатия напредък. Много от градивните елементи в законодателната рамка вече са налице. Вниманието сега е насочено към изпълнението. Ангажирането с реформите продължава да бъде променливо.

Румъния създаде основа за значителна модернизация на румънската съдебна система. Институции като Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) и Националната агенция по интегритет (НАИ) показаха убедителни постижения в преследването на корупцията по високите етажи на властта. Неотдавна в съдилищата бяха успешно разгледани най-чувствителните дела за корупция по високите етажи, а съдебната власт показа, че може да бъде независима.

Въпреки напредъка на Румъния обаче в доклада се заключава, че целите на механизма за сътрудничество и проверка все още не са постигнати. Прилагането на законите е започнало съвсем наскоро в някои области, но в други не се полагат достатъчно усилия и процесът като цяло все още не е устойчив и необратим. Настоящите полемики представляват сериозна заплаха за постигнатия до момента напредък и повдигат сериозни въпроси за бъдещето на започнатите реформи.

Слабостите в съдебната реформа и в борбата с корупцията будят загриженост сред голямото мнозинство от румънците. Експресно проучване на Евробарометър, проведено от Комисията през май, сочи, че 72% от румънците искат Комисията да продължи да подкрепя реформата в Румъния, докато страната не постигне стандарти, подобни на тези в другите държави членки.

С оглед на неотдавнашните предизвикателства пред върховенството на закона и съдебната независимост Комисията ще приеме допълнителен доклад по механизма за сътрудничество и проверка до края на тази година, за да прецени дали са били взети под внимание нейните забележки и дали е бил възстановен демократичният взаимен контрол между властите.

Контекст

На 1 януари 2007 г. Комисията въведе механизъм за сътрудничество и проверка, за да оценява ангажиментите, поети от Румъния в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията. От Комисията бе поискано да публикува редовни доклади за напредъка в тези области. Комисията оповести първия си доклад на 27 юни 2007 г. и оттогава изготвя доклади два пъти в годината. Докладите ѝ са придружени от работен документ на службите на Комисията, в който се съдържа подробен анализ на Комисията по всеки един от показателите, определени в механизма за сътрудничество и проверка.

Анализът на Комисията се основава на оценка на напредъка от румънските органи и на информация от държавите членки, международни организации, независими експерти и различни други източници. Комисията направи няколко посещения в Румъния и в докладите се отчитат също отговорите на Румъния на изготвените от Комисията подробни въпросници.

Последният годишен доклад беше публикуван на 20 юли 2011 г. Той беше допълнен от междинен доклад, обнародван на 8 февруари 2012 г.

По-подробно обобщение на доклада за Румъния може да бъде намерено в

MEMO/12/569.

По-подробно обобщение на механизма за сътрудничество и проверка може да бъде намерено в MEMO/07/260.

По-подробна информация за експресното проучване на Евробарометър относно нагласите по отношение на слабостите в областта на върховенството на закона в Румъния и по отношение на очакванията за подкрепа от Комисията в този контекст може да бъде намерена на следната страница:

http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm

Пълният текст на докладите може да бъде намерен на следната страница:http://ec.europa.eu/dgs/secretariat_general/cvm/index_en.htm

За контакт:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Mark Gray (+32 2 298 86 44)IP/12/799

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница