Рува ли си да ползвате ntfs? Преди всичко трябва да имате впредвид че ntfsДата13.09.2016
Размер30.86 Kb.
#9510
    Навигация на страницата:
  • NTFS
рува ли си да ползвате NTFS?

Преди всичко трябва да имате впредвид че  NTFS работи малко по-бавно ( заради заради допълнителните services и системата за сигурност ).Ако имате малко оперативна памет (под 128 МВ ) и сте решили да си инсталирате ХР и да ползвате NTFS – просто ще стане една ужасна история.  

( Мнение на ockap  http://ockap.data.bg/   Тук малко си збъркал. Аз вкъщи работя с NTFS два дяла, един дял FAT32 и един дял Linux EXT2 и съм със 128mb ddram 266mhz със инсталирани wibXp Pro и Linux Suse8.2 и PC-то си върви идеално без никакви проблеми.)
Какви са предимствата на FAT 32 ?Работи по-бързо и заема по-малко памет!

Какви са предимствата на  NTFS ?Един  руснак сполучливо ги описва с една дума : indestructible.

Без майтап ,  NTFS много трудно може да се скапе , въпреки че не е невъзможно.Правени са най-различни експерименти като са пускани най-различни оптимизатори на дискове , в най-неподходящия момент са натискали RESET , тия тестове са повтаряни много пъти но без резултат ,  NTFS си е бачкала без грешка.

Какво е NTFS и как работи?

 NTFS се появява от HPFS , разработвана от IBM и Microsoft за проекта OS/2.Отначало се е ползвала с Windows NT 3.1. , като идеята е била да правят конкуренция на NetWare и Unix, затова NTFS е събрала всички достижения към тогавашния момент.

1.Работа с големи дискове.При NTFS размера на клъстера е 512 байта , което по принцип е оптимално , но този рамер може да бъде променян до 64К. Теоретично NTFS може да работи с дялове до 16 777 216 терабайта (засега теорията не се е потвърдила от практиката поради липсата на харддискове с такъв капацитет).

           2.Устойчивост.В NTFS има две копия на аналога FAT ,по-точно оригинал и копие , тука те се казват MFT (Master File Table). За разлика от FAT MSDOS, MFT повече прилича на таблица с база данни.Ако оригинала на МFТ се повреди по някаква причина , например bad-sector , при следващото зареждане системата ползва копието и автоматично създава нов оригинал , като взема предвид  повредения сектор и не пише върху него.

Освен това NTFS ползва следната система за транзакции когато записва файлове върху диска .

        1.      NTFS инициира процеса на запис , като едновременно с това съобщава на Log File Service да записва лог за действията

        2.      Данните за пишат в кеша под управлението на Cache Manager

        3.      Cache Manager праща данните на Virtual Memory Manager

        4.      Virtual Memory Manager праща данните на драйвъра на диска ( ако има RAID това става през Fault Tolerant Driver )

        5.      Дравйъра на диска ги праща на контролера , който ги записва в кеша или направо на диска

        6.      Ако операцията е минала без грешка лог-записа се изтрива

        7.      Ако е станала грешка записа на лога остава в таблицата за транзакции и при следващия достъп до диска Log File Service я намира и възстановява всичко както е било преди операцията

Такава система ви гарантира съхраняване на данните при копиране , преместване , промяна във файловете.Загуба е възможна само на тези изменения , които са настъпили точно когато е спрял да работи кеша или райд контролера и промените не са успели да се запишат на диска.

3.Защитеност . NTFS третира файловете като обекти.Всеки обект има свойства ( име , дата на създаване , на последна промяна , архивен статус ) и методи за работа - open, close, read и write.Ползвателите на файловете , включително и мрежовите, като се обърнат към съответния файл ( обект ) всъщност се обръщат към методите , а Security Reference Monitor определя юзъра какви права има върху обекта.Шифроването на файловете е допълнителен метод за защита.

4.Компресия на данните .NTFS позволява да се компресират отделни каталози и файлове , за разлика от DriveSpace , който компресира цели дискове.

5.Съвместимост с формата ISO Unicode. Unicode ползва 16bit за кодиране на всеки символ за разлика от ASCII , който ползва 8 bit .За юзърите това означава че могат да кръщават файловете на всякакъв език.

Някои неща обаче искат FAT/FAT32 , примерно - ако си забравите администраторската парола няма да можете да я делнете с някакъв софтуер , както ако е под FAT 32 , ако ползвате някои програми от сорта на Norton Ghost също има вероятност да  искат дял , форматиран с FAT / FAT 32 , иначе няма да могат да пишат в/у него.Сигурно има и други неща , за които не се сещам в момента.

Идеята да имате някой дял от HDD под FAT32 може би не е лоша все пак.

Същото нещо разказано като за малки деца :Ако си представите диска като една къща с много предмети вътре а директориите като стаи в къщата , то тогава FAT таблицата е списъка с точното място на всичките предмети и в тая таблица се отбелязва промяната на мястото на всеки един предмет. При такова сравнение NTFS ще бъде 2 еднакви списъка , и преди да се нанесе промяна в единия списък ( от който пък автоматично се изкопира втория ) се пише едно малко листче .Ако в момента , в който нанасяте промяната в списъка той се скапе по някаква причина ще останете с резервния списък и малкото листче .Оригиналния списък се възстановява от резервното копие , а от малкото листче се добавя промяната в списъка и малкото листче се унищожава едва след като списъка е подновен успешно .Освен това в тоя списък е указано кой в коя стая има право да рови в къщата и точно какви права има върху предметите .


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница