С до 3% ще се увеличат туристите през зимен сезон 2010/2011



Дата05.03.2018
Размер94.76 Kb.
#61287
С до 3% ще се увеличат туристите през зимен сезон 2010/2011

Между 2 и 3% ще е увеличението на туристите в българските зимни курорти през зимен сезон 2010/2011. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов при посещение на Драгоманското блато по повод Световния ден на туризма, който се отбелязва всяка година на 27 септември.

Зимният сезон в България ще зависи основно от икономическото състояние на основните пазари за България като Англия и Русия, а също и от времето, каза още Маринов. С отпадането на визите за Македония и Сърбия новите оръдия за сняг в зимните курорти и интереса от страна на Гърция, България може да очаква добър зимен сезон.



С 53% са се увеличили сръбските туристи в България от началото на 2010 г.
С 53% се е увеличил броят на сръбските туристи посетили България от януари до август 2010 г., спрямо първите шест месеца на 2009 г. Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на туристическото изложение в Нови Сад, цитиран от econ.bg.

България е страна-партньор на изложението, което се проведе от 28 септември до 1 октомври. Туристически фирми, хотели и общини представиха възможностите на България за летен и зимен туризъм. Сред общините, които взеха участие на изложението, са Сандански, Банско и Велико Търново. От Велико Търново бяха подготвени специални туристически пакети за сръбските туристи, с

акцент върху религиозния туризъм. Сандански направи 8-минутна презентация и филм за спечелената награда за СПА дестинация на България.

Велико Търново привлича сръбски туристи с религиозен туризъм

Велико Търново се представи на туристическото изложение в Нови Сад за първи път, пише в. Борба. За сръбските туристи от Общинската агенция по туризъм

„Царевград Търнов” са разработили специален туристически пакет, каза

управителят на агенцията Даниел Панов.

Туристическият пакет включва посещение на хълма Царевец, Самоводската чаршия, забележителностите в Арбанаси, спектакъла „Звук и светлина”. Специален акцент в туристическия пакет е църквата „Св. Четиридесет мъченици”, където през 1235 г. е бил погребан най-големият сръбски светец Свети Сава. За изложението бе разработена специална брошура „Благословеният град Велико Търново” на сръбски и английски език. За посетителите на щанда на Велико Търново, бяха подготвени и 500 специални сувенира - торбички с пръст от гроба на прочутия сръбски светец от църквата „Св. Четиридесет мъченици”. Възможностите за туризъм във Велико Търново бяха представени от управителя на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Даниел Панов, началника на отдел „Култура и туризъм” в общината Иван Димитров и директора на Регионалния исторически музей Иван Църов.



София ще търси европейски средства за музея в Централната минерална баня

Община София предвижда да поиска финансова помощ по схемата „Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура“ за изграждането на градския музей в Централната минерална баня, пише в. Строителство и имоти. Проектът предвижда музеят да е разхположен върху 7400 кв.м. площ на четири нива с 11 експозиционни зали.

За изграждането на музея общината ще кандидатства по Оперативна програма ”Регионално развитие”. Според изчисленията обаче за изграждането на музея са необходими близо 10 млн. лева. А по програмата се отпускат 85% от стойността на проектното предложение, като максималният размер на финансовата помощ е 6

млн. лева. Това означава, че Столичната община трябва да съфинансира проекта с 4 млн. лв. Срокът за внасянето на документите за кандидатстване по програмата е до 14 януари 2011 г.

Търговище вече е част от 100-те национални туристически обекта

Търговище вече е включен в инициативата 100 национални туристически обекта, каза председателят на Туристическо дружество "Никола Симов" Николай Николаев, предаде Дарик радио. До края на 2010 г. ще бъдат издадени нови туристически книжки, в които се събират печати и там ще фигурират древният град

„Мисионис" и Регионален исторически музей - Търговище. От туристическото дружество са подготвили пълна информация за историческите обекти на територията на региона.

Зам.-министър Иво Маринов подписа Споразумение за икономическо сътрудничество със Словакия
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и държавният секретар в словашкото Министерство на строителството Мартин Хрен подписаха ма 1 октомври Споразумение за съвместно икономическо сътрудничество между двете страни. Церемонията се състоя в МИЕТ.

Документът обхваща партньорство между двете страни в областта на търговията, инвестициите, енергетиката, информационните технологии и съобщенията, политики за насърчаване на малките и средните предприятия, защитата на потребителите, развитие на селското стопанство, хранителната индустрия и др. С подписването на споразумението завърши работата на първата сесия на Консултативната българо-словашка комисия за икономическо сътрудничество, която продължи два дни. През 2009 г. словашките инвестиции в България са били 13 млн.евро. За първото тримесечие на тази година техният размер е 1.1 млн. евро.

През 2009 г. България е посетена от 71 927 словашки туриста, което нарежда Словакия на 19 място. В периода януари-юни 2010 г. 12 469 словашки туристи са посетили нашата страна.

Банско създава мащабна стратегия за привличане на туристи

Маркетингова стратегия трябва да превърне Банско и региона във важен европейски център на зимния туризъм, пише в. Дневник. Освен телевизионна реклама и рекламни материали, стратегията предвижда създаване на интернет портал за чуждестранни партньори.

Маркетинговата стратегия на курортния град се изготвя по Оперативна програма "Регионално развитие". Акцент е поставен върху развитието на СПА, еко, селски, културен и спортен туризъм. Ще бъдат създадени информационни туристически центрове в Банско, Добринище и околните села, както и система с данни за легловата база в хотелите, заведенията, атракциите, туроператорите, ски учителите и екскурзоводите в региона. Според проекта работата по туристическата рекламна кампания трябва да започне през декември 2010 г. Тогава по план е предвидено създаването на телевизионна реклама за курорта, като за целта ще се

отделят 200 000 лв. годишно от бюджета на общината и от инвеститори. През юли 2011 г. трябва да бъдат отделени още 200 000 лв. за изработката на рекламни брошури за Банско, които ще бъдат финансирани от туристическия бизнес и местната администрация. Разпространението на материалите, което се очаква да стартира в края на 2011 г., ще бъде финансирано с около 10 000 лв. на година. Според стратегията Банско трябва да съсредоточи участието си основно по изложения в Западна Европа.

Нов сайт рекламира туризма в Рила

Нов интернет портал www.visitrila.net ще популяризира възможностите за туризъм в Рила планина. Сайтът е резултат от проект на фондация „Информация и

природозащита" и община Дупница, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие". На сайта може да се намери информация за настаняване, места за хранене, маршрути и възможности за интересни преживявания в района.

В рамките на проекта бяха проведени обучения за предприемачи от Дупница и съседни общини. Обученията включваха пътувания в България и провинция Козенца, Италия. Община Дупница и провинция Козенца подписаха споразумение

за сътрудничество в сферата на туризма. Проектът е на стойност 220 000 лв. и се изпълнява в продължение на 18 месеца.



Археологическият музей на Пловдив

прие оригинала на Панагюрското съкровище

На 8 октомври оригиналът на Панагюрското съкровище беше приет от Археологическия музей в Пловдив, пише plovidv24.bg. Съкровището ще остане в музея през следващите два месеца, след което експозицията ще бъде върната в София за подготовката й за изложба в Ню Йорк, където ще остане една година. След това ще отпътува за Корея, а после и до други музеи. В Националния исторически музей (НИМ) е било изпратено златното копие на съкровището. То е изработено през 50-те години на миналия век и се доближава максимално до униката. Напълно реконструираният Археологически музей в Пловдив ще бъде открит на 12 октомври. Музеят разполага с най-модерната охранителна система в страната.

Преместването на Панагюрското съкровище предизвика конфликт между кмета на Пловдив Славчо Атанасов и Министерството на културата. Първоначално беше съобщено, че съкровището ще остане в Пловдив за постоянно, но от Министерството на културата обявиха, че находката е преместена в Археологическия музей по случай официалното му откриване. На специална пресконференция след това Славчо Атанасов обясни, че никога не е имал предвид, че съкровището ще остане завинаги в музея, тъй като то не прекъснато пътува за изложби по света. Но независимо от това съкровището ще се връща в Пловдив, каза още той.



Несебър ще предложи нов туристически продукт за лято 2011

Църквите на Несебър ще са основният акцент в програмата на общината през летен сезон 2011, каза зам.-кметът на общината Ели Кирилова, предаде радио Фокус-Бургас. Туристическият продукт ще носи името „Духовен път”. Указателни табели ще водят туристите от портите на Стария град по калдъръмите улици и ще ги спират до всяка една от забележителните църкви на Несебър. Проектът се изпълнява със съдействието на специалисти на БНК - ИКОМОС (Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места).

Премахват 70 незаконни обекта в Слънчев бряг

На 21 октомври ще започне събарянето на 70 незаконни обекта (павилиони и сергии) в курорта Слънчев бряг, пише в. Твоят ден. По данни на община Несебър незаконните павилиони и сергии, за които има издадени констативни актове, са близо 300. От тях 130 се обжалват по съдебен ред, като делата още не са приключили. Община Несебър е изпратила уведомителни писма до 70 частни собственици, в които настоява павилионите да бъдат доброволно съборени. Всички незаконни временни обекти се намират в източната зона на курорта. Полицията ще съдейства за премахването на незаконните обекти в Слънчев бряг.

Историческият музей във Варна изпраща успешен сезон

Регионалният исторически музей във Варна изпраща успешен летен туристически сезон, каза директорът на музея доц. Валентин Плетньов, предаде радио Фокус-Варна. Голям брой групи чуждестранни туристи продължават да посещават музея.През месец октомври се очаква много туристи от крузни кораби да посетят РИМ-Варна. Данните за месец август сочат, че приходите на музея възлизат на около 150 000 лв., което надвишава резултатите за същия период на 2009 г. Аладжа манастир и Археологическият музей са основните източници на приходи за РИМ-Варна. По думите на Валентин Плетньов, трябва да се обърне внимание на факта, че са отчетени сериозни приходи от изложбите в Природонаучния музей. Добри приходи са реализирани и от туристическия обект Побити камъни.

Другите музеи във Варна отчитат добра посещаемост, но достъпът до тях е много затруднен, което е основната причина да не отчитат ръст на посетителите, коментира директорът на регионалния музей. Заради лошата инфраструктура в най-лошо положение се намират Етнографският музей и Музеят на Възраждането. РИМ-Варна има приходи и от международните изложби - в Ню Йорк, Оксфорд, в музея на „Цикладското изкуство” в Атина. В началото на октомври РИМ-Варна участва в изложба в Кливланд, САЩ. Тя е събрала в себе си реликви и реликварии от цял свят. След Кливланд изложбата ще гостува в музея в Бостън, като се предвижда реликвите да пътуват из САЩ до месец май 2011 г.



Сайт ще показва възможностите за туризъм в София


Специализиран сайт ще представя туристическия потенциал на София. Сайтът е създаден в рамките на проект „Подкрепа за междурегионално сътрудничество и обмен на най-добри практики между София и Атина в областта на туризма”. Туристическият сайт ще представя туристически обекти в столицата на България, а чрез него ще бъдат установени партньорства и бизнес взаимоотношения с туристически фирми в и извън границите на България.

Сайтът е разработен на български и английски. Публикувана е информация за историята, географията, демографията, културата на града, представени са туристическите обекти, туристически продукти (екскурзии, обиколки, посещения на забележителности), предоставена е обща туристическа информация - за времето, валутите, карти на града и на отделните обекти, информация за транспорта, паркирането.



Проектът се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие” (2007-2013), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и бюджета на Република България, с общ размер на безвъзмездната помощ 276 200 лв. Проектът е изпълнен от дирекция Европейски програми, проекти и представителства” на Столична община, ОП „Туристическо обслужване” и ОП „Стара София и музей” с активното участие на партньора - Дружеството за развитие на община Атина –АЕДА.

Гражданите на Европейския съюз ще пътуват без визи до Бразилия


Гражданите на Европейския съюз ще могат да посещават Бразилия без визи, пише в. Стандарт. Новината е обявена от белгийското председателство на ЕС. Безвизовият режим ще важи за пътници, влизащи в страната за кратки туристически посещения или работни посещения до 6 месеца. Отмяната на визовия режим се очаква да влезе в сила преди старта на карнавала в Рио през февруари 2011 г.
Каталог: BATA -> site.nsf -> b58c8f765ebe86050025728100407b08
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Програма за Трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. Пп странджа стимулира интереса към българските занаяти
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Започна рекламата на България по четири световни канала
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> България се представя на туристическо изложение в Букурещ
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Ясни са кандидатите за изработката на мултимедийния каталог на България
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Българска асоциация на туристическите агенци
b58c8f765ebe86050025728100407b08 -> Половин милион туристи са посетили нос Калиакра за лято 2010


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница