С очакване за нови научни форуми приключи Трета научно-практическа конференция на блсДата28.12.2018
Размер29 Kb.
#109516
С очакване за нови научни форуми приключи

Трета научно-практическа конференция на БЛС

Третата научно-практическа конференция на Български лекарски съюз приключи на 22.04. Темата на тридневния форума беше "Здравеопазването - настояще и бъдеще. Новости в профилактиката, ранна диагностика и лечението в медицинaта.“ Иновации, открития и постижения, редки случаи и сериозни научни трудове се коментираха в рамките на два дни от водещи имена в медицината.

Във втория ден от конференцията се представиха доклади от почти всички медицински области. Едни от водещите специалисти на България изложиха научни трудове на европейско ниво. Сесията започна с модул очни болести с лектор акад. Петя Василева. Според нея 80% от слепотата може да бъде избегната чрез ранна диагностика, навременно лечение и приложение на съвременни хирургически методи. В модул хирургия, акад. Дамян Дамянов запозна присъстващите с промените и принципния подход при избор на оперативни методи. Интерес предизвика и дискусията относно лапарскопска колректалната хирургия, педставена от проф. Венцислав Мутафчийски. В модул онкология, проф.д-р. Здравка Валерианова говори за проблемът рак – разпространение, фактори, показатели за оценка. Проф. д-р. Генчо Начев коментира обозримото бъдеще на кардиологията и кардиохирургията. Доклад за борбата със сепсиса в следоперативния период, представен от проф. Георги Церянски, предизвика оживена дискусия, в която се включиха водещи хирурзи от залата. В модул ендокринология акад. Ивона Даскалова запозна присъстващите с диагностика на гликимичните нарушения. Според нея диабетът и ендокринните заболявания най-често се отключват при стрес. Превенция е възможна чрез подобряване качеството на живот – правилно хранене, редовни прегледи, спорт и спокойствие.

На официалната вечеря на Третата научно-практическа конференция бяха връчени почетни отличия на лекари за активния им принос към продължаващото медицинско образование и участие в реализацията на трите научно-практически конференции.

Д-р Грозев, председател на БЛС, припомни за многобройните постижения в медицината, като не пропусна да спомене, че освен благодарност за труда си, лекарите заслужават и справедливо заплащане: „Като съсловна организация, обединяваща специалистите в сферата на здравеопазването сме наясно, че освен благодарност лекарите заслужават достойно възнаграждение и мотивация за благородно си дело. Справедливото заплащане на медицинския труд е най-наболялата тема за Български лекарски съюз и вече предприехме поредните стъпки за институционална, публична и експертна намеса в решаването на този назряващ с годините проблем у нас. Това е основна наша мисия.“

Д-р Юлиан Йорданов, председател на Акредитационния съвет на БЛС, благодари на всички колеги за участието им във форма и за всичко, което съсловието съумява да постигне заедно: „Уважаеми колеги, тази конференция има и не само научна стойност. Тя дава възможност на голяма част от медицинското съсловие да се събере на едно място, да обмени идеи и опит, които да доведат както до прогрес в медицината, така и до сплотяване на колективното съзнание“.Д-р Йорданов не пропусна да спомене, че организацията на Четвъртата научно-практическа конференция вече е в ход и призова всички присъстващи да се съберат отново на 27.04.2018


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница